Uništio izrezbarene bundeve: Sveštenik vandalskim činom rasplakao djecu FOTO

Da li je ovo preterana reakcija?

• da

glasova: 10 47,6%
  • ne

glasova: 11 52,4%

• Ukupno glasova
    21

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.831

Jaromir Smejkal, sveštenik iz češkog sela Kurdejova, uništio je izrezbarene bundeve koje su djeca pripremila za Noć vještica i tako rasplakao mališane. Na Facebook stranici sela prošle su sedmice osvanule fotografije uništenih bundeva, ali tada niko nije znao ko je to učinio.

“Naša povorka bundeva i fenjera protekla je u odličnoj atmosferi punoj dječjeg entuzijazma, a vjerujemo da su se i odrasli fantastično zabavili dok su gledali oduševljenje u očima mališana. Vjerovatno nećemo pronaći dotičnog vandala koji je djeci pokvario radost, ali vjerujemo da čita ovu objavu i da mu je muka od samog sebe”, napisali su mještani na Facebooku.

Mališani su se silno rastužili što su im uništene bundeve i neki su čak i zaplakali, a komentari su preplavili društvene mreže. Nakon toga neko se ponovo obrušio na bundeve, a nakon što je bijes mještana počeo rasti, saznalo se da je počinilac – sveštenik.

Sveštenik je poslao otvoreno pismo u kojem se branio kako bi drugačije postupio da je znao da su bundeve rezbarila djeca.

“Izlazeći iz župnog dvora u nedjelju naveče ugledao sam brojne simbole satanske svetkovine Noći vještica postavljene ispred naše svetinje. Postupio sam prema svojoj vjeri i dužnosti oca i zaštitnika djece koja su mi povjerena i uklonio te simbole”, napisao je.

Dodao je i kako smatra da je tradicija Noći vještica začeta u “savremenom paganskom svijetu” kao protivteža katoličkom prazniku Dušnog dana, tvrdi Smejkal, inače župnik rimokatoličke crkve svetoga Ivana Krstitelja.

“Međutim, pokušajte zapamtiti da je moja dužnost kao autoriteta i sveštenika zaštititi djecu i porodice od skrivenog zla”, nastavio je.

Zanimljivo, izvinjenje djeci uputila je i Brnska biskupija, čije su predstavnici osudili Smejkalov čin, navodi “Index”.

1698218824344.jpeg

1698218837921.jpeg

Link

Poslednja izmena:
Nije znao da su bundeve rezbarila deca. A i gde su te bundeve postavili?
Verovatno je to doživeo kao provokaciju.

Ne radi se o tome da su ovde pripadnici nekog naroda sprovodili svoje
običaje, pa se on umešao. Tu neki pomodari sprovode tuđe običaje
pa još tome i decu uče.
to nisu obicaji
to je promocija satanizma
znaci vestice mrtvaci vampiri i ostalo
to se ne glorifikuje

Poslednja izmena od moderatora:
Nije znao da su bundeve rezbarila deca. A i gde su te bundeve postavili?
Verovatno je to doživeo kao provokaciju.

Ne radi se o tome da su ovde pripadnici nekog naroda sprovodili svoje
običaje, pa se on umešao. Tu neki pomodari sprovode tuđe običaje
pa još tome i decu uče.

Većinom to djeca i rezbare , roditelji pomognu

Odakle to zapravo dolazi Halloween?

Noć veštica ima svoje korene u religioznoj mašti Kelta. Tamo je 1. novembar označio početak zime i početak nove godine. Slavio se i kao praznik žetve. Njegovo keltsko ime je bilo „Samhain“. Sezona se koristila kao neka vrsta „između vremena“ za magijske i zaštitne rituale, sa velikim lomačevima na brdima da bi se oterali zli duhovi.

Ponekad se pretpostavlja da je u to vreme bilo i obreda žrtvovanja. u kojoj su žrtvovani prvenci. Prema vrlo arhaičnom razmišljanju, ljudi su videli blisku vezu između rođenja i smrti i imali su ideju da će te moći davati i uskratiti plodnost. Dakle, žrtve treba da ih shodno tome umire.

Konačno, iz Irske se 1. novembar povezivao kao keltski početak godine sa pomenom svetaca. Postepeno se praznik Svih Svetih razvijao u celoj crkvi i naredio ga je za celu crkvu 835. godine papa Grgur IV. U Engleskoj je „Dan svih svetih“ ili „Dan svih svetih“ postao poznat u vezi sa prvobitno keltskim „Samhain“ festivalom, koji se održavao uoči Dana svih svetih, odnosno „Večer svih svetih“ ili „Dan svih svetih“. All Hallovs' Evening" skraćeno. Hallovs E'en" konačno Noć veštica. Irski emigranti poneli su festival sa sobom u „novi svet“. U ovom kraju sa malo tradicije postao je popularan festival dečijih maski i zabava. Festival u Nemačku dolazi od 1990-ih, pre svega preko medija i reklamne industrije.

Danas se može reći da je originalna keltska verska pozadina Noći veštica izgubljena, kao i veza sa crkvenim praznikom Svih svetih. Sa sve većom sekularizacijom i komercijalizacijom, Noć veštica se etablirao kao nova proslava. To je uvedeno preko medija, odnosno nije ustaljeni običaj, već „uvozni običaj“. Reč je o događaju, festivalu sa izraženom karnevalskom orijentacijom, čija se popularnost zasniva s jedne strane na želji da se dotera, as druge strane na pametnim marketinškim strategijama. Kako sekularizacija napreduje, posebno mlađi ljudi više ne mogu mnogo da urade sa tradicionalnim hrišćanskim verskim praznicima. Noć veštica zapravo više nema nikakvo religiozno značenje.

Razlika od karnevala je užas. Svakodnevni život je prekinut mogućnošću da se razigrano proživi potisnute, čudne i nepredvidive stvari koje su deo života. To je igra sa prijatnim užasom koji mrak i smrt izazivaju sve dok nam se ne približe previše. Moglo bi se reći pomalo provokativno: Noć veštica danas je zaista paganski praznik, ali jedan od novih pagana, koji možda čine većinu našeg stanovništva, i koji ne veruju ni u paganske bogove ni u Boga Biblije, već u sebe i u njihovoj zabavi.

Pitanje da li hrišćani mogu da proslavljaju Noć veštica ili ne, više je pitanje načina na koji to Pavle postavlja (Rim. 14): Mogu li kao hrišćanin jesti meso koje dolazi iz hramskih žrtava ako mi ga prinese moj domaćin ili ako ga kupim na pijaci? Kao što je poznato, Pavle odgovara da kao hrišćanin imate svu slobodu da jedete takvo meso, da je ta sloboda ograničena samo ljubavlju – npr. B. kroz ljubav prema suhrišćanima koji su zabrinuti.

Dakle, da li ja slavim Noć veštica je pitanje odgovornosti prema ljudima koji su uključeni, deci i odraslima. Da li je to maštovita igra ili je to prilika za stvaranje glupih horor efekata koji plaše decu? Da li je to samo nova trgovina ili je to srećna, kreativna proslava? Odlučite sami! Ovo je dobra protestantska tradicija i opravdava činjenicu da Noć veštica samo poprima svoj religiozni karakter, ako uopšte ima, u svom odgovarajućem situacionom kontekstu.

link

Jaromir Smejkal, sveštenik iz češkog sela Kurdejova, uništio je izrezbarene bundeve koje su djeca pripremila za Noć vještica i tako rasplakao mališane. Na Facebook stranici sela prošle su sedmice osvanule fotografije uništenih bundeva, ali tada niko nije znao ko je to učinio.

“Naša povorka bundeva i fenjera protekla je u odličnoj atmosferi punoj dječjeg entuzijazma, a vjerujemo da su se i odrasli fantastično zabavili dok su gledali oduševljenje u očima mališana. Vjerovatno nećemo pronaći dotičnog vandala koji je djeci pokvario radost, ali vjerujemo da čita ovu objavu i da mu je muka od samog sebe”, napisali su mještani na Facebooku.

Mališani su se silno rastužili što su im uništene bundeve i neki su čak i zaplakali, a komentari su preplavili društvene mreže. Nakon toga neko se ponovo obrušio na bundeve, a nakon što je bijes mještana počeo rasti, saznalo se da je počinilac – sveštenik.

Sveštenik je poslao otvoreno pismo u kojem se branio kako bi drugačije postupio da je znao da su bundeve rezbarila djeca.

“Izlazeći iz župnog dvora u nedjelju naveče ugledao sam brojne simbole satanske svetkovine Noći vještica postavljene ispred naše svetinje. Postupio sam prema svojoj vjeri i dužnosti oca i zaštitnika djece koja su mi povjerena i uklonio te simbole”, napisao je.

Dodao je i kako smatra da je tradicija Noći vještica začeta u “savremenom paganskom svijetu” kao protivteža katoličkom prazniku Dušnog dana, tvrdi Smejkal, inače župnik rimokatoličke crkve svetoga Ivana Krstitelja.

“Međutim, pokušajte zapamtiti da je moja dužnost kao autoriteta i sveštenika zaštititi djecu i porodice od skrivenog zla”, nastavio je.

Zanimljivo, izvinjenje djeci uputila je i Brnska biskupija, čije su predstavnici osudili Smejkalov čin, navodi “Index”.

Pogledajte prilog 1434635
Pogledajte prilog 1434637

Link
Verovatno je razbijajuci ove bundeve razmisljao kako razbija glave ''zlim sizmaticima'' :roll: :roll: kao i njegov duhovni otac alojzije smrdinac.

Bitno da mu ne smetaju sveprisutna korupcija, pedofili, stepinci i indulgencije. :roll: :roll:
Pa možda ovaj nije takav.
Isto može da se kaže: bitno da tim roditeljima ne smeta američko sprovođenje demokratije i ekonomskog kolonijalizma zbog kojih su hiljade dece stradale ili rade da bi preživela.
:roll:

Najbolje da lenstvuju do 40. i neke.
Pričam o deci a ne o odrasloj deci svojih roditelja.

Inace, bolje da svetom hegemonisu i SAD nego rusije, kine, indije, pakistani, turske, arabije, irani i ostala pakla na zemlji. ;)

Ne treba niko da sprovodi hegemoniju, ali ne može se jednom popu natovariti krivica sveg katoličkog greha. Niti se poređenjem sa islamistima američka hegemonija izbrisati.
Možda je i ovaj lik ko zna kakav, ali apriori gledano on je iz svog ugla iskrenog vernika postupio logično. Sad na stranu što će postići kontra efekat.
Nego, meni nikako da krene suza zbog ražalošćene dece. :mrgreen:

Pričam o deci a ne o odrasloj deci svojih roditelja.
Deca i treba da se navikavaju od malih nogu da rade (recimo da raznose mleko i novine sa nekih 8-9 godina i slicno), a ne da budu drustveni paraziti. Uostalom i u tvom voljenom SSSR-u su hapsili i sudili za drustveni parazitizam. ;)

Nego, meni nikako da krene suza zbog ražalošćene dece.
Od psihopata ni ne ocekujem tako nesto.

Deca i treba da se navikavaju od malih nogu da rade (recimo da raznose mleko i novine sa nekih 8-9 godina i slicno), a ne da budu drustveni paraziti. Uostalom i u tvom voljenom SSSR-u su hapsili i sudili za drustveni parazitizam. ;)
U kom mom voljenom SSSR- u, šta izmišljaš.
Od psihopata ni ne ocekujem tako nesto.
A ja od licemera i zlopamtila očekujem baš ovako nešto.

Back