Uništavanje kulturne baštine Zemuna

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.186
Na polju uništavanja kulturne baštine Zemuna mnogo je učinjeno. Počev od zgrade Magistrata koja je restaurirana mimo svih pravila, nelegalno izgrađene Lukoil pumpe na Trgu Branka Radičevića, zgrade Carinarnice koja je u katastrofalnom stanju i još i dalje propada, prazne i oronule livnice Pantelić, do devastiranja Gardoša i okolnih istorijskij spomenika.
SRS vlast je svojski doprinela tome, restauriravši Magistrat i izgradivši tržni centar u dvorištu istog, kao i postavljanjem kiosaka ispred zgrade, koji su srećom uklonjeni. SNS vlast ne čini apsolutno ništa da stanje popravi. Sad još hoće i da unište pijacu koja je stara više od 100 godina i da naprave nekakvu pijacu-trg.

Zašto su građani Zemuna mazohistički nastrojeni i biraju vlast koja je najgora za Zemun?
 
Nedostaje to što je rekonstruisan mimo svih pravila o rekonstrukciji objekata pod zaštitom, u potpunom neskladu sa strukturom i estetikom zgrade. Golim okom vidljivo, ko zna šta da gleda. Da ne govorim o onom tržnom centru u dvorištu.
Što se sudstva tiče, iskorišćena je rupa u zakonu na osnovu koje je radikalima izdata u zakup zgrada na 90 godina po ceni od 15 dinara mesečno.
 
Koji stanovnici Zemuna? Potomci onih koji su isli u svoje pozoriste mozda jos pre Beogradjana ili oni koji su tek 90tih dosli, dobili placeve i nazidali kuce na praznoj zemlji koja ima podzemne vode... bez struje, tekuce vode, kanalizacije, telefona...
Velika je razlika, a otprilike su pola pola. Takva je i vlast u danasnjem Zemunu, ako se dobro secam, za samo 1 mesto je vlast - vlast (neparan broj mandata je u opstini).
 

Back
Top