Unikatne životinje

ilovedoggos

Aktivan član
Poruka
1.950
Svaka životinja je lepa i unikatna na svoj način, ali se neke vrste izdvajaju njihovom unikatnošću i retkošću

Surlasta rovčica

Screenshot_20220110_193316.jpg


Grivasti vuk

Screenshot_20220110_193352.jpg


Bele morske kornjače

Screenshot_20220110_193329.jpg


Pustinjska mačka

Screenshot_20220110_193340.jpg


Pika

Screenshot_20220110_193402.jpg
 
Gerenuk (lat. Litocranius walleri)

Gerenuk je vrsta papkara iz porodice šupljoroga (Bovidae). Jedina je vrsta u monotipičnom rodu Litocranius. Ova antilopa naseljava veliki deo Istočne Afrike. Gerenuk je prepoznatljiv po svom dugom, vitkom vratu i udovima, spljoštenoj glavi i velikim ušima. Rogovi, koje ima samo mužjak, su u obliku lire.. i izgleda baš super!

01.jpg


02.jpg


03.jpg


Kada jede, može da se uspravi na zadnje noge i da dohvati lišće i na 2m visine.. a prednje noge drži baš graciozno tada.. :D :heart:
 
Madagaskarski prstaš ili Aj-Aj (lat. Daubentonia madagascariensis)

Ovo je jedini živeći pretstavnik porodice Daubentoniidae iz reda primata.. i živi samo na Madagaskaru.


Aj-aj je životinja koja je aktivna noću, a preko dana spava u krošnjama drveća. Oči aj-aja su sjajno žute i vrlo velike, isto kao i uši, a sluh im je izvanredan. Obe osobine su im jako korisne za kretanje kroz mrak. Teški su do 3 kg.

Imaju produženi srednji prst, što im je prirodna adaptacija na način kako se hrane: aj-aj tim prstom lupka po drvetu i analizira odjek. Tako utvrđuje gde je pod korom šupljina u kojoj verovatno živi larva nekog insketa. Kad pronađe takvo mesto, zubima "otvara" koru i svojim dugim prstom izvlači larvu napolje. Osim larvama, aj-aj se hrani još i voćem, orasima i šećernom trskom. Ove životinje su uglavnom samotnjaci.

Više o njima - ovde.

01.jpg

(photo-source)

02.JPG

(photo source)
 
Moloh ili bodljikava agama (eng. Thorny dragon)

Kako mu i ime na engleskom kaže (u prevodu "bodljikavi zmaj") - nalikuje na zmaja. :) :heart: To je mali gmizavac dugačak oko 15 centimetara koji liči na čudovište iz neke stare legende. Sredinom vrata uzdiže se duguljasta bodljikava grba, a sa svake strane po još jedna manja. Glava, vrat i trup su pokriveni nepravilnim pločicama od kojih svaka nosi uspravnu bodlju. Sa svake strane na glavi štrči po jedan veliki, malo unazad savijen bodljikavi rog.

sl-01.jpg

(photo source)

Ovo je dnevna životinja. Noću se uopšte ne kreće, ili se kreće veoma retko. Vrlo dobro je prilagođen životu u pustinji: u rano jutro rosa se kondenzuje na njegovim bodljama i klizi mu u usta. Na taj način može da živi nedeljama bez vode.

sl-02.JPG

(photosource)

Da bi se zaštitio od vrelih sunčevih zraka, zakopava se u pesak. Uglavnom se hrani mravima, a kao i kameleon, može da menja boju. Mada mu je izgled zastrašujući, to je potpuno bezopasna životinja. Naseljava uglavnom sušne oblasti i pustinje centralne i zapadne Australije.

sl-03.jpg

(photo source)

______________________
izvor teksta:
Wikipedia
 
Žirafin žižak (lat. Trachelophorus giraffa)

Ova neobična buba je endemska vrsta insekta koja živi na Madagaskaru. Ime je dobio po svom produženom vratu, sličnom vratu žirafe. Kod njih postoji polni dimorfizam (što znači da su mužjaci i ženke međusobno različiti), i vrat mužjaka bude čak 2 do 3 puta duži od vrata ženke. Veći deo tela ovog insketa je crn, dok su krila prekrivena crvenim elitrama. Ukupna dužina tela mužjaka je nešto manje od jednog inča (oko 2,5 cm), a njihov ovako produženi vrat je adaptacija koja im pomaže u borbi i u izgradnji gnezda.

Zanimljiv je način kako ženke ove bube spremaju sklonište za svoja jaja. Ženka odabere list biljke-domaćina (to bude ili Dichaetanthera cordifolia ili Dichaetanthera arborea - malo drvo iz porodice Melastomatomaceae), pa taj list kotrljajući uvije i pričvrsti - tako da on ostane u obliku cevi. Kada sklonište za svoj podlmadak tako pripremi, ženka polaže jedno jaje u cev, pre nego što ga odseče sa biljke.

Žirafin žižak nastanjuje šume Madagaskara, provodeći gotovo ceo svoj život na drvetu.. koje je zbog toga u madagaskarskom narodu poznato kao „drvo bube-žirafe“. Ovi insekti su biljojedi i hrane se lišćem tog drveta.

Jelda da zaista čudesno izgleda!? :) :heart:


sl-01.JPG

(photo source)


sl-02.JPG

(photo source)


__________________________________
izvori: wikipedia i sfzoo
 

Back
Top