Unikatne životinje

ilovedoggos

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.950
Svaka životinja je lepa i unikatna na svoj način, ali se neke vrste izdvajaju njihovom unikatnošću i retkošću

Surlaste rovčice
Screenshot_20220110_193316.jpg


Grivasti vuk
Screenshot_20220110_193352.jpg

Poruka je automatski spojena:

Bele morske kornjače
Screenshot_20220110_193329.jpg

Poruka je automatski spojena:

Pustinjska mačka
Screenshot_20220110_193340.jpg

Poruka je automatski spojena:

Pika
Screenshot_20220110_193402.jpg
 

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
3.133
Gerenuk (lat. Litocranius walleri) je vrsta papkara iz porodice šupljoroga (Bovidae). Jedina je vrsta u monotipičnom rodu Litocranius. Ova antilopa naseljava veliki deo Istočne Afrike. Gerenuk je prepoznatljiv po svom dugom, vitkom vratu i udovima, spljoštenoj glavi i velikim ušima. Rogovi, koje ima samo mužjak, su u obliku lire.. i izgleda baš super!

Evo više o njima ovde..

01.jpg


02.jpg


03.jpg


Kada jede, može da se uspravi na zadnje noge i da dohvati lišće i na 2m visine.. a prednje noge drži baš graciozno tada.. :D :heart:
 

4thman

Domaćin
Poruka
4.978

Prilozi

  • Captureg.JPG
    Captureg.JPG
    85,5 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:

ilovedoggos

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.950

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
3.133
Madagaskarski prstaš ili Aj-Aj (lat. Daubentonia madagascariensis)

Ovo je jedini živeći pretstavnik porodice Daubentoniidae iz reda primata.. i živi samo na Madagaskaru.


Aj-aj je životinja koja je aktivna noću, a preko dana spava u krošnjama drveća. Oči aj-aja su sjajno žute i vrlo velike, isto kao i uši, a sluh im je izvanredan. Obe osobine su im jako korisne za kretanje kroz mrak. Teški su do 3 kg.

Imaju produženi srednji prst, što im je prirodna adaptacija na način kako se hrane: aj-aj tim prstom lupka po drvetu i analizira odjek. Tako utvrđuje gde je pod korom šupljina u kojoj verovatno živi larva nekog insketa. Kad pronađe takvo mesto, zubima "otvara" koru i svojim dugim prstom izvlači larvu napolje. Osim larvama, aj-aj se hrani još i voćem, orasima i šećernom trskom. Ove životinje su uglavnom samotnjaci.

Više o njima - ovde.

01.jpg

(photo-source)

02.JPG

(photo source)
 

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
3.133
Moloh ili bodljikava agama (eng. Thorny dragon)

Kako mu i ime na engleskom kaže (u prevodu "bodljikavi zmaj") - nalikuje na zmaja. :) :heart: To je mali gmizavac dugačak oko 15 centimetara koji liči na čudovište iz neke stare legende. Sredinom vrata uzdiže se duguljasta bodljikava grba, a sa svake strane po još jedna manja. Glava, vrat i trup su pokriveni nepravilnim pločicama od kojih svaka nosi uspravnu bodlju. Sa svake strane na glavi štrči po jedan veliki, malo unazad savijen bodljikavi rog.

sl-01.jpg

(photo source)

Ovo je dnevna životinja. Noću se uopšte ne kreće, ili se kreće veoma retko. Vrlo dobro je prilagođen životu u pustinji: u rano jutro rosa se kondenzuje na njegovim bodljama i klizi mu u usta. Na taj način može da živi nedeljama bez vode.

sl-02.JPG

(photosource)

Da bi se zaštitio od vrelih sunčevih zraka, zakopava se u pesak. Uglavnom se hrani mravima, a kao i kameleon, može da menja boju. Mada mu je izgled zastrašujući, to je potpuno bezopasna životinja. Naseljava uglavnom sušne oblasti i pustinje centralne i zapadne Australije.

sl-03.jpg

(photo source)

______________________
izvor teksta:
Wikipedia
 

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
3.133
Žirafin žižak (lat. Trachelophorus giraffa)

Ova neobična buba je endemska vrsta insekta koja živi na Madagaskaru. Ime je dobio po svom produženom vratu, sličnom vratu žirafe. Kod njih postoji polni dimorfizam (što znači da su mužjaci i ženke međusobno različiti), i vrat mužjaka bude čak 2 do 3 puta duži od vrata ženke. Veći deo tela ovog insketa je crn, dok su krila prekrivena crvenim elitrama. Ukupna dužina tela mužjaka je nešto manje od jednog inča (oko 2,5 cm), a njihov ovako produženi vrat je adaptacija koja im pomaže u borbi i u izgradnji gnezda.

Zanimljiv je način kako ženke ove bube spremaju sklonište za svoja jaja. Ženka odabere list biljke-domaćina (to bude ili Dichaetanthera cordifolia ili Dichaetanthera arborea - malo drvo iz porodice Melastomatomaceae), pa taj list kotrljajući uvije i pričvrsti - tako da on ostane u obliku cevi. Kada sklonište za svoj podlmadak tako pripremi, ženka polaže jedno jaje u cev, pre nego što ga odseče sa biljke.

Žirafin žižak nastanjuje šume Madagaskara, provodeći gotovo ceo svoj život na drvetu.. koje je zbog toga u madagaskarskom narodu poznato kao „drvo bube-žirafe“. Ovi insekti su biljojedi i hrane se lišćem tog drveta.

Jelda da zaista čudesno izgleda!? :) :heart:


sl-01.JPG

(photo source)


sl-02.JPG

(photo source)


__________________________________
izvori: wikipedia i sfzoo
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.