Unija poslodavaca: Samo 15 odsto privrednika spremno za povećanje minimalca

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
41.205
U Srbiji se 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 odsto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca Srbije, objavljeno je danas.

Takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatljivo, pokazalo je istraživanje.

Kako je ukazano iz Unije poslodavaca, ovolika razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti.

Кratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika.

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 osobe i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Podseća se da tokom jula Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Srbiji.

Pregovori sa predstavnicima Vlade Srbije i sindikatima otpočinju tokom avgusta, a u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Srbije razmatra se visina minimalne cene rada za 2021. godinu.

fabrika-01-foto-FoNet-Slobodan-Miljevic-1-678x382.jpg

Debeli brže mota od Mršavog

https://www.danas.rs/ekonomija/unij...o-privrednika-spremno-za-povecanje-minimalca/
 

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
41.205
Ne isplati se poslodavcu ni ona plata za zaposlene, cifre su to ne znate vi...
A sve je tako prosto delovalo kad su sudbinskim slučajem upali za direktore socijalističkih firmi...
Tada su gledali cifre kako "idu državi" i tražili foru da "preusmere".

Ne isplati se poslodavcima ni onih 30.000 od države
Tu su radnicima dali po 17.000 zbog radnih sati a ne zbog 30.000 od države
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.