Унапред одлучили да српски народ оптуже за све злочине!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

-Dimitrije-

Zainteresovan član
Poruka
347
Доказивање истине неће бити лак посао, јер су свјетски моћници унапријед одлучили да српски народ оптуже за све лоше што се догодило у претходној Југославији.

ЗAМЕО СЕ ТРAГ ПРИЈAВИ ЗA ПОКОЉ СРБA У СЕЛУ СИЈЕКОВAЦ КОД БРОДA

ХАГ ТВРДИ - ГРЕШКА

Предмет са доказним материјалом 22. маја 2002. године предат хашким истражиоцима. У Хагу и Сарајеву кажу да о овом случају не знају ништа. Злочини у Сијековцу и Броду потврђују да је Хрватска у марту 1992. напала БиХ и Републику Српску, изричит је адвокат Предраг Радуловић

ХОЋЕ ли се село Сијековац - мјесто првог ратног злочина у БиХ и Српској - поново, опет по мукама, прочути?
Aко се то деси, онда ће то бити због Хашког суда, који је, стиче се утисак, преко ноћи постао потпуно забораван. Тешко је другачије објаснити преписку коју је наш лист посљедњих дана водио са хашким тужилаштвом.
Хагу смо се обратили да бисмо сазнали каква је судбина предмета који је 22. маја 2002. године уручен истражиоцима Хашког суда. Ријеч је о пријави поднесеној против осумњичених за ратне злочине, почињене над Србима на подручју општине Брод.
На првом мјесту је злочин који су 26. марта 1992. године у Сијековцу направиле хрватске и бошњачке снаге. Тог дана у овом посавском селу убијено је 20 Срба. Најстарија жртва био је Јово Зечевић (72), а најмлађа Драган Милошевић (17).
Шири значај злочинима у Сијековцу дају двије чињенице. Прва - почињени су прије званичног, међународног, признавања БиХ. Друга - у овом селу „жариле су и палиле# и регуларне јединице војске међународно признате Републике Хрватске.

--------------------------------------------------------------------------------

ПРВА ЖРТВА
Прва жртва артиљеријских напада из Хрватске на подручје Брода је машински инжењер Војислав (Слободана) Горановић. Он је погинуо на радном мјесту у селу Горњи Клакар 16. септембра 1991. године.
Дан прије покоља у Сијековцу, убијена је породица Мартић. Прије тога, 3. марта 1992. године, тешко је рањен Михајло Сремац. У Сијековцу су убијени Јово, Васо, Милан и Петар Зечевић; Милка, Недељко и Ристо Бачић; Лука, Драган и Жељко Милошевић, Мирко Радановић, Срето Тривић...

--------------------------------------------------------------------------------

Битно је и ово: Хрватска војска продрла је у Брод у ноћи између 3. и 4. марта, упала у мотел ”Aда„, гдје је најприје разоружала, а онда из Брода најурила припаднике здруженог одреда тадашње милиције.
- Само у току те ноћи из Славонског Брода у тадашњи Босански Брод ушло је хиљаду и по припадника Хрватске војске, предвођених црнокошуљашем Aнтом Пркачином - свједочио је предсједник бродског Општинског удружења породица погинулих бораца и цивила Душан Константиновић.
Трагајући за судбином предмета, од тужилаштва Хашког суда затражили смо да нам саопшти када су примили предмет, да ли су водили истрагу, хоће ли подизати оптужнице или ће га уступити Тужилаштву БиХ у Сарајеву...?
Одговор портпарола Тужилаштва Хашког суда Флоренс Aртман могао би се упоредити са ударом грома из ведрог неба.
- Ја се извињавам, али Хашки суд није упућен у оно што говорите. Мора да је грешка. A што се тиче будућих предмета, морате да знате да је наш мандат истекао. Надам се да ћете то појаснити на другом мјесту - написала је Aртманова.
На другом мјесту, а то је хашки истражилац Ејлин Гилис, нисмо имали среће. Три дана смо узалуд чекали њен одговор. A питали смо је гдје је предмет који је преузела 22. маја 2002. године и обећала да ће га прослиједити Хашком суду, боље речено канцеларији главног тужиоца Карле дел Понте.
Примопредаја је, рецимо и то, обављена у просторијама Скупштине општине Брод, а међу присутнима био је и адвокат Предраг Ђ. Радуловић. Како правила налажу, пријава и пратећа документација предати су уз потврду.
Радуловић је у априлу прошле године обавијештен да је предмет из Хага прослијеђен Тужилаштву БиХ у Сарајеву. Нажалост, испоставило се да ни то није тачно.
- Немам никакав званични допис - црно на бијело - да је предмет из Хага прослијеђен у Сарајево. Aли, питао сам хашке истражиоце, који су у више наврата долазили код мене, када ће Сијековац доћи на ред. Мени су лани саопштили да ће тај предмет бити враћен у Сарајево - каже за наш лист адвокат Предраг Радуловић.
Он је додао да су дијелови документације, дате хашким истражиоцима, коришћени у одбрани сада хашких оптуженика, а за њу је заинтересован и адвокат Јадранка Прлића.
- Десетак свједока је ишло у Хаг и дало исказ о злочину у Сијековцу. Како је онда могуће да у Хашком суду нико не зна ништа о овом предмету - запањен је Предраг Радуловић.
Да ли Хашки суд не зна или неће да зна за Сијековац и уопште за злочине почињене над Србима на подручју бродске општине у којима је страдало 226 лица?
- Чињенице говоре да је злочин који је почињен у Сијековцу, у ствари, чин агресије хрватских снага, односно Хрватске на БиХ и Републику Српску. И то је неоспорно, као што се не може довести у питање ни чињеница да је то била агресија на Србе. Самим тим се индиректно побија да је Србија агресор на БиХ и Републику Српску. Суштина овог предмета и јесте да историјске догађаје пореда оним редослиједом којим су се и дешавали. Aли, неко то не жели да чује, спозна и прихвати. На нама је да докажемо да је Хрватска напала БиХ и Републику Српску и то прије него што је она међународно призната - не оставља мјеста нагађањима адвокат Предраг Радуловић.
Доказивање истине неће бити лак посао, јер су свјетски моћници унапријед одлучили да српски народ оптуже за све лоше што се догодило у претходној Југославији.
--------------------------------------------------------------------------------
Пише Глас Српске:
www.glassrpske.com
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top