Umrle duše pre pojave Hrista šta se sa njima dogodilo?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I On, Gospod Isus Hristos „sišavši propovijeda i duhovima koji su u tamnici – jevanđelje, da prime sud po čovjeku telom a po Bogu da žive duhom.“ (1. Pet. 3: 19; 4: 6). Ko su ta stvorenja?
Ovde se vidi kako su vajni intelekti napravili zbrku u svojim i u tuđim glavama. A 1. Petrova 3.20 jasno kaže na koje duhove se to odnosi. Na one koji su ostavili svoje srtarešinstvo u vreme potopa a kako su ostavili svoje starešinstvo ? Pa tako što su uzimali ljudska tela i uzimali sebi žene koje su god poželeli i pravili im decu. 1. Mojsijevba 6.2-4. To su ta stvorenja a ne neke duše umrlih pre Hrista. Inače ne vidim šta je problem da li je neko rođen pre ili posle Hrista ? Problem je ako sledimo postavku vajnih intelekta koji su se upetljali sa besmrtnošću duha i duše jer su po njihoivoj logici neuništivi, jer im se ne umire deluije im isuviše strašno.

Niko ovdje nema dokaz da postoji raj, pakao, Biblijski Bog a isto tako i da ne postoji.

Možemo samo da Vjerujemo ili ne. Poznavati ne možemo jer niko ovdje nema konkretan dokaz tako da ovo ubjedjivanje može ići u nedogled.

Istinski Vjernici dobijaju više jer im njihova vjera olakšava životni put, gubitke, daje im snagu i nadu.

Ja ću se našaliti i nasmijati na izjavu da je Biblija kao pisana riječ dokaz postojanja jer to meni nije logično i realno ali se nebi usudila ni kategorički tvrditi da nema Boga jer ni ja nemam dokaz.

Meni lično su priče iz Biblije prihvatljive samo metaforički jer mi tad imaju smisla. Znači kad zmiju vidim kao zli šapat podsvjesti sa kojim se borimo stalno. Drvo života, drvo poznavanja dobra i zla..sve je to izuzetno zanimljivo analizirati i tražiti odgovore nekim drugim putem a ne samo bukvalno.

Vjerujem da sve živo oko nas pa tako i svaki pojedinac nosi česticu tvorca u sebi i da se možemo povezati s njim ukoliko se potrudimo i nadjemo na istoj frekvenciji.
Nema potrebe lutati ko Sidarta i penjati se po gorama.

ja samo tražim logična, zdravorazumska objašnjenja i konkretne činjenice, ne apstraktne metafore ili filozofske komentare. ako Biblija sadrži „neverovatne stvari“ kao što kažeš, voleo bi da mi konkretno navedeš neke od njih, koje mogu da se objektivno provere. smatram da je to razumna osnova za razgovor... razmena jasnih argumenata, a ne ličnih interpretacija!
Sve to ima ali ti ne trazis.
Tematika koju pominjes zahteva barem da je neko procitao Bibliju i i to je ogromni materijal za jedan forum.

Tu trebas da pogledas sva predavanja dr. Tomislaca Terzina .
Evo samo par.

https://youtu.be/Bp-F2vdx0bU?si=6M_g-hro81s5LZT5

https://youtu.be/EAWZu8b4VZI?si=rVRKUt2cWTy-72Uk

Ovde se vidi kako su vajni intelekti napravili zbrku u svojim i u tuđim glavama. A 1. Petrova 3.20 jasno kaže na koje duhove se to odnosi. Na one koji su ostavili svoje srtarešinstvo u vreme potopa a kako su ostavili svoje starešinstvo ? Pa tako što su uzimali ljudska tela i uzimali sebi žene koje su god poželeli i pravili im decu. 1. Mojsijevba 6.2-4. To su ta stvorenja a ne neke duše umrlih pre Hrista. Inače ne vidim šta je problem da li je neko rođen pre ili posle Hrista ? Problem je ako sledimo postavku vajnih intelekta koji su se upetljali sa besmrtnošću duha i duše jer su po njihoivoj logici neuništivi, jer im se ne umire deluije im isuviše strašno.
Која је сврха проповиједати таквим духовима?

Problem je što "sinovi Božji" u Postanju nisu nikakvi anđeli već potomci Adamovog trećeg sina Sita. Pravednici se u Pismu nazivaju sinovima Božjim.
Ne vidim razlog zašto bi toliko vremena bili u duhovnoj tamnici ? Enoh je Sitov potomak i on je uzet sa zemlje jer je bio pravedan.
Zašto bi propovedao samo Sitovim potomcima gde su svi ostali nisu valjda samo oni bitni a svi ostali su nebitni ? Jednostavno se ne uklapa. Na koji način oni nisu držali svoje starešinstvo pa su pali u tamnicu ?

Ne vidim razlog zašto bi toliko vremena bili u duhovnoj tamnici ? Enoh je Sitov potomak i on je uzet sa zemlje jer je bio pravedan.
Zašto bi propovedao samo Sitovim potomcima gde su svi ostali nisu valjda samo oni bitni a svi ostali su nebitni ? Jednostavno se ne uklapa.
Posle potopa su se svi izmesali.
Ostali su samo 8 njih vernih.
Noje i Duh sveti su propovedali tim predpotipnim ljudima 120 god.
Bog ne sprovodi sud dok dobro ne opomene.

Zašto bi propovedao samo Sitovim potomcima gde su svi ostali nisu valjda samo oni bitni a svi ostali su nebitni ? Jednostavno se ne uklapa. Na koji način oni nisu držali svoje starešinstvo pa su pali u tamnicu ?
Evo pogledaj.https://biblija.serbianforum.info/t39-nefilimi-u-bibliji

Evo pogledaj.https://biblija.serbianforum.info/t39-nefilimi-u-bibliji
Gledao sam nego šta je sa odgovorom; Ako su Sitovi potomci u stvari sinovi božiji i ako su to pravednici kako su isti ti ostavili svoje starešinstvo i zapali u tamnicu gde im je došao Isus da im propoveda jevanđelje. Po meni je to iskrivljena slika i to samo služi da opravda verovanje u neki zagrobni život.

Gledao sam nego šta je sa odgovorom; Ako su Sitovi potomci u stvari sinovi božiji i ako su to pravednici kako su isti ti ostavili svoje starešinstvo i zapali u tamnicu gde im je došao Isus da im propoveda jevanđelje. Po meni je to iskrivljena slika i to samo služi da opravda verovanje u neki zagrobni život.

Judina 1,6 I anđele, koji ne održaše svojega dostojanstva, nego ostaviše svoje prebivalište, zadržao je vječnim okovima u mraku za sud velikoga dana.

Judina 1,6 *Anđele koji ne bijahu čuvali svoj položaj već bijahu napustili svoje obitavalište, on čuva vječno uvezane u lance u njihovim tminama za suđenje u veliki *Dan.

Judina 1,6 I anđele, koji nisu čuvali svojeg dostojanstva nego su ostavili svoje prebivalište, sačuvao je za sud velikoga Dana, okovane u mraku vječnim okovima;

Da li znas kako se desio pad sotone i trecine andhela koji su napustili svoje polozaje i digli se protiv Boga?

To nema nikakve veze sa ovim stihovima u 1 Mojsijevoj.
I andjeli se nikada me bazivaju sinovi bozji.

Onda nisi hrišćanin. Lažna ti je vera da ćeš vaskrsnuti verom u hristove reči i činjenja.
Nisi razumio.

1Solunjanima 4,13 Neću vam pak zatajiti, braćo, za one koji su umrli, da ne žalite kao i ostali koji nemaju nada;

1. Solunjanima 4,14 Jer ako vjerujemo da Isus umrije i vaskrse, tako će Bog i one koji su umrli u Isusu dovesti s njim.

1. Solunjanima 4,15 Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.

1. Solunjanima 4,16 Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;

1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti

Back