Umrle duše pre pojave Hrista šta se sa njima dogodilo?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tvoje misljenje koje postujem ali se ne slazem. Moja licna iskustva i iskustva meni bliskih ljudi su mi dala dokaze da smrt nije kraj. Cak i nauka pocinje da se slaze sa religijom.

https://atma.hr/kvantna-fizika-zivot-nakon-smrti/
poštujem i ja tvoje mišljenje i pravo svakoga da veruje u šta hoće, ali se takođe ne slažem sa tobom. tekst koji si naveo pokušava da stavi u naučne okvire teoriju da svest (tj."duša") i telo mogu da funkcionišu nezavisno jedno od drugog...ima tu međutim stvari koje definitivno nemaju pokriće u nauci, kao npr. da svest postoji nezavisno od mozga. ljudski razum je vezan isključivo za aktivnosti mozga, mimo toga ne postoji. mentalni procesi su povezani sa fizičkim procesima u mozgu i bez njih, svest ne bi mogla da funkcioniše.
dalje, ne postoje nikakvi dokazi da su kvantni efekti povezani sa svešću. mozak funkcioniše na principu hemijskih reakcija i električnih signala između neurona, dok se pomoću el. impulsi omogućava prenošenje informacija unutar mozga. ovi procesi nemaju veze sa kvantnim efektima na nivou čestica.
itd. itd
ali kao što rekoh... možeš da veruješ u šta hoćeš, nemam nikakav problem sa tim :ok:

Svi koji su umrli pre Hrista cekaju sveopste vaskrsenje na Zemlji koje ce biti nakon Armagedona
Tek je Isus svojim vaskrsenjem na nebo otvorio put nebeskog vaskrsenja koje su dobili smo odabranji njih 144000
a svi ostali vaskrsavace takodje na Zemlji u budeucnosti za vreme hiljadugodisnje vladavine Hrista.
Ti koji su umrli pre Hrista, da li su kršteni?

sve "duše" i pre i posle Hrista, završavaju na istom mestu – nigde. biološki ciklus je završen, telo se razloži, a svest nestane. ne postoji "raj", "pakao" ni "čekaonica" za pravedne, samo prirodni proces raspadanja. svi smo u tome zajedno i pravednici, grešnici i pokajani razbojnici, sve do poslednje bakterije...
Bojim se da si u pravu. Nažalost!

A zasto bi ti ja koji zivimo posle hrista imali pravo na pokajanje iako ivda napravimo zlo mozda i vece od njih a oni u nojevo vreme ne.
Tako da ovo poptuno.ima smisla.
A ko kaze da ovi pre Hrista nisu imali?

Sada imaju preko hriscanstva tada preko Judaizma.

Sve one zrtve, praznici i cela hramska sluzba su ukazivale na spasitelja koji ce doci.
Oni su se spasavali verom u spasitelja koji ce doci.
Mi takodje verom u spasitelja koji je dosao.
Ni njihovo ni nase spasenje se jos nije ostvarilo.

Koji ozbiljan covek moze da tvrdi da ce Bog verukuce pre Hrista da drzi 3600 god u paklu?

A i tekst na koje se tvoje verovanje zasniva ne kaze tako nesto uopste.
Ne razumem da nisi u stanju da to pogledas, proveris.
Vec kao Kain izmisljas ili uzimas izmisljena ucenja?

Bog nam je zaista pokazao da ce se uvek do kraja verujuci ljudi deliti samo na 2 grupe.
1. Aveljevci 2. Kainovci.
Ne mozes ti Kaina da ubedis u nista drugo.
Nema sanse.

Pocni da citas Bibliju pa je istrazi.
Biblija nije"dokaz" ničega, to je više stvar lične vere nego stvarnog dokaza. za mene dokazi moraju biti materijalni i proverljivi, što priče poput žene koja zatrudni bez sexa, čoveka koji preživi tri dana u stomaku ribe ili zmije koja priča definitivno nisu! :rtfm:
tazumem tvoju veru, ali bih voleo da mi pokažeš konkretne, materijalne dokaze za postojanje Boga, a ne priče koje su nastale pre 2.000 godina i za koje ne postoji način da se proveri njihova istinitost.

Bio mrtav, video "tamo nesto" i vratio se? Ako sam dobro shvatio. I to ne samo ti vec i ti tvoji prijatelji.
Nisam ja vec moja majka. Ali to je samo jedna stvar od nekoliko. Ali bez obzira sta ja napisao to ce biti gubljenje vremena ako druga strana ne veruje. Moze reci da izmisljam, da su to fantazije. Tebi to nece znaciti nista. Istu moju majku koja je bolovala od teske bolesti i preminula, nekoliko dana nakon smrti, moj sin od 4 godine, njen unuk, ju je video na balkonu i mahao joj je. I ona njemu. Supruga mu je obuvala cipele i bila ledjima okrenuta balkonu. Videla je da se on smeska i nekome mase u pravcu balkona. Kad ga je iznenadjena pitala kome to mases, on je rekao -baki. Ona se tu uplasila i okrenula ali normalno nije videla nista.
Danas on ima 17 godina, ne voli da prica o tome ali kad prica ostaje pri tome da ju je video.
Ono sto je jos da kazem jezivije, isto vece ju je videla unuka od njenog brata, devojcica od tada 6 godina. Isto na balkonu. Oni su ziveli na drugom kraju grada. Ona sada ima 19 godina i dan danas kaze -da to je bila baka.
Ima tu jos stvari . I vidis tebi ovo nece znaciti nista ali meni je jedan od cvrstih dokaza jer poznajem svog sina i cerku od moje rodjake, deca bez ikakvih sklonosti ka izmisljanju, fantaziranju. Eto danas kad su mladic i devojka, ne menjaju svoj iskaz.
Ali ovo je samo jedna stvar koja je MENI dokaz. To sto tebi ili bilo kom drugom nije, zaista me ostavlja ravnodusnim.

Bog je svet i traži od nas da Mu pristupamo s poštovanjem. Ne smemo olako shvatati Njegove zapovesti ili prisustvo. Naša dela i namere treba da budu u skladu s Njegovom voljom.

To pokazuje da nije dovoljno imati dobre namere – ključ je u poslušnosti i poštovanju svetosti Boga.

Bog pokazuje da je autoritet koji On postavlja neophodan za izvršavanje Njegove volje. Bez toga, svaka samovoljna akcija postaje greh, bez obzira na nameru.

Poslednja izmena:
Biblija nije"dokaz" ničega, to je više stvar lične vere nego stvarnog dokaza. za mene dokazi moraju biti materijalni i proverljivi, što priče poput žene koja zatrudni bez sexa, čoveka koji preživi tri dana u stomaku ribe ili zmije koja priča definitivno nisu! :rtfm:
tazumem tvoju veru, ali bih voleo da mi pokažeš konkretne, materijalne dokaze za postojanje Boga, a ne priče koje su nastale pre 2.000 godina i za koje ne postoji način da se proveri njihova istinitost.
Ne znam zasto bi ti neko dokazivao da je Biblija istinita?
To se istrazuje.
Za povrsne citaoce Biblija ima dokaze da nije istinita i slicno.
Ali za ozbiljne ona sakriva neverovatne stvari koje otkriva takvom citaocu i zato on postaje vernik a ne kao na lutriji.
Mozda ima nesto?
A za ove povrsne Biblija ne place uopste.
Jer povrsni ne bi cenili istinu i da im se ona i dokaze.
Takvi su to je cinjenica.
Zato treba da razgovaramp o temi.
A ako neko ne veruje u pitanje koje nosi tema ili sta kaze Biblija, sa srecom, nek uziva u tom saznanju.
Ne razumem zasto je on tu?
Hoce da dokaze da je svet crno bele boje o nima koji su videli da je u boji?
To je uzalud.

To se istrazuje.
Ali za ozbiljne ona sakriva neverovatne stvari koje otkriva takvom citaocu i zato on postaje vernik a ne kao na lutriji.
Mozda ima nesto?
A ako neko ne veruje u pitanje koje nosi tema ili sta kaze Biblija, sa srecom, nek uziva u tom saznanju.
To je uzalud.
Ništa se ne može dokazati. Stvar je u veri. Ali, zašto oni koji veruju u Bibliju imaju sklonost da vređaju i ubeđuju? Oni koji sumnjaju, kod njih nisam primetila te sklonosti, oni preispituju....

To se istrazuje.
Mozda ima nesto?
To je uzalud.
ja samo tražim logična, zdravorazumska objašnjenja i konkretne činjenice, ne apstraktne metafore ili filozofske komentare. ako Biblija sadrži „neverovatne stvari“ kao što kažeš, voleo bi da mi konkretno navedeš neke od njih, koje mogu da se objektivno provere. smatram da je to razumna osnova za razgovor... razmena jasnih argumenata, a ne ličnih interpretacija!

u pustinji, mozda se ponovo vrate na start?
Ništa se ne može dokazati. Stvar je u veri. Ali, zašto oni koji veruju u Bibliju imaju sklonost da vređaju i ubeđuju? Oni koji sumnjaju, kod njih nisam primetila te sklonosti, oni preispituju....
A kako to vredjaju?
Ne preispituju oni vec se ponasaju kao da njima neko mora nesto da dokaze.
Po meni to je nekultura, ne postovanje.
Ako je neko dosao na tamo njihovo tlo da im prica o veri, onda razumem da neko trazi dokaze.
Ali doci na suprotno tlo i umisliti kao neko mora nesto da ti dokazuje je nekulturno.

Imamo primer kako se Isus resio povrsnih.
70 njih.

Rekao im je ko ne jede moje telo i ne pije moju krv nece videti Bozjeg carstva.

70 njih se pobunilo, ovo je neverovatno ko moze da veruje tako nesto.
Sigurno su mislili da on nije kako treba.
Mesto da traze pravi odgovor na znacenje toga sta je rekao.
Oni su ga odma napustili istog momenta i pokazali da,su totalni povrsnjaci.
Ali Isus se nije trudio da ih zadrzava i kaze, cekajete, cekajte niste razumeli.
Ja govorim o simbolici.
Jer je znao da takvim karakterima to ne bi vredelo.
Pustio ih je da lutaju kao Izrailci 40 god u pustinji, mozda se ponovo vrate na start kada budu spremni?

ja samo tražim logična, zdravorazumska objašnjenja i konkretne činjenice, ne apstraktne metafore ili filozofske komentare. ako Biblija sadrži „neverovatne stvari“ kao što kažeš, voleo bi da mi konkretno navedeš neke od njih, koje mogu da se objektivno provere. smatram da je to razumna osnova za razgovor... razmena jasnih argumenata, a ne ličnih interpretacija!
Ne sadrzi ona za povrsne neverovatne stvari.
Za tebe ona ima dovoljno dokaza da nije istinita, da je smesna, lazna i prica pricice.
E to su dokazi koje tebi mogu da ponudim.
U punoj casi ne moze da se sipa.

Biblija je materijalni dokaz.

Biblija je materijalni dokaz.
Njemu nije i to ce ga oterati jer je povrsan.
Samo sa zaista interesovanim mozes da ides u Bibliji i da mu pokazea njene istine koje mu Duh sveti pokazuje i otvara oci da ih vidi.
Ali ovaj je mislim dobar covek ali povrsan.
A Za takve Biblija ima dokaze da je ona samo bajka, smejurije koje pametni ne mogu da veruju.
I Bibliija mu daje te dokaze.
Jer je telesnjak, povrsan je.

Back