Umrla Branka Veselinović

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.900
3346550_13425678_ls.jpg


Legendarna glumica Branka Veselinović preminula je u 105. godini, a bila je najstarija glumica na svetu.
Rodila se davne 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova.

Branka Veselinović je studirala Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978).[2] Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

(Kurir.rs/Telegraf)
 
Danas je preminula naša, a svetska najstarija glumica na svetu, Branka Veselinović.

Screenshot_65.png


Njen dug život krasi 84 godine glumačke karijere, preko 100 uloga u pozorištu i
50 uloga u filmovima i serijama, za šta je dobila mnogobrojne nagrade i priznanja.

Branka Veselinović je takođe dobotnica više nagrada za svoj humanitaran rad,
a ostaće upamćena i kao Ambasadorka UNICEF-a.

Otišla je tetka Branka kod svog Mlađe...

z:gs:
 
Zajedno sa suprugom Mlađom osnovala je Fond "Branka i Mlađa Veselinović", čiji je rad prvenstveno usmeren na pružanje pomoći deci sa smetnjama u razvoju. Branka je izabrana za doživotnog ambasadora Unicefa, što samo potvrđuje činjenicu da se tokom svog dugog života, pored glume, bavila i humanitarnim radom. I dan-danas se veoma rado odaziva na pozive iz domova za nezbrinutu decu i raznih drugih srodnih institucija, gde izvodi monologe ili recituje, a sve iz velike ljubavi prema ljudima i razumevanja za njihovu patnju.
 
Bila je bliska drugarica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem.
Kada joj je 1964. godine dodeljena Sterijina nagrada, u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

Zahvaljujući njoj i Mlađi, Nagrada "Branka i Mlađa Veselinović“ se dodeljuje od 2012. godine.
Dobitnici ovih nagrada su Nebojša Glogovac, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jelisaveta Sablić i Nenad Jezdić.
 

Back
Top