Umjesto da se hrana iz restorana baci, moći ćete je kupiti do 80 % jeftinije

Napokon nešto pametno
kako naslov kaže, uskoro bi trebala zaživjeti aplikacija koja bi spriječila bacanje hrane. Djeluje mi ok, baš me zanima kako će funkcionirati
opis na linku https://net.hr/danas/rtl-danas/stiz...eftinije-40ff991e-693a-11ef-8bf8-72780b90502a
pitanje je jasno, da li bi koristili ovu aplikaciju ili bi prepustili onima koji možda imaju manje od vas i kojima je potrebnije?

Ideja je sasvim ok. Ja bih hranu prepustila nekome kome je potrebnije.

Pored pekara koje u večernjim satima daju sniženje peciva, ostalog od tog dana, postoje i humanitarni kafići, u kojima je piće bez cene, gosti ostavljaju novčane priloge. Prllozi idu jednoj humanitarnoj organizaciji, a u jednom kafiću rade mladi sa smetnjama u razvoju.

Ja mislim da bi ovo i nama dobro došlo jer su i kod nas već ugostiteljske usluge sve skuplje i sve je manje mesta gde može fino i kvalitetno da se klopa za malo para, recimo sad negde sesti na neki ručak/večeru u dvoje pa teško da može da se prodje ispod nekih 4,5 hiljada (i to onako još relativno skromno da se poručuje, ono neko meso i neko glavno jelo, neki prilog uz to, neka salata i eventualno da se popije neki sok ili pivo, ono bazično nešto....) a 4,5 hiljada za jedan ručak ili večeru negde definitivno nije baš povoljno i pristupačno, tako da verujem da bi i ovde mnogima to dobro došlo.

Pogotovo što se nudi hrana koja je spremana istog dana i koja je verujem i dalje sveža i ukusna.

Ono što ne bi ni sam koristio, ne daji ni drugima, makar bili i socijalno ugroženi. Čuj ističe rok trajanja pa daj siromašnima...
Užas.

E bravo, sa ovim se slažem 100%, to meni deluje tako odvratno, oholo i potcenjivački, kao ja sad jedem neki specijalitet ili ne znam ni ja šta i kao prilazi neko ko moli za pomoć i ti kao, e daj mu onu jednu pogačicu od 30 dinara ili ne znam nekom ko nema patike daš mu neke svoje stare i iscepane patike koje su za bacanje, ono baš nekako odvratno i potcenjivački prema tim ljudima (kao što Vućić onako ponosno najavljuje pojeftinjenje onog jeftinog, odvratnog parizera od 100 kinti dok on pije skupa vina i jede bifteke i morske plodove) već ono tretiraj svakog kao što bi sebe samoga, mislim ako možeš pomozi mu tako što ćeš malo onog što ti jedeš odvojiti za njega ili i njemu kupiti to isto a ako nisi u situaciji da mu pomogneš onda iskuliraj i nemoj mu pomagati uopšte, ono ako nisi u situaciji da pomogneš nekome pa Bože moj ali to nekome davati svoje otpatke ili ono što ti nikad ne bi jeo, obukao ili šta već je baš onako ružno i ponižavajuće prema nekom.

Зашто 'до . 80% ' ..ма иди бегај ...

Дражава да се икадсе одрекне пореза на ту храну , а газдарица ресторана све зараде.

Самода сеплате реални трокови за куповину и припрему хране .... Значи макс 20% .. за било шта ..

.а не 'до'

јер кад напишу 'до' то значи ...

ма знамо шта значи

Уосталом шта 'нуде ресторани ... баш ништа специјалитетно .....Сваку 'сировину' три пута надрукају са ценом ....

Ресторани су дно дна ...НПР једну свињску коленицу поделе у три мала као земљана пекача .. и наплате као три целеколенице

Ма иди бегај ...лоповија

Боље сами спремите ..и једите ...Немојте да вас лењост и сујета опхрва

Poslednja izmena:
Зашто 'до . 80% ' ..ма иди бегај ...

Дражава да се икадсе одрекне пореза на ту храну , а газдарица ресторана све зараде.

Самода сеплате реални трокови за куповину и припрему хране .... Значи макс 20% .. за било шта ..

.а не 'до'

јер кад напишу 'до' то значи ...

ма знамо шта значи

Уосталом шта 'нуде ресторани ... баш ништа специјалитетно .....Сваку 'сировину' три пута надрукају са ценом ....

Ресторани су дно дна ...НПР једну свињску коленицу поделе у три мала као земљана пекача .. и наплате као три целеколенице

Ма иди бегај ...лоповија

Боље сами спремите ..и једите ...Немојте да вас лењост и сујета опхрва

A jel si ti svestan da restorani imaju i rashode koji uopšte nisu mali, ono treba platiti radnike, kuvare, konobare, prostor, inventar, režije, porez kao i nabavku te hrane, pritom moraju valjda nešto i da zarade, pa jel ti sad jasno zašto recimo kilo mesa u restoranu ne mogu da ti naplate kao kilo mesa kad kupuješ na akciji u Maksiju ?

U BG imas u svakom maxi gde ima hrane, popust posle 18h 50% sto obicno dovede do praznjenja polica
U svakoj pekari ima popust e sad ne znam koliki je da li 50% ali to nikad nisam video jer tu dodju cigani namerno najsmrdljivije obuceni i tu niko nece od normalnih ljudi kupiti nista u tih 1h ako ima da je ostalo nesto od kolaca ili hleba, jer ce pre povratiti...

Mozda negde gde ostaje manje, manje prometna radnja....

Hrana pred istekom se takodje reciklira , mleko totalno , samo se prepakuje sa novim datumom, tako pet sest puta, zavisi od dugotrajnosti i stavi se novi kod, a ostalo se stave cuvene narandzaste popust 30% za sve osim za junetinu gde je popust 50% zato sto ona brze crni i postane crna poprilicno pa znaju da nista od prodaje..

Znaci Srbija je vec razvila socijalni program i mnogo ljudi se oslanja na to...
Neke Lidl prodavnice lepe etikete pred istekom roka uvece neke ujutro, pa se tada i skupljaju ljudi koji kupuju te robe sa popustom...
Maxi takodje, nisam video u amanu, ima u ideji ponekad...

Srpsko trziste je naviknuto na takve stvari , ali da se od coveka do coveka daruje nesto , e to nece proci..

Npr , uradjen test, zaboravila osoba, ne znam kog pola , 2 litra gaziranog soka od narandze na stanici , neotvoren...odlazi bus ja vidim flasu , i rekoh ajd bas kad se namestilo da vidim reakciju , sta me briga na 5 min idu busevi odvojim pola sata da vidim sta ce da se desi....

Realan je primer. Dodju ljudi probaju da li je otvoreno , tj da li poklopac pruza otpor , nije otvoreno , ode za 5 min...
Posto je artikal iz lidl a bio na akciji a nesto sitno kosta, 40 50 dinara, rekoh ajde da ponovimo test, odem kupim isti taj sok ali otvorim otvarac i nista ne diram samo zatvorim ponovo..

Deca , ljudi , starci , probaju, vide otvoreno je ali vide puno je...ne,diraju , ostave..
Posle pola sata odem ja svojim poslom, ostavim test flasu , vraticu se za sat dva....iz svoje kupovine..
Flasa ostala na istom mestu.....
Znaci dovoljno je da otvoris flasu da poverenje ovog naroda proradi toliko da niko nece da uzme flasu i ponese je..

Flasa je nestala do uvece, ne znam ko je uzeo , mozda smecari....oni su prosli predvece...

Srbi npr. konstantno bacaju hranu, ukljucujuci i porodice koje zive debelo ispod proseka.

Tako da, ovo u Srbiji ne bi zazivelo.
Penzioneri jedu nekad toliko pokvarenu piletinu ali su stvorili rezistenciju da je cudo kako prezive.....Dobro to se oseti , znaci ako takav starac ili starica pusti goluba, , Film o Tomi Zdravkovicu je humoristicki skec u odnosu na suze koje ces proplakati...

meni ne smeta da jedem hranu kojoj samo što nije istekao rok trajanja...što bi siromašnijima od mene smetalo da je dobijaju za džabe i jedu?
Ima cudna stvar u BG, to je da nezavisno od toga koliko je rok trajanja blizu , neku hranu odredjeni slojevi ljudi kupuju, a drugu ne...
I to jesu bogati i povezani ljudi , a ne znam u cemu je fora...
Znaci to uopste nije glupo ponasanje sa njihove strane...kao da imaju dojavu sta je stetno a sta nije...

Nije ni svaka serija ista, nekad se radi akcije pravi posebna serija proizvoda, koji su manje kvalitetni....sto smatram nefer postupkom prema potrosacima ali ne rade sve firme koje proizvode takvu stvar....ali ima neke koje rade..

Emisija o kvalitetu hrane , izdanje 2023 godine je pokazala da se masovno falsifikuje kvalitet hrane u EU , od toga da se u tune ubrizgavaju nitriti da ne bi pocrnela ili ako je vec crna da pocrveni , do laznih maslina, a da ne govorim maslinovo ulje, italijani lude zbog toga sto bude 10% maslinovog ulja iz italije a kao italijansko je....

Holandija je poznata po tome da uvozi iz azije konjetinu i prodaje je kao govedinu, 3e razlike u ceni...kod nas u Srbiji se konjetina ceni vise, tj imamo manjak konjetine, a skupa je...pa eto , kad bi holandjani saznali , razvalili bi se sa lancem De Horse markt prodavnica...

Ali ovo za dojave jos nisam totalno provalio , ali tu nesto ima....

Ideja je sasvim ok. Ja bih hranu prepustila nekome kome je potrebnije.

Pored pekara koje u večernjim satima daju sniženje peciva, ostalog od tog dana, postoje i humanitarni kafići, u kojima je piće bez cene, gosti ostavljaju novčane priloge. Prllozi idu jednoj humanitarnoj organizaciji, a u jednom kafiću rade mladi sa smetnjama u razvoju.
nisam sigurna da u Hr postoje takve pekare ili kafići, nisam to vidjela ali svakako odlična stvar

Ono što ne bi ni sam koristio, ne daji ni drugima, makar bili i socijalno ugroženi. Čuj ističe rok trajanja pa daj siromašnima...
Užas.
Па то што је пред истеком не значи да није за употребу... Сва храна има и заштитни рок. Неретко и намирнице које немају рок трајања због пропоиса морају да их имају па тако нпр. негде со траје 2, негде 3 а негде 5 година... Мед може вековима да траје а код нас се ставља рок од 2-3 године... У војсци сам јео конзерве старије од мене па сам још жив :)

Holandija je poznata po tome da uvozi iz azije konjetinu i prodaje je kao govedinu, 3e razlike u ceni...kod nas u Srbiji se konjetina ceni vise, tj imamo manjak konjetine, a skupa je...pa eto , kad bi holandjani saznali , razvalili bi se sa lancem De Horse markt prodavnica...

Ali ovo za dojave jos nisam totalno provalio , ali tu nesto ima....
Немамо ми мањак коњетине нити је она скупља од јунетине. Бар није бут и сл. Према изјавама месара из специјализоване касапнице коњског меса, седмично се у Београду у свим тимрадњама прода меса мање од једног коња. У нашем народу коњ није за храну и због тога се реше купује. Већина коња које се користе за исхрау су дивљи коњи.

nisam sigurna da u Hr postoje takve pekare ili kafići, nisam to vidjela ali svakako odlična stvar
Овде већина пекара последњи сат или два пред затварање спушта цену за 50% да би профали јер сутра не могу да продају то пециво.

Па то што је пред истеком не значи да није за употребу... Сва храна има и заштитни рок. Неретко и намирнице које немају рок трајања због пропоиса морају да их имају па тако нпр. негде со траје 2, негде 3 а негде 5 година... Мед може вековима да траје а код нас се ставља рок од 2-3 године... У војсци сам јео конзерве старије од мене па сам још жив :)
Med ima rok trajanja jer je 90% meda u srbiji po prodavnicama lažno. Pravi se izvozi a za srpsko tržište se mućka od šećera i hemije.

Ja mislim da bi ovo i nama dobro došlo jer su i kod nas već ugostiteljske usluge sve skuplje i sve je manje mesta gde može fino i kvalitetno da se klopa za malo para, recimo sad negde sesti na neki ručak/večeru u dvoje pa teško da može da se prodje ispod nekih 4,5 hiljada (i to onako još relativno skromno da se poručuje, ono neko meso i neko glavno jelo, neki prilog uz to, neka salata i eventualno da se popije neki sok ili pivo, ono bazično nešto....) a 4,5 hiljada za jedan ručak ili večeru negde definitivno nije baš povoljno i pristupačno, tako da verujem da bi i ovde mnogima to dobro došlo.

Pogotovo što se nudi hrana koja je spremana istog dana i koja je verujem i dalje sveža i ukusna.

Ne znam da li živiš u Beogradu ili u nekom drugom gradu. Ovde postoje i biće ih sve više, restorana koji nude dnevni meni, i cena te hrane koja je ok, je pristojna. Košta do 1000 dinara, sada možda malo više. To je porodični meni, jedno jelo, salata i još nešto treće.

Ne znam da li živiš u Beogradu ili u nekom drugom gradu. Ovde postoje i biće ih sve više, restorana koji nude dnevni meni, i cena te hrane koja je ok, je pristojna. Košta do 1000 dinara, sada možda malo više. To je porodični meni, jedno jelo, salata i još nešto treće.

Da iz Beograda sam, tačnije sa Novog Beograda, inače znam za te dnevne menije po restoranima, ono ima i za manje od 1000 dinara, ono ima tu i tamo ponešto dobro da se zakači ali ti dnevni meniji uglavnom nisu ona prava restoranska hrana tako da kažem, nego to obično tako bude tipa neka musaka, kuvana jela, neka supa, šnicla i pire krompir, itd, to je obično slična hrana kakva se služi u menzama i slično, to je obično za one što žive sami ili ne kuvaju i slično, a takvu hranu možemo i kod kuće jesti (pa i dosta bolju od toga) i za to nam uglavnom ne treba restoran, tako da obično to nije prava ona restoranska hrana i ono da kažem najbolje što imaju (a kad kažem najbolje ne mislim sad na ne znam ni ja kakve specijalitete, perverzije i ono najskuplje na meniju).
Mislim kad idem u restoran ne idem sigurno da bi jeo musaku, pasulj, grašak, pohovanu šniclu i pire krompir nego idem da jedem nešto što ne mogu da jedem kod kuće i što se teško može tako spremiti u kućnim uslovima, tipa ono neka Karadjordjeva, neka punjena vešalica, ćevapi, neki biftek u sosu ili tako nešto a to već teško da ima za te pare, mada doduše ajde uglavnom može se pojesti Karadjordjeva sa pomfritom i salatom za nekih možda 1500 dinara (ali ako se striktno držiš toga, znači bez pića, deserta i ikakvih dodatnih poručivanja)

Beše znam da u Novom Sadu ima onako neki fini moderan restoran (gde je svaki dan neka druga kuhinja na meniju, jedan dan je recimo grčka, drugi italijanska, treći naša domaća kuhinja, četvrti turska i šta ti ja znam) gde ima da negde do odredjenog vremena (recimo ajde neka bude do 2 popodne) po ceni od tipa 700,800 dinara jedeš u neograničenim količinama, ono ima baš svašta od mesa, gomile raznih salati, deserta i ono možeš da dopunjuješ koliko god hoćeš i dokle god možeš da jedeš, ono za 700,800 kinto jedeš tamo dok se ne raspukneš. :)
E recimo to je dobar potez i to bi vredelo overiti, znam da ima par takvih mesta u Novom Sadu, ovde u Beogradu iskreno ne znam, nisam čuo.

Inače znam da se recimo u unutrašnjosti može naći dosta dobrih mesta gde se može dobro i obilno jeste za male pare, pogotovo tamo na jugu Srbije i kad kreneš ka jugu, tipa ono za 20 evra trojica da se ubiju od klope ili ono za 3,4 hiljade maltene da ni ne znaju šta su sve poručili i poručuju šta im padne na pamet, dok u Beogradu toga nažalost ima sve manje i manje i ovde je baš skupo postalo hraniti se napolju.
Recimo ja se sećam fazon tamo fazon krajem 90-ih, ono kad god nema kuću ručka, ajde tata zameni 10 marki pa idemo na Karadjordjevu, sad djoku, kakvu Karadjordjevu (ono nekad bilo sad se spominjalo), sad ono ako je vidim par puta godišnje. :d

Овде већина пекара последњи сат или два пред затварање спушта цену за 50% да би профали јер сутра не могу да продају то пециво.
kod nas imaju drugi sistem, prestanu peći vjerojatno ranije, uv7ečer je manji izbor peciva a ono što im ostane od kruha i peciva samelju i prodaju kao krušne mrvice, ne spuštaju cijene :aha:

Back