UMETNICI koliko zaradjujete mesecno?

• Začetnik teme Začetnik teme eva
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ovo gore je za goodd. ako se pojavi
e da..imam enku knjizicu planirajte se iil ako nesto
ima IQ test i saveti. ako vam je IQ prosecan ne razmisljajte o slobodnim umetnostima i slicno. meni ispade nekiprosek. ali i dalje cu da nastavim da se glupiram..dok me ne izbace. ma necu. ucim i dosta svega
dovidjenja

Ej Slikar, ima li te na nekom sajtu, mudro zboris pa me zanima gde moze da se pogleda to sto radis, pozdrav
Slikar:
Tema se malo siri (ili suzava) i na: Koliko umetnici zaradjuju u Srbiji i Crnoj Gori. To je posebna tema, a odgovor glasi: Sve sto je vredno u srpskom slikarstvu je - napolju. I slikari i slike. Kad Srbi skontaju (ako skontaju) da je slikarstvo vredna umetnost, sve ce vredne slike vec biti u rukama Amerikanaca i Japanaca. Oni sa slikarstvom veze nemaju, ali znaju da plate. Mesta slikara u SCG popunjavaju perspektivni mladi slikari, koji ce za godinu dve biti napolju i oni "slikari" koji u potpunosti zadovoljavaju "ukus" domaceg trzista, izgradjen na PINK kulturnim vrednostima. Dakle, bakarni reljefi srpskih manastira i Titovih likova, drvene chuturice i staklorezacke slike sa jezerskim motivima a la venecuelanske TV serije. Kad pomislim da je u renesansi srpsko slikarstvo stajalo rame uz rame sa italijanskim trecentom i quatrocentom, danas mi dodje da placem. Zato niko nema pravo da se ljuti na nas koji smo napolju. Ne mogu da podnesem da slika koju sam orgazmicno zavrsio i svestan sam njene vrednosti, u Srbiji bude neprimecena. Ovde mi kosulju pocepase da je kupe, a u svom selu u Srbiji me smatraju budalom i mazalom kome ne bi dozvolili ni kucu da im okreci.

i ja bih rado napolje ali mi internet nije puno pomogao, naravno primili su me u svaku prokletu galeriju na internetu pa nista od toga para nema. cak nude i relativno jeftine uslove za izlaganje ali niko nece da ti bude agent za prodaju i da rizikuje s tobom na procenta, nego da ti sam sve platis pa kako ispadne, sto sa ove tacke gledista deluje glupo.
ja nisam hobista i ne kupujem bojice od 30 ml da bih se igrao nego pigmente na kilo, imam i sopstveni sajt pa opet nista, istina to je od aprila pa i to je vec tri meseca da se nista ne desava pametno. sve sto sam prodao je u inostranstvu, kod kolekcionara, ali to ide prilicno sporo, oni dolaze jednom u 3 meseca i uzmu po jednu dve slike, od toga se taljiga ali to nije ono sto ja hocu, na taj nacin mogu da uspem za jedno 5-10 godina, a to je suvise dugo da se ostane ovde i da se totalno ne poludi, ne gledam tv, a kad bas prigusti ponovo citam alana forda :).
reci gde si i kako si stigao tamo pa da idem i ja, niko ne kritikuje one koji su otisli ( " i tata bi sine ...") mislim, niko normalan, zato se ne obaziri na kritike, ovde ostaje samo onaj ko mora, a ko je ovde ziveo "ni pakao mu nece tesko pasti..." ( odavno je u njemu), na kraju krajeva, ako sve ode dodjavola moze da se slika bilo sta, pa i kich i splacine, sve za pare, ali posle toga nema vise nazad, ne znam da je iko posle toga uspeo da se vrati u cistu vodu, samo sunce prodje kroz blato da se ne ukalja...
da te ne davim, ako znas kako se ide - reci
a ako je to tajnovito posalji privatnu poruku, valjda znas kako se to radi, ja sam clan ovog foruma od pre pola sata :))

Slikar:
Znam jednog koji zivi u dvorcu u predgradju Pariza. Okruzuju ga 4 zene. Svaka je druge rase. Sa svakom ima po nekoliko dece. Izlaze u najvecim galerijama. Po nekad izlaze samo jednu sliku. Ako je proda, dovoljno mu je za citavu godinu dana zivota na visokoj nozi. Naseg porekla je covek. Znas li ko je to?
Znam jednog sa kojim pijem vino (ako ga donesem) u njegovom podrumu. Slika na tavanu svoje stracare i nikada se nije zenio. Donosim mu platna, kupujem boje. Nikada nista nije prodao i - nece. Uh, kad bi ja tako slikao... Znas li ko je to?

Slikar:
Znam jednog koji zivi u dvorcu u predgradju Pariza. Okruzuju ga 4 zene. Svaka je druge rase. Sa svakom ima po nekoliko dece. Izlaze u najvecim galerijama. Po nekad izlaze samo jednu sliku. Ako je proda, dovoljno mu je za citavu godinu dana zivota na visokoj nozi. Naseg porekla je covek. Znas li ko je to?
Znam jednog sa kojim pijem vino (ako ga donesem) u njegovom podrumu. Slika na tavanu svoje stracare i nikada se nije zenio. Donosim mu platna, kupujem boje. Nikada nista nije prodao i - nece. Uh, kad bi ja tako slikao... Znas li ko je to?
Bio bih ti jako zahvalan ako mi otkrijes ko su ta dva velika slikara!

Ja kao umetnik koji je sasvim dovoljno priznat prvenstveno u Skandinaviji,zaradjujem sasvim dovoljno da ne moram da se bavim nijednim drugim poslom osim mojim.Jer ovde sam pokusavao da napravim nesto,ali sve se ocigledno islo preko veze,a Norvezanima je bilo krajnje cudno zasto jedan srbin radi nesto za njih.I tako je sve pocelo.
Slazem se da treba dovesti celu Evropu ovde,ali prvo treba postaviti sasvim nove temelje umetnosti u SCG pa tek onda razmisljati o tako necemu.

zasto razmisljate o opstem dobru, sceni u scg, osvescivanju-jel'se to kao oduzujemo drzavi koja nas je zatrpala stipendijama, izlozbama, otkupima...mene su izbacili sa akademije pa sad gledam samo svoju guzicu. zavidim onima koji sljakaju preko...skandinavija je zakon za takve stvari...

moler:
pa na to!? ja za sebe ne brinem; posle vojske trazim drzavljanstvo, na osnovu talenta, i to ce biti samo pitanje vremena. ali nebih nikada emigrirao, prosto mi ne odgovara odnos onoga sto bih time dobio i izgubio. radicu ovde i plasirati se preko. u realizmu mi se svidja sto, ako si zaista dobar, to se ne da osporiti tek tako. lepo je sto su tamo sve galerije usko specijalizovane; udjes na mala vrata, pa postanes aktuelan i onda polako okreces ugovor u svoju korist. posle mozes da 'siris firmu'. nego, poenta ovog komentara je sto imam veliku zelju da nikada ne prodam sliku ovde; za deset godina ce me traziti, a gde su sad? sta ih briga sto sam izbacen sa flu, sto neznam za more, patike...naravno da sam ozlojedjen. da se moja zemlja pita, ostao bih bez hleba i diplome (kulturna smrtna kazna); nisu to male stvari. a apelovao sam vecini politicara...neka, sto te ne ubije-ojaca te. revolt je veliki izvor energije! jedna bogata zubarka se odusevila portretom oca, i perfidno se cenkala za majcin, cekala je da ga sam pomenem, da bi bilo jos smesnije jeftino, i ja nisam pomenuo....smesno mi je sto ne znate kako radim-pitajte kusovca i medakovica-sta je to malo, crno, ima 22 godine i spada u prvih pet ikada! ko ne veruje, neka mi samo posalje mejl..... bolje vic: magarca ces nasmejati tako sto ces mu reci da imas veci od njegovog, a rasplakati tako sto ces mu pokazati! cuda su retka, ali moguca...

Pitati umetnike koliko zaradjuju mesecno je totalni promasaj od pitanja.
Da obrazlozim: umetnik ne ide u fabriku, kancelariju i slicno, pa da dobija platu za svoj rad i vreme od sefa. Umetnik je slobodna profesija, dakle svaki umetnik je privatni preduzetnik (ona rec koju americki predsEdnik nije umeo da izgovori, a francuskog je porekla).

Zato svu decu koja hoce da se bave slobodnim profesijama (koje prate i poreske olaksice) treba obavestiti na vreme o prirodi i dinamici profesije. Jednog meseca se moze zaraditi za dve godine unapred, a onda tri godine tavoriti. Primeri su brojni.
Ali, umetnost je, izmedju ostalog, profesionalno organizovana, pa se zato i naziva --->Umetnicka Industrija<---. U okviru koje postoje menadzeri, agenti, posrednici, udruzenja, mecene i tako dalje, kojima umetnik mora da se okruzi ako hoce da postigne nesto u umetnosti. Sto se vise mogucnosti ima- to se vise postize, to je uzlazna spirala. Sama cinjenica da je neko talentovan za neku od umetnosti treba da znaci da je talentovan za industriju kojoj pripada, inace se radi o socijalno i emotivno hendikepiranim individuama. Ali to je vec druga prica.

Prema tome: postoje na hiljade umetnika sirom sveta, koji zaradjuju vise od sefova drzava u kojima zive, a postoje i na hiljade onih koji, na zalost, gladuju i muce se svakojako (sto i nije jedino lose ako pozitivno utice na motivaciju i inspiraciju), sto zavisi od nekoliko medjusobno uslovljenih faktora, od kojih su glavni:
-talenat umetnika, vizija licne umetnosti i istorijskog mesta koji zauzima
-stabilnost, dinamika i polozaj Umetnicke Industrije u zemlji(zemljama) gde umetnik radi
-energicna ambicija- koja ce dovesti do toga da umetnik vise rizikuje, obrazuje se, radi na sebi i svojoj karijeri
-socijalna inteligencija umetnika, odnosno sposobnost da se poslovno saradjuje sa ljudima koji znacajno podrzavaju umetnicki razvoj umetnika, ali i njegove karijere
-faktor nedefinisanog upliva: takozvana sreca ili sudbina, odnosno kretanje namera i dejstvenih sila u makro i mikro poljima.

Uz duzno postovanje mom urodjenom talentu za lupanje gluposti, pozdrav.

"Sama cinjenica da je neko talentovan za neku od umetnosti treba da znaci da je talentovan za industriju kojoj pripada, inace se radi o socijalno i emotivno hendikepiranim individuama."

Moram samo da dodam da je ovo kontroverzna izjava, zbog toga sto naizgled demistifikuje umetnika i njegov zivot, ali ja mislim da je ovim mistifikacija pojacana, zbog toga sto to znaci da su uspesni umetnici duplo talentovani:). Sad treba da definisemo ^uspeh^ ali to je, iako neophodno za ozbiljnu diskusiju, stvarno mozda zivi smor od procesa.

Back