Quantcast

Umesto plate radnici dobili paštetu

Dejan.Jankovic

Zainteresovan član
Poruka
145
Izvor: B92

Novi Sad -- Radnici novosadskog "Neobusa" su, umesto osam neisplaćenih zarada, dobili jednokratnu pomoć u vidu dve kese sa paštetom i deterdžentom, saznaje Radio 021.

Paketi su stigli na inicijativu pokrajinskog sekretara za rad Miroslava Vasina, budući da i pored brojnih obećanja o isplati zarada, novac za izgladnele radnike nije obezbeđen. Apsurd je i u tome što je reč o preduzeću za koje su bivši predsednik Srbije Boris Tadić i vojvođanski premijer Bojan Pajtić ne tako davno ocenili kao najbolju privatizaciju u Srbiji.

Radnik "Neobusa" Milko Drobnjaković sleže ramenima pored žutih vreća, za koje kaže da bi ih najradije bacio, ali pošto nije primio platu mesecima, moraće da prihvati i ovo što su dobili.

"Kao što možete i da vidite, od te silne najbolje privatizacije ostale su nam ove kese, koje mi se gade i vidim ih kao poniženje, ali moram da ih uzmem", kaže Drobnjaković za Radio 021.

Prema njegovim rečima, proizvodnja je još kako-tako i išla, dok gradska preduzeća nisu počela da ignorišu ponude "Neobusa" prilikom javnih nabavki. Drobnjaković dodaje da je zbog takve situacije i saudijski vlasnik digao ruke od rukovođenja preduzećem, jer ne može da očekuje uspeh kada "Neobus" ne može da proda autobus ni u svom gradu.

"Dobijamo udarce sa svih strana, ali nekako najteže pada činjenica da je Grad digao ruke od nas. Oni su samo prošle godine ukupno pazarili pedesetak autobusa, sve od nekih tašna-mašna firmi, iako su naše ponude bile i kvalitetnije i jeftinije. Izgleda da se neko namerio da nas uruši, kako bi stavio šapu na ovo naše vredno zemljište, a proizvodnju i radnike ko šiša", besan je ovaj omršaveli radnik.

Predsednik sindikata u ovom preduzeću Milan Šuštum kaže za 021 da "Neobus" ne može ni u stečaj, gazda firme, šeik Ali Magrabi Mohamedali je do septembra na godišnjem odmoru u Kanu, proizvodnja stoji, a radnici ne dobijaju plate.

"Neobus" je u minusu za oko 4,5 miliona evra, računajući stari dug i blokadu Razvojne banke Vojvodine od 228 miliona dinara. Godišnji fond za plate iznosi 800.000 dinara, a samo na kamate koje im nameće Razvojna banka moraju da izdvoje 1,1 milion dinara. Zbog takve situacije u preduzeću, pre nego što je otišao na godišnji odmor, Mohamedali je naložio manjinskom vlasniku, beogradskom biznismenu Zoranu Kijcu da započne pregovore o prodaji 86 odsto akcija, koje u firmi poseduje Saudijac.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.