Ultimatum JNA u Vukovaru

piciginx

Buduća legenda
Poruka
40.941
Za mene je ustaša onaj ko planirao kao Špegelj ubijati žene, djecu i starce.

Nema nigdje dokaza da se radi o montaži a ustaša je i previše čak da je samo jedan.
Za nešto što se planira unaprijed, neki master zločinački plan, trebaš imati malo više od onog što se Špegelju servira kroz film KOS-a.
To ti zdrav razum govori..

Vi sanjate ustaše, ustaša nije bilonigdje
Lažeš, taj plan ste stavili u stranu jer ste izofirani onako javno ali od ubistava vojnika niste odstupili.

Kao ono ubistvo vojnika u Splitu.
Koji plan??
 

a bre Milun

Elita
Poruka
21.479
Autorska tema.
Ovde zelim samo da se bavimo pocetkom otvorenih krvavih sukoba u gradu na Vuki.

Svima je jasno da su Hrvati na čelu sa T Merčepom U leto 1991 ubili desetine Srba, dizali u vazduh Srpske kuće i objekte u Vukovaru, pod terorom pomenutog člana HDZ .
On se pred kraj Avgusta 1991 izvlači iz Vukovara. Dakle, pred početak otvorenog sukoba JNA i paravojnih formacija ZNG, HOS.. Iz tog čina jasno je da je svoj "posao" odradio i povučen je od ZG na sigurno mesto u druge poduhvate.


Posto gore pomenuti zločini Hrvata nad Srbima u Vukovaru u leto 1991 nisu doveli do otvorenog sukoba - rata sa JNA , prvo su napadnuti vojnici koji su isli u postu. Potom je blokirana i napadnuta kasarna.

To blokiranje kasarne ..
JNA , tada jos jedina regularna oružana sila u SFR Jugoslaviji, salje ultimatum hrvatskim paravojnim jedinicama da odblokiraju Kasarnu u roku od 72 h.

Hrvatski dragovoljac Fred, bivši načelnik njihove udruge dragovoljaca, je izjavio da je i budali bilo jasno šta će uslediti ako se odbije ultimatum. Čak je i on rekao da je očito željen rat i da je to provokacija koja je trebala kao rezultat da dovede JNA u otvoren sukob sa hrvatskim paravojnim snagama u Vukovaru i okolini.Hrvati su se dakle oglušili , odbili ultimatum i JNA je krenula po ustavu u deblokadu svoje kasarne. Na putu ka njoj svi znamo da kolona tenkova nije ispalila ni jedan projektil dok nije bila napadnuta. Hrvati su odbranu postavii u gradu, sto je apsurd po svim pravilima vojne veštine, osim ako ne želite da izazovete što veće stradanje grada.
Hrvati su iz grada dejstvovali po koloni JNA koja je krenula u deblokadu kasarne. JNA kao legitimna oruzana sila odgovara na napad izveden iz grada i samim tim grad postaje "legitimna" meta. I kreće ono što svi znamo.

E sad..

Tudjman je svakako zeleo takav scenario. Potom je po svetu išao od vrata do vrata moleći nezavisnost, sa video snimcima o razaranju Hrvatskog grada od strane JNA.
Tu nema sumnje.
U prilog tome ide i dokaz da je Tudjman izbegao da zatrazi od medjunarodnog Crvenog Krsta da se izvuku deca, žene i starci, civili iz Vukovara. Odlučno je rekao ne!
Dakle stradanje grada i civila mu je išlo u prilog. Da je grad žrtvovan su više puta ponavljali i oficiri hrvatskih paravojnih jedinica.


Sa Hrvatske strane nema nikakve sumnje. Otpuštanje sa posla Srba, njihovo odvodjenje i ubijanje, dizanje kuća u vazduh potom blokada i napad na kasarnu..

Šta ćemo sa drugom stranom ? Sa vrhom iz Bg, političkim?

Da li je ova mala kasarna, kažem mala naspram onih u Varazdinu, Bjelovaru i dalje, bila vredna svega toga? Zasto se bas za nju dao ultimatum za ostale ne?
Neko će odgovoriti jer je najbliža Srbiji a do ostalih je teže doći..

Šta ćemo sa taktikom "kreni - stani" ? Takva igra je dovela do rasipanja rezervnog sastava i uvlačenja nepoverenja u JNA.

Da nije bilo taktike kreni stani, Vukovar se mogao pregaziti kao plitak potok za mnogo manje vremena, najviše za dve nedelje. grad je i onako skoro do temelja razrušen.
Očito je taktika kreni stani, bila u cilju što više trajanja sukoba, kako bi Tudjman dobio na vremenu.


Time je svetska pozornost bila upucena u Vukovar. Očito je da je Milošević imao dogovor oko Vukovara sa Tudjmanom , i šire od toga u raspadu Jugoslavije.

Kasarna se oslobodila a sukobi su nastavljeni sve dok nije ceo Vukovar uzet pod kontrolu JNA i predat u kontrolu SAO Krajini.

Dakle ultimatum JNA ?

Isplaniran uzrok scenarija Zg i Bg ?
pa normalno. Sta crnogorca briga za Srbiju.
 

dragon x

Buduća legenda
Poruka
33.026
Pa kad jesu, opće poznata stvar jer su samo Srbi to mogli. Znaš, postoje i neke presude gdje se to spominje.
Pitanje je bilo gdje su Srbi bombardirani u svojim gradovima, a ti navedeš liniju fronta koju ste vi uspostavili na tom mjestu.
Nismo mi uspostavili liniju, opet lupaš gluposti. Linija razdvajanja se formirala po etničkim većinama gdje je ko živio. Na Ilidži su recimo u većini bili Srbi, na Grbavici i u Lukavici isto tako.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.