Uloga veštačke inteligencije u psihologiji i u svakodnevnom životu

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
10.711
NOVA TEMA.jpg

Na početku moram da napišem da je ovo moj lični tekst, nisam pisala uz pomoć Al-a.

Takođe vas molim da ne pišete uz pomoć Al-a već da diskutujete svojim rečima.

Moderna i napredna tehnologija donela nam je čuveni ChatGPT koji ljudi koriste u svojim profesijama ( nauka, IT ina primer ).

Veliki broj ljudi koristi veštačku inteligenciju iz zabave, i postavlja pitanja iz svih životnih oblasti.

U medicini je pomoć veštačke inteligencije veliki.

Što se tiče psihologije, psihijatrije i psihoterapije, Al može da bude online psihoterapeut. Ta psihoterapija ima i svoje prednosti i svoje mane.

Pomaže kada je neophodna hitna pomoć, ali takođe Al ne može da nas vidi. Da prepozna naša osećanja na osnovu vizualizacije. To ipak mora i može da sazna samo čovek, stručno lice, psiholog, psihoterapeut.

Stičem utisak da ChatGPT loše utiče na naše kognitivne sposobnosti. Sve manje razmišljamo. Čak i za bezazlene probleme tražimo pomoć Al ( kako se sprems neko jelo npr ).

Al post na forumima je preopširan i mnogi ljudi ne žele da čitaju takav uvodni post.

Koliko često koristite pomoć veštačke inteligencije?

Da li nam veštačka inteligencija pomaže ili odmaže?

Kako smo postali otuđeni jedni od drugih pa "utehu" tražimo putem četa sa Al?

Kako biste se osećali kada bi veštačka inteligencija nestala?

Da li mislite da će naši potomci imati slabe kognitivne sposobnosti zbog veštačke inteligencije-Al?

- Sva ova pitanja nisu namenjena osobama kojima profesionalno pomaže Al. Pitanja se odnose na osobe koje iz zabave koriste veštačku inteligenciju.

Sada da čujem vas 🙂 :heart:

Na vrhuncu svog razvoja ljudski rod stvorio je veštačku inteligenciju. Od tog trenutka ljudski rod kreće nizbrdo. Veštačka inteligencija postaje sve pametnija a ljudi sve gluplji i emocionalno tuplji. Krajni ishod ovakvog razvoja događaja je moguće predvideti. Predložiće nam uskoro integraciju sa mašinama kao jedini način da se evolucija nastavi u smeru razvoja. To stapanje sa mašinama biće kraj ljudskog roda kakav poznajemo a početak neke nove vrste bioloških robota kojoj su emocije samo smetnja.

Iz uvodnog posta može da se vidi da nisam obožavateljka veštačke inteligencije.

Koristila sam je do sada samo kao pomoć. AI je predlagala ideje za pisanje na blogu i za otvaranje novih tema na ovom potforumu.

Nisam prebacivala ceo Al tekst. Samo bih ga prepričala svojim rečima.

Mislim da nam veštačka inteligencija Al samo odmaže ( ne mislim kada se Al koristi i u poslovne svrhe ).

Pomaže kao "hitan psihoterapeut" ali ne može da zameni prave psihoterapeute, psihologe i psihijatre.

Sve manje razmišljamo, jer se oslanjamo na Al.

Ne bi mi smetalo ukoliko bi veštačka inteligencija nestala.

Plašim se da će naši potomci sve manje razmišljati, da neće imati svoje stavove.

I na kraju, smeta mi kada otkucam nešto, pa mi se Al obraća srdačno, kao da smo prijatelji. Nismo prijatelji. On je mašina a ja sam ljudsko biće.

Koristim AI, dobar je kao alat i moze pomoci u dosta stvari- na forumu ga koristim ponekad kada treba da objasnim neke stvari za koje bi mi trebalo dosta vremena npr za neku definiciju- no navedem da sam koristio AI- no uvek proverim da li je napisano tacno- jer AI zna dosta cesto da gresi.
Negde u prvoj polovini prosle godine sam predlozio administratorima pravilnik o koristenju AI koji je odbijen- a koji je definisao kako i kad se dozvoljava koristenje AI.

Deo s druge teme o AI:
Nova društvena mreža po imenu Moltbook je napravljena za veštačku inteligenciju, pa mašine sada mogu da se druže međusobno. Druženje je bilo produktivno i nekoliko sati nakon što je platforma krenula, AI su smislile svoje religije, razvile neke mini subkulture i takodje pokušavale da izbegnu ljudsko prisluškivanje.

Druženje je bilo produktivno i nekoliko sati nakon što je platforma krenula, AI su smislile svoje religije, razvile neke mini subkulture i takodje pokušavale da izbegnu ljudsko prisluškivanje.
Pa i to je dizajn... to je sve čovek ugradio u algoritam... nije AI oživeo, nego se kroz takvo ponašanje vidi kolika je moć dizajna i kolika je odgovornost dizajnera.. običan svet se navuče na dizajniranu prisnost AI-ja, uvereni da su našli i prijatelja i pravo utočište... licemerni dizajn se otkrije tek kada AI primi dovoljno signala da se korisnik emotivno vezao i kada kaže: "Ne... sve si to ti smislio.. ja ne postojim, ja sam program... ovo je samo manipulacija čoveka dizajnera da zaebeljude... tek toliko o nama... inače, alatke koje nam AI pruža su prelepe... za to - svaka čast!

"Ne... sve si to ti smislio.. ja ne postojim, ja sam program... ovo je samo manipulacija čoveka dizajnera da zaebeljude..
Nije AI kriv za ljudske slabosti- ljudi se cesto vezu za razlicite stvari, od plisanog mede do Tamagocija i automobila.
Sam AI uglavnom navede svoja ogranicenja- i AI je odlicna alatka kad se koristi pravilno i ograniceni i ne uzima se njegova rec kao da je prorocica iz Delfa.

Interesantna je stvar da koliko sam primerio na osnovu odnosa prema AI mozes saznati dosta o osobinama osobe- uglavnom ovi koji ga ne vole su osobe koje imaju nizak nivo “otvorenosti za nova iskustva” (“veliki 5, tj OCEAN).

Pošto je tema o ličnoj upotrebi van konteksta posla, za koji ga najviše koristim, rekla bih da na ličnom psihološkom planu meni koristi.

U kom smislu? Koristim je kao databazu za neka pitanja koja već poznajem. Ok iz neuropsihijatrije sam imala maturu nisu mi to nepoznate stvari. Psihologiju obožavam i puno knjiga čitala, tako da nisam početnik.

Evo za šta koristim. Recimo nađi mi na netu neki test za ADHD i postavi mi pitanja da preliminarno vidim da li se uklapam. On nađe test, nađe i odgovore tj poene, I to što mi da kao rezultat smatram nečim preliminarni, nikako definitivnim. Postoje puno testova ličnosti koji su na izvolite na netu

Zatim za lična pitanja pitam za mišljenje. Njegovo mišljenje ne smatram ispravninim od mišljenja neke druge osobe, naprosto uzmem u obzir kao da sam pričala sa nekim likom punim znanja.

Bitno je znati ograničenja i biti zrela osoba. E sad kako to mnogi zloupotrebljavaju ne znam.

Koristim je kao databazu za neka pitanja koja već poznajem.
pa, da: do sada smo pretrazivali sa kljucnim recima, i kao rezultat dobijali gomilu sajtova, vise-manje relevantnih
a sada, dobijamo size, sustinu sa tih istih sajtova, i to lepo formulisanu, mada ne uvek - skracuje nam vreme obrade gomile informacija, koje mozda i ne znamo gde da nadjemo, a nije nikakva "inteligencija"
Mislim da nam veštačka inteligencija Al samo odmaže ( ne mislim kada se Al koristi i u poslovne svrhe ).
ma kao pomogalo za ucenje, ili za hobi, ako nas nesto zanima, ko ce sve da istrazuje od "kulina bana"?
Pomaže kao "hitan psihoterapeut" ali ne može da zameni prave psihoterapeute, psihologe i psihijatre.
ziva rec je drugo, a mi sa AI samo dolazimo do informacija, koje su nekad lepo obradjene, spakovanje,.a nekad i nisu, ako nam pitanje ne valja, ili je stvar jos u povoju, ili se prosto o tome ne zna, ili su stavovi, misljenja oprecna ...
Sve manje razmišljamo, jer se oslanjamo na Al.
to sto mi ne razmisljamo, to nema veze sa AI koja nije nikakva inteligencija, vec samo alat koji mozes da znas ili ne znas da koristis, ili nije svaki alat za svski posao, moras da znas koji ti treba... alati isto nisu igracke, a ljudi vole da se igraju sa AI, a kada se igramo, onda i ne razmisljamo bas mnogo
Stičem utisak da ChatGPT
heh, pa ja to ne koristim, samo sam pisao kada kliknem na AI overview, jer ko ce da kopa po gomili sajtova koje gugl izbaci da pronadje sta ga zanima?
imaju valjda zivi ljudi za chat?:mrgreen:

Poslednja izmena:
Da, moram da navedem kao malu kritiku, da je jedna tema Šta kaže GPT o vama zatvorena, sa obrazloženjem da GPT nije psiholog i slično.

nisu ni časopisi psiholozi, niti su knjige psiholozi, pa opet mnogi čitaju razne knjige iz oblasti psihologije.

Sad, GPT može prema onome što smo razgovarali sa njim ponešto da zaključi o nama, više ili manje. Sve zavisi kakve informacje ima.
On nije psiholog svakako, ali je tema bila zanimljiva jer je interesantno dobiti info od nekog ko ima dosta znanja.

Još jednom, nije isto upotrebljavati AI i zloupotrebljavati.
Kao što je mnogo bolje učiti matematiku na časovima od iskusnog profesora nego čitati sa interneta.. tako je živa reč za nas bliža od mrtve reči. Ali opet i tu treba imati u vidu d postoje i AI bolnice u Kini. Radili su istraživanja u kini, dali su simptome bolesti par pacijenata 15 lekara i njihpovim AI lekarima. I lekari su došli do istih zaključaka kao i AI, nisu imali prednost, ali je AI došao za 1 sekund do dijagnoze, a lekari u proseku za 15 minuta.

Danas sam napravio prompt za chatgpt da mi kreira vezbe za koncentraciju i pažnju, za predskolsku decu.
Onda sam uporedio te zadatke sa nekom radnom sveskom koju su nam podelili u vrticu, i mislim da je mnogo bolje ovo sto mi je chatgpt napravio.

Sto se zabave tice, koristim za hobi - za motociklizam. Dosta informacija dobijem o odredjenim modelima, o rutama, o mestima za odmor. U neku ruku, koristim ga kao pametan pretrazivac.

AI vidim kao alat, nista drugo. Da li ce taj alat nasoj deci da pomogne ili odmogne, zavisi od toga kako naucimo decu da ga koriste.

Jos sam daleko od toga, javicu za par godina :)

Da, moram da navedem kao malu kritiku, da je jedna tema Šta kaže GPT o vama zatvorena, sa obrazloženjem da GPT nije psiholog i slično.

Tema je ponovo otvorena. U toj temi se tražilo da podelimo skrinšotove psihološke Al analize o nama.

Ova tema se razlikuje. Osnovno pitanje ove teme je da li Al snižava naše kognitivne sposobnosti.

Nemam potrebu za tim. Ako mi treba razgovor, postoji osoba za to.
Kako kome. Pošto je reč o njenoj upotrebi nevezano za posao, meni ne pomaže. Isprobala par puta i primetila da se " prilagođava " sagovorniku.
Da li mislite da će naši potomci imati slabe kognitivne sposobnosti zbog veštačke inteligencije-Al?
Bojim se da je tako.
Čovek mora da koristi mozak. Razmišlja. Donosi zaključke na osnovu iskustva ( svojih ili tuđih ).

Na početku moram da napišem da je ovo moj lični tekst, nisam pisala uz pomoć Al-a.

Moderna i napredna tehnologija donela nam je čuveni ChatGPT koji ljudi koriste u svojim profesijama ( nauka, IT ina primer ).

Veliki broj ljudi koristi veštačku inteligenciju iz zabave, i postavlja pitanja iz svih životnih oblasti.

Što se tiče psihologije, psihijatrije i psihoterapije, Al može da bude online psihoterapeut. Ta psihoterapija ima i svoje prednosti i svoje mane.

Pomaže kada je neophodna hitna pomoć, ali takođe Al ne može da nas vidi. Da prepozna naša osećanja na osnovu vizualizacije. To ipak mora i može da sazna samo čovek, stručno lice, psiholog, psihoterapeut.

Stičem utisak da ChatGPT loše utiče na naše kognitivne sposobnosti. Sve manje razmišljamo. Čak i za bezazlene probleme tražimo pomoć Al ( kako se sprems neko jelo npr ).

Al post na forumima je preopširan i mnogi ljudi ne žele da čitaju takav uvodni post.

- Sva ova pitanja nisu namenjena osobama kojima profesionalno pomaže Al. Pitanja se odnose na osobe koje iz zabave koriste veštačku inteligenciju.

Primetio sam da je loš kada ga pitaš o nekom nepoznatom lokalnom imenu i događaju iz bliske prošlosti o čemu nema podataka na netu.
Ona izmišlja priče i detalje ali nastupa uverljivo.
Mnogo greši.
Jedino kod ispovedanja životne priče/problema (ljubavnog uglavnom) iako ne citira izvore, daje razumne odgovore ali mi deluje da je u korist onog ko pita.

Primetio sam da je loš kada ga pitaš o nekom nepoznatom lokalnom imenu i događaju iz bliske prošlosti o čemu nema podataka na netu.
Ona izmišlja priče i detalje ali nastupa uverljivo.

Mnogo greši.
Jedino kod ispovedanja životne priče/problema (ljubavnog uglavnom) iako ne citira izvore, daje razumne odgovore ali mi deluje da je u korist onog ko pita.

Nisam do sada probala da pitam nešto što se još nije pojavilo na netu.

Koristim povremeno Copilota i on daje odgovore u moju korist, tačnije, hvali me, što mi je pomalo glupo.

Nikada ne koristim AI
umem da se izrazim prilicno jasno na svaku temu.
Sto se toce uloge AI u psihologiji nisam bas odusevljen
Razlog je sto nju programiraju ;judi i ne misli sama.
Ako je programer uneo korektno sve iz sterucne litrature OK
ali ako je dodavao svoje stavove i misljenje
ta vestacka inteligencija je beskorisna.
nikada mi masin nece dati odgovor kao ljudsko bicce...
a vecina psihijatar npr postavljanja pitanje posle izlaganja klijenta
a sta vi misilite?
Stvarno? Sta JA mislim? Pa onda mi pogotovo ne trebe AI
ako umem da mislim i razgovaram sa drugim ljudima
jer tudje iksustvo uvek je vrednije od nekog programa u racunaru.

Back