Ulje za 80 dinara stiže

strawbbery_city

Iskusan
Poruka
6.580
U radnjama „Delta Maksi” potrošači će od ponedeljka litar suncokretovog ulja moći da pazare za 80 dinara! Reč je ulju „iskon” koje proizvodi fabrika za preradu uljarica „Viktorija oil” iz Šida. Kupovinom ovog umesto konkurentskog ulja građani će po litru moći da uštede oko 44 dinara, a uskoro će biti dostupno u svim prodajnim lancima u Srbiji.

Nakon istovremene odluke najvećih uljara u Srbiji: „Vitala” iz Vrbasa i „Sunca” iz Sombora koje posluju u sastavu „Inveja”, „Dijamanta” iz Zrenjanina i „Banata” iz Nove Crnje o ukidanju rabata koje su odobravali trgovcima, čime su cene ulja sa 98 skočile na oko 124 dinara po litru, na tržištu Srbije pojaviće se ulje fabrike „Viktorija oil” iz Šida koje će uljima pomenutih kompanija biti oštar konkurent. Naime, ova fabrika, koja je članica „Viktorija grupe” iz Novog Sada, početkom sledeće nedelje će potrošačima Srbije ponuditi ulje po ceni nižoj za čak 44 dinara po litru. U pitanju je ulje „iskon”, čija će fabrička cena biti oko 71, dok će preporučena cena ovog ulja u maloprodaji biti oko 80 dinara po litru.
- Ova cena ni u kom slučaju nije dampinška jer fabrika ostvaruje profit koji je u ravni onoga što se smatra normalnim profitom u uljarskoj branši u svetu. „Viktorija oil” je apsolutno okrenuta tržišnom načinu poslovanja, na bazi svih troškova koji u fabrici postoje. Znači ne osvrćemo se na konkurenciju, pratimo svoje kalkulacije, troškove i produktivnost. Prve isporuke su već počele, pa će ulje „iskon” već od ponedeljka moći da se pazari u radnjama „Delta Maksija”, a uskoro će biti dostupno i u svim maloprodajnim lancima u Srbiji - kaže za „Blic” Natalija Kurjak, direktor marketinga u „Viktorija grupi”.
Inače suncokretovo ulje u trgovinskim lancima Srbije prodaje se po ceni od oko 124 dinara po litru. U manjim radnjama nekoliko gradova u unutrašnjosti nedavno je počela prodaja ulja iz uvoza po ceni nižoj od 100 dinara, dok u malim radnjama u Beogradu za litar zejtina treba izdvojiti čak 135 dinara. Zbog niže kupovne moći građana u „Delta Maksi grupi” trenutno razmatraju i mogućnost uvoza jeftinijeg suncokretovog ulja iz Rusije. Detalji o eventualnom uvozu ulja iz Rusije, kako saznajemo u „Delta Maksiju”, biće poznati sledeće nedelje.

Rešenje o kartelu za četiri meseca
Ministarstvo trgovine nedavno je uputilo zahtev najvećim uljarima u Srbiji da vrate cene ulja na nivo od 98 dinara po litru, međutim fabrike „Vital”, „Sunce”, „Dijamant” i „Banat” do juče to nisu učinile. Ministarstvo je tada pomenute uljare optužilo da su u junu i julu sporazumno utvrdile cene ulja, zbog čega su Komisiji za zaštitu konkurencije pre desetak dana podneli zahtev da se protiv pomenutih uljara pokrene postupak za ispitivanje povrede zaštite konkurencije. Komisija je to i učinila, a zakonski rok za donošenje rešenja Komisije o ovom slučaju je četiri meseca.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=107270
 

Back
Top