ulje skače na 140din!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...jel` cene skacu zbog poreza i akciza ili trgovci mnogo zaradjuju...bice oboje
... bilo na tv da npr. grasak prodaju 17X vise nego sto ga otkupljuju od seljaka...znaci drzava i trgovci zaradjuju 17X na obicnom grasku

Cene ne skacu zbog poreza jer PDV i u Srbiji i u Crnoj Gori nije menjan i nizi je u odnosu na zemlje i Zapadne a i Istocne Evrope...Ulje ne spada u akcizni artikal kao i vecina drugih prozivoda koji su mnogo skuplji u odnosu na iste u na primer Ceskoj...Jedini apsurd je da su upravo robe koje podlezu akcizama u Srbiji kao i u Crnoj Gori najjeftiniji u Evropi...
Problem cenovne politike proizvoda mnogo je dublji od same visine poreske stope.
U Srbiji je ulje vecinom domace proizvodnje i cena se formira u konkurenciji firmi iz Srbije.Prvi problem je niska rentabilnost tih firmi i nemogucnost pokrivanja troskova ukoliko bi cena bila na evropskom proseku...Zbog toga sama proizvodna cena nekada zna da premasi veleprodajnu cenu iz Ceske..U Tesco marketima se prodaje ulje poreklom iz Ceske kao sto se i u Srbiji u Metrou prodaje nase ulje.
Za jeftiniju cenu ulja neophodno je prvo povecati prinose suncokreta po hektaru sto se moze samo modernom mehanizacijom za koji Srbija nema novac.Kako suncokret ulazi kao osnovni input za prozivodnju ulja to ce sasvim dovoljno smanjiti proizvodnu cenu.
Zatim povecati rentabilnost i produktivnost na primer Vitala,Dijamnta i slicno i naravno povecati konkurenciju trgovinske mreze.Kao sto svi znaju ogromne marze prvenstveno uticu na prodajnu cenu...
Za neke druge prozivode u Srbiji bitan je i odnos kursa i inflacije ali za ulje nije.To je najveci problem zasto Crna Gora ima skulje ulje od Evropskih zemalja a moze da ga uveze odakle god hoce.

ja pricam o cijenama na prostoru Balkana i o realnim zaradama....
a ne o tome ko hoce i gdje zeli da radi ili se shkoluje...
Bio sam precizan. Raditi kod nas a novac trositi na ZAPADU.

a ti si iz montenegroooo... pa sto ne kazes imali smo primer i kod vas u vezi onog mlekceta sto je skuplje kod nas gde se muze krava nego kod vas sa carinom i marzama 10 trgovaca.
jos jedan primer lopovštine u nasoj srbijici:cry:.
strašno, da kraduckaju pa da tolerišemo:xal ovo je tuga

Ма,људи немојте да се секирате што имамо највеће цене у Европи и најмање плате,јер најважније је "да освојимо Европу заједно".Па,макар поцркали...

jel se meni cini ili si ti promenio malo stavove u odnosu na juce npr? :D

ja ne menjam stavove hr,ba,i shi volim svim:heart:
ponekad glasam za Tadiju a radikalimi kao neki dobar fazon
a to sto postoji stranacka segredacija pa ako si za demokrate o EU ne mozes da volis
hr,ba i shi svim :heart: ja nisam kriv .Ja bi voleo da mi ovde imao odnos stranaka kao u HR.

nadam se da razumes moje skracenice

a sto se tice LDP

http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-15-12-2007/gazda-ceda

sve ti lepo pise

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back