Ulje crnog kumina kao lek

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.622
Znam nekoliko ljudi koji "se kunu" u dobrobit ulja crnog kumina, pa sam našao članak sa dobrim informacijama:


Black Seed Oil Benefits, Uses and Possible Side Effects - Dr. Axe

Nigella sativa, je značajna lekovita biljka, među širom populacijom poznata kao crni kumin, čurekot ili kalinji. Sve blagodeti crnog kumina nisu ni danas u potpunosti ispitane i prepoznate, iako se poslednjih godina crni kumin sve više koristi u lečenju mnogih teških i upornih oboljenja za koje konvencionalna medicina nije dala kompletan odgovor. Da je crni kumin stara biljka poznata hiljadama godina pre nove ere govore nam spisi kao što su Biblija i Hadith. Stara istočnjačka medicina i ajurveda, crnom kuminu daju ogroman značaj i povezuju ga sa besmrtnošću. Naravno,da je ovo uslovno rečeno i na taj način se glorifikuju lekovita svojstva ove izuzetne biljke.

Organic Black Seed Oil | Dr Mercola | 250ml – Oceans Alive Health

Naučnici su došli do različitih rezultata ispitivanjem semenki crnog kumina. Neki su se pokazali u laboratorisjkim uslovima, a veliki broj njegovih svojstava dokazana su na kliničkim, konkretnim slučajevima kod obolelih osoba. Neke od indikacija crnog kumina su:

 • Antioksidativno – Detoksikuje i čisti organizam i zaustavlja aktivnosti slobodnih radikala.
 • Antiinflamatorno –Otklanja upalne procese u organizmu, na koži i sluzokoži.
 • Antibakterijsko – Ponaša se kao prirodni antibiotik, otklanja uporne infekcije različitim sojevima bakterija.
 • Antimikrobno - Sprečava razvoj patogenih organizama, gljivica, virusa i bakterija.
 • Antimikotično - Deluje protiv gljivca kao što je candida.
 • Digestivno - Crni kumin pospešuje varenje, otklanja nadutost, reguliše rad žučne kese.
 • Diuretično - Pospešuje izbacivanje viška vode iz organizma.
 • Imunomodulator - Aktivno učestvuje na stimulisanju imunog odgovora organizma.
 • Laksativno - Pomaže kod zatvora i tvrde stolice.
 • Antitumorno - Speračava razvoj tumornog tkiva.
 • Antiviralno - Odličan je saveznik u borbi protiv virusa.
 • Analgetičko - Umanjuje bol.
 • Antialegrijsko - Jačajući imunitet pomaže borbu protiv alergija.


ceo članak:
https://www.zdravisimo.com/blog/crni-kumi-ulje-crnog-kumina.html

Da li neko ima ličnog iskustva?
 

Meklaud

Domaćin
Poruka
4.952
I ja ga pijem.Prorok Muhamed (mir sa njim!) je rekao da to leci sve bolesti osim smrti.Da bi muslimanske zemlje tipa Egipat i Saudijska arabija glorifikovale zbog toga kumin, davan je u posebnim uslovima i u velikim dozama recimo deci oboleloj od nekog vida leukemije i jedan deo dece je postigao pozitivan odgovor, tj. produzeno je prezivljavanje.
 

Poli46

Stara legenda
Poruka
75.942
Doziranje:
Odrasla osoba treba uzimati tri puta dnevno po 30 kapi posle obroka
Dete starosti 1 g - 3 x 3 kapi iza jela
Dete starosti 2 g - 3 x 5 kapi iza jela
Dete starosti 3 -5 godina - 3 x 8 kapi iza jela.
Odrasli 3x 1 kašičicu dnevno. Tako ja uzimam.

Uz pomoć ulja crnog kima se imunološki sistem koji je ispao iz ravnoteže ponovo harmonizuje pa se na prirodan način postiže optimum. Upravo zbog toga što deluje na naš imunloški sistem ulje crnog kima pomaže ne samo kod alergija i astme već i kod dijabetesa, gljivičnih obolenja, visokog krvnog pritiska, sklonosti infekcijama i brojnim drugim obolenjima.

poznata je lekovitost egipatskog crnog kima koji se već hiljadama godina koristi za prevenciju i lečenje mnogih obolenja od onih lakših do najtežih. Kontinuiranim uzimanjem ovog ulja naš imunološki sistem se stabilizuje i obnavlja čime svome telu dajemo potporu da se lakše bori protiv već nastalih stanja ili zdravom telu osiguravamo snagu da do obolenja ni ne dođe.
 

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.622
treba naglasiti i ovo iz članka:

Razlika između crnog kumina i kima - crnog kima


Ovo pitanje je svakako vrlo važno razrešiti kao ne bi došlo do zabune prilikom kupovine ulja crnog kumina. Crni kumin ima vrlo slično seme kao kim ali u biti to su dve različite biljne vrste. Semenke kima smo svi sigurno videli i probali koriste se najčešće za proizvodnju peciva i kao začin u mediteranskim jelima. Semenka kima je rebrasta, crna i savijena. Kim je samonikla biljka i ima plodove koje mi uglavnom nazivamo semenjem, a ustvari te semenke su plod biljke kima. Ukus im je intezivan, egzotičan, ima ukus anisa i mente vrlo je karakterističan i poseban. Iako se i za kim može reći da ima lekovita svojstva pa čak se i cedi ulje od kima, ta lekovita svojstva mnogo su slabija od lekovitog svojstva crnog kumina i zbog toga je bitno napraviti razliku i paziti prilikom kupovine.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.