Ulični svirač Zoran Ilić Tambura: Ne daju mi da sviram u Knezu jer sam opozicionar

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
87.172
1599550601200.pngUlični svirač Zoran Ilić Tambura tvrdi da je zbog političkih stavova odstranjen iz najprometnije ulice u Beogradu

Ne daju mi da sviram u Knezu jer sam opozicionar

Zoran Ilić Tambura, profesionalni muzičar, član je Udruženja muzičara džeza zabavne i rok muzike, ima licencu za rad u svim klubovima, restoranima i kafićima po Srbiji, ali ne i u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda.


Ne daju mi da sviram u Knezu jer sam opozicionar 1


Piše: Una Miletić 08. septembra 2020. 07.43 Izmenjeno: 07.43

Tambura, ulični svirač koji je prethodnih deset godina svirao na najprometnijem šetalištu u Beogradu, 2015. godine je izgubio dozvolu da nastupa pred prolaznicima u ovoj ulici, jer ga, kako kaže, zbog opozicionih stavova proganja Komunalna milicija.
Ilić, iza sebe ima tri albuma i singl ploču, svirao je u grupi Beli bagremi, sarađivao je i sa Teškom industrijom, kao i drugim poznatim muzičarima. Sada mu, kako navodi, preti zatvorska kazna zbog velikog broja prekršajnih prijava.

– Imao sam redovnu dozvolu za sviranje od Sekretarijata za kulturu kada je Demokratska stranka bila na vlasti. Od 2015. nastaju moji problemi sa Komunalnom milicijom. Imam 139 prekršajnih prijava i preko 20 puta sam osuđen na po 10 dana zatvora, zato što sviram u Knez Mihailovoj – kaže Ilić.

On se priseća da su ga na organizovanoj audiciji, u čijem žiriju je, kako navodi, sedelo četiri-pet „rijaliti“ novinara, jedan klasičar i dva komunalna policajca, 2015. godine u sviranju prekinuli posle deset sekundi. Tada nije dobio „prelaznu ocenu“ da nastavi da nastupa u Knezu.

– Komunalna policija me proganja jer sam opozicionar, tako da nisam dobio prelaznu ocenu, ni tada ni 2016, i 2017.. Posle audicije 2016. obratio sam se Prvom opštinskom sudu, i posle tri ročišta sudija je prekinuo proces i natovario mi javnog izvršitelja, kao i novčanu kaznu, bez saslušanja svedoka, zato što nisam pogodio sud koji treba da vodi slučaj – podsetio se Ilić.

On navodi i to da mu je komunalni policajac, za koga smatra da ga kinji, pisao prekršajne prijave, ali mu ih nije uručivao, pa su mu tako od suda stizale presude da plati 10 000 dinara ili odsluži 10 dana zatvora, za prekršaje koje nije ni znao da ima.

– Živim privatno, od svoje 12 godine sviram i to je meni sve u životu, a sviranje mi je jedini izvor prihoda, od toga plaćam kiriju… Nekada sam u Knezu svirao YU rock, sada više ne nastupam tamo, već na Banovom brdu. I druge maltretiraju, ali ja imam preko sto prekršajnih prijava, i to će da traje dok god je „diktator“ na vlasti, jer oni znaju da sam ja član Dveri i zbog toga ulaze sa mnom u konflikt – smatra Ilić.
On je svestan da njegova situacija može da dovede samo do zatvora. Kako kaže, „ovo neće prestati dok god je ova vlast“. Sada ga više i ne zanima da svira u Knez Mihailovoj, sviraće jedino ako mu plate.

Za sebe kaže i to da je pravi ulični svirač, jer svira i na minus 15 i plus 40, kiša, sneg, sunce. On se slaže da ulični nastupi treba da budu uređeni, ali i dodaje da se „ne može uništavati produhovljenost tako što nekome zabraniš da svira“.
Bez odgovora komunalaca
List Danas je upitao i Komunalnu miliciju da li su upućeni u slučaj ovog uličnog svirača, i kako komentarišu njegovu situaciju, međutim, do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli
link


Да се којим случајем ради о Босанцу или Личанину, никаквих проблема не би било око дозволе за улично свирање. Они који су се јуче довукли из Босне и Хрватске имају већа права у Србији од Србијанаца који су Србију створили. То ће морати да се мења.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top