Ulica Gonsalo de Karvaljo

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
Clip1.jpg

Ako ste u Brazilu i u gradu Porto Alegre mozete izmedju ostalog videti ulicu koja je 2005. Proglasena za najlepsu i najzeleniju ulicu sveta.

Porto Alegre, glavni i najveći grad brazilske države Rio Grande do Sul, u sebi krije najzeleniju ulicu na svetu
Porto Alegre i dan danas važi za grad iz koga potiču najlepše žene Brazila, nakon neprikosnovenog Minas Žeraisa, ali je i mesto koji je decenijama unazad
bio stecište etabliranih pisaca, umetnika, političara i sportista (Fabricio Verdum, Rafinja) koji su pisali istoriju najveće zemlje Latinske Amerike.

Okružena zanosnim drvoredima sa obe strane, ulica je postala međunarodno poznata nakon što se internetom proširila kampanja za njeno očuvanje,
nakon čega je prozvana „najlepšom ulicom na svetu“. Simbolika ulice oduvek je imala primese internacionalne, pa ovakav epilog i ne čudi.
Naime, iako je većina Brazilaca mislila da nosi ime po misionaru de Karvalju, istine je da je naziv u stvari omaž trgovcu, gauču istog imena i prezimena, koji je krajem 1975. uvozio galanteriju svih vrsta, iz Engleske, Nemačke, Švajcarske i drugih evropskih i severnoameričkih zemalja.

Na rasponu od 500 metara, trotoari su obrubljeni sa više od stotinu stabala ružinog drveta (tipuana, poznata i kao tipa), koje se u nekim slučajevima penje i do sedmih i osmih spratova okolnih zgrada. Tipa se kolokvijalno naziva i „ponos Bolivije“, i jedini je predstavnik istoimenog roda. Drveće su 1930-ih sadili radnici lokalne pivare u komšiluku nemačkog porekla. Pre ili posle piva, ostaće misterija.

goncalo-de-carvalho-1[6].jpg
 

Back
Top