Quantcast

„UKUSI VOJVODINE“ U LIMANSKOM PARKU U NOVOM SADU

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.011
„UKUSI VOJVODINE“ U LIMANSKOM PARKU


Novi Sad – Na trećem gastronomskom festivalu „Ukusi Vojvodine“, koji će 7. i 8. septembra biti održan u Limanskom parku, predstaviće se više od 90 izlagača autentičnih proizvoda i jela vojvođanske kuhinje


Na trećem gastronomskom festivalu „Ukusi Vojvodine“, koji će 7. i 8. septembra biti održan u Limanskom parku, predstaviće se više od 90 izlagača autentičnih proizvoda i jela vojvođanske kuhinje.

Tokom vikenda „Ukusi Vojvodine“ u Limanskom parkuOrganizatori najavljuju da će na festivalu biti zastupljeni proizvodi koji mogu reprezentativno da pokažu šta je to Vojvodina u smislu tradicionalnih, ali i nekih novih ukusa koje proizvođači žele da predstave. Više od 80 % izlagača su na festivalu od početka, ali uvek dolaze novi.

Cene svih proizvoda i usluga biće promotivne, posetiocima se preporučuje da ovčiji i paprikaš od petla, sataraš, paštetu od čvaraka, langoš, nasuvo, ali i gomboce. Naravno, i ove godine biće na meniju festivala paprikaš i kobasice od mangulice.

Tokom vikenda „Ukusi Vojvodine“ u Limanskom parkuOsim tradiconalnog internacionalnog kulinarskog kupa na kome će učestvovati stotinu kulinara, gosti će uživati u šarenom zabavno muzičkom programu koji je osmislio Aleksandar Dujin. Na dve bine smenjivaće se džez, klasična i evergrin muzika, a u nedelju u 16 h Veliki narodni orkestar i AKUDUNS Sonja Marinković predstaviće tradicionalnu narodnu muziku Vojvodine.

Dečji program ispuniće brojne edukativne radionice i neke zaboravljene igre kao sto su lastiš, preskakanje vijače ili ringlanje.

Svi proizvodi na „Ukusima Vojvodine“ kupovaće se specijlanim vaučerima koji mogu da se nabave na pet punktova u Limanskom parku, koji će za goste biti otvoreni od 10 do 20 h.

https://novisad.com/vesti/tokom-vikenda-ukusi-vojvodine-u-limanskom-parku-5961


prošle godine sedeo sam na bali slame, pio lepo vino i uništavao kolače :D

Ja ne propuštam ovakva dešavanja, a vi?
 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.011
Гастрономски празник и сутра у Лиманском парку: „Укуси Војводине”
07.09.2019 • 20:1220:18
Извор: Tanjug
Манифестација „Укуси Војводине”, трећа по реду, одржава се овог викенда у Лиманском парку, а данас је тај гастрономски празник измамио је Новосађане из њихових домова.
1

Фото: Dnevnik.rs
Парк је припремљен у правом сеоском стилу, са столовима од дасака и балама сламе које имитирају столице, а топао, прво сунчан, а по подне облачан, дан посетиоцима није умањио угођај, те су уживали у богатој понуди хране, слаткиша, пића... За оне који су добро презалогајили, добродошли су „лејзи бегови”, постављени за ленчарење после укусне закуске.
– Ове године се пред Новосађанима и осталом публиком која је дошла да ужива с нама представља 90 излагача, произвођача хране и пића, малих газдинстава и ресторана традиционалне кухиње из целе Војводине – казала је менаџерка фестивала Јадранка Бељан Балабан из Удружења „Интерфест”. – Осим предивних укуса, за наше госте смо припремили забаван програм, а за најмлађе едукативне радионице, с темама неких старих, заборављених игара, попут ластиша и вијаче, осим скакања у џаку које клинци много воле. Такође се за децу организују радионице за прављење ствари од теста, а имали су прилике и да направе питу од јабука. Кроз различите програме деца могу на забаван начин да се поближе упознају с различитим ђаконијама Бачке, Баната и Срема.

1

Фото: Dnevnik.rs
По њеним речима, на „Мастер кичен” бини ће познати кувари, мастер шефови различитих ресторана и професори кулинарства одржати радионице и презентације, на пример како направити војвођанску паштету од чварака, или флекице с купусом, затим неке фузије војвођанске и далматинске хране, те се могу добити информације о томе како комбиновати наше намирнице с неким из других земаља.
– Понуда је заиста разноврсна, од сухомеснатих производа и различитих врста сирева, до прерађевина од воћа и поврћа, попут мармеладе, затим сокова, занатског пива и вина, нема шта нема – казао је наш суграђанин Милан, који сваке године дође и погледа шта се то крчка. – Дошао сам наменски, да пробам паприкаш од мангулице, чуо сам да је одличан те се надам да ће и моји рецептори за укус тако мислити.
У понуди су различите врсте брашна и хладно цеђених уља, а могу се пробати изврсна војвођанска јела прављена по старим рецептурама, још од времена наших бака и прабака. Љубитељим пекарских производа доступне су и различите врсте хлеба.

1

Фото: Dnevnik.rs
– Први пут смо на манифестацији и излажемо пекарске производе, првенствено наш домаћи хлеб, једини прави који се пече на старински начин – рекао је власник пекаре „Топ пек” из Бачке Тополе Шандор Киш Карољ. – Хлеб не садржи адитиве нити бело брашно и производимо га од црног, интегралног и раженог брашна. Имамо хлеб од килограм, два и три, а, рецимо, килограм црног кошта 200 динара, док је три килограма 500. Пошто у оквиру пекаре имамо и ресторан “Теракота”, одлучили смо се да Новосађанима понудимо и наш домаћи пасуљ и сарму, а порција стаје 500 динара у оба случаја. Осим тога, имамо и целу буткицу од преко два килограма, која кошта 2.400 динара и погодна је за четири до пет порција.
Недалеко одатле, уочили смо и штанд Актива жена Војводине „Војвођанка”, а његова председница Живана Ивановић се похвалила домаћим гомбоцама, ташцима, штрудлама с маком, бунар-кифлама, али и питама с вишњама и јабукама.
– Прошле године смо биле први пут и много нам се свидело, атмосфера је максимално позитивна, а дружење је загарантовано, једноставно, манифестација је имала душу – казала је она. – Такође смо желели да подсетимо Новосађане на старо добро јело попару, коју ја правим прсте да полижеш. Ставим пола воде, пола млека, обавезно павлаку или милерам, нарендам сира и поспем сланинице и мало пропржим, а порција кошта 50 динара.
Мастер шефови различитих ресторана и професори кулинарства показаће како направити војвођанску паштету од чварака, или флекице с купусом, затим неке фузије војвођанске и далматинске хране ...
На једном од штандова продају се само производи од мангулице, а килограм чварака кошта 700 динара, а за оне који воле кувана јела, обезбеђен је и паприкаш од мангулице. С обзиром на то да манифестација траје од 10 до 20 часова, велики број породица се одлучио да баш у том природном амбијенту, уз бале сламе и столове од дасака, руча неки од специјалитета који су у понуди, а сигурно ће, у истом термину, и данас доћи до парка.

1

Фото: Dnevnik.rs
– Посетили смо манифестацију и прошле године и свидело нам се што има много родитеља с малом децом јер и ми имамо две ћеркице, и феноменално смо се провели, зато смо обавезни гости и овогодишњој – каже Ерне Киш, и додаје да ће сигурно око ручка са женом и две ћерке пронаћи нешто што ће задовољити њихове укусе и апетите.
И. Бакмаз
Фото
: Р. Хаџић
https://www.dnevnik.rs/novi-sad/gastronomski-praznik-i-sutra-u-limanskom-parku-ukusi-vojvodine-07-09-2019
 
Top