Ukrajinci i mi

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
189.825
U neko davno vreme tokom ranih devedesetih zaista sam vozio upravo ovakav auto kakav mi sad igra na avataru. Dakle Lada, ona starinska, četvrtasta, napravljena na osnovi još starijeg Fiata 124. I tako jednog dana odoh na Najlon (za neupućene - novosadska buvlja pijaca) da kupim nešto za kola kod tamo vazda prisutnih ruskih prodavaca. To jest, ja sam do tog dana mislio da su samo ruski. Uglavnom, slučajno u razgovoru prodavcu nešto pomenem u smislu ''kod vas Rusa'' ili tako nekako, kad me je čovek ljutito pogledao i reče ''Ja sam Ukrajinac''. Izvinuh se, rekoh mu da je to meni slično i da sam slabo upoznat. Onda mi on objasni da za razliku od mnogih koji su zbog bede došli tih godina iz Rusije njegovi su tu vekovima. Eh, da, znači Ukrajinci su kao i mnogi drugi narodi kojih ovde ima veoma dugo tu. Nisam iskreno govoreći ni obraćao pažnju do tada. Nađoh sad i tekst o tome:

Ukrajinci u Vojvodini – čuvari tradicije​

Istorija jednog naroda je često istorija migracija. To je i slučaj zajednice vojvođanskih Ukrajinaca koju danas predstavlja nacionalna zajednica koja se na ovo područje masovno doselila iz Bosne i Hercegovine posle Drugog svetskog rata​

Ukrajinci se u Vojvodini pojavljuju još u 17. veku. "Spomenuta zajednica Ukrajinaca iz 17. veka tokom vremena je nestala, ostali su samo poneki tragovi materijalne kulture, a ova oblast za jugoslavensku istoriografiju nije dovoljno istražena", kaže Jaroslav Kuleba, profesor klarineta u Školi za muzičko obrazovanje u Kuli.
"Ukrajinska istorijska nauka i ukrajinsko društvo oduvek su smatrali delom ukrajinskog nacionalnog kontinenta one Rusine koji su se sredinom 17. veka iz ukrajinskih etničkih zemalja u Karpatima preselili u Bačku i Srem, i danas žive u Vojvodini", kaže Oleg Rumyantsev, profesor Univerziteta u Palermu koji se godinama bavi istorijom istočnih Slovena, kao i pitanjem manjinskih zajednica na Balkanu i dodaje: "To je sve zbog činjenice da su se najistaknutiji članovi rusinske zajednice smatrali ne samo Rusinima i čuvarima svog maternjeg jezika, već i Ukrajincima. Dovoljno je pomenuti majstore rusinske reči: Gabrijel Kostelnik, Mihajlo Kovač i Mikola Kočiš."
Profesor Rumyantsev podseća na to da se ove godine obeležava 130. godišnjica preseljenja Ukrajinaca u Bosnu koja itekako ima veze i sa ovdašnjom ukrajinskom zajednicom. "To su bili migranti iz drugog dela Zapadne Ukrajine, iz Galicije. Odatle su Ukrajinci (koji su se takođe zvali Rusini!) 1890. godine počeli preseljavanje u Bosnu i Slavoniju. Razlika je u tome što pod uticajem ukrajinskog nacionalnog preporoda, a zbog intenzivnih kontakata sa Galicijom, ovi doseljenici su brzo promenili staro ukrajinsko ime ‘Rusini’ u novo – ‘Ukrajinci’", objašnjava Rumyantsev.
https://www.vreme.com/vreme/ukrajinci-u-vojvodini-cuvari-tradicije/

Na linku imate kompletan tekst koji je nekoliko puta duži od dela koji sam preneo, pa bi zaista bilo previše da sam sve ovde kopirao. Dakle Ukrajinci su dugo sa nama u Vojvodini, a i malo šire. Izgleda da će ih biti još više jer je njihova zajednica već počela da organizuje prijem izbeglica od rata koji se upravo dešava u Ukrajini.
Nije loše znati i zbog onih koji pričaju da su Ukrajinci zapravo Rusi, da su nastali tek u komunističkom periodu i tako dalje. Treba poštovati posebnost svakog naroda. Poštujte druge da bi i vas poštovali. :)

U neko davno vreme tokom ranih devedesetih zaista sam vozio upravo ovakav auto kakav mi sad igra na avataru. Dakle Lada, ona starinska, četvrtasta, napravljena na osnovi još starijeg Fiata 124. I tako jednog dana odoh na Najlon (za neupućene - novosadska buvlja pijaca) da kupim nešto za kola kod tamo vazda prisutnih ruskih prodavaca. To jest, ja sam do tog dana mislio da su samo ruski. Uglavnom, slučajno u razgovoru šprodavcu nešto pomenem u smislu ''kod vas Rusa'' ili tako nekako, kad me je čovek ljutito pogledao i reče ''Ja sam Ukrajinac''. Izvinuh se, rekoh mu da je to meni slično i da sam slabo upoznat. Onda mi on objasni da za razliku od mnogih koji su zbog bede došli tih godina iz Rusije njegovi su tu vekovima. Eh, da, znači Ukrajinci su kao i mnogi drugi narodi kojih ovde ima veoma dugo tu. Nisam iskreno govoreći ni obraćao pažnju do tada. Nađoh sad i tekst o tome:

Ukrajinci u Vojvodini – čuvari tradicije​

Istorija jednog naroda je često istorija migracija. To je i slučaj zajednice vojvođanskih Ukrajinaca koju danas predstavlja nacionalna zajednica koja se na ovo područje masovno doselila iz Bosne i Hercegovine posle Drugog svetskog rata​

Ukrajinci se u Vojvodini pojavljuju još u 17. veku. "Spomenuta zajednica Ukrajinaca iz 17. veka tokom vremena je nestala, ostali su samo poneki tragovi materijalne kulture, a ova oblast za jugoslavensku istoriografiju nije dovoljno istražena", kaže Jaroslav Kuleba, profesor klarineta u Školi za muzičko obrazovanje u Kuli.
"Ukrajinska istorijska nauka i ukrajinsko društvo oduvek su smatrali delom ukrajinskog nacionalnog kontinenta one Rusine koji su se sredinom 17. veka iz ukrajinskih etničkih zemalja u Karpatima preselili u Bačku i Srem, i danas žive u Vojvodini", kaže Oleg Rumyantsev, profesor Univerziteta u Palermu koji se godinama bavi istorijom istočnih Slovena, kao i pitanjem manjinskih zajednica na Balkanu i dodaje: "To je sve zbog činjenice da su se najistaknutiji članovi rusinske zajednice smatrali ne samo Rusinima i čuvarima svog maternjeg jezika, već i Ukrajincima. Dovoljno je pomenuti majstore rusinske reči: Gabrijel Kostelnik, Mihajlo Kovač i Mikola Kočiš."
Profesor Rumyantsev podseća na to da se ove godine obeležava 130. godišnjica preseljenja Ukrajinaca u Bosnu koja itekako ima veze i sa ovdašnjom ukrajinskom zajednicom. "To su bili migranti iz drugog dela Zapadne Ukrajine, iz Galicije. Odatle su Ukrajinci (koji su se takođe zvali Rusini!) 1890. godine počeli preseljavanje u Bosnu i Slavoniju. Razlika je u tome što pod uticajem ukrajinskog nacionalnog preporoda, a zbog intenzivnih kontakata sa Galicijom, ovi doseljenici su brzo promenili staro ukrajinsko ime ‘Rusini’ u novo – ‘Ukrajinci’", objašnjava Rumyantsev.
https://www.vreme.com/vreme/ukrajinci-u-vojvodini-cuvari-tradicije/

Na linku imate kompletan tekst koji je nekoliko puta duži od dela koji sam preneo, pa bi zaista bilo previše da sam sve ovde kopirao. Dakle Ukrajinci su dugo sa nama u Vojvodini, a i malo šire. Izgleda da će ih biti još više jer je njihova zajednica već počela da organizuje prijem izbeglica od rata koji se upravo dešava u Ukrajini.
Nije loše znati i zbog onih koji pričaju da su Ukrajinci zapravo Rusi, da su nastali tek u komunističkom periodu i tako dalje. Treba poštovati posebnost svakog naroda. Poštujte druge da bi i vas poštovali. :)
Украјинци су се појавили као нација тек после револуције, значи пре једног века!
Какав 17 век и бакрачи. Олако се каче текстови без провере

Украјинци су се појавили као нација тек после револуције, значи пре једног века!
Какав 17 век и бакрачи. Олако се каче текстови без провере.
Izvinućeš malo, tekstova o tome ima više, a ovaj je iz legalnog izvora i to je to.
Mi inače imamo problema s priznavanjem drugih naroda, a inače uvek je merodavniji izvor treće strane u odnosu na neki iz trenutno sukobljenih strana.

Izvinućeš malo, tekstova o tome ima više, a ovaj je iz legalnog izvora i to je to.
Mi inače imamo problema s priznavanjem drugih naroda, a inače uvek je merodavniji izvor treće strane u odnosu na neki iz trenutno sukobljenih strana.
Нема потребе да се извињаваш, само ти наводим чињенице које су евидентне. Нигде се до револуције не помињу Украјинци као нација. То би било као када би за коју годину рекли, Шумадинци су посебна нација, прочитаио сам да је на територији Србије била њихова земља која се звала Шумадија али су их Срби поробили. Они нису Срби, они чак и не говоре српски него шумадијским језиком!
А ти слободно настави са новоисторијом, она је иначе јако модерна као и у Хрватској. Оно, као пресликана у огледалу!

Hrvatska i Ukrajina su posebne nacije sa međunarodno priznatim državama tako da to poređenje sa Šumadincima ne može ići. Ukrajinci postoje odavno, a na našem prostoru su od 17. veka.
Tebe vode simpatije, a mene činjenice. Ne branim ti da imaš simpatije kakve hoćeš, ali to sa činjenicama nema veze.

Hrvatska i Ukrajina su posebne nacije sa međunarodno priznatim državama tako da to poređenje sa Šumadincima ne može ići. Ukrajinci postoje odavno, a na našem prostoru su od 17. veka.
Tebe vode simpatije, a mene činjenice. Ne branim ti da imaš simpatije kakve hoćeš, ali to sa činjenicama nema veze.
Ти и чињенице о Украјинцима?!
Чињенице могу бити само архивска грађа а, замисли, у огромној архивској грађи Русије тога нема!
Пробао сам да ти то илуструјем кроз спомињање Шумадинаца,мислио сам схватићеш?
Мислио сам....

Ти и чињенице о Украјинцима?!
Чињенице могу бити само архивска грађа а, замисли, у огромној архивској грађи Русије тога нема!
Пробао сам да ти то илуструјем кроз спомињање Шумадинаца,мислио сам схватићеш?
Мислио сам....
Šta si mislio? Pregledao si svu arhivsku građu Rusije?
Ovde postoji i mnogo naroda koji čak nikad nisu imali državu kao što imaju Ukrajinci, ali su priznati kao narodi. Recimo Bunjevci, Šokci, Vlasi, Cincari.

Šta si mislio? Pregledao si svu arhivsku građu Rusije?
Ovde postoji i mnogo naroda koji čak nikad nisu imali državu kao što imaju Ukrajinci, ali su priznati kao narodi. Recimo Bunjevci, Šokci, Vlasi, Cincari.
Слушао сам доста округлих столова о историји Словена, поделама и осталом. Украјински нацију направили су комунисти, а започела АУ монархија.
Дао сам ти смернице, даље настави сам.

Слушао сам доста округлих столова о историји Словена, поделама и осталом. Украјински нацију направили су комунисти, а започела АУ монархија.
Дао сам ти смернице, даље настави сам.
Drugar, kad su kod vas došli komunisti AU monarhija je već bila kaput.
Ali da, Ukrajinci su u ove naše vojvođanske krajeve došli u 17. veku, a tad je ovo stvarno bila Austro - Ugarska. Samo što tad nikakvi komunisti nisu bili ni u najavi.

Drugar, kad su kod vas došli komunisti AU monarhija je već bila kaput.
Ali da, Ukrajinci su u ove naše vojvođanske krajeve došli u 17. veku, a tad je ovo stvarno bila Austro - Ugarska. Samo što tad nikakvi komunisti nisu bili ni u najavi.
Бесмислено је теби објашњавати, ем си тврдоглав ем бркаш појмове.

Rusija, Litvanija, Švedska i Poljska su vekovima ratovale za teritoriju Ukrajine i Belorusije s različitim uspehom.
-Poljska je 1618. zauzela Belorusiju i deo Ukrajine do obale Dnjepra. Onda je prodala Kijev za 146 000 rubalja, što se smatralo dobrom trgovinom.
-Ivan Grozni je stvorio Rusku kraljevinu, koju je uspešno proširio ka Evropi.
-Posle njegove vladavine(1654-1667) je Poljska osvojila Ukrajinu u trinaestogodišnjem ratu. Da bi od 1667. ta teritorija opet bila Rusija.
-Petar Veliki (1672-1725) je oženio pruskinju "Ekatarinu Veliku" koja je živela u današnjoj Poljskoj. Ekatarina je tad sklopila mir sa Švedskom, pa je Sankt Petersburg pripao Rusiji. Tada su Rusi ratovali s Otomanskom imperijom.
-Neuspeh Napoleonovog napada na Rusiju (1812), doveo je do širenja Ruske vlasti preko Ukrajine i na Poljsku.
-U prvom svetskom ratu, granični deo Ukrajine, Bukovina, opet je bio deo Austrougarske, koji je imao svoju vojsku.
-U 2.svetskom ratu su u Ukrajini postojale kvislinške jedinice, koje su se borile za nezavisnosti od SSSRa. To su podržavali oni koji su pobegli od Lenjina.
-Putin ratuje zbog nepriznavanja Rusa u Ukrajini, jer Ukrajina želi da oni postanu Ukrajinci (po sistemu proteraj, preimenuj, ili ubi) i time hoće da reši pitanje Donjecka i Luganska.
Slično je bilo ovde, pri proterivanje ljudi iz Kninske Krajine.

Какав 17 век и бакрачи. Олако се каче текстови без провере.
Nekad se taj deo Rusije u koji su spadali Belorusija, Galicija i Ukrajina zvao Malorusija.

Pitanje je šta je tačno od svih tih informacija sa Neta. Verujem da Wikipedia pruža bar 95% tačnih informacija, ali..
Veliku moć trenutno imaju inform, ali na Netu nema cenzure, pa prolazi sve što mi vidimo

Htedoh napisati, al nisam stigao,
mi ne znamo šta su radili naši preci. Zato ne treba osuđivati nikog za neke događaje koji su se desili u prošlim vekovima. Možda mogu nešto negodovali i nesimpatisati, al ne smem osuđivati. Sve jako mnogo zavisi i od ugla gledanja,....
Al, to je već filozofija.

Htedoh napisati, al nisam stigao,
mi ne znamo šta su radili naši preci. Zato ne treba osuđivati nikog za neke događaje koji su se desili u prošlim vekovima. Možda mogu nešto negodovali i nesimpatisati, al ne smem osuđivati. Sve jako mnogo zavisi i od ugla gledanja,....
Al, to je već filozofija.
Pa dobro, sad oko prošlih vekova je situacija takva da živih svedoka više i nema tako da postoji određena mogućnost da se neke stvari i nisu desile baš tako kako piše. Mada postoje i materijalni dokazi.

Erazmus: Studentima iz Ukrajine koji su se zatekli u Srbiji omogućiti nastavak školovanja​

Erazmus studentska mreža uputila je apel Vladi Srbije, kao i svim visokoškolskim institucijama u Srbiji da se obezbedi nesmetan i besplatan nastavak školovanja svim studentima koji dolaze iz Ukrajine.
Pored toga, ova mreža apeluje i da se studentima iz Ukrajine koji su se zatekli u Srbiji na nekom od programa studentske mobilnosti, omogući nastavak školovanja u Srbiji, kao i da se omogući produžetak studentske vize ograničene trajanjem ovih programa.
"Erazmus studentska mreža veruje da se nalazimo u trenutku kada je solidarnost potrebna vise nego ikada i da moramo da pružimo podršku onima kojima je ona potrebna", navode u saopštenju.

Kao što je razvoj obrazovanja uslov za napredak svakog društva, tako je i za pojedinca od ključne važnosti da radi na nadgradnji svojih intelektualnih i akademskih kapaciteta, kontinuirano i neometano, dodaju u ovoj organizaciji.
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...7LoAc64V6WS_FVF0nPNjipMgKvZ3VzcchyKiCVMzJelFc

Back