- Poruka
- 189.825
U neko davno vreme tokom ranih devedesetih zaista sam vozio upravo ovakav auto kakav mi sad igra na avataru. Dakle Lada, ona starinska, četvrtasta, napravljena na osnovi još starijeg Fiata 124. I tako jednog dana odoh na Najlon (za neupućene - novosadska buvlja pijaca) da kupim nešto za kola kod tamo vazda prisutnih ruskih prodavaca. To jest, ja sam do tog dana mislio da su samo ruski. Uglavnom, slučajno u razgovoru prodavcu nešto pomenem u smislu ''kod vas Rusa'' ili tako nekako, kad me je čovek ljutito pogledao i reče ''Ja sam Ukrajinac''. Izvinuh se, rekoh mu da je to meni slično i da sam slabo upoznat. Onda mi on objasni da za razliku od mnogih koji su zbog bede došli tih godina iz Rusije njegovi su tu vekovima. Eh, da, znači Ukrajinci su kao i mnogi drugi narodi kojih ovde ima veoma dugo tu. Nisam iskreno govoreći ni obraćao pažnju do tada. Nađoh sad i tekst o tome:
"Ukrajinska istorijska nauka i ukrajinsko društvo oduvek su smatrali delom ukrajinskog nacionalnog kontinenta one Rusine koji su se sredinom 17. veka iz ukrajinskih etničkih zemalja u Karpatima preselili u Bačku i Srem, i danas žive u Vojvodini", kaže Oleg Rumyantsev, profesor Univerziteta u Palermu koji se godinama bavi istorijom istočnih Slovena, kao i pitanjem manjinskih zajednica na Balkanu i dodaje: "To je sve zbog činjenice da su se najistaknutiji članovi rusinske zajednice smatrali ne samo Rusinima i čuvarima svog maternjeg jezika, već i Ukrajincima. Dovoljno je pomenuti majstore rusinske reči: Gabrijel Kostelnik, Mihajlo Kovač i Mikola Kočiš."
Profesor Rumyantsev podseća na to da se ove godine obeležava 130. godišnjica preseljenja Ukrajinaca u Bosnu koja itekako ima veze i sa ovdašnjom ukrajinskom zajednicom. "To su bili migranti iz drugog dela Zapadne Ukrajine, iz Galicije. Odatle su Ukrajinci (koji su se takođe zvali Rusini!) 1890. godine počeli preseljavanje u Bosnu i Slavoniju. Razlika je u tome što pod uticajem ukrajinskog nacionalnog preporoda, a zbog intenzivnih kontakata sa Galicijom, ovi doseljenici su brzo promenili staro ukrajinsko ime ‘Rusini’ u novo – ‘Ukrajinci’", objašnjava Rumyantsev.
https://www.vreme.com/vreme/ukrajinci-u-vojvodini-cuvari-tradicije/
Na linku imate kompletan tekst koji je nekoliko puta duži od dela koji sam preneo, pa bi zaista bilo previše da sam sve ovde kopirao. Dakle Ukrajinci su dugo sa nama u Vojvodini, a i malo šire. Izgleda da će ih biti još više jer je njihova zajednica već počela da organizuje prijem izbeglica od rata koji se upravo dešava u Ukrajini.
Nije loše znati i zbog onih koji pričaju da su Ukrajinci zapravo Rusi, da su nastali tek u komunističkom periodu i tako dalje. Treba poštovati posebnost svakog naroda. Poštujte druge da bi i vas poštovali.
Ukrajinci u Vojvodini – čuvari tradicije
Istorija jednog naroda je često istorija migracija. To je i slučaj zajednice vojvođanskih Ukrajinaca koju danas predstavlja nacionalna zajednica koja se na ovo područje masovno doselila iz Bosne i Hercegovine posle Drugog svetskog rata
Ukrajinci se u Vojvodini pojavljuju još u 17. veku. "Spomenuta zajednica Ukrajinaca iz 17. veka tokom vremena je nestala, ostali su samo poneki tragovi materijalne kulture, a ova oblast za jugoslavensku istoriografiju nije dovoljno istražena", kaže Jaroslav Kuleba, profesor klarineta u Školi za muzičko obrazovanje u Kuli."Ukrajinska istorijska nauka i ukrajinsko društvo oduvek su smatrali delom ukrajinskog nacionalnog kontinenta one Rusine koji su se sredinom 17. veka iz ukrajinskih etničkih zemalja u Karpatima preselili u Bačku i Srem, i danas žive u Vojvodini", kaže Oleg Rumyantsev, profesor Univerziteta u Palermu koji se godinama bavi istorijom istočnih Slovena, kao i pitanjem manjinskih zajednica na Balkanu i dodaje: "To je sve zbog činjenice da su se najistaknutiji članovi rusinske zajednice smatrali ne samo Rusinima i čuvarima svog maternjeg jezika, već i Ukrajincima. Dovoljno je pomenuti majstore rusinske reči: Gabrijel Kostelnik, Mihajlo Kovač i Mikola Kočiš."
Profesor Rumyantsev podseća na to da se ove godine obeležava 130. godišnjica preseljenja Ukrajinaca u Bosnu koja itekako ima veze i sa ovdašnjom ukrajinskom zajednicom. "To su bili migranti iz drugog dela Zapadne Ukrajine, iz Galicije. Odatle su Ukrajinci (koji su se takođe zvali Rusini!) 1890. godine počeli preseljavanje u Bosnu i Slavoniju. Razlika je u tome što pod uticajem ukrajinskog nacionalnog preporoda, a zbog intenzivnih kontakata sa Galicijom, ovi doseljenici su brzo promenili staro ukrajinsko ime ‘Rusini’ u novo – ‘Ukrajinci’", objašnjava Rumyantsev.
https://www.vreme.com/vreme/ukrajinci-u-vojvodini-cuvari-tradicije/
Na linku imate kompletan tekst koji je nekoliko puta duži od dela koji sam preneo, pa bi zaista bilo previše da sam sve ovde kopirao. Dakle Ukrajinci su dugo sa nama u Vojvodini, a i malo šire. Izgleda da će ih biti još više jer je njihova zajednica već počela da organizuje prijem izbeglica od rata koji se upravo dešava u Ukrajini.
Nije loše znati i zbog onih koji pričaju da su Ukrajinci zapravo Rusi, da su nastali tek u komunističkom periodu i tako dalje. Treba poštovati posebnost svakog naroda. Poštujte druge da bi i vas poštovali.