Lepo:
Amerika i NATO su u svojim glavama (i glavama EU, Kanade, Australije, itd.) zaštitnici slobodnog sveta, koji se bore za demokratiju, ljudska prava i slobode. Oni su nepogrešivi i uvek u pravu. Ako oni nekoga bombarduju - onda je on to i zaslužio. Vrlo jednostavno.

A za taj položaj su se izborili tako što su svesno ruinirali svakoga ko bi se malčice uzdigao i pretio da postane samostalan, te na bilo koji način mogao da im bude konkurencija. Samoproklamovani svetski policajci koje su ostale - bogate - zemlje podržale i pustile da divljaju kako hoće, jer im je to odgovaralo. Ili ih nije bilo briga.
1999. su bili sila bez premca i svako im se klanjao i ćutao. Bombardovali su kinesku ambasadu u Beogradu iz čistog iživljavanja i niko nije rekao ni reč, uključujući i (tada preslabu) Kinu.
Jednopolarni svet sa SAD na čelu je kao jednopartijski sistem u državi. Uvek isti vladaju, vremenom se osile, otuđe od ljudi, postanu grabežljivi, oholi, bahati...
SAD više ne zna ni šta znači diplomatija. Za njih postoje samo pretnje i batine - sankcije, bombe... Zašto bi oni s bilo kim razgovarali i pregovarali, kad su IZNAD svih i svega? Upadaju u države, prave pučeve, skidaju vlade koje im se ne sviđaju, izazivaju građanske ratove, razaraju zemlje, izgladnjuju ljude... A vrlo osetljivi i nežni "slobodni svet" kome je vrlo važno da se slučajno osobi ne obrati pogrešnom zamenicom i tako je uvredi - baš briga - zatvara oči na milione izmučenih i ubijenih.
Sve su to dvostruki aršini, dvostruka merila. JA mogu, ali niko drugi ne može, jer sam JA dobar, a svi su drugi zli, a to je tako, jer sam JA tako rekao, a svi imaju da slušaju inače batina radi.
Umesto da iskoriste svoj jedinstveni položaj da postave temelje jednom boljem i pravednijem društvu, SAD su vreme kada su bile jedina sila na planeti iskoristile da pljačkaju i razaraju. I postavile temelje toga kako se ponaša sila. Sad svako, ko god se malo uzdigne, može da kaže: "SAD decenijama to radi, svi podržavaju, oni nikome ne odgovaraju - znači to je u redu i mogu i ja". Postavili su temelje za sve ovo što se sada dešava. I još će se dešavati.