Украдене бебе

Врабац

Poznat
Poruka
9.304
Чита ми јутрос жена вест како су некој жени, да ли из Ваљева, на порођају пријавили мртворођено дете, да би се она, не верујући у то упустила у потрагу, и пронашла да је дете преко неког села у околини Лознице, завршило у Шведској. И онда податак да је на тај начин из Србије у Шведску, од почетка године 'извезено' више од педесет беба. Па да ли је могуће!? Какав човек треба да будеш да урадиш тако нешто? Мајци да одузмеш дете? Какав си ти доктор? Социјални радник, или шта већ... Шта је ово, турско доба? Данак у крви? На ниске смо гране пали као друштво. Много ниске....

protest-nestale-bebe-n1.jpg

Poslednja izmena od moderatora:

Војвода

Domaćin
Poruka
4.379
Ја знам из лично моје фамилије пример. Од моје мајке брат, дакле мој ујак, њему је син (несуђени брат) седамдесетих година наводно умро после три дана у породилишту у Новом Саду. Дете рођено здраво, право, напредно. Само су им саопштили да је дете мртво (тренутно се не сећам разлога) и то је то. Што је највећа фора дете нису предали да се сахрани ни да га виде?! Ја питам мајку како је то уопште могуће, што нису инсистирали на томе?! Ујак човек сељак, помирио се са тим и то је то, а и у том периоду је то наводно било "нормално" шездесетих и седамдесетих?! Ја нисам ни знао за тај случај до пре пар година док ми није рекла. После је ујак човек добио још две ћерке и сина, моје сестре и брата. Али и њима су сто посто украли дете, ја бар тако мислим. Него човека неуког и наивног најлакше можеш преварити!

Врабац

Poznat
Poruka
9.304
Шездесетих, седамдесетих, знамо шта се дешавало, али ово су двехиљаде двадесете, а ми смо и даље у ситуацији да ти неко украде дете не порођају. Верујте ми, ја сам децу добијао пре три или четири године, и један од страхова ми је био да ми је се тако нешто може десити. Сад видим да је био оправдан. Али и даље стоји питање. Какви нељуди могу тако нешто да раде. Мени је то горе и од убиства.

Војвода

Domaćin
Poruka
4.379
Људскост и емпатија озбиљно дође у питање када су у питању паре. Овде није проблем паре и крађа, да је нешто материјално створиће и направиће људи опет. У питању је уништавање живота и читавих породица, ја би то третирао као убиство најгоре врсте. Доживотна затворска казна за одговорне!

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Ako se to dešava,zaista ne vidim način kako može da ide preko CSR. Da bi dete bilo podobno za usvojenje,mora da ima pravno "čist" status - ili da je dete nepoznatih/umrlih roditelja,ili da su roditelji potpisali izjavu da ga ne žele i da su saglasni sa usvojenjem.
Mrtvi ljudi nisu stranke CSR. Centar radi samo sa živima. Dakle,ako je dete proglašeno mrtvorođenim,to nije nikako slučaj za CSR.
Kojim to putevima ide,ta krađa beba,ne znam,ali ni zakonski ni proceduralno ne može preko CSR.
Taj mit se ovde zapatio i stavlja mete na radnike CSR.

Врабац

Poznat
Poruka
9.304
Ako se to dešava,zaista ne vidim način kako može da ide preko CSR. Da bi dete bilo podobno za usvojenje,mora da ima pravno "čist" status - ili da je dete nepoznatih/umrlih roditelja,ili da su roditelji potpisali izjavu da ga ne žele i da su saglasni sa usvojenjem.
Mrtvi ljudi nisu stranke CSR. Centar radi samo sa živima. Dakle,ako je dete proglašeno mrtvorođenim,to nije nikako slučaj za CSR.
Kojim to putevima ide,da krađa beba,ne znam,ali ni zakonski ni proceduralno ne može preko CSR.
Taj mit se ovde zapatio i stavlja mete na radnike CSR.
Не желим да етикетирам никога, жао ми је да си се осетила прозвана, и нормално је да браниш своју браншу, али... Што рече неко горе, кад су паре у питању, емпатија трпи озбиљан притисак. Такође и професионализам. Наравно, не желим да генерализујем. Верујем да си ти и емпата и профи. Што не значи да су сви око тебе исто...

Poruka
7.096
Људи често немају праву слику о томе какве и колико корумпиране и зле особе постоје на свету, јер немају често прилике да о њима слушају. Стотине хиљаде деце годишње нестане широм света без икаквог трага, заувек. Јако мали број њих буде пронађено ако их уопште пронађу. Од тога део залута и дивљач их убије и поједе, део вамо, део тамо, а део њих буде отето и силовано и/или убијено или продато, што породицама, што трговцима органима, што подземним мрежама проституције, итд. Црно тржиште је уносан и врло исплатив бизнис, нарочито за оне с трулим моралним компасом.

Сад ми паде на памет да ми је баба причала како јој је умрло троје новорођенчади пре него што је добила моју мајку, тетку и ујака и за тренутак се замислих јесу ли и то можда били слични случајеви. Али се онда сетих да се баба порађала код куће негде на планини десетинама километара од најближег лекара и да није ни могло да дође ни до какве злоупотребе.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Jedini način je,ako se dete proglasi mrtvorođenim,da se ono predaje "kupcima" direktno u porodilištu,da se falsifikuje izvod iz matične knjige rođenih ( ti izvodi se regulišu u opštini kod matičara) a dalje,negde drugde u nekoj drugoj zemlji, to dete je papirološki dete tih ljudi. Dakle,nigde veze sa Centrom i "zlim socijalnim radnicima".

Poruka
7.096
Центар за социјални рад је једно велико ништа у овој држави! И то се показало милион и један пут. Буквално толико непрофесионални, да је то ужас. Служе само да дале социјалне помоћи сиротињи и ништа више!
Изузетно ораничен и једностран поглед на основу слике коју кроје медији.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Центар за социјални рад је једно велико ништа у овој држави! И то се показало милион и један пут. Буквално толико непрофесионални, да је то ужас. Служе само да дале социјалне помоћи сиротињи и ништа више!
To stvarno nije tačno. Nego kad pomognu mnogima,to nije vest,a ako nekad pogreše onda je to kao da stalno greše.
O poslovima centra imaš ovde lepljivu temu pa pročitaj.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Не желим да етикетирам никога, жао ми је да си се осетила прозвана, и нормално је да браниш своју браншу, али... Што рече неко горе, кад су паре у питању, емпатија трпи озбиљан притисак. Такође и професионализам. Наравно, не желим да генерализујем. Верујем да си ти и емпата и профи. Што не значи да су сви око тебе исто...
Na stranu ja i moja odbrana struke. Samo pažljivo pročitaj i reci kako uopšte može da se ukrade beba iz porodlišta preko CSR.

Војвода

Domaćin
Poruka
4.379
Изузетно ораничен и једностран поглед на основу слике коју кроје медији.
Друже, кад си на годишњем нивоу одговоран директно за бар двадесетак убистава, хоћеш да кажеш да раде добар посао?! Ја не поричем да ту раде и стручна лица, али погледај мало око себе.

Војвода

Domaćin
Poruka
4.379
Na stranu ja i moja odbrana struke. Samo pažljivo pročitaj i reci kako uopšte može da se ukrade beba iz porodlišta preko CSR.
Узгред овде није никако реч о центру за социјални рад, осим што је Врабац убацио "какав си ти то социјални радник" верујем не из лоше намере. Тако да нема потребе да спамујеш тему о центру за социјални рад. Мада би се и о томе имало свашта рећи, али то није тема!

Врабац

Poznat
Poruka
9.304
To stvarno nije tačno. Nego kad pomognu mnogima,to nije vest,a ako nekad pogreše onda je to kao da stalno greše.
O poslovima centra imaš ovde lepljivu temu pa pročitaj.
Стварно нема потребе да расправљамо о раду центра, није то тема, него ме мало иритира то 'нисмо ми'. Ја не прозивам никога директно. Прозивам људе, или како већ рекох, нељуде. О центру на некој другој теми.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Друже, кад си на годишњем нивоу одговоран директно за бар двадесетак убистава, хоћеш да кажеш да раде добар посао?! Ја не поричем да ту раде и стручна лица, али погледај мало око себе.
Ajd opet,pročitaj lepljivu temu. Napisala sam i šta NIJE nadležnost CSR.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Узгред овде није никако реч о центру за социјални рад, осим што је Врабац убацио "какав си ти то социјални радник" верујем не из лоше намере. Тако да нема потребе да спамујеш тему о центру за социјални рад. Мада би се и о томе имало свашта рећи, али то није тема!
Pa ti si ovde na temi prvi spomenuo CSR.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Стварно нема потребе да расправљамо о раду центра, није то тема, него ме мало иритира то 'нисмо ми'. Ја не прозивам никога директно. Прозивам људе, или како већ рекох, нељуде. О центру на некој другој теми.
Tebe to iritira,a mene da je CSR kriv za sve u državi.

Poruka
7.096
Директна одговорност за убиство је на убици. Не ширимо без потребе причу. Ни ја не поричем да постоје грешке које чине поједини радници центра, али то није исто што и рећи да центар не служи ничему или да је ,,једно велико ништа".

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Ajd opet,pročitaj lepljivu temu. Napisala sam i šta NIJE nadležnost CSR.
Nadležnost CSR NIJE :
- da budne urgentni centar i leči zdravstvene probleme
- da brani fizički tj telesni integritet klijenta - to je posao policije
- da daje podatke javnosti jer u suprotnom narušava identitet i bezbednost klijenta
- da klijenta stambeno obezbedi - to može eventualno opština
- da leči narkomaniju,alkoholizam i ostale bolesti zavisnosti
- da rešava komšijske nesuglasice
- da magičnim potezom rešava probleme a da klijent ne želi da participira u njima