Uklonite novogodišnju jelku, i evo kako možete ubaciti novu radost u svoj dom

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.310
Prema nepisanom pravilu, 12 dana posle Božića, odnosno do 18. januara, jelku i sve novogodišnje ukrase treba ukloniti

Prema feng shuiju, sve što je "obavilo" svoj posao, treba ukloniti iz kuće. Takav je slučaj i sa novogodišnjom jelkom i dekoracijom.
Oni pripadaju novogodišnjim praznicima, koji su sada već uveliko prošli.
Ukoliko ih ne uklonite, mentalno ostajete u prošlosti. Treba razmišljati o budućnosti, o vremenu koje dolazi, a to je proleće.

Radujte se dekoraciji doma u martu - nabavite lukovice koje su nikle, one donose optimizam

4935777-717x478.jpg
16299313_580528085480280_9199816580941896250_n.jpg

Dokazano je da gde ima drveća & cveća, i ljudi bivaju zdraviji i srećniji.. :D :heart: Neko možda ima na raspolaganju čitavo dvorište da ih sadi, neko ima samo balkon ili terasu, a neko možda samo sims pored prozora.. ali ipak - svako može da ubaci makar malo šarenila i mirisa u svoj dom, pomoću ovih predivnih bića!! Evo nekih ideja, za koje pravo vreme dolazi upravo sada:

Šta treba saditi u rano proleće

Lukovice kala, gladiola, ljiljana, dalija, u zemlju se stavljaju čim prođu mrazevi

U rano proleće treba saditi sledeće lukovice: kale, kane, gladiole, ljiljane, dalije, begonije, frezije, amarilis i druge. Najbolji meseci za sadnju su kraj februara ili mart, a najkasniji trenutak kada treba da se spuste u zemlju je maj.

Pravo vreme za sadnju prolećnih lukovica je lako odabrati, jer je najbolje sačekati da opasnost od mrazeva prestane. Lukovicama treba birati sunčano mesto u vrtu. Dubina sadnje, kao i kod jesenjih lukovica, zavisi od vrste i veličine. Recimo, dalije i begonije se ne sade duboko već ih treba posaditi neposredno ispod površine. Gladiole i ljiljane treba posaditi na dubinu dvostruke visine same lukovice.

Kod prolećnih lukovica je najvažniji razmak, jer male lukovice mogu da se posade na oko 10 santimetara udaljenosti jedna od druge, dok gladiole moraju da imaju malo veći razmak, od 12 do 15 santimetara. Begonijama je potreban još širi životni prostor od najmanje 25, a ljiljanima od 30 santimetara. Dalije traže najviše prostora, pa ih treba saditi u razmaku od najmanje 40 santimetara.

Dodatno zalivanje ovih lukovica je potrebno samo tokom sušnih razdoblja i to tek u leto. Ovo cveće će cvetati od početka leta do kasne jeseni.

A evo i malo šarenih sličica.. pa cveeeće.. :zaljubljena:

img-01.jpg

kale (photo source)

img-02.jpg

kane (photo source)

img-03.jpg

gladiole (photo source)

Meni je svo cveće lepo , ali najviše volim samoniklo , poljsko..
i sedume , sukulente , te male žilave biljčice po kamenjaru oko koje ne treba ništa da se radi..
sobno cveće ne volim..
I ja to divlje sasvim obožavam! :heart: Kako priroda ume da išara poljanu, to je da čovek zanemi.. da samo stoji i gleda.. i divi se.. 🌼🌸:heart2:

Meni je svo cveće lepo , ali najviše volim samoniklo , poljsko..
i sedume , sukulente , te male žilave biljčice po kamenjaru oko koje ne treba ništa da se radi..
sobno cveće ne volim..
Od ovih što si postavila ,imam ljiljane,kale i gladiole..
A najlepši su mi ..ljiljani , recimo ..

I ja to divlje sasvim obožavam! :heart: Kako priroda ume da išara poljanu, to je da čovek zanemi.. da samo stoji i gleda.. i divi se.. ??:heart2:
Istina..Prosto se osećaš ispunjeno ..

Back