УКИДАЊЕ НАЦИИОНАЛНИХ САВЕТА

ДА ЛИ СТЕ ЗА УКИДАЊЕ НАЦИОНАЛНИХ САВЕТА ?

  • ДА

  • НЕ


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/221930/Muftija-Zukorlic-priprema-paralelnu-vlast-u-Sandzaku
VLADA ZA NOVI KRUG GLASANJA ZA BOŠNJAČKO VEĆE
Muftija Zukorlić priprema paralelnu vlast u Sandžaku

Vlada Srbije bliža je odluci da se raspišu novi izbori za Nacionalni savet Bošnjaka, saznaje “Blic”. Kako tvrde u Vladi, rok za konstituisanje Nacionalnog saveta ističe u sredu i do tada će biti doneta konačna odluka. Na ponovljenim izborima, po svemu sudeći, neće učestvovati Bošnjačka kulturna zajednica na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem.
78936_zukorlic01-nin-marko-djurica_f.jpg

U proteklih šest meseci, od kako su održani izbori, nije se konstituisao Nacionalni savet Bošnjaka. U međuvremenu je Bošnjačka kulturna zajednica muftije Zukorlića, koja je osvojila 17 od 35 mandata, formirala Bošnjačko nacionalno veće kome su prišla i dva odbornika Bošnjačkog preporoda Rasima Ljajića, koji je osvojio pet mandata. Održavani su i sastanci nosilaca tri bošnjačke liste sa ministrom za ljudska i manjinska prava Svetozarom Čiplićem, a kojima je prisustvovao i šef misije OEBS Dimitrios Kipreos. Dogovor nije postignut, a situacija se usložnjavala jer je muftija nesuglasice s formiranjem Nacionalnog saveta Bošnjaka preneo na teren politike i optužio Vladu Srbije za diskriminaciju Bošnjaka.

U Vladi za “Blic” kažu da kako za šest meseci nije došlo do dogovora, možda je najbolje da se raspišu novi izbori. Kako dodaje “Blicov” sagovornik, Nacionalno veće koje je formirao muftija ne može biti priznato.

- Vlada Srbije ne može biti za paralelne institucije formiranje na takav način. Formiranje nacionalnih saveta mora biti demokratsko jer u suprotnom saveti gube svoj smisao. Nacionalni saveti ne mogu biti prostor razdora, već sredstvo da manjine aktivno i na demokratski način učestvuju u životu Srbije. Neophodno je da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nađe izlaz iz ove situacije i potpunu legitimnost postupka za izbor saveta - kaže sagovornik “Blica” iz Vlade dobro upućen u dešavanja oko Nacionalnog saveta Bošnjaka.

Prema saznanjima “Blica”, predstavnici sve tri liste Bošnjaka radije ne bi izlazili na nove izbore i svako od njih ima razlog za to. Muftija je osvojio najviše glasova na prošlim izborima i on jednostavno ne želi na nove izbore. Ima i svoje formirano nacionalno veće za koje smatra da je sasvim legitimno jer, kao i na sednici pre dva dana, ima prisutnih 19 od ukupno 35 članova, što znači da postoji većina. Za muftijinu listu nema više ni pregovora jer se “ostalih 16 članova nisu odazvali pozivu da se uključe u rad veća”. Druge dve opcije, Bošnjačka lista Sulejmana Ugljanina i Bošnjački preporod Rasima Ljajića, svesne su da će ionako mala izlaznost na prvim izborima u junu sada biti još manja.

................................
....................................
Власт се оснивањем НАЦИОНАЛНИХ САВЕТА мањина
уплела у врзино коло.
Желећи на сваки начин да се додвори националним мањинама и ЕУрупи
покренули су нешто, што нигде у свету не постоји....
И сада им се то обија о главу....
Покушавањем давања националним мањинама дупли глас
у Србији поново губе Срби....
 
maloumna drzavotvorna srpska politika sama sebi nametne problem koji kasnije nije u stanju da resi...zarad trenutnih politickih potreba srpska politika se po ko zna koji put igra sa srpskim nacionalnim interesima...

Stvar je što to uopšte nema veze sa srpskom politikom. To je evroatlanska politika. Mi ovde domaćeg izdajnika nazivamo Predsednikom Republike ...
 
Кретенодина власт Тадића је направила проблем у Рашкој као и Слобина на Косову. Идиот није ништа научио.

Које лупетање... Знаш ли ти уопште колико је стар проблем КиМ?!
Једини који је, након Ранковића, покушао да реши тај проблем је председник Милошевић и да није било НАТО бомбардовања тај проблем би био решен.
 
Pa bilo je i u Raskoj/Sandzaku i pre 100 godina i pre 70 ...

Рашка област, у којој је већинско српско становништво, било је под пуном контролом Србије све до доласка ДОС-а на власт.

Ове вуцибатине су својом неспособношћу и погрешном политиком отвориле проблем који није постојао.
 

Back
Top