Укидају новац за пошумљавање Војводине, која је једна од најмање пошумљених регија у Европи

A ko da posumljava? Da dodje omladina iz Leskovca da posumljava Vojvodinu?

Ti si neki poznavalac za uređenje zemljišne teritorije.
Evo ti paprikari, Leskovac, E5, desno J.Morava.

Leskovac.jpg

Vidi kako privatne parcele idu preko reke J.Morave. A vidi desno plastenika na kat.parceli reka J.Morava

Sad neko pametan kao ti treba da kaže pa neće ljudi iz Iriga da uređuju Leskovac!!!

Alo, Pa neće se ni pošumljavati ni uređivati vodotokovi bez Vlade i ministarstava...

Blago tebi kada imaš hrabrosti, a nekompetentna si!

Pa sad ne znam kako se radi dole, verujem da je vece divljastvo ali ovde kod nas postoji plan sece.

Znaci kad poseces, ide posumljavanje, ne ostavlja se da zjapi prazno jer je to gubitak za firmu, logicno.

E sad ne znam dole sta ljudi rade i kakva je kaubojstina.
Srbija je jedna zemlja, drzava, zakoni i propisi svuda su isti, a ovde diskutujemo o tome da li se stvarno posumljava posle
sece, a ja kazem da se ne posumljava.

Ti si neki poznavalac za uređenje zemljišne teritorije.
Evo ti Leskovac, E5, J.Morava.

Vidi kako privatne parcele idu preko reke J.Morave.

Sad neko pametan kao ti treba da kaže pa neće ljudi iz Iriga da uređuju Leskovac!!!

Alo, Pa neće se ni pošumljavati ni uređivati vodotokovi bez Vlade i ministarstava...

Blago tebi kada imaš hrabrosti, a nekompetentna si!

A ti si shumar? Zato si kompetentan? Ja ovde pisem onako kako svojim ochima vidim, ali
i cujem. A posto zivim ovde gde zivim moje su mogucnosti mnogo bolje od tvojih jer se negde
ljudi i pridrzavaju zakona i ne samo zbog eventualnih kazni nego zato sto razumeju sta znace shume.

A ti si shumar? Zato si kompetentan? Ja ovde pisem onako kako svojim ochima vidim, ali
i cujem. A posto zivim ovde gde zivim moje su mogucnosti mnogo bolje od tvojih jer se negde
ljudi i pridrzavaju zakona i ne samo zbog eventualnih kazni nego zato sto razumeju sta znace shume.

Ma ti nemaš pojma!

Znam ja tvoju ciljnu grupu, ali ja pricam o Srbiji, a posto je i jednima drugima DNK isti, onda je i ista prica.

Teško je danas, zbog uticaja filmova sa Zapada, naći pošumljenu žensku a vi po Vojvodini udarili.

Srbija je jedna zemlja, drzava, zakoni i propisi svuda su isti, a ovde diskutujemo o tome da li se stvarno posumljava posle
sece, a ja kazem da se ne posumljava.

Ti to kazes a ja sam do sada posumio na hiljade stabala. Ajde dobro, ti bolje znas.

Ja ti kazem da se ipak negde i posumljava.

Ma nema veze Svecka sa shumama po Srbiji, Ljudi su izgubuili svaki osecaj ( da ne kazem filing) za drvo
i to nije tako od juce. Shume pa sad Vojvodini i nisu postojale ( ili nisu barem zadnjih 100 godina), posumljavanje
je mnogo vaznije za Srbiju ( bez AP).
Najveća šuma hrasta lužnjaka u Srbiji se nalazi na teritoriji Vojvodine, tačnije kog Morovića.
Problem pošumljavanja je u tome što bi ti trebalo da rade oni koji seku šume, a kod nas su prešli na tendere, pa tako sada to rade privatnici....seku ali ne sade ništa, i ne samo da ne sade nego ne vade ni panjeve.
Ja sam kao klinac volonterski išao na krčenje šume gde smo svakom mladom hrastu čistili okolinu da može nesmetano da se razvija. Ideš po šumi i tražiš hrast od 15-20cm visine i počupaš sve oko njega 😎.

Najveća šuma hrasta lužnjaka u Srbiji se nalazi na teritoriji Vojvodine, tačnije kog Morovića.
Problem pošumljavanja je u tome što bi ti trebalo da rade oni koji seku šume, a kod nas su prešli na tendere, pa tako sada to rade privatnici....seku ali ne sade ništa, i ne samo da ne sade nego ne vade ni panjeve.
Ja sam kao klinac volonterski išao na krčenje šume gde smo svakom mladom hrastu čistili okolinu da može nesmetano da se razvija. Ideš po šumi i tražiš hrast od 15-20cm visine i počupaš sve oko njega 😎.

O tome i ja pricam, dete, covek, mora da razume koliko je shuma vazna ( a i lepa) i da mu nekako to predje u genetski kod da kad
se jedno drvo posece mora da se zasadi drugo. To bi bila cela filozofija.

O tome i ja pricam, dete, covek, mora da razume koliko je shuma vazna ( a i lepa) i da mu nekako to predje u genetski kod da kad
Ko voli više šumu od Bosanaca? :D

omladina iz Leskovca...nalazi se u strankama...zbrisala za Beograd...a mnogi su po Evropi

Ma ja sam Leskovac sasvim slucajno izabrala, mogla sam i Krusevac ili Zajecar,
ali jeste tako da se ljudi, deca, omladina vec decenijama vaspitavaju tako da je priroda
za njih samo nesto sto treba prezirati.
Neka bilo ko pita danas coveka, zenu , starosti 30-40 godina, sta je to slavuj, kako izgleda zalosna
vrba, bukva, glog, smejace se, reci ce da taj koji pita nije cist u glavu.

ali jeste tako da se ljudi, deca, omladina vec decenijama vaspitavaju tako da je priroda
Neka bilo ko pita danas coveka, zenu , starosti 30-40 godina, sta je to slavuj, kako izgleda zalosna
naravno....kapiram...

Kako u Zaječaru ima dovoljno?

Ne mogu to ljubitelji da rade, to je posao države.
Nikada se u zadnjih 100 godina, nisu šume sekle ovako divljački kao što se to radi danas.
I pre 100 godina se vodilo računa o tome šta treba a šta ne treba seći. Danas to poseku sve od reda.
Inače u Italiji se drva prodaju na kvintale, tj težinu. Paleta složenih i iscepanih drva, čija zapremina odgovara negde našem 1.3 kubnom metru dođe 150 evra....oko 10 evra 100kg.

Jel treba iz budžeta bacati pare da bi se okoristla neodgovorna populacija koja sečom "vidi uštedu"?

More marš nazad...

Treba bre to sve na neki nacin prvo kontrolisati, a onda i sankcionisati, ali ko to da radi?
U Srbiji su neprestano neki izbori, a izmedju izbora dodje virus pa se ne moze ni tada i tako
ide to iz godine u godinu, iz decenije u deceniju.

Ne mogu to ljubitelji da rade, to je posao države.
Nikada se u zadnjih 100 godina, nisu šume sekle ovako divljački kao što se to radi danas.
I pre 100 godina se vodilo računa o tome šta treba a šta ne treba seći. Danas to poseku sve od reda.
Inače u Italiji se drva prodaju na kvintale, tj težinu. Paleta složenih i iscepanih drva, čija zapremina odgovara negde našem 1.3 kubnom metru dođe 150 evra....oko 10 evra 100kg.

Slazem se, seca shuma prevrsila je svaku meru, ali i sam znas da za to nikoga nije briga.

Kako u Zaječaru ima dovoljno?

Ima dovoljno jer nema vise ni ljudi tamo.
Pre WWII Zajecar je imao nekog gradonacelnika po imenu Miljkovic koji je razumeo sta shuma znaci
pa je posumljeno jedno lepo brdo pored Zajecara i to sve nekim borovima i jelkama ( mada danas znamo da
to nije dobro drvo) i dan danas to sve jako lepo i izgleda, neki zajecarski park, a i komunisticki gradonacelnici
su razumeli da to tako treba pa se odrzalo. Tamo niko ne sece nista, ali se sece po okolini.

Back