Укидају новац за пошумљавање Војводине, која је једна од најмање пошумљених регија у Европи

Osim toga, na nivou Srbije sečenje šuma je povereno privatnicima koje baš briga za struku i nauku i prirodu....seku sve šta nađu na terenu gde su dobili dozvolu.
I onda se postavi pitanje pošumljavanja Vojvodine, kao da je samo tu problem.

Evo kako izgleda posumljavanje u reziji ovih vlasti..

Specijalni rezervat prirode "Deliblatska peščara". Upravitelj Vojvodina šume. Selo Grebenac, opština Bela Crkva. Strahota!

( )

Katastrofa !!!

Sekivoje su sasvim normalna pojava u Australiji nisu dozvolili da poseku jednu radi izgradnje puta vec su morali napraviti zaobilaznicu.
Pesak, ili Deliblatska Pescara se pored posumljavanja treba odrzavati na poseban nacin, bitno je i rastinje koje spada u kategoriju niskih remiza, kao i "travnata povrsina" koja se unistava skidanjem gornjeg sloja radi presadivanja, zatim paljevine itd. Uglavnom entuzijasti u saradnji sa lovcima i slicnim organizacijama za sada koliko toliko izlkaze na kraj nadajmo se da ce uspeti.
Cela Fruska Gora je problematicna nije ugrozen samo nacionalni park, pored neplanske sece jedan od glavnih problema je neplanska gradnja sa stanovista lovca i krivolov. Postoji anegdota kada se u sremackom selu cuje da su se pojavile divlje svinje u njemu ostaju samo vaspitacica i deca kaja je plasirana sa strane Bacvana. Nisu ni oni ostali njima duzni "pa kazu" za bacvane kada na svadbi neko javi da se baca saran u satoru ostaju samo mlada i muzika.
Ove anegdote, ili sala ko kako volji oslikavaju nasu stvarnost, na zalost.
Potrebno je proci samo starim putem Beograd Novi Sad i videti svo bezumlje ljudske nemarnosti alavost koje proistice iz gluposti, pored unistenja prirode i plodnih oranica sa strane novo nastalih biznismena koji su uzleteli na krilima laznog nacionalizma cijim jenjavanjem nestaje i njihov posao, ne mogu, a ne spomenuti naselja kroz koja se prolazi cije jos zaostale oronule zgrade prikazuju bledu sliku nekadasnje kulture.
Ekoligija podrazumeva ocuvanje i urbanih sredina.
Ja sam mislio po pitanju krivolova da smo mi u BiH najgori. Kad je neko strastveni (krivo) lovac za njega kažu da bi ubio svog ćaću,ako bi imao malo srneće dlake na sebi. Kod nas se prije mogla vidjeti krda srna,a danas rijetko po koja grupica. Sve što hoda na četri noge kroz šumu,uglavnom završi u zamrzivaču. Jedino je vuk siguran da neće pojeden.

Ja sam mislio po pitanju krivolova da smo mi u BiH najgori. Kad je neko strastveni (krivo) lovac za njega kažu da bi ubio svog ćaću,ako bi imao malo srneće dlake na sebi. Kod nas se prije mogla vidjeti krda srna,a danas rijetko po koja grupica. Sve što hoda na četri noge kroz šumu,uglavnom završi u zamrzivaču. Jedino je vuk siguran da neće pojeden.
Na zalost to su posledice nesretnih godina sa dogadajima koji su nas zadesili, nadam se da cemo uspeti normalizovati sistem koji je pred raspadom. Krivolovaci su uvek postojali samo se sada vise ne kriju sto je povecalo njihov broj i aktivnosti, a smanjilo divljac, normalno tome je doprineo i neciji precutni blagoslov uz opravdanje "prezivljavanja", medu njih svrstavam i krivolov u ribolovu, kradu suma.... Dok smo bili normalno drustvo postojali su kriterijumi vrednosti po kojima su se ljudi svrstavali pa su i oni koji su bili skloni kriminalu obuzdavali da bi se uklopili u njih, medutim, stvaranjem iskrivljene slike istih doslo je do srozavanja svih drustvenih vrednosti.

koliko bi trebala biti neka realna cena uvoznog gasa...da bi se prestalo koristiti drvo za grejanje domaćinstava
Drvo za grijanje će se i dalje koristiti u ruralnim krajevima. U svim gradskim i prigradskim sredinama preći će se na plin. Plinsko grijanje je praktično. Ja se na plin,grijem,kuvam i kupam. Plinski bojler štedi na vremenu. Kad je oštra zima potrošim oko 75 - 100 evra. Kad kažem oštra zima mislim jutarnja temperatura -20C dnevna - 15C. Ljeti do 30 evra maksimalno potrošim. Ovo što je šume isječeno ide u fabrike a ne u loženje.

Drvo za grijanje će se i dalje koristiti u ruralnim krajevima. U svim gradskim i prigradskim sredinama preći će se na plin. Plinsko grijanje je praktično. Ja se na plin,grijem,kuvam i kupam. Plinski bojler štedi na vremenu. Kad je oštra zima potrošim oko 75 - 100 evra. Kad kažem oštra zima mislim jutarnja temperatura -20C dnevna - 15C. Ljeti do 30 evra maksimalno potrošim. Ovo što je šume isječeno ide u fabrike a ne u loženje.
ja živim u Srbiji...

Brzo će stići plin do gradova u Srbiji. Bugarska mislim da završava svoj gasovod. Neki gradovi i u Srbiji se napajaju gasom,ali ne znam koji.
postoji neka firma Jugorosgas....koja pelješi građane Srbije...ko se sve tali u tom lopovluku, možemo samo naslutiti

Конкурс за доделу средстава из Годишњег програма коришћења средстава из Буџетског фонда за шуме АП Војводине за 2020. годину
http://www.psp.vojvodina.gov.rs/VestiCyr.aspx?Id=22354

koliko bi trebala biti neka realna cena uvoznog gasa...da bi se prestalo koristiti drvo za grejanje domaćinstava
Najekonomocnije grejanje je toplotnom pumpom voda-voda, za koje mora biti ispunjeno nekoliko uslova od kapaciteta podzemnih voda do izolacije kuce.

Veliš koristi se u ruralnim krajevima a ostali će tek preći...interesantno...

Pa ako mogu Švecku da pošumljavaju mogu i Vojvodinu, zbog kondicije kad isteknu tri meseca

Ma nema veze Svecka sa shumama po Srbiji, Ljudi su izgubuili svaki osecaj ( da ne kazem filing) za drvo
i to nije tako od juce. Shume pa sad Vojvodini i nisu postojale ( ili nisu barem zadnjih 100 godina), posumljavanje
je mnogo vaznije za Srbiju ( bez AP).

Ma nema veze Svecka sa shumama po Srbiji, Ljudi su izgubuili svaki osecaj ( da ne kazem filing) za drvo
i to nije tako od juce. Shume pa sad Vojvodini i nisu postojale ( ili nisu barem zadnjih 100 godina), posumljavanje
je mnogo vaznije za Srbiju ( bez AP).
Mnogo pametan projekat
A da od Zlatibora i Kopaonika napravimo plodno zemljište?

Mnogo pametan projekat
A da od Zlatibora i Kopaonika napravimo plodno zemljište?

Ti si il glup il ti smrde noge.
Shume u Srbiji postoje od kako i planeta postoji, ali se seku nemilosrdno bez da ti koji seku i pomisljaju
na neko posumljavanje.

Shume u Srbiji postoje od kako i planeta postoji, ali se seku nemilosrdno bez da ti koji seku i pomisljaju
na neko posumljavanje.
Gospodjo ajd što nemaš medju noge nego nemaš ni u glavu.
Šume se stalno sade al se demografija stanovništva promenila
Ko će onolike junake sa Zapadnog Balkana da namiri?

na neko posumljavanje.

Pa sad ne znam kako se radi dole, verujem da je vece divljastvo ali ovde kod nas postoji plan sece.

Znaci kad poseces, ide posumljavanje, ne ostavlja se da zjapi prazno jer je to gubitak za firmu, logicno.

E sad ne znam dole sta ljudi rade i kakva je kaubojstina.

Gospodjo ajd što nemaš medju noge nego nemaš ni u glavu.
Šume se stalno sade al se demografija stanovništva promenila
Ko će onolike junake sa Zapadnog Balkana da namiri?
Znam ja tvoju ciljnu grupu, ali ja pricam o Srbiji, a posto je i jednima drugima DNK isti, onda je i ista prica.

Back