Ujko, kupi mi tu nagradu!

Moreplovka....

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.024
Ministar Mlađan Dinkić našim parama kupio sebi ugled

Ujko, kupi mi tu nagradu!


Srpskom ministru za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađanu Dinkiću uručena je nagrada časopisa "Juormani" ("Euromoney") koji ga je proglasio za najboljeg ministra finansija u 2006. godini. Trenutak uručenja te nagrade bila je centrala vest u svim radio, TV i novinskim izveštajima u Srbiji. Podatak da je ministar nagradu kupio za 50.000 funti, a da časopis ima ugled kao i list Milke Forcan "Biznis'', u tim izveštajima je prećutan.


Milovan Brkić


U Srbiji sve deluje nestvarno. Kada je pokojni premijer Đinđić položio zakletvu pred Narodnom skupštinom Srbije, odlučio je da svoje ministre pošalje na lekarski pregled. Poslao je kod lekara i tadašnjeg guvernera Narodne banke Jugoslavije Mlađana Dinkića. Lekari na VMA su zaključili da boluje od ozbiljnih duševnih poremećaja. Pominjana je i šizofrenija, ali su u DOS-u odlučili da taj podatak prikriju.
Magazin "Juromani" tek petu godinu izlazi u Engleskoj, bavi se pitanjima ekonomije, finansija, bankarstva i marketinga. Nagrada, kojom redakcija nagrađuje pojedince kao značajne ličnosti, u ovom magazinu ima svoju cenu. Plaća se 50.000 funti. Ništa neobično za taj poslovni svet.
Primajući nagradu u sedištu Svetske banke u Vašingtonu, jer magazin promoviše ciljeve ove omražene bankarske institucije, ministar je, naravno, platio i te troškove. I dok je primao nagradu, uz neodređen osmeh, kazao je kako nagrada zapravo pripada narodu Srbije, koji je podržao (i preživeo, mada mnogi i nisu) ekonomske reforme u proteklih sedam godina od zbacivanja režima Slobodana Miloševića.
Slušali smo i gledali u udarnim vestima višeminutnu reportažu posvećenu ovoj skupo plaćenoj lakrdiji. Govoreći o razlozima zbog kojih je nagrada dodeljena Mlađanu Dinkiću, urednik magazina "Juromani" Klajv Horvud kazao je da srpski ministar u proteklih sedam godina - najpre kao guverner centralne banke, pa kao ministar finansija i sada kao ministar ekonomije - odigrao izuzetno važnu ulogu u rehabilitaciji Srbije u svetskim finansijskim krugovima. Rekao je i da je Dinkić u tom periodu doneo niz važnih odluka, iako su one naišle na značajan otpor u javnosti. (Na koji način je taj otpor javnog mnjenja skršio guverner Dinkić, gospodin Klajv nije saopštio).
U obrazloženju kupljene nagrade Horvud je još rekao: "Dinkić je, između ostalog, konsolidovao bankarski sektor i Srbiju učinio jednom od najprivlačnijih destinacija za međunarodne banke koje žele da uđu na relativno unosna nova tržišta u Istočnoj Evropi."
Tog 21. oktobra, prilikom uručenja nagrade ministru Dinkiću, gospodin Klajv Horvud istakao je "da je Dinkić poznat kao veoma smiren, neko ko ima autoritet i ko ne toleriše gluposti". Gospodin Horvud se, opisujući našeg ministra, pobrkao u laskanju babe i žabe.
Javnosti je poznato da je "smiren čovek" odgovarao pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu, jer je potegao pištolj i pucao u električara koga je zatekao u nezgodnom položaju sa svojom ženom Tanjom. Od robije ga je spasao nalaz sudskih veštaka, koji su opisali njegovo stanje - kao neuračunljivo. Zbog takvog stanja ''privremene duševne neuračunljivosti'' Mlađan Dinkić je oslobođen optužbe. Dakle, gospodin Horvud je u pravu - gospodin Dinkić ne toleriše ljudske gluposti. Puca iz prve.
"O njemu možemo da sudimo samo na osnovu njegove finansijske i ekonomske politike, a one su veoma dobre, politička situacija nije u njegovim rukama i ja prosto ne želim da to komentarišem ", obrecnuo se plaćeni urednik "Juromani" magazina na novinare, koji su ga pitali kako je moguće da ova nagrada ode u Dinkićeve ruke, makar i više plaćena od poznate tarife od 50.000 funti. Onda je, sebe radi, dodao da je ''jasno da politička situacija u Srbiji negativno utiče na to kako se gleda na Srbiju - čak i među onima koji žele da investiraju u nju - dodao je Englez Horvud, praveći se Englezom.
U trenutku kada je tog 21. oktobra ministar Mlađan Dinkić primao kupljenu nagradu malo poznatog i uticajnog magazina (istu je mogao da naruči i od džepnog izdanja "Pressa", ujak Mišković je mogao da mu je kupi i za manje pare od onih koje je platio londonskom magazinu), na računu Beogradske banke u stečaju bilo je ni manje - ni više nego 11 milijadi i 262 miliona dinara!
Umno poremećni ministar je, kao guverner, naložio likvidaciju svih srpskih banaka, kako bi doveo strane banke. Poslao je u stečaj Beogradsku banku, Invest banku, Jugobanku... Potom je rasprodao njihov poslovni prostor, uzimajući masne provizije, a TABLOID je prošle godine objavio spisak svih Dinkićevih mahinacija.
I pored svih otimačina, na računu Beogradske banke u stečaju trenutno ima više od 11 milijardi dinara. Većinu novca likvidiranih banaka umobolni ministar je prebacivao u budžet, hvaleći se kako je ostvario budžetski suficit!
Ove godine gospodin Dinkić izgubio je mesto ministra finansija, jer je predsednik Republike Srbije Boris Tadić saopštio svojim koalicionim partnerima - "Ljudi, ja sam psiholog, i kvalifikovano mogu da potvrdim da je Mlađan Dinkić lud. On je bolestan, i ne mogu dozvoliti da i dalje vodi finansije".
Onda je Mlađan Dinkić zamolio ujaka Miroslava Miškovića da mu u Londonu kupi priznanje. Veliki listovi su se ustručavali, a "Juromani" je pristao - za 50.000 funti, plus troškovi (još oko 100.000 funti). Pa neka predsednik Tadić sad kaže da je Mlađa lud!
Ludi smo mi koji smo podneli teret Dinkićevih ludorija.


antrfile

Počasni i velečasni

Svojevremeno je harmonikaš iz Peći Bogoljub Karić kupio u Ukrajini zvanje akademika za 150.000 dolara, a zvanje ruskog akademika Mirjani Marković platio još više - oko 500.000 dolara.
Prirodna je strast bogatih i moćnih u Srbiji, onih bez pedigrea, koji beže od svog čobanskog bukvara, da im uz ime stoji i neko visoko zvanje.
I afrički ljudožder i diktator car Bokasa, za vreme svoje krvoločne vladavine kupio je nebrojeno diploma i titula. Nedavno se usred Skupštine Srbije pojavio i bivši direktor "Politike" Hadži Dragan Antić zvani Struja, na opšte iznenađenje prisutnih novinara. Jedan od njih se usudio da ga pita: u kom ste svojstvu ovde? Hadži Antić je samouvereno odgovorio: u svojstvu predstavnika kubanskih interesa u Srbiji!
Ako se neko od ministara, kojima upravo ističe vreme, uskoro predstavi kao "počasni konzul Nikaragve", da ne bude iznenađenja...
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.