Ujela me moja macka

Dragana, kad je nasa macka, Mirkova i Blondina majka ucila svoje tad macice, ove pomenute, da love, donosila im je miseve na cistinu pa ko se kako snadje... Jednog je tako jednom i meni spustila pred noge, nisam bas uspaniceno vrisnula (to bi bas bila bruka i sramota, veterinarski tehnicar, prodavac hrane za zivotinje...) ali se nisam ni bacila za njim. Tako me je razocarano pogledala da taj pogled nikad necu da zaboravim! A onda je poslala sina pod paletu na kojoj sam stajala da lovi. :lol: Hocu da kazem, one nas dozivljavaju kao deo svoje zajednice, otprilike u nekom love-hate odnosu, dobri smo dok ih volimo i dok oni zele da ih volimo, dok ih redovno hranimo kako oni zele... U pitanju je cista stvar dominacije, i macori i psi u tom uzrastu, oko 2-3 godine potpuno polude i na svakom koraku pokusavaju da uspostave dominaciju a to se da suzbiti kod pasa ostrijom dresurom a kod macora, na zalost, jedino kastracija moze donekle da ublazi problem. Razvigor je svog Tomu kastrirao na vreme, moj Mirko jos ima kompletnu "opremu" ali on zasluzuje svoje ime, u odnosu sa ljudima nema vece dobrice od njega. Ako se to promeni, imacu samo jos jedan vise argument da ga makar i licno kastriram.

Meni najteze pada sto svoju macu vise necu videti. Moja mama je insistirala da pozovem upravu veterine i da trazim da je oni tamo prihvate i pronadju nekog novog vlasnika. Naravno da je trenutno macak smesten u karantin na posmatranje. Ne znam da li sam ispravno postupila i UZASNO MI NEDOSTAJE. Nije bilo moguce da ostane i dalje kod nas jer smo bas poceli da se plasimo da izadjemo u dvoriste. Sad mi je zao sto ga nismo kastrirali. Mozda se sve ovo i ne bi dogodilo, mada sam cula da kastracija ne resava problem 100% vec poneke macke i dalje mogu da se ponasaju isto. Da li biste i Vi uradili isto da ste na mom mestu. Uzasno me grize savest i bas mi je tesko.

Situacija je neuporediva, ovde u KV se svi veterinari poznaju pa tako i mm zna celu vet. inspekciju, ne znam sta bih i kako da Mirko tako poblesavi a da ne poznajemo nadlezne za situaciju. :(

Ja spadam u one koje mnogo vole macke. Mnogo mi je tesko sto sam ovo morala da uradim. Zanima me koliko se dugo zadrzavaju u tom karantinu? Ukoliko se ispostavi da je maca zdrava da li ce je zaista udomiti...ja bih volela jer on jeste divan. Da li sam trebala da mu dam jos jednu sansu? On me je ujeo jednom...tad nisam mnogo obracala paznju i nisam cak ni isla kod lekara pomislila sam da mu se to slucajno dogodilo da nije namerno uradio. Dala sam mu i drugu sansu i posle mesec dana se opet ponovilo. Ono sto mi je najcudnije je sto mi je tog dana kad me je ujeo nestao i taj macak koji mu je smetao i koji nije izlazio iz dvorista. Znaci on je tog macka jurio i tukao do besvesti. Kako je moguce da u istom danu ujede mene i nestane mi macak koji ima godinu dana. Male macice nije dirao i onda je poceo i mene da ujeda. Inace imala sam 2 muzjaka i jednu macku sa 4 mala maceta. Sada imam samo macku i 4 mala maceta. Nemate pojma koliko svako mace volim na svoj nacin. Stvarno mi je krivo jer ko zna sta ce uraditi s njim. :(
Na sebi je imao tragove ujeda ....zato sam se i uplasila da mozda nije zarazen.

U Beogradu nema besnila. Opservacija traje 10 dana, prvog, petog i desetog dana. Teško da će agresivnog, ujedljivog mačora uopšte ponuditi na udomljavanje. Jedina nada za opstanak, pod uslovom da ne pokupi tamo neku boleštinu, je da ga ti ili taj komšija izvadite odatle, naravno, kastriranog.

U Beogradu nema besnila. Opservacija traje 10 dana, prvog, petog i desetog dana. Teško da će agresivnog, ujedljivog mačora uopšte ponuditi na udomljavanje. Jedina nada za opstanak, pod uslovom da ne pokupi tamo neku boleštinu, je da ga ti ili taj komšija izvadite odatle, naravno, kastriranog.

Meni su rekli kada su me zvali, da ce biti kod njih u azil i da ce ga udomiti. Zato sam i pristala da ga dam. Tako su mi rekli. Molim Boga da ga udome. Mozda ce ga oni kastrirati i udomiti.

Upravo sam pronasla tekst

Mačka može biti agresivna zbog mnogo razloga:

Postupate sa svojim mačkama protivno njihovoj već utvrđenoj hijerarhiji
U kućama sa više mačaka, među njima će biti uspostavljena hijerarhija u
dominaciji. To se obično ogleda u tome kako se mačke postavljaju vertikalno. Uopšteno, dominantna mačka će zahtevati da sedi na najvišoj mogućoj tački. Trudite se da postupate sa mačkama shodno tome, hranite i mazite najpre dominantnu mačku. To možda izgleda nepravedno, ali tako je u mačjem svetu. Ako probate da idete protiv ovog sistema i „odaberete” dominantnu mačku sami, a da ona stvarno to nije, pravi dominator neće biti srećan i počeće sa agresivnim ponašanjem da bi održao svoj položaj.

Teritorijalizam
Mačke su po prirodi teritorijalna bića. To potiče od njihovih predaka, koji su morali da štite svoju teritoriju da bi preživeli. Iako kućna mačka ne mora to da čini da bi preživela, one će svejedno da ispoljava takvo ponašanje. Svaka mačka bi trebalo da ima svoje sopstvene igračke, ležaj, prostor za spavanje i odmor. Ako mačka oseća da nema odgovarajuću teritoriju ili ako oseća da je njena teritorija prisvojena, može da se javi agresivno ponašanje.
Materinski/očinski instinkti
Mačka koja tek što je postala majka, ili otac, biće VRLO zaštitnički raspoložena prema svojim mladim. Ako se postavite između roditelja i deteta, moći ćete da iz prve ruke vidite malo agresivnog ponašanja!
Vreme parenja
Mačka u vreme parenja može da postane vrlo agresivna, pošto je njen instinkt da pronađe par po svaku cenu.
Dosada/želja za igrom
U divljini možete videti mačke kako se stalno igraju sa drugim mačkama i to je u stvari vrlo važan deo njihovih aktivnosti, pošto im pomaže da nauče da se bore i napadaju plen, podstiče intelektualni razvoj, uči ih prikladnim društvenim veštinama a takođe i koordinaciji i proceni trenutka. Vašim mačkama je takođe potrebno to vreme igranja. Mačke koje nemaju oduške za svoju „kreativnu energiju” mogu da postanu agresivne iz dva razloga. Prvi je da im to pomaže da oslobode tu energiju, a drugi je da im to pomaže da privuku pažnju koju žele od vas. Ako mačka ima običaj da vas ogrebe dok prolazite pored nje, ili da skače i napada vas bez razloga, možda je to zato što je željna pažnje.
Bolest
Mnoge mačke koje imaju zdravstvene probleme (od buva do bubrežne bolesti), će ispoljavati agresivnost.
Genetska predodređenost
Neke mačke su po prirodi agresivne. Ako imate agresivnu mačku možda ćete poželeti da tu agresivnost umanjite postupajući sa njom kao sa dominantnom, sterilisati je, obezbediti joj dovoljno teritorije i stimulisati je igrom. Ako osećate da ste pokušali sve a još uvek imate prekomerno agresivnu mačku, možete da razmislite o odlasku do veterinara koji će joj eventualno dati sredstva za umirenje.
Nije prikladno socijalizovana
Socijalizacija je čin podučavanja mačke kako da postane društvena životinja. Ako je mačka onaj tip koji ujeda kad god joj priđete, mrzi da je držite ili dodirujete i koja u svakoj prilici sikće na vas, onda imate loše socijalizovanu mačku. Socijalizacija nije strašno težak posao ali traži vreme.
Strah ili preusmerena agresivnost
Mnogi staratelji su bili žrtve ovakve vrste agresije, koja se javlja kada je mačka već u stanju preuzbuđenosti ili straha, a čovek se umeša. To se događa kada pokušate da prekinete borbu mačaka, ako ometete mačku dok vreba plen, ili ako je mačka u borbenom raspoloženju.
Nepravilno čitanje mačkinih signala
Mačke imaju različita raspoloženja o kojima nas obaveštavaju pomoću ušiju, očiju, repova, položaja tela, glasa i krzna. Ako ne poštujete to što mačka govori pa pokušate da je uzmete, ili je pomilujete dok je u lošem raspoloženju, možete da dobijete ćušku, šištanje ili grebanje. Najbolji način da se takve situacije izbegnu je da naučite ono što ona „govori”. Ako to učinite, znaćete kada želi ljubav i pažnju, a kada samo želi da bude ostavljena na miru.

Izgleda da sam negde ja pogresila ...rekla bih da je to tacka 1. Ubi me griza savest. Ne znam sta sam trebala da uradim. Ako macki nesto urade i ne udome je osecam se da sam ja kriva.

Meni najteze pada sto svoju macu vise necu videti. Moja mama je insistirala da pozovem upravu veterine i da trazim da je oni tamo prihvate i pronadju nekog novog vlasnika. Naravno da je trenutno macak smesten u karantin na posmatranje. Ne znam da li sam ispravno postupila i UZASNO MI NEDOSTAJE. Nije bilo moguce da ostane i dalje kod nas jer smo bas poceli da se plasimo da izadjemo u dvoriste. Sad mi je zao sto ga nismo kastrirali. Mozda se sve ovo i ne bi dogodilo, mada sam cula da kastracija ne resava problem 100% vec poneke macke i dalje mogu da se ponasaju isto. Da li biste i Vi uradili isto da ste na mom mestu. Uzasno me grize savest i bas mi je tesko.
I sta ce se desiti s mackom?
Hoce je uspavati?

Srbija je puna macaka, malih macica, slatkih, umiljatih, niko ih nece, umiru od gladi, bolesti, nisam sigurna da ce neko hteti agresivnog macka.

On jeste divan i umiljat macak...2 godine je bio savrsen. Njega je izgleda uhvatila zelja da dominira nad drugim mackama jer imam jos macaka u dvoristu i mislim da ga je uhvatila ljubomora jer mazim druge macke a na to nije navikao, pa se ja nadam da je on postao agresivan samo prema nama. Ne verujem da je agresivan prema drugim ljudima. I uzasno me grize savest sto sam ovo uradila...ali se ipak nadam da ce ga prihvatiti u azil i da ce nastaviti da zivi....Ne verujemd da je agresivan prema drugim ljudima iz razloga sto ga je i komsija jako voleo i hranio i njega nije dirao nego se bas mazio kod njega. Njemu su izgleda zasmetale druge macke i postao je uzasno ljubomoran i zato se tako ponasao prema nama. Inace je bio divan i jedna velika maza. Da sam ga ostavila da i dalje zivi sa nama ne bi smela normalno da se setam u dvoristu jer ako me je ujeo dva puta ujesce ponovo (moram da kazem da to nisu neki veliki duboki ujedi ali su ipak ujedi) a i jos jednog macka je tako napadao da je ovaj pun straha ...a meni ga je zao jer sam uvek na strani slabijeg.

I sta ce se desiti s mackom?
Hoce je uspavati?
Ja se nadam da nece....srce mi se cepa sto sam ga predala njima. Ne znam sta sam trebala da uradim. Mislim da je on bio agresivan samo kod nas u dvoristu van dvorista verovatno nije....jer je izgleda zeleo da dominira i zato nas je napadao. Ne vidim zasto bi ga uspavali ako je prema drugim ljudima OK. Iskreno verujem da to nece uraditi. Uzasno mi nedostaje i jako ga volim bez obzira sto me je ujeo...verovatno su to neka macija pravila,hormoni pa im je takva priroda da se tako ponasaju.

Da si ga kastrirala, ne bi dolo do ovakvih problema.

Plasim se da ce macka uspavati.

Meni se rekli da ce ostati kod njih u azil, nije valjda da lazu? Pa valjda mogu i oni da ga kastriraju . Svaka zivotinja treba da zivi. Ne zelim da verujem da ce to uraditi...iskreno se nadam da nece pokazati da je agresivan na tom posmatranju jer kazem da je on agresivan samo kod nas u dvoristu ...van dvorista je velika maza.

Ne osudjujem te, uradila si kako si najbolje znala i umela.

Poslusaj MM.

Da si ga kastrirala, ne bi doslo do ovakvih problema.

Plasim se da ce macka uspavati.

Meni su zaista rekli da zele da ga prihvate u azil i da ce ga udomiti.Sad sam proverila telefon sa kog su me zvali i tu stoji da je taj telefon telefon za Sve informacije o izgubljenim i nestalim životinjama, kao i o udomljavanju životinja . To stoji na sajtu veterine. Zato i verujem da to nece uraditi.

Meni su zaista rekli da zele da ga prihvate u azil i da ce ga udomiti.Sad sam proverila telefon sa kog su me zvali i tu stoji da je taj telefon telefon za Sve informacije o izgubljenim i nestalim životinjama, kao i o udomljavanju životinja . To stoji na sajtu veterine. Zato i verujem da to nece uraditi.

Udomljavaju se zivotnje ( macke,psi) koji su jako mladi ( znaci mali macici i stenci), ziv covek nece uzeti odraslu macku, a koja jos i ujeda.

Nemoj da imas iluzije. Bice uspavan, ali je to humana smrt. Zamisli da ga je neko tukao do smrti.

Udomljavaju se zivotnje ( macke,psi) koji su jako mladi ( znaci mali macici i stenci), ziv covek nece uzeti odraslu macku, a koja jos i ujeda.

Nemoj da imas iluzije. Bice uspavan, ali je to humana smrt. Zamisli da ga je neko tukao do smrti.

Rayela, ovde ni to nije tako humano, znam pouzdano da veliki procenat nasih veterinara daje T61 direktno u srce bez prethodnog uvodjenja u anesteziju. :evil:

Ne za mene to nije humana smrt...treba da se leci i da nastavi da zivi u azilu pod nadzorom. Upravo sam ih zvala da se raspitam sta ce se desiti sa mackom. Rekli su mi da nikako nece biti uspavan. Meni je lakse. Bice kod njih u azilu posle posmatranja. Jedino ako su bezobrazni pa lazu a ne vidim razlog zasto bi me lagali.
U azilu se ne nalaze samo mali macici vec i starije macke i psi koji ostaju da zive tamo ukoliko niko ne zeli da ih udomi.

Ne za mene to nije humana smrt...treba da se leci i da nastavi da zivi u azilu pod nadzorom. Upravo sam ih zvala da se raspitam sta ce se desiti sa mackom. Rekli su mi da nikako nece biti uspavan. Meni je lakse. Bice kod njih u azilu posle posmatranja. Jedino ako su bezobrazni pa lazu a ne vidim razlog zasto bi me lagali.
U azilu se ne nalaze samo mali macici vec i starije macke i psi koji ostaju da zive tamo ukoliko niko ne zeli da ih udomi.

Uz toliki broj zivotinja na tako malom prostoru, i ne moraju da ih uspavljuju, sami oni pocrkaju od bolesti. :( Vidi sa komsijom, razgovaraj sa roditeljima, on tamo nema nikakve sanse. Ako imas njegovu sliku, oglasi ga za udomljavanje, oni sigurno nece.

Ti veterinari onda ne treba da rade taj posao....gde im je savest? Onda nisu za veterinare.

Zakonska regulativa je takva da anestezija nije obavezna, ostavlja im se na savest i plateznu moc vlasnika. Moj pas je uspavan u potpunosti anesteticima, nista drugo nisam koristila, ali prethodno haski mojih rodjaka je dobio anesteziju samo da zaspi a onda preparat u srce jer sama anestezija je skupa.

Uz toliki broj zivotinja na tako malom prostoru, i ne moraju da ih uspavljuju, sami oni pocrkaju od bolesti. :( Vidi sa komsijom, razgovaraj sa roditeljima, on tamo nema nikakve sanse. Ako imas njegovu sliku, oglasi ga za udomljavanje, oni sigurno nece.

Razgovarala sam sa roditeljima nece ni da cuju...ja ne znam sta da radim. U dvoristu imam jos zivotinja - 6 macaka - macku i 4 mala maceta i macak koji je nestao mi se vratio i bojim se da ce on nastaviti da se tako ponasa. Ne znam ukoliko bi ga oni kastrirali da li bi se njegovo ponasanje promenilo. Obzirom na to da nije vakcinisan ne znam kakva je procedura. Napominjem da je to macak koji je dosta lutao i nije bio stalno kod kuce i u dvoristu. Problem mi je i to sto nemam auto pa ne mogu da odem do njih da ga pokupim....ma mnogo problema...ne znam sta da radim. Ne zelim samo da ga uspavaju. Osecala bih se da sam ja kriva. Ne bih ga ja ni poslala na posmatranje da nije bio pun rana ogrebotina i da ja nisam dobila visolu temperaturu ...koju sam imala 4 dana. Tada sam se uplasila da nije mozda nesto ozbiljno bas sam bila uplasena i mislila sam da je u tom trenutku to bila ispravna odluka.

Zakonska regulativa je takva da anestezija nije obavezna, ostavlja im se na savest i plateznu moc vlasnika. Moj pas je uspavan u potpunosti anesteticima, nista drugo nisam koristila, ali prethodno haski mojih rodjaka je dobio anesteziju samo da zaspi a onda preparat u srce jer sama anestezija je skupa.
uh mimi pa to je strasno....

Tvoja greska je jedino u tome sto zelis da imas veci broj zivotinja tj. macaka a ne poznajes ih :) to nije kritika, samo ukazivanje na tvoj propust. Ali zivi covek ima pravo da gresi i da uci iz iskustva. Sada mozes da vratis macu i da se potrudis da ih bolje upoznas, onda ces imati bolju komunikaciju sa njima ili ako nisi u mogucnosti to da uradis potrudi se da bar probas da nadjes udomitelja za macka .;)

Back