Uhapseni maturanti

Dobro,...da puknemo i neko misljenje mladje populacije,hocemo li?

Ovo u Madjarskoj je papazjanija.
Niko nije u pravu.
Oni momci su bezrazlozno podivljali.
Madjari su prosto hteli kavgu da nastave a ne da je smire.
Nastavnici prosto NISU mogli nista da ucine,i NEMOZE se na njih svaliti krivica.
Ako je neko pokusao,bila je to njihova razredna i direktorka osme.
Stvarno su se potrudili ljudi.
Roditelji pricaju kako su njihova deca nevinasca i napadaju nastavnike.
Da,prosvetari MOGU da budu ludjeci,ima ih svakakvih,ali NISU KRIVI BAS ZA SVE.
I ako ti imas 18 godina,podrazumeva se da imas makar gram mozga,i kad vidis da se zahuktalo,povuces korak nazad a ne da jos krenes da vuces zvaku na nacionalnoj osnovi.
I dobro,pili su,maturnati su ,mozda nesto i poduvali,..ko zna,..necu da pricam sto ne znam,..ali ipak ti ostaje negde duboko u mozgu crvena lampica koja kaze STOJ BUDALO NADRLJACES.Sto nisu stali?
Najveci blam u celoj toj stvari je sto se iz nase vlade niko nije potrudio da mrdne usima povodom te dece.I to je jednostavno strasno.

A posto vidim ovde se proteze i pitanje opste krivice za sve sto se desava,i kakva je danasnja omladina.
Danasnja omladina je bedna.
Iskreno jeste.
Osiromasena na mnogo nacina,...glupavim trendovima,losim imovinskim stanjem,raspalom drzavom,...i raznim IN cudima koja ih terete.Jer za sve postoje pravila,za svaki status u drustvu potrebno je da razmisljas kao masa a ne kao pojedinac.
To je jako lose.
Lose je sto je tako najlakse da jedna budala povede druge u propast.
Los je i uticaj raznoraznih media,svemoguce "srpske narodne muzike"(koja je eto zapocela i ovaj skandal),koja se uvlaci pod kozu.

Pre par dana ide dete od najvise 8-9 godina i peva nekog narodnjaka,..tekst ne mogu da se setim,ali poenta je na sexu za pare.I ta je mala to pokupila od sestre,koja je skinula sa neke pink televizije.

Ali opet postoji i faktor generalizacije.
Nisu krivi samo roditelji,mada ih naravno ima boljih i gorih i to utice.
Nisu krivi samo prosvetni radnici,jer da,mogu da otezaju,jer poenki zaboravlaju da su oni pod jedan VASPITNO SREDSTVO,ali su oni samo ljudi.Imaju svoj zivot i to im se mora uzeti u obzir.Nikome nije lako.
Nisu krivi ni mediji,jer svaki roditelj moze da prosto usmeri svoje dete ka onome sto je dobro.
Isto tako,nisu ni sva deca losa i ne podlezu svi pod sapu drugih i loseg opsteg stanja.

E sad da li je mene moguce shvatiti ozbiljno?
U vecini slucajeva nije,jer je problem moje godiste.
Obicno me pomaze po glavi kazu mi da ja jos ne razumem.
Da,ja sam jos donekle dete,ali me to ne sprecava da MISLIM.
Mozda sam,igrom slucaja,u nekim stvarima prerano odrasla,ali ne mora da znaci da to potkiva moje ideje i stavove.
Moji otac i majka su dobri roditelji,i smatram da su me lepo odgojili,vaspitali i pruzili mi sve,..i makar bili ljudi sa zivotom i poslom pruzili mi podrsku i razgovore.
Ali ja nikad sebi ne bi dozvolila da upadnem u ovakav skandal.
To bi meni bilo ispod casti.
Osim sto time bacam ljagu na svoju porodicu,odgoj,poreklo,moje nastavnike,i na kraju cak i moju drzavu,..ponajvise ja stetim SEBI.
Sto da me pamte kao divljaka?
E to,su ti momci trebali da pomisle.
Zasto to da ucine SEBI?
Sta su dobro time postigli?
Da ih drugi tapsu po ramenu i kazu TAKO TREBA?
NE,to nije nromalno.
Isto kao sto nije normalno sto tako mladi ljudi zapocinju svadju na nacinoalnoj osnovi,ili sto mladi ljudi muce retardirane u Paracinu(valjada je Paracin,ne znam),sto je decko ubijen na odmoru,sto se mlade devojke upustaju u sex sa 12 godina,sto deca koja ne znaju ni kako i sta je nekad bilo pricaju JA SAM CETNIK U DUSI.I tako u beskraj,..

Inace ja sam licno,imam 17 godina.Pa procenite sami,da li sam u pravu,i jel sve treba strpati u jedna kos...ja samo jedno mislim,..svaka generalizacija je losa.

Mirjanadz:
Znaci u zivotu nisam procitala gluplji komentar od ovog !!! Pa ti si neverovatna zena!
Kao prvo, nisam rekla da ih treba voditi iskljucivo u manastire vec da bi mogli i njih da posecuju...drugo....ako je jedini nacin da vide inostranstvo tako sto ce ici na ekskurziju i nikad vise u zivotu,onda je mozda bolje i da ga uopste ne vide! Sto se tice droga i diskoteka, to rade i ovde, ali znas ti profesori su odgovorni na neki nacin za tu decu tamo, pa bi onda trebalo da se pravi klasifikacija kad se krene na ekskurziju !
Trece...vidim da si ti uspesno vaspitala svoju decu i skidam kapu za to a s obzirom da ovog trenutka ne znam koliko imas godina i da li si uopste upucena u zivot mladih i njihova kretanja,kao ja sto sam ja jer sam sa njima svakog dana u kontaktu, nisam bas sigurna da roditelji TOLIKO mogu da uticu danas na decu KOLIKO je to bilo u vreme mojih roditelja ili njihovih itd.

Cetvrto...ja ne pravdam roditelje koji su propustili najvazniji period vaspitanja pa se sad izvlace da im je dete povodljivo itd...
Moja poenta cele price je da DECU NE TREBA VODITI U INOSTRANSTVO ZATO STO I NASA ZEMLJA IMA DOSTA PRIRODNIH, ISTORIJSKIH I GEOGRAFSKIH LEPOTA I DA VISE OD POLA NJIH KOJI SU BILI U INOSTRANSTVU VEROVATNO NE BI ZNALI DA TI ISPRICAJU NI 1% ONOGA STO JE NEKO PRICAO I POKAZIVAO !
A kao sto rekoh, ako im je zaista to jedini nacin da odu u inostranstvo i nesto vide onda to mogu i sa roditeljima ili pak jednim,ako nemaju mogucnosti svi da idu ! Mislim pusti me tih jadnih prica molim te !

a ja se pitam gde to ljudi puknu pa zaborave u tek 28-oj da su i oni bili u srednjoh skoli i sta znace uopste te eskurzije...

jesi ti ikad bila u inostranstvu? da ti uopste kapiras sta znaci jedno takvo iskustvo za mladog coveka ili smatras da deca treba da se drze na uzdi, slepo slusaju roditelje i ne prave nikakve probleme?
i ako se vec nesto lose desilo na jednoj eskurziji, da li svi treba da ispastaju zbog toga?
za sta ces jos da se zalazes da se zabrani, majke ti?

da, u kontaktu sam sa decom jer radim ko profesor ali ne u Srbiji....

Браво, мала!

Само да додам из угла просветних радника:
Водим ђаке на вишедневне екскурзије већ годинама и увек без иједног инцидента, али и без спавања! Ко мисли да су те (''баснословне'') дневнице превелике, нека узме 30 деце и нек их чува у својој кући три дана, па ће да види како је то. Ја волим екскурзије, волим да путујем и волим да са децом поделим чари откривања нечег новог. То су њима незаборавни тренуци. Па и ми се од свег школовања највише сећамо екскурзија.
Проблем са данашњом децом је то што она, не својом кривицом, немоју културу путовања. Једном ми се ђак смандрљао низ падину и повредио се, јер је тад први пут у животу био на планини и није знао како се силази низбрдо. Није имао то искуство! Многа деца никада нису видела море, нису била на зимовању... Ситуација у друштву (и материјалана и духовна) је таква да се врло мало путује. И онда, с неба па у ребра, такву децу која нису мрднула даље из свог дворишта, шаљемо на екскурзије у иностранство!!!
То је постало чисто помодарство. Родитељи гунђају и грцају, али не смеју да се успротиве да им дете не би било изузетак. О екскурзији одлучује прво Савет родитеља, а затим и Школски одбор у чијем саставу су и представници родитеља. Зашто пристају на то, а после гунђају како наставници користе екскурзије за шопинг! ?(Има и таквих, верујем!)
И није ми јасно: родитељи криве професоре зашто су пустили децу (од 18 година!) у дискотеку? Зашто их нису чували?! А ко их чува да се не потуку у својим ''домаћим'' дикотекама? Родитељи?

anakin:
a ja se pitam gde to ljudi puknu pa zaborave u tek 28-oj da su i oni bili u srednjoh skoli i sta znace uopste te eskurzije...

jesi ti ikad bila u inostranstvu? da ti uopste kapiras sta znaci jedno takvo iskustvo za mladog coveka ili smatras da deca treba da se drze na uzdi, slepo slusaju roditelje i ne prave nikakve probleme?
i ako se vec nesto lose desilo na jednoj eskurziji, da li svi treba da ispastaju zbog toga?
za sta ces jos da se zalazes da se zabrani, majke ti?

da, u kontaktu sam sa decom jer radim ko profesor ali ne u Srbiji....

Ququ ,naravno da treba zabraniti eskurzije ,jer su kao pusteni s'lanca i drugo pa zar je tolika cast biti nsatavnik da i odraslima drzis predavanje , a i vidis li koliki ti je tekst ,zar to ne moze malo krace ili mora istorija sveta u tri toma...buh!!!!
Uostalom nasi stari nisu isli na eskurzije a imali su iskustva i te kako i stvorili mnogo lepsih i gradjevina i drzava i skola od ove koja je sada ...nemoj mi reci da decu treba pustiti da sticu iskustva zabavljanjem, ili kako se to vec zvalo Bahanalijama:)

Problem je u samoj postavci stvari. Srednjoškolci (realno) nemaju šta da traže u Madjarskoj, Grčkoj, Austriji ili Bugarskoj. Mislim, ajde setite se svojih ekskurzija pa onda pričajte nešto. Na ekskurzije se ide radi druženja/flerta/muvanja/smuvavanja i jebavanja, pa ko se gde nadje. Sve ostalo što može da se vidi je (za klince) definitivno na drugom mestu. Što se tiče odraslih (nastavnika i profesora) bezbednost bi trebalo da bude na prvom mestu a tu uvek prednost ima domaći teren.

Osim toga (a nikako ne manje važno) – da li smo mi, svi zajedno, uopšte svesni koliko postoje mesta u Srbiji koje treba videti? Važnih praistorijskih nalazišta, srednjevekovnih utvrdjenja/gradova i prirodnih lepota... Hteo sam ovde da redjam geografske toponime, ali nema smisla, bio bi dug spisak...
Da li bi imalo smisla da istražujemo zazveždje Vega, pre nego što vidimo šta se dešava na Marsu? Pa ne bi. Kako iko može da razume drugu kulturu ako ne razume seljaka iz Donjeg Mušića? Ne može. Provaliće ga. Provaliće da je tikva bez korena.
Apsolutno se slažem da klinci treba da vide glavne gradove Evrope, ali u svoje slobodno vreme, nakon što vide ono odakle dolaze. Ako ne znaju ko su, izgledaće prazno, kao posmatrači tudjih sudbina.

Pokušavam da se setim svojih ekskurzija – Bled, Kranjska Gora, Plitvice, Popova Šapka, neko mesto na Savi, više se i ne sećam koje... Ali ne glavni gradovi. Nismo išli u šoping, nismo išli da blejimo na asfaltu (to smo mogli i kući) nego da doživimo nešto što nismo mogli nigde drugde nego baš tamo gde smo išli. Stara izreka kaže da svi glavni gradovi liče jedni na druge. I jeste tako. Jedan od pokazatelja besmislenosti takvih ekskurzija.

I, najvažnije (čini mi se da je sve ovo prethodno bila veeeeliki uvod) – ta priča o tome ko je kriv.... SAMO roditelji su krivi. Uvek. Učiteljica/nastavnica/profesorica mogu da budu najgori kreteni, na ulici može da se valja najbolja gudra i da budu najcool izazovi i mogu da se stvore najbolji uslovi da dete pozovu tamo gde ne treba da bude, ali ako su MAMA i TATA pravi... Ne postoji nikakav način, nikakva šansa, ni minimalna, da dete postane huligan, narkoman i uličar. Ljubav u porodici, najjednostavniji recept. Ako imate dete, dajte mu svu ljubav i to je sve što je potrebno. Ne postoji šansa da vam uzvrati drugačije.

Hellen:
Браво, мала!

Само да додам из угла просветних радника:
Водим ђаке на вишедневне екскурзије већ годинама и увек без иједног инцидента, али и без спавања! Ко мисли да су те (''баснословне'') дневнице превелике, нека узме 30 деце и нек их чува у својој кући три дана, па ће да види како је то. Ја волим екскурзије, волим да путујем и волим да са децом поделим чари откривања нечег новог. То су њима незаборавни тренуци. Па и ми се од свег школовања највише сећамо екскурзија.
Проблем са данашњом децом је то што она, не својом кривицом, немоју културу путовања. Једном ми се ђак смандрљао низ падину и повредио се, јер је тад први пут у животу био на планини и није знао како се силази низбрдо. Није имао то искуство! Многа деца никада нису видела море, нису била на зимовању... Ситуација у друштву (и материјалана и духовна) је таква да се врло мало путује. И онда, с неба па у ребра, такву децу која нису мрднула даље из свог дворишта, шаљемо на екскурзије у иностранство!!!
То је постало чисто помодарство. Родитељи гунђају и грцају, али не смеју да се успротиве да им дете не би било изузетак. О екскурзији одлучује прво Савет родитеља, а затим и Школски одбор у чијем саставу су и представници родитеља. Зашто пристају на то, а после гунђају како наставници користе екскурзије за шопинг! ?(Има и таквих, верујем!)
И није ми јасно: родитељи криве професоре зашто су пустили децу (од 18 година!) у дискотеку? Зашто их нису чували?! А ко их чува да се не потуку у својим ''домаћим'' дикотекама? Родитељи?

jao, hellen, bas sam se nasmejala - mada nije smesno.... pade mi na pamet jedna prijateljica, uciteljica poslednjih 15 i vise godina; kad je bila mlada zena, pocetnik, i spremala se sa razredom da ide na more (bas letovanje je bilo u pitanju), ljubomorni muz je napravio Scenu: sta ce ona tamo SAMA, jel'da, pa deca nocu zaspe a ona...jel'. srecom, bile smo tu njena zaova i ja, pa smo ga poklopile - znajuci sasvim jasno kako moze izgledati dvema zenama (uciteljica i pedijatar) u "provodu" sa 30-tak malene dece, ali on je shvatio tek mnogo kasnije, kad su dobili svoje blizance....LOL.

nego, nesto drugo htedoh da kazem - o "kulturi putovanja"; prosle godine sam sva zapanjena gledala jednu cerkinu drugaricu (dete prvi razred srednje skole), kako mami preko telefona nabraja sta sve da joj spakuje, i da nesto slucajno ne zaboravi! :)
po mom skromnom misljenju (i iskustvu), dete u prvom osnovne itekako moze samo da se spakuje, prema spisku, a prema spisku i "tamo" da se spakuje za nazad, a kamoli u prvom srednje.
no, nije tu kraj - dete treba da ume da se ponasa i u restoranu, i u muzeju, da ima neka elementarna predznanja o zakonima zemlje u kojoj se nalazi, ako vec ne o samoj zemlji u koju ide, i jos jedan SPISAK stvari treba da ume... bozjom voljom...? :)
osim toga, kako ja vidim stvari, dete ne treba da je u kuci u takvoj situaciji da se na ekskurziji "otme s lanca", i jos koje-sta, tako da - u biti - govorim o jednom dugogodisnjem radu sa detetom.... ali ne prosvetara :).

sami aranzmani su posebna prica - da mi prisutni prosvetari ne zamere, za sve ove godine nisam uspela da shvatim ko to formira cenu od 12-tak hiljada dinara za nedelju dana "skole u prirodi" na 15 km odavde, ili od 350 EUR za 4 dana (autobusom) u grckoj, u ovo doba (vansezona). o spavanju/boravku dece u autobusu, kupleraju ili sta ga znam, bolje da ne pricam.... i strasno i tuzno.

ovde sam primetila da decu nekih "problematicnih" srednjih skola (npr. srednja hemijska) - jednostavno ne vode nigde. mozda je i to resenje.

poz :).

Sily:
E pa tu ste u pravu,
ja jesam za to da modernizuju skole i da se nesto uradi, samo molim vas ko ce to da plati jer drzava neeeece,
Isto tako sam za to da se OBRAZUJU porodice,
i na zalost,
radim sa decom ciji su roditelji netolerantni i neobrazovani, cije stavove ni uz najbolju volju ne mogu da promenim a kamoli da im pomognem da shvate da treba urade nesto u korist svog deteta,
vi im date sveske i knjige besplatno oni ih prodaju na pijaci, ili posalju dete sa granicnom inteligencijom da ide sa drugom decom i mali zaglavi do 12-te u drugom razredu jer mama tvrdi da njenom detetu nista ne fali (nema veze sto ne zna da cita i da pise i ne razume sta mu se govori) i ne treba mu strucna pomoc jer on ima #cistu dusu# a mi nemamo,
dok druga mama prebije uciteljicu ispred skole jer je navodno pred trideset roditelja na sastanku ocijukala sa njenim muzem koji je grob...
A tek kad ti ucenici prete da ce te izbosti nozem...
Ili njihovi roditelji da ces dobiti otkaz ako malom ne popravis ocenu jer su u istoj stranci sa direktorem,

Prosetajte koji kilometar u mojim cipelama pa mi onda nesto recite,

i da, mislim odakle ISPADAJU takvi ludaci koji hoce da bacaju bombe na skole i da vesaju nastavnike kako bi spasli svoju jadnu decu losih ocena !

silly, ja sam prosetala u tvojim cipelama jednom davno, srecom relativno kratko, i u drugoj ulozi - doticni neciji roditelji su na dezurstvu uletali naoruzani, da obiju metalni ormaric i uzmu apotekarski alkohol (sa malko badem esencije i nesto vode ide samo tako), nozem sekli gume koleginici iz suprotne smene (i malko joj istim mahali pred ocima), a njihova deca su od dosade i razonode na ambulanti kamenjem razbijala prozore skoro jednom nedeljno (dok se radi).... a sve to se nije dogadjalo u vlasotincu, vucju, ili okolini djakova, nego na 6 km od novog sada.....
ja ti ne bih bila u kozi ni 24 sata, iskreno, ma - ne znam kako bih bila prosvetar ni u cerkinoj gimnaziji, sa tzv. dobrom decom....

xpajamacax:
deca su nevaspitana. i puštena sa lanca!
istina srboja je prekrasna, a oni ih vode u mađarsku!
koja do pre 15 godina nije imala ni pošteni asfalt na drumu :evil:
no,neću o tome.
klinci su bre, napušteni,bezobrazni,
za njih nema više autoriteta, nema više poštovanja prema bilo čemu...
ja sam tako tužna zbog cele situacije,i tako bi volela da se donese neki zakon koji kažnjava i maloletnike i roditelje
pa neka se svako zapita koga pušta na ulicu!!!
i neka se zapita kako mu dete provodi vreme i sa kim!
po pi zde la sam.
oni su bre naša sramota, umesto naš ponos.
ozbiljna sam.
sećate se onog nesrećnog dečeka koji pogibe na odmoru?
i šta bi sa ubicama? ma pojeo vuk magarca
strašno!!!
gde mi deca rastu?

Tacno je da bi jedna turneja po SCG bila jeko poucna i prijatna i opet bi se super proveli, ali nigdje ne pise da i tu ne bi napravili nesto mozda jos gore. Ja sam na kraju osmog bila na ekskurziji po Srbiji (ono, Oplenac, Kragujevac, Bg, Novi Sad, Sremski Karlovci...) i jedan decko je bio na ispiranju u bolnici jer se napio, u prethodnoj generaciji je decko isao na sivenje a drugi u policiju a u sledecoj, posle mene je curica ostala trudna... Sve u nasoj drzavi!
I jesu, krivi su roditelji. Sve su to ili razmazena ili zapustena djeca, zanemarena, cak zlostavljana.
Vjeruj mi, Madjarska je divna zemlja i ima sta da se vidi. Vece su sanse da nas maturant ode svojom voljom na Taru ili nesto slicno nego da skupi kes za Budimpestu. To sta je bilo prije 20 (ne 15 godina) mi bsmo najmanje trebali da pominjemo jer znamo sta je tada bilo kod nas, a sta je uslijedilo samo nekih 10 god kasije i ne planira da prestane.
Treba vidjeti i druge drzave, skola to treba da organizuje, ali da vodi racuna i o tome koga je povela. Samo im kazes da ko bude bio u skoli, na ulici takav i takav tokom poslijednjih godinu dana, ne mora da radi preko ljeta za ekskurziju jer nece ici.
Opet ne mozes neke stvari predvidjeti. A da je omladina grozna, groznija nego "ona nekada", jeste. Samo imajte u vidu da je moja generacija u svojih 12 godina zivota prezivjela dva rata. Nase mame i tate nisu, oni su to docekali kao zreli ljudi. Znate djecu koja su isla na mostove, pa 5.okt obarala Sloba sa dicnim roditeljima... Sada su nesto veca i jaca, zbunjena i bezobrazna. Vjerujte mi od svega toga.

sanja&darko:
Ja sam prosle godine sa muzem bila na planinarenju u Austriji. Kad sam videla tu lepotu , predivan privatni smestaj za porodice sa decom , cene jeftinije nego na Kopaoniku, jedva cekam da odemo ponovo samo ovaj put zajedno sa decom. I nase planine bi mogle da pruze mnogo ali dzabe kad niko ne brine .
-------------------------------------------------------------
Prvo upoznaj i ulepsaj svoje dvoriste, pa onda idi vidi kako je kod drugih.
Pa se opet vrati da primenis ono sto ti se tamo svidelo i u svom dvoristu.

Pretpostavljam da nisi htjela reci da ne treba nigdje u svijet ici dok ne ispregledas sve sto ti tvoja drzava nudi. Jer je besmisleno. Svakako, samo glupave snobcine idu samo vani i boli ih za Kopaonik (jeftino im je to). Kao student, ne mogu sebi da priustim da upoznam neke nase destinacije. Skupe su mi. Prosto, mislim da Kopaonik necu ni vidjeti narednih 4-5 god dok ne pocnem da radim (u sferi turizma, upravo). Ali mogu otici u Madjarsku u gradic Siofok. Hotela ima sa pet, ali i sa dvije ipo zvijezdice... U Sofiju, ista stvar. Jedino sto kosta je prevoz, drugo je uglavnom jeftinije.
Omladin amorav da vidi sta ima oko nas. Tuce nas lazni patriotizam pa smo mi Srbi najljepsi, najbolji, nasa vjera i zakon su najjaci, nema ljepse zemlje od nase! Tako postajemo nacionalisti, onda i sovinisti.

Bila sam u drzavi EU, Francuskoj. Kada te neko ocese u guzvi ima hiljadu puta da se izvini, a izvinis se i ti. Pitas li nekoga za put, uzme te za ruku (uglavnom ne govore eng) i pokaze ti. Svi voze dobra kola. Sirotinja ima renoa Clia (jadni). Sve je strasno cisto. Ima mane (sirotinja, u pravom smislu, klosari), ali nasi ljudi to trebaju da vide, mozda nekome dodje iz dupeta u mozak pa dozivimo naprasni procvat nakon svega.

Eto zato maturanti treba da idu u inostranstvo. TAcno je, neki ce se tuci od alkohola, nece znati gdje su bili, neki ce eskivirati razgledanje kulturnih znamenitosti, ali ce od njih 300 biti valjda 10 koji ce shvatiti zasto su dosli u Italiju (Madjarsku, Cesku, Spaniju...)

Mirjanadz:
Znaci u zivotu nisam procitala gluplji komentar od ovog !!! Pa ti si neverovatna zena!
Kao prvo, nisam rekla da ih treba voditi iskljucivo u manastire vec da bi mogli i njih da posecuju...drugo....ako je jedini nacin da vide inostranstvo tako sto ce ici na ekskurziju i nikad vise u zivotu,onda je mozda bolje i da ga uopste ne vide! Sto se tice droga i diskoteka, to rade i ovde, ali znas ti profesori su odgovorni na neki nacin za tu decu tamo, pa bi onda trebalo da se pravi klasifikacija kad se krene na ekskurziju !
Trece...vidim da si ti uspesno vaspitala svoju decu i skidam kapu za to a s obzirom da ovog trenutka ne znam koliko imas godina i da li si uopste upucena u zivot mladih i njihova kretanja,kao ja sto sam ja jer sam sa njima svakog dana u kontaktu, nisam bas sigurna da roditelji TOLIKO mogu da uticu danas na decu KOLIKO je to bilo u vreme mojih roditelja ili njihovih itd.
Cetvrto...ja ne pravdam roditelje koji su propustili najvazniji period vaspitanja pa se sad izvlace da im je dete povodljivo itd...
Moja poenta cele price je da DECU NE TREBA VODITI U INOSTRANSTVO ZATO STO I NASA ZEMLJA IMA DOSTA PRIRODNIH, ISTORIJSKIH I GEOGRAFSKIH LEPOTA I DA VISE OD POLA NJIH KOJI SU BILI U INOSTRANSTVU VEROVATNO NE BI ZNALI DA TI ISPRICAJU NI 1% ONOGA STO JE NEKO PRICAO I POKAZIVAO !
A kao sto rekoh, ako im je zaista to jedini nacin da odu u inostranstvo i nesto vide onda to mogu i sa roditeljima ili pak jednim,ako nemaju mogucnosti svi da idu ! Mislim pusti me tih jadnih prica molim te !

Joj, Mirjana. Zar se na ekskurzije ide radi sopinga, zurkica i ne slusanja mame i tate. Pa, jeste tu rado poblesave ona uzorna djeca za koju i ne slutmo sta im rade kuci da bi bila tako uzorna.
Nije stvar u tome da li im je to jedina prilika da vde nesto sem nasih "nenadmasnih ljepota". Nekima, doduse jeste. Samo, upravo tada, suoceni sa odlukom o svojoj buducnosti (fakultet), mladi ljudi neke zemlje, a pogotovo nase treba da vide da ovo nije sve i da postoji mnogo bolje i vise. Da oni razmisle, ako i ne pokusaju, o tome da ne samo moze nego mora biti bolje. Licno imam takvo iskustvo i trudim se da ljudima dokazem da je ova nasa zemljica divna i da smo mi krivi sto nije jos divnija...

Neca_:
Ququ ,naravno da treba zabraniti eskurzije ,jer su kao pusteni s'lanca i drugo pa zar je tolika cast biti nsatavnik da i odraslima drzis predavanje , a i vidis li koliki ti je tekst ,zar to ne moze malo krace ili mora istorija sveta u tri toma...buh!!!!
Uostalom nasi stari nisu isli na eskurzije a imali su iskustva i te kako i stvorili mnogo lepsih i gradjevina i drzava i skola od ove koja je sada ...nemoj mi reci da decu treba pustiti da sticu iskustva zabavljanjem, ili kako se to vec zvalo Bahanalijama:)
Boze zeno , kao da slusam da prica starac Foco od stotinu ljeta. :!: :?:

kada sam relkla ponos
nisam mislila na ponos nacije...
mija deca su moj ponos...
računam da je tako i sad drugima...
i naravno da ne želim da ta sva ta deca budi nečija sramota!
a to što su oslobođeni,
ne znači i da nisu krivi
ww deca su nam bre bahata!
znam da viđaš svašta, ali ta deca ne stignu do tebe
jer njih niko ne smatra pogodnim za razgovor,
njihivi roditelji ne vide da njihovoj deci treba pomoć!
zato su i takva.
takođe rekoh,šta ima da ih vode u mađ..
ne mislim da netreba van naših granica,(jer nam je zemlja već malena)
ali oni moraju da dorastu zadatku!
da idu na ekskurziju i da nešto nauče a ne samo da pazare i da se glupiraju.
ma...baš sam besna.
i škola!
kao nije njihov posao?
a čiji je keve ti?
mene je moja učiteljica svačemu naučila
a ne samo da pišem!
mislimmmm
zato nam je tako.svi nemate ništa sa tim.

ma ja bi im uvela ono što napriča silly...
uniforme i kultura bato!
a ako ne ide...mrš u hemijsku, ili onu u železniku...kaubojštinu...
pa kada vidiš ekipu smrzne ti se g...
i oma poželiš da budeš dobar!

HEBEHA:
Pretpostavljam da nisi htjela reci da ne treba nigdje u svijet ici dok ne ispregledas sve sto ti tvoja drzava nudi. Jer je besmisleno. Svakako, samo glupave snobcine idu samo vani i boli ih za Kopaonik (jeftino im je to). Kao student, ne mogu sebi da priustim da upoznam neke nase destinacije. Skupe su mi. Prosto, mislim da Kopaonik necu ni vidjeti narednih 4-5 god dok ne pocnem da radim (u sferi turizma, upravo). Ali mogu otici u Madjarsku u gradic Siofok. Hotela ima sa pet, ali i sa dvije ipo zvijezdice... U Sofiju, ista stvar. Jedino sto kosta je prevoz, drugo je uglavnom jeftinije.
Omladin amorav da vidi sta ima oko nas. Tuce nas lazni patriotizam pa smo mi Srbi najljepsi, najbolji, nasa vjera i zakon su najjaci, nema ljepse zemlje od nase! Tako postajemo nacionalisti, onda i sovinisti.

Bila sam u drzavi EU, Francuskoj. Kada te neko ocese u guzvi ima hiljadu puta da se izvini, a izvinis se i ti. Pitas li nekoga za put, uzme te za ruku (uglavnom ne govore eng) i pokaze ti. Svi voze dobra kola. Sirotinja ima renoa Clia (jadni). Sve je strasno cisto. Ima mane (sirotinja, u pravom smislu, klosari), ali nasi ljudi to trebaju da vide, mozda nekome dodje iz dupeta u mozak pa dozivimo naprasni procvat nakon svega.

Eto zato maturanti treba da idu u inostranstvo. TAcno je, neki ce se tuci od alkohola, nece znati gdje su bili, neki ce eskivirati razgledanje kulturnih znamenitosti, ali ce od njih 300 biti valjda 10 koji ce shvatiti zasto su dosli u Italiju (Madjarsku, Cesku, Spaniju...)
Pa ja mislim rekoh da volim inostranstvo a ne da ga izbegavam. Ali tamo se znaju neka pravila ponasanja koja mi Srbi necemo usvojiti ni za 100 godina.
Mi smo prilikom pesacenja na njihovim planinama sretali potpune strance ( turiste) koji su nam se uvek pristojno javljali sa osmehom kao da su presrecni sto nas vide i to bez izuzetka a kod mene u susedstvu ima ljudi koji godinama zive vrata do vrata i ne javljaju se jedni drugima.A sto se tice cena , ne slazem se da je sve skupo, to zavisi pre svega od onog koliko zelis negde da odes. Ja sam na Kopaoniku bila sa decom, i bili smo smesteni u pl. domu Rtanj, imaju solidne uslove ( sobe sa kupatilom, hrana ok), i cene su pristupacne, samo treba otici kad nije guzva ili ranije rezervisati. Po hotelima ne idem i uvek uzimam privatni smestaj i ovde a i u inostranstvu. Meni je vaznije da se sa svojom porodicom lepo provedem u prirodi, osvojim Pancicev vrh i nadisem se cistog vazduha nego da li u sobi imam neke luksuzne sitnice.
Za sve mame i tate sa malom decom, koji ne idu na planinu evo predlog za dobar pocetak
(www.rajac.net) necete se pokajati. Ljubav prema prirodi treba u decu usadjivati od rodjenja, to ce se pozitivno odraziti i na odnos prema ljudima.

xpajamacax:
ma ja bi im uvela ono što napriča silly...
uniforme i kultura bato!
a ako ne ide...mrš u hemijsku, ili onu u železniku...kaubojštinu...
pa kada vidiš ekipu smrzne ti se g...
i oma poželiš da budeš dobar!
Moram da odreagujem na ovo o uniformama, poshto se vec nekoliko puta spominjalo ovde.
Uniforme ne sluze nichemu praktichnom osim da roditeljima i nastavnicima deca budu lepa "na oko", kao mala vojska, uvek spremna da poslusha svako naredjenje...

ne znam oko čega se digla ovolika prašina ?
i u čemu je razlika što se sve zbilo u Mađarskoj a ne na primer u Leskovcu ili Vršcu ?

uostalom sve je već lepo napisano >>> copy >>> paste >>> AlyonA

loša vremena su samo dobar izgovor ...

ali ja to gledam ovako...
jedan od načina da se sputa njihova bahatost.
veruj mi.
ja sam išla u školu gde sam imala uniformu.
suknju, čarape sa amblemom, košulju, prsluk, pa sako
i obaveznu beretku!
i?
u toj školi je bilo deca šejkova i političara iz celog sveta...i niko se nije razlikovao!
ja sam iz obične porodice, niko mnije ni primetio da sam siromašna!
nikom nije ni bilo bitno,jer smo svi bili isti!
zato sam za uniformu.
i nije da nema efekta!

Nemojte pogresno da me razumete, nisam ja za uniforme!
Samo kazem da kod drugih postoje neke norme i pravila,
a ovde mi djak nonsalantno iseta sa casa da kupi burek a jedina posledica koju snosi je neopravdan cas,
i kad naprimer namerno razbije glavu detetu, smanje mu ocenu iz vladanja
on dodje i kaze boli me k.... i ovako mi ne ulazi u prosek!
NAUCENI SU DA U SRBIJI GODINAMA I MOZDA VEKOVIMA NIKO NE SNOSI POSLEDICE ZA SVOJE POSTUPKE!
Mafijasi postaju heroji i posle 2 dana u zatvoru setaju ulicama, politicari kradu naveliko,
i onda mi klinac u 3 razredu kaze da ce da bude kao njegov idol stariji bata narko diler!?!
Govorim otome da ce potrajati da se situacija popravi jer nam deca rastu u vrlo cudnom vestackom ekosistemu,
sve je izmenjeno na gore
odnosi medju ljudima, porodice, opsta kultura,posao,pa i prosveta,
priznajem da nekim mojim kolegama ne bi dala ni gusku da cuvaju, a druge zamenjujem kad odu u shoping ...
Ali se iskreno nadam da ce biti bolje, bas zbog nase dece.

Mirjanadz:
Ocigledno je da nema svrhe objasnjavati i izrazavati svoje misljenje jer je vecina kao sto bi i trebalo da bude! Zato ovako i zivimo!

Ne mislis ti da nema svrhe iznositi svoje misljenje, nego ne smes. Plasis se da ce te neko nadglasati u raspravi. Nisi mi obrazlozila ono sto sam ti trazila.
Ima jos nikova sa cijim stavom o ovoj temi se ne slazem, ali oni su lepo objasnili sta misle, a to je za postovanje.

xpajamacax:
ali ja to gledam ovako...
jedan od načina da se sputa njihova bahatost.
veruj mi.
ja sam išla u školu gde sam imala uniformu.
suknju, čarape sa amblemom, košulju, prsluk, pa sako
i obaveznu beretku!
i?
u toj školi je bilo deca šejkova i političara iz celog sveta...i niko se nije razlikovao!
ja sam iz obične porodice, niko mnije ni primetio da sam siromašna!
nikom nije ni bilo bitno,jer smo svi bili isti!
zato sam za uniformu.
i nije da nema efekta!

draga pajamaco,
ne mogu da se slozim - ja sam od onih koji smatraju da je uniforma samo jos jedna "forma", znas.
uopste ne sumnjam da su kod tebe u skoli IPAK medjusobno deca dobro znala ko-je-ko, i zelim da verujem da su se IPAK druzila prema - drugarstvu, prema onome ko-je-kome-slican, ili simpatican. ili, mozda, ne.
apsolutno sam pristalica discipline, ma - ne discipline, nego ugarskog drila, brey, ali mislim da nam je u ovakvom stanju stvari uniforma nepotrebna, a i zaista marginalna nevolja u svemu unaokolo.

poz :).

Back