Uhapšen Ivo Sanader!

Reckless

Buduća legenda
Poruka
25.579
10 Dec 2010. 16:02

U Austriji uhapšen Ivo Sanader!

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhapšen je danas u 15.50 sati u Austriji, prenose slovenački i hrvatski mediji.

Iako je Sanader najavljivao svoj povratak poslijepodne u Hrvatsku to je preduhitrilo njegovo hapšenje u Austriji.

Informaciju o hapšenju je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kako javlja Kurier, Sanader je uhapšen na autoputu nedaleko naplatnih punktova St. Micheal kod Salcburga.

"Očekujemo, u skladu sa uobičajenom procedurom, i pismeno obavještenje koju ćemo dostaviti nadležnom sudu i Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske radi pokretanja postupka izručenja. U ovom trenutku nemamo više pojedinosti o samom hapšenju“, saopštio je Krunoslav Borovec, portparol MUP-a RH.

Izručenje može biti zaustavljeno jedino ako Sanader ima i austrijsko državljanstvo koje je mogao steći dok je tamo bio na studiju te radio. Proteklih dana mediji su nagađali da bi ga mogao imati, ali to nije potvrđeno. U slučaju da ga ima austrijski ustav ne dopušta izručenje njihovih državljana nego bi ga sudija pustio na slobodu.

Ako Sanader nema austrijsko državljanstvo proces izručenja može se otegnuti i nekoliko mjeseci ako se on ne slaže s izručenjem.

Sanadera su na autoputu presreli austrijski policajci u civilu, i prebacili su ga u Regionalni sud u Salcburgu.

Austrijski dnevnik Krone podsjeća kako je Sanader jedna od ključnih figura u aferi Hypo, te ističe kako bi austrijske vlasti sada mogle iskoristiti priliku da ispitaju Sanadera oko te afere.

Iz kabineta austrijskog ministra pravosuđa nije odbačena mogućnost da će Sanader biti saslušan u Austriji prije izručenja.

Austrijski dnevnik piše kako nije nikakvo iznenađenje što je Sanader pronađen u Austriji. Osim što je održavao bliske kontakte s nekolicinom austrijskih političara, Sanader je nedavno u Inzbruku osnovao konsultantsku firmu GmbH, a u Austriji takođe živi i njegov brat Miroslav.

Ranije danas Sanaderov povratak u Hrvatsku je u izjavi za HTV najavio Jerko Rošin, saborski zastupnik HDZ-a, inače jako dobar prijatelj bivšeg premijera.

Index je juče nakon Sanaderovog odlaska iz Hrvatske najavio da će bivši šef HDZ-a utočište najvjerovatnije potražiti u Austriji gdje je niz godina studirao i radio i gdje je osnovao ogranak HDZ-a.

Prema nezvaničnim informacijama Ivo Sanader se trenutno nalazi u Austriji u policijskoj stanici, gdje će čekati izručenje Hrvatskoj.

Hrvatski mediji pišu da je Sanader uhapšen na osnovu Interpolove potjernice. Situacija bi se mogla zakomplikovati ukoliko Sanader posjeduje austrijsko državljanstvo, koje je mogao steći dok je tamo studirao i radio.

"Ukoliko Sanader posjeduje austrijsko državljanstvo, izručenje neće biti moguće“, prenosi index.hr.
 

Back
Top