Kad uključiš komp, on će ti tražiti operativni sistem na određenim relacijama, odnosno određenim disk(optički, hard) jedinicama. Koja će to biti jedinica, nameštena je na boot sekciji bios-a, a kako ja znam(možda nisam u pravu 100%) to traženje povezano je i sa tim, da li je određena disk jedinica na master ili na slave(sluga u na Srpskom) modu. Inače, ako si već video računar rastavljen, video si široke kablove, koje izlaze iz matične ploče, a povezan je na disk jedinice. E sad, ako vežeš samo jedan npr. hard na ovaj, zvani IDE kabl, onda jumper(koji se nalazi na strani diska, u obliku je kao, da su jedan pored drugog više bakarnih igla,povezan sa malim kratkospjnikom) trebaš da staviš na master. Ako međutim stavljaš i drugi, bilo optički, ili HDD uređaj na isti kabl, njega obavezno trebaš, da staviš na slave opciju. Šeme povezivanja su ti tačno navedene na disku, njih treba strogo poštovati, inače Win ti ne prepoznaje uređaj. Ako koristiš Maxtor disk, onda jumper jednostavno samo skineš, da bi ti bio u slave modu, za ostalo ne znam.
Pretpostavljam, da ti je na jedan kabl povezan hard, a na drugi cd. Ako uzmeš nov hard, njega stavi na slave, i prikači ga na onaj IDE, gde ti je stari hard.
Ako ti je na jednom kablu i hard, i cd, onda trebaš naći drugi kabl,koji sigurno postoji, već u kompu, i da na njega priključiš nov, ali sad u master modu. Naravno, u oba slučaja treba da priključiš i kabl za napajanje, jer inače disk bi ostao bez struje. Ovaj ti je tanji od IDE-a, i sastavljen je od višebojnih provodnika, koji se završavaju u plastičnom kraju.
Dobro proveri sve, pre nego što počneš, i puno sreće!!
Ps:ako sam nešto pogrešio, ispravite me, ali onaj praktični deo mislim da sam objasnio dobro
Pozdrav!