UEFA planira novi format Lige šampiona, moguć derbi srpskih "Večitih" u Evropi?

Smartanabil

Buduća legenda
Poruka
28.229
UEFA će morati da promeni sistem, kako bi sprečila odvajanje najjačih klubova, tri su varijante na stolu, prva je najizvesnija, naša liga bi teorijski mogla da ima dva kluba.

1568728853344.png


Posle najava velikih klubova da će oformiti sopstvenu Ligu šampiona od 2024. zatvoreno takmičenje giganata koje bi u drugi plan bacilo nacionalne šampionate, UEFA će biti prinuđena na kompromis.

Trenutno se razmatraju nekoliko predloga, jedan je tri stepena Lige šampiona.

Prva bi bila Superliga u kojoj bi bilo 32 kluba, 24 koji bi krenuli na osnovu rezultata, tradicije istorije, četiri koja bi bila promovisana naredne godine iz druge lige, četiri mesta bi ostala posle kvalifikacija šampiona evropskih liga koje nemaju direktno učešče.

U drugoj ligi bi takođe bila 32 tima, 12 mesta bi zauzeli klubovi na osnovu rezultata u Evropi u prethodnoj sezoni, a ostalih 20 bi bilo podeljeno šampionima nacionalnih takmičenja.

Postoji i treća liga od 64 kluba, tačnije to bi bile EL 1 i EL 2.

Novi bi bio i format, naime, bile bi četiri grupe po osam klubova, što bi značilo više utakmica, ali i smanjenje broja klubova u nacionalnim ligama na 16, kako bi se otvorio prostor da se Liga šampiona igra i vikendom.

Postoje još dva plana, jedan je takozvani "Kopenhagen", gde bi se broj direktnih mesta sa 26 smanjio na 20, a recimo četvrtom iz Španije ne bi bilo garantovano mesto u grupnoj fazi. Tačnije, klubovi bi bili poređani po UEFA rankingu u poslednjih 10 godina, prvih 20 ide direktno, ostali u kvalifikacije. Ali, ovaj plan nema veliku podršku, kao ni "švajcarski" sistem, koji podrazumeva 32 kluba, ne bi svako igrao protiv svakog, ali bi u grupnoj fazi bilo odigrano 8 do 14 mečeva. Prvih osam idu direktno u osminu finala, od 9. do 24. mesta, 16 klubova bi igralo još jednu rundu kako bi se priključili osmini finala.

Prvi plan je najrealniji, srpski šampion bili to Zvezda ili Partizan bi počeo, prema sadašnjem sistemu u drugoj ligi, mada bi na osnovu koeficijenta, ako nastavimo ovako, mogli i u kvalifikacije za četiri mesta u Superligi.

Moglo bi se ako plan zaživi dogoditi da imamo dva predstavnika u drugoj ligi, što bi značilo i derbije u Evropi. Recimo, moguća je situacija da rezultati u poslednje tri godine donesu direktno mesto, a da onda na osnovu koeficijenta i sledeći klub, ili šampion bude u drugoj ligi.

https://www.sportske.net/vest/medju...uc-derbi-srpskih-vecitih-u-evropi-387520.html
 

Back
Top