UEFA izbacila Mančester siti iz Lige šampiona na dve godine!

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
77.188
UEFA izbacila Mančester siti iz Lige šampiona na dve godine!
Petak 14 februar 2020 / Izvor: mozzartsport
I 30.000.000 evra kazne


UEFA izbacila Mančester siti iz Lige šampiona na dve godine!


Godinama su se žalili „mali“ kako UEFA trenira strogoću samo na njima, a velikima gleda kroz prste. Došao je i taj dan kada je i bogatima puklo po ušima: Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije odlučila je da izbaci Mančester siti iz Lige šampiona na dve godine zbog brojnih finansijskih prekršaja.
Nije ni to sve, UEFA je odredila da Građani moraju da plate dodatnih 30.000.000 evra globe! Dakle, češkaće se po glavi na Iithadu u narednim danima.

https://mozzartsport.com/fudbal/ves...er-siti-iz-lige-sampiona-na-dve-godine/350592

Уефа сурова према Ситију, "грађани" без Лиге шампиона две године
14.02.2020. 19:35 -> 19:41 РТС
Енглеска екипа Манчестер сити кажњен је од стране Уефе са две године забране играња Лиге шампиона, као и 30 милиона евра, због кршења финансијског фер плеја.

Манчестер сити кажњен је забраном играња у Лиги шампиона у наредне две сезоне, због кршења правила финансијског фер плеја.


Уефа је "грађане" казнила и са 30 милиона евра.


Како се наводи, Сити је крив због тога што је лажно повећавао приходе од спонзора, када је предавао годишњу документацију за финансијски фер плеј.


Пресуда је дошла после истраге која је покренута када је у новембру Шпил објавио документа.

Уефа сурова према Ситију, "грађани" без Лиге шампиона две године
http://rts.rs/page/sport/ci/story/31/fudbal/3852436/uefa-siti-kazna-liga-sampiona-zabrana.html
 
Reakcija sa "Etihada" - Razočarani, ne iznenađeni, sledi žalba!

Preneli smo, Mančester siti je dobio kaznu iz Uefe zbog kršenja FFP-a, moraće da plate 30 miliona evra i neće imati pravo učešća u Ligi šampiona u čak naredne dve sezone!

Detaljnije OVDE.

Stigla je i prva reakcija kluba, ističi da su razočarani odlukom, ali i da nisu iznenađenje.

Potvrdili su i da su uložili zvaničnu žalbu, koja je potvrđena i od strane arbitražnog suda za sport.

U klubu ističu i da je istraga bila puna grešaka i da su brojne informacije iz UEFA procurele u medije.

Videćemo kako će se ova priča završiti, ovo bi potencijalno mogao da bude ogroman udarac za Mančester siti, a jasno je i da će ostaviti uticaj na samo Premijer ligu.

Ukoliko UEFA ostane pri odluci da kazni "Građane" sa zabranom nastupa u Ligi šampiona u naredne dve sezone, to najverovatnije znači da će u elitno takmičenje i petoplasirani tim PL.

Sa druge strane, Pep Gvardiola bi na kraju sezone zaista mogao da napusti klub, on je najavio da će ostati do kraja ugovora (leto 2021. godine), ali bi poslednja dešavanja mogla da ga nateraju da promeni svoju odluku.
 
Posledice eliminacije Sitija! Murinju osmeh ne silazi sa lica!

Ostrvo je uzburkano najnovijim informacijima dospelim iz evropske kuće fudbala. Šampion Premijer lige Mančester Siti je kažnjen sa suspenzijom od dve godine učešća u evropskim takmičenjima, a tu je i kazna od trideset miliona evra.

"Građani" su reagovali saopštenjem, ostaje da se vidi dalji ishod tužbe.

Ipak ostali klubovi Premijer lige možda i ne tuguju toliko, ovo je prilika da se ugrabi to dodatno mesto za učešće u Ligi šampiona. Murinjov Totenhem je prvi u redu.

"Pevci" su trenutno na šestoj poziciji sa dva boda manje i utakmicom manje u odnosu na petoplasirani Šefild Junajted. Murinjo je preveliki taktičar da bi propustio ovu priliku, posebno što je ekipa iz Londona na krilima pobede u zadnjoj utakmici i to baš protiv Gvardiolinog tima.

Prekosutra gostuju Aston Vili, nema sumnje da "pevci" jure pobedu, sa druge strane videćemo da li Vajlderov tim može izdržati trku do kraja. Mesto broj pet, koji od ovog trenutka vredi daleko više, merkaju Everton, Mančester Junajted, ali i Vulvsi.
 
Kazna na kaznu, petak je crni dan za Siti!

Petak je prodrman izveštajem iz UEFA kuće fudbala koja preporučuje kaznu od dve godine bez Lige šampiona za Mančester Siti uz kaznu od trideset miliona evra. "Građani" su saopštili svoje viđenje situacije, najavljuje se otvaranje slučaja u rekordno brzom vremenu.

Ipak dok bi možda skupa pravna borba donela olakšice od strane UEFE, na primer moguće smanjenje kazne, Premijer liga neće biti blaga!

Čelnici PL su već imali razgovor sa evropskim zvaničnicima. Lažnim podacima koje je Siti "naduvao" oko svojih sponzorskih ugovora je prevarana i Premijer liga, koja nalaže da se cifre predate Evropi i domaćem takmičenju moraju podudarati.

Siti će se zato najverovatno suočiti sa oduzimanjem bodova u domaćem prvenstvu, koje verovatno neće značiti ništa pošto je klub već kažnjen suspenzijom nastupa u evropskim takmičenjima.

Tiho se pominje izbacivanje iz lige, ali liga jeste za ovakav prekršaj predvidela kaznu u vidu izbacivanja u englesku Ligu 2, ali veruje se da Siti, makar za sada, nije u ovoj opasnosti.
 
Nije sve kako izgleda, Siti ima adute, evo zbog čega veruju da će biti oslobođeni!

Kako smo i pisali Siti je očekivao kaznu. Razočarani jesu, ali nema iznenađenja, i kako prenose engleski mediji plan postoji.

Oni na saslušanju UEFA nisu izneli sve dokaze, upravo jer su znali da će UEFA biti i tužilac i sudija i porota, kako se priča u klubu.

Uložiće žalbu, ona će verovatno biti odbijena, a onda sledi obračun u Lozani.

Klub se več suočavao sa ovakvim pretnjama, angažovaće drim-tun stručnjaka za ovu vrstu prava, a kako smo rekli, nisu izvukli sve adute u Nionu.

Kažnjeni su na osnovu ukradenih dokumwenata koje je objavio "Špigl", u kojima se vidi da su marketinški ugovori pumpani, da je većinu preko svojih firmi plaćao šeik Mansur, koji praktično predstavlja Emirate.

Ali, da li hakovani mejlovi mogu da budu dokazi?

Statut arbitraže u Lozani ne polazi od odluke, dakle strani koja uloži žalbu se garantuje nepristrasno saslušanje, njima u UEFA nije dozvoljeno prema tvrdnji kluba da iznesu legalne razloge i da ospore tvrdnje UEFA, pa uz tim stručnjaka, veruju da će biti oslobođeni.


Prve reakcije su da je nemoguće da kazna ostane na snazi, možda bude drakonska novčana kazna, ili jedna godina suspenzije, ali u svakom slučaju, Lozana će brzo reagovati kako ne bi ugrozila regularnost PL, ali i same Lige šampiona.
 
Da se ne zaboravi, čovek koji je razotkrio Siti i dalje trune u zatvoru!

Dok svet obilazi vest o sudbini Mančester Sitija, kazni i izbacivanju iz Lige šampiona, čovek koji ih je razotkrio jhe i dalje u zatvoru.

Haker Rui Pinto koji je ukrao mejlove na osnovu kojih je donesena presuda i dalje je u pritvoru, suočava se sa 90 optužbi za hakovanje, sabotažu i prevaru.

Sinoć su ga se ponovo setili, dosta medija je podsetilo da i dalje čeka suđenje, od marta je u zatvoru, odbijena je žalba da bude pušten do početka suđenja.

Navijači Dortmunda su sinoć istakli transparent sa zahtevom da bude pušten, sam Pinto je nedavno "Špigelu" koji je objavio njegove mejlove rekao da je svestan posledica, ali i da u Portugalu ne postoje zakoni koji štite uzbunjivače.

On je rekao da su mu oduzete i beleške koje je vodio u ćeliji, da je to protiv zakona i da su mu vratili svesku tek posle mesec dana, ali su zadržali njegove beleške.

"Plaše se onoga što znam, zato me ne puštaju, nadaju se da ću izgubiti razum", rekao je Portugalac.
 
Pakao tek počinje, Sitiju ODUZIMAJU titulu, trojica najboljih moraju da odu!

Nove šokantne vesti sa ostrva. Naime, ako bude izgubio arbitražu u Lozani, osim što će biti dve godine izbačen iz Lige šampiona, kao i izgubiti 170 miliona u nagradama, kao i morati da plati 30 miliona evra kazne, njih čekaju i gore posledice.

U tom slučaju, prema pravilima moraće da reaguje i engleski savez koji istražuje iste stvari iz 2014. godine, kazna bi poslužila kao dokaz, sigurno da bi Siti bio kažnjem oduzimanjem bodova, što bi značilo da titula iz te sezone ne važi.

Za zelenim stolom, ona bi bila dodeljena Liverpulu koji je završio drugi, sa dva boda manje.

I to nije sve.

Naime, sa ovakvim kaznama i gubitkom, problem nastaje u isplaćivanju plata igrača, tim pre što bi bio prekinut dotok novca na ovaj način iz Emirata, a sponzori bi se povukli, ako bi kazna bila potvrđena.

To znači da oni najbolji odlaze, prema tvrdnjama iz Engleske, osim Gvardiole, koga klub ne bi mogao da plaća, na prodaju bi bila trojica, po mnogima najboljih igrača tima iz svake linije. Ajmerik Laport, Kevin De Brujne i Rahim Sterling bi verovatno morali da odu jer klub ne bi imao mogućnost da ih plaća.

Naime, budžet kluba bi morao u skladu sa FFP da bude smanjen, pa bi klub morao da pokrije troškove i napravi održivi finansijski model.

Kakav bi to bio udarac za ambicije kluba, mnogi kažu da je to i kraj velikog Sitija, o tome ne treba puno govoriti.
 
Šta Murinjo kaže o kazni za "Građane"? Dobiće još jednu titulu?

Fudbaleri Totenhema su golom u poslednjim sekundama slavili protiv Aston Vile sa 3:2, a nakon susreta se medijima obratio Žoze Murinjo.

Prokomentarisao je i samu utakmicu, nije zadovoljan zbog velikog broja grešaka, ali je zadovoljan što je izvojevana pobeda, a između brojnih pitanja dobio je i jedno vezano za glavnu temu u svetu fudbala ovih dana.

Novinari su ga pitali da prokomentariše kaznu koju je UEFA izrekla Mančester sitiju za kršenje FFP-a, dve sezone bez Lige šampiona i 30 miliona evra.

Pojavila su se i pisanja da bi mogli da ostanu bez pojedinih titula, tačnije bez titule prvaka Premijer lige iz prošle sezone, koja bi tako pripala drugoplasiranom Liverpulu.

Murinjo se zapitao, da li bi i on mogao da dobije još jednu titulu?

"Nisam u poziciji da mnogo analiziram tu situaciju, to treba da urade UEFA i FIFA, ali, moram da pitam, da li to znači da bi drugoplasirani tim iz 2018. godine dobio titulu? Da ili ne? To bi bilo jako interesananto", rekao je Portugalac sa osmehom na licu.

Naravno, u sezoni 2017/18 su se "Građani" popeli na tron, dok je na drugom mestu na tabeli završio Mančester junajted, koji je sa klupe predvodio upravo Murinjo.

"Posebni" se tako nada da bi zbog kazne Sitija mogao da dobije i četvrtu titulu prvaka Engleske, a ionako je više puta izjavljivao kako mu je drugo mesto u toj sezoni sa "Đavolima" jedan od najvećih uspeha u karijeri.
 
Siti se batrga, "otkucava" Juve i Bajern?

Prekjuče su izašle informacije koje prete da tektonski promene fudbal na Ostrvu, ali i u Evropi.


Mančester Siti je proglašen krivim za lažiranjem podataka oko sponzorskih ugovora. Dok su na papirima stojali raznorazni sponzori, novac je ustvari pumpao sam vlasnik "građana" Šeik Mansur. Siti je kažnjen dvogodišnjom suspenzijom u Evropi i novčanom kaznom od 30 miliona evra.

Čelnici šampiona PL su najavili tužbu, jasno da ovakva kazna može imati ogromne posledice za sam klub i ostanak najvećih zvezdi na "Etihadu". Prema engleskim medijima čelnici se "čupaju" za svoj klub tako što će upitati poslovanje evropskih giganata.

Siti je navodno u prehodnih godinu dana prikupljao informacije o principu poslovanja Juventusa i Bajern Minhena. Sada su spremni da obelodane taj dosije, navodno će postaviti pitanje kako "stara dama" dobija novac od "Fijata" a za "bavarce" je navodno upitna saradnja sa "Audijem".



Anjeli



Videćemo da li je ovo čisto skretanje pažnje, pokušaj da se povuku sa sobom i slični.
 
Pep već odlučio, Siti obavešten!

U Sitiju će se boriti protiv UEFA, ali bez obzira na ishod, trenera će imati i sledeće godine. Naime, Pep Gvardiola je obavestio klub, da ako budu želeli, on namerava da ostane do kraja ugovora dakle i naredne sezone, bez obzira na ishod žalbe.

Siti je kažnjen sa dve godine neigranja u Ligi šampiona i 30 miliona evra, finansijski ovo će pogoditi klub, moraće da promene model finansiranja, pa se strahuje da će najbolji igrači biti prodati jer ne mogu da ih plaćaju.

U subotu je Gvardiola razgovarao sa igračima, tražio od njih da ostanu fokusirani, tu je Evropa pre svega i dueli sa Realom, Siti igra zaostali meč u sredu, ali to neće imati uticaja na tabelu, jer ni pobeda protiv Vest Hema ne znači, bitka za titulu je odavno izgubljena.

Sterling je prvi reagovao na trenerovu inicijativu, on je odbacio sve priče o transferu, njegov agent je rekao da je fokusiran na klub.

E sada, problem je plate, ne samo Sterlingove, već i De Brujnove i još nekoliko igrača, Pep može da ode, ima klauzulu u ugovoru da na leto napusti klub, i navodno ponudu Juventusa i PSŽ, ali kako rekosmo on hoće da ostane do kraja. Sane koji će biti prodat, Aguero i Fernandinjo imaju ugovore do kraja sledeće sezone.

Problem je jasno u tome da li igrači žele da ostanu sa smanjenim platama, ako se kazna održi, pluss hoće li biti ikakvog novca za pojačanja. Profesionalni fudbal je surov, a uz kaznu, Siti bi mogao da ostane i bez titule, ali što je najnovija vest i da bude kažnjen oduzimanjem poena zvog prevare na startu sledeće sezone.
 
Posle sportske, sledi i krivično gonjenje, hoćemo li videti Siti petoligaša?

Problem za Siti je, potencijalno mnogo veći od kazne koju je donela UEFA. Naime, PL vodi svoju istragu, i ako klub ne bude uspeo da dobije arbitražu u Ženevi, stići će ih kazna u domaćem takmičenju.

Jasno, već smo pomenuli da je u pitanju titula iz 2014. kao i moguće oduzimanje bodova, ali u Engleskoj je zakon drugačiji, tačnije ne potpada samo pod sportsku prevaru, već će se umešati i državni organi.

O čemu se radi, objasnio je ekspert za finansije Mo Čatra.

"Zaboravlja se na član 17 Zakona o prevari iz 1968", kaže ovaj ekspert.

"Ako se pokaže na krajnjoj instanci da je Siti kriv za falsifikovanje finansijskih izveštaja, oni potpadaju pod krivični zakon, tu više nema nikakve veze sa fudbalom", dodaje Čatra.

Tačnije, slučaj preuzimaju tužioci, sledi krivčno gonjenje, uključuju se službe za poreske i sve druge prevare. Postoji velika mogućnost da je zakon prekršen i da na osnovu dokaza koje ima UEFA, Mančester Siti čeka suđenje.

U tom slučaju, neizbežno bi bilo izbacivanje iz lige, klub ne može tužbama da odlaže izvršenje, pa bi se sve pretvorilo u englesku varijantu "Kalćopolija" gde je Juve iscrpeo sva pravna rešenja, ali je odmah morao u niži rang.

Kako se priča odvija ovo je jedna od potencijalnih posledica, dakle izbacivanje iz profesionalnog fudbala što bi moglo da znači pad u petu ligu, nije nimalo nerealna situacija, zavisi od optužbi.

Recimo, i to da savez istražuje način na koji je Siti duplirao prihode 2012. kada je FFP stupio na snagu.
 
Siti - Krizni menadžment, zna se ko će voditi tim i u četvrtoj ligi!

U Sitiju tvrde da se neće predati, prvi je nogu povukao Gvardiola. On je navodno igračima rekao da od njih očekuje lojalnost, da je spreman da ih vodi i u četvrtoj ligi, ako se, ne samo kazna UEFA održi već bude otvoren krivični postupak koji bi "Građane" mogao da baci u niži rang takmičenja.

I Feran Sorijano direktor kluba, kaže da će, ma šta se desi, Siti ostati na okupu, a "San" piše da je stigla poruka od Šeika Mansura da nastavlja da ulaže, bez obzira na gubitke.

Sa igračima je drugačije, klub razgovara sa agentima, deo njihovih ugovora je vezan za bonuse za plasman u Ligu šampiona, to treba rešiti, a samo izbacivanje naredne godine znači gubitak od 200 miliona za Siti.

Ne vidi se kroz kakav budžet će biti pokriven, osim prodaje igrača, mada neki, poput Sterlinga i ne pomišljaju da odu.

U klubu se nadaju da će čitava priča biti završena u Lozani, da će pobediti UEFA i optužbe oko kršenja fer-pleja.

Podršku su dobili od ogorčenog neprijatelja, Gerija Nevila, koji kaže da je FFP najobičnija glupost, da jednostavno vlasnici treba da ulažu i da je novac iz Abu Dabija omogućio Sitiju da stigne i prestigne Juvnajted.

Džejmi Karager dodaje da bi najbolji izlaz za Siti bio da osvoji Ligu šampiona.

"To bi izložilo ruglu UEFA, oni će očajnički želeti da Real eliminiše Siti. Možete da zamislite šta bi se desilo da uzmu evropsku titulu u godini kada su isterani iz takmičenja", smeje se legendarni kapiten Liverpula.

U Sitiju se zabranili članovima kluba da komentarišu na društvenim mrežama odluku UEFA, ali su održali i sastanke sa zaposlenima i uveravali ih da ne paniče, da su im poslovi sigurni, odnosno da nikakva kazna neće ugroziti funkcionisanje kluba.
 
"Građani" teško optužuju, ovi klubovi su "namestili" Siti!?

Prema informacijama iz Sitija, u klubu ozbiljno sumnjaju da iza kazne stoji nekoliko klubova koji žele da ih "sklone sa pita".

Naime, vlasnici veruju da je u pitanju i politika, da je ovo početak obračuna sa Emiraćanima, a da iza svega stoji Katar, ali i klubovi koji imaju svoje interese.

Jasno, PSŽ je prvi "osumnjičeni", oni su na neki način radili isto što i Siti, oslođeni su optužbi, a njihov prvi čovek Naser Al-Kelaifi je u izvršnom komitetu UEFA i to kao jedan od predstavnika asocijacije klubova.

Sitijevi advokati osporavaju odluku UEFA, stvar je rešena 2014. i ne može bit predmet istrage i druga da je evropska kuća fudbala serijom članaka i zauzimanjem pozicije prejudicirala presudu.

Ali, koji ostali klubovi stoje iza "nameštanja igre" Sitiju. U pitanju su Bajern i Real, ali i navodno konkurencija u Engleskoj koja će najviše profitirati od eventualne kazne.

Navijači su čvrsto uz klub. Oni smatraju da je fudbalska "aristokratija" Evrope, ujedinjena u tome da spreči Siti da zavlada evropskim fudbalom, ali i kažu da će ostati uz klub i da ih niko neće podeliti.
 
"Građani" jasni, optužbe su lažne, ulažu žalbu!

Fudbalski klub Mančester siti uložiće žalbu na odluku UEFA o izbacivanju iz evropskih takmičenja zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

stadion640493808020160701191626.jpg

Foto: mancity.com

"Najvažnija stvar je da optužbe nisu tačne. One jednostavno nisu tačne. Navijači mogu da budu uvereni u to. Takodje, učinićemo sve da to i dokažemo", izjavio je izvršni direktor kluba Feran Sorijano.

Siti je izbačen iz evropskih takmičenja na dve sezone i kažnjen je sa 30 miliona evra.

Konačnu odluku o kazni doneće Sud za sportsku arbitražu u Lozani.

"Mi smo profitabilan klub, nemamo dugove, naši računi su proveravani više puta, od strane svih mogućih organa. Sve je kristalno čisto", kazao je Sorijano.

 

Back
Top