Удео Албанаца (Малисора) у етно-генези данашњих Бошњака из Рашке области

Krishna

Elita
Poruka
23.161
Колико Бошњака из Рашке области или Санџака има албанско порекло? Знам да Санџаклије имају јаку генетску везу са Албанцима по мушким лозама (y днк), али већ постоји тема о генетици и не бих о томе овде. Занимају ме историјске чињенице о сеобама Малисора из северне Албаније у Рашку област. Сеоба Климента и нешто мање делова других албанских/малисорских племена на Пештер почетком 18-ог в. је позната, али то није била ни прва а ни једина сеоба Албанаца у Рашку област.

На овом најстаријем снимку Новог Пазара из 1904. види се да већина људи има типичне албанске (гегијске) ношње.

Pa ako.gledas ove DNK testove, polovina njih su Malisorskog, a druga polovina poreklom od srpskih plemena iz Brda. Vrlo se razlikuju genetski od muslimana iz prijepoljskog i pribojskog.kraja, koji najvise lice na na durmitorski kraj. Inace muslimani iz NPa su ubedljivo genetski najbalkanskija skupina pa mozda i na celom Balkanu.

Pa ako.gledas ove DNK testove, polovina njih su Malisorskog, a druga polovina poreklom od srpskih plemena iz Brda. Vrlo se razlikuju genetski od muslimana iz prijepoljskog i pribojskog.kraja, koji najvise lice na na durmitorski kraj. Inace muslimani iz NPa su ubedljivo genetski najbalkanskija skupina pa mozda i na celom Balkanu.

По неким проценама удео албанских мушких лоза код Санџаклија је чак око 2/3. Ипак мислим да је то претерано и да је заправо 40-50%, док је остало углавном од црногорских Брђана.

По неким проценама удео албанских мушких лоза код Санџаклија је чак око 2/3. Ипак мислим да је то претерано и да је заправо 40-50%, док је остало углавном од црногорских Брђана.
Pa polovina okvirno potiče od Malisora a polovina od srpskih plemena.
Mislim da su Malisori imali mnogo veći prirodni priraštaj i da su zbog toga praktično dostigli 40-50%.

Хм он је био испрва један од 6 санџака босанског пашалука па је Карловачким миром одвојен од Босне која је окупирана од Аустроугарске.
Овај Санџак остаје под турском влашћу али и у тесној вези са Косовом , Призренским вилајетом , Скадарским и тд.
Није тајна да су се Албанци у једном периоду разбашкарили до Ниша , Лесковца и тд. Тако да постоји огроман број Албанаца у овој причи.
Као и сама чињеница да су Брђани због лоших услова живота и немогућности пљачке увек прелазили много лакше на ислам од осталих крајева.
Није ни искључено да су ове области и сами Турци плански насељавали да би имали пут безбедан према Босни од брђанских пљачкаша , хајдучије па некад и од Албанаца муслимана.
Индиреректан податак даје стање Призренске лиге где траже аутономију и језик у сва 4 вилајета а само су у Скадарском имали већину.
У Босни Бошњаци такође говоре да су Санџаклије доста измешани са Албанцима и нису у највећој љубави осим политички. Нису баш ради давати жене једни другима а нарочото су задрте Санџаклије када дају жену Бошњаку из Босне. Аустроугарска је оставила велики утицај на Босну власт је била благонаклона према Бошњацима и хтела им је подарити услове боље него у Турској да би их одвезала од турских власти. Заиста су Бошњаци тада неупоредиво боље живели него у турским земљама укључујући и Србију и Бугарску и Муслимане.
имао сам једног друга у војсци презивао се Дедејић из Тутина као и црногорски самозвани митрополит Мираш Дедејић.
Говорио ми је да му је прадеда био Шиптар и да је живео у брду у брвнари и стари кревет где је спавао са 2 жене. Тако смо и почели разговор о томе
шалећи се на рачун тога и женске еманципације као код нас. Каже "Сад да те види са другом нема шансе више да те погледа"!z:)

Осим несумњиво развијене цркве имали смо среће Лазар је увалио Твртку круну вреоватно надајући се ако би та круна била што западније и ушла у сферу Угара и Аустријанаца и папе да би била можда одбрањена и са запада међутим ништа од тога. Чим је босанско краљевство пало то је био велики талас сеоба у Зету и Србију јер у свим племенима у Црној Гори постоје народна предања да су староседеоци мали и црни да су се међусобно поубијали и истребили и да су увек давали више попова него ратника за разлику од досељеника који су били сточари , номади и ратници.
Турци готово одмах створили босански пашалук са 6 саџака укључујући и овај рашки.
Да Лазар није Твртку увалио круну данас би ми били Бошњаци који хејтују на Србе а воле Турке као ми Русе.

Осим несумњиво развијене цркве имали смо среће Лазар је увалио Твртку круну вреоватно надајући се ако би та круна била што западније и ушла у сферу Угара и Аустријанаца и папе да би била можда одбрањена и са запада међутим ништа од тога. Чим је босанско краљевство пало то је био велики талас сеоба у Зету и Србију јер у свим племенима у Црној Гори постоје народна предања да су староседеоци мали и црни да су се међусобно поубијали и истребили и да су увек давали више попова него ратника за разлику од досељеника који су били сточари , номади и ратници.
Турци готово одмах створили босански пашалук са 6 саџака укључујући и овај рашки.
Да Лазар није Твртку увалио круну данас би ми били Бошњаци који хејтују на Србе а воле Турке као ми Русе.
Ovo uopšte nema smisla.
Možda bi bili severni makedonci :roll:

Ovo uopšte nema smisla.
Možda bi bili severni makedonci :roll:

Ко зна то је била мала шала на наш рачун , можда Бугариz:mrgreen: свакако да су Албанци имали јаку родовску традицију Геге нарочито и што нису дозвољавали Тзрцима да им се превише мешају у њихове интерне ствари. Они су негде очували свест народну без обзира на ислам они нису баш у љубави са католицима и православцима али ипак их лакше прихватају него странце било које вере.
Тако је било и са Србима мухамеданцима до 18. века онда су лошим политичким одлукама као утицајем цркве створили анимозитет.
У мемоарима књаза Николе у време првог српско-турског рата он је кренуио за Херцеговину није дозвољавао војсци да се лоше опходи према муслиманима јер је говорио да доста нашег племства има међу њима. Крајњи резултат је био да га је дочекао један хоџа и захвалио се и чуо да војска није дирала домаће муслимане и рекао му је доста је и њима Стамболија ,преко главе, тако да су му се прикључили и бошњачко-муслимански одреди у Херцеговини у борби против Турака.

Колико Бошњака из Рашке области или Санџака има албанско порекло? Знам да Санџаклије имају јаку генетску везу са Албанцима по мушким лозама (y днк), али већ постоји тема о генетици и не бих о томе овде. Занимају ме историјске чињенице о сеобама Малисора из северне Албаније у Рашку област. Сеоба Климента и нешто мање делова других албанских/малисорских племена на Пештер почетком 18-ог в. је позната, али то није била ни прва а ни једина сеоба Албанаца у Рашку област.

На овом најстаријем снимку Новог Пазара из 1904. види се да већина људи има типичне албанске (гегијске) ношње.

Masa. I Ljajići i Ugljani su posrbljeni Arnauti.

Jedino za Zukorliće ne znam poreklo.

Ovo bi trebalo daje Zukorlic, pripada grani BY218801. Najslicniji su mi neka dva Albanca i jedan Bugarin,

https://www.yfull.com/tree/R-BY218801/

Uh. Pa možda je i on. :huh:

Voleo bih da nešto iskopamo još o tim Zukorlićima...pričao sam jednom sa jednim mnogo učenim Rahićem; rekao mi je čovek da je kod njih u suštini sva elita od Arnavutluka; menjale su se ideologije, države, jezici, pa i prezimena, ali famelja je ostala kroz sve silne generacije.

Uh. Pa možda je i on. :huh:

Voleo bih da nešto iskopamo još o tim Zukorlićima...pričao sam jednom sa jednim mnogo učenim Rahićem; rekao mi je čovek da je kod njih u suštini sva elita od Arnavutluka; menjale su se ideologije, države, jezici, pa i prezimena, ali famelja je ostala kroz sve silne generacije.

Cek, to je taj Rahic sto je malopre neko aludirao da si ti taj? :D

Pa ne znam, mozda, mada nesto ne verujem da bi islamizirana brdjanska plemena ( Kuci, Vasojevici i Bjelopavlici ) krotko cutala dok Albanci zauzimaju glavne pozicije. Nekako mi takvo ponasanje nije dovoljno crnogorsko, vidi samo ko je obicno direktnor preduzeca po BGu :hahaha:

Pa ne znam, mozda, mada nesto ne verujem da bi islamizirana brdjanska plemena ( Kuci, Vasojevici i Bjelopavlici ) krotko cutala dok Albanci zauzimaju glavne pozicije. Nekako mi takvo ponasanje nije dovoljno crnogorsko, vidi samo ko je obicno direktnor preduzeca po BGu :hahaha:

Pa, mislim da to prosto ima veze sa imovinom? Možda ih ima previše da bi ih npr. poklali '44. pod izgovorom socijalističke revolucije, posebno ako su se na vreme stavili na pobedničku stranu.

Poslednja izmena od moderatora:
Masa. I Ljajići i Ugljani su posrbljeni Arnauti.

Jedino za Zukorliće ne znam poreklo.
Upravo za Zukorliće iz Orlja Ejup Mušović je pisao da su nekoliko decenija ranije (u odnosu na Mušovićev rad) govorili kući albanskim jezikom.
A rečeno mi je da je u ovoj emisiji Zukorlić naveo da je poreklom od Kuča, mada je iskreno nisam gledao.

Ko nije znao sada da zna - Nikola Tesla je poreklom bio Albanac iz Sandžaka. Informacija koja je počela poprilično da se širi među Albancima od prošle godine.
Eto tako.

https://kastriotet.al/?p=5099&fbclid=IwAR0V_qg_0HbDgrpHywzmkiTxKqtGNuiaIQkiyD4hvO-l9ZcC_8XrgGxaXig

https://www.google.com/search?q=nik...ps4sKHeveAGY4ChDy0wN6BAgFEDw&biw=1707&bih=838

Ajme, koje gluposti...
Postoje popisi Like s početka 18-om veka na kojima su popisani Teslići (kasnije je prezime modifikovano u Tesla) i koji imaju regularna srpska imena. Teslići su u Liku došli iz severne Dalmacije (okolina Knina) krajem 17-og veka, a još daljim poreklom su vrv. sa Kupresa. Nisu iz Raške, a sve i da jesu to nije nikakav dokaz da su povezani sa Albancima koji su novija pojava u Raškoj isključivo kao nosioci islama. Tesla je bio R1a, slovenska haplogrupa koja sa Albancima veze nema.

Ajme, koje gluposti...
Postoje popisi Like s početka 18-om veka na kojima su popisani Teslići (kasnije je prezime modifikovano u Tesla) i koji imaju regularna srpska imena. Teslići su u Liku došli iz severne Dalmacije (okolina Knina) krajem 17-og veka, a još daljim poreklom su vrv. sa Kupresa. Nisu iz Raške, a sve i da jesu to nije nikakav dokaz da su povezani sa Albancima koji su novija pojava u Raškoj isključivo kao nosioci islama. Tesla je bio R1a, slovenska haplogrupa koja sa Albancima veze nema.

Tačno je sve to što si napisao. Ovo je počelo da se širi po internetu i društvenim mrežama prošle godine. Za početak će u ovo poverovati hiljade ljudi, a vremenom će se početi sa tribinama i pisanim radovima dok na kraju to ne postane zvaničan stav šiptarske intelektualne elite.
Vidimo šta trenutno čine sa našim starim manastirima i crkvama na Kosmetu.

Tačno je sve to što si napisao. Ovo je počelo da se širi po internetu i društvenim mrežama prošle godine. Za početak će u ovo poverovati hiljade ljudi, a vremenom će se početi sa tribinama i pisanim radovima dok na kraju to ne postane zvaničan stav šiptarske intelektualne elite.
Vidimo šta trenutno čine sa našim starim manastirima i crkvama na Kosmetu.

To je kao sa onim tzv. Teslinim dnevnicima, što su zahvaljujući nekima
uspeli prodreti i u mejnstrim, pa tako i prevariti ne beznačajan broj ljudi. :roll:

OK, znači i Zukorlići su. :lol:
Pardon možda sam i pogrešio. Sada sam tek obratio pažnju na okolni tekst i kontekst i vidim da se spominje da su mnogi primili albanski jezik od albanskih kolonista i da se sprovodila albanizacija nad pešterskim Kučima. Možda je i Zukorliće zahvatio taj proces.
No meni nije jasno kako Zukorlić koji je i sam svestan svog porekla može da se izjanjava kao Bošnjak. Kakve veze Bosna i Bošnjaci imaju sa Kučima?
I gradonačelnik Novog Pazara Biševac je Kuč poreklom.

Pardon možda sam i pogrešio. Sada sam tek obratio pažnju na okolni tekst i kontekst i vidim da se spominje da su mnogi primili albanski jezik od albanskih kolonista i da se sprovodila albanizacija nad pešterskim Kučima. Možda je i Zukorliće zahvatio taj proces.
No meni nije jasno kako Zukorlić koji je i sam svestan svog porekla može da se izjanjava kao Bošnjak. Kakve veze Bosna i Bošnjaci imaju sa Kučima?
I gradonačelnik Novog Pazara Biševac je Kuč poreklom.

Pa nikakve.

Kako kaže Šerbo Rastoder; sebe naziva ličnošću složenog identiteta. On sebe smatra i Crnogorcem i Bošnjakom i tačno zna od kog je plemena i kad je bila islamizacija itd...

На крају Његош " Није важно како се крстиш већ каква крв твојим жилама тече"......
Нисам стручњак али мислим да ми не можемо генетски се много разликовати од великог дела Албанаца , Бошњака , Хрвата , Црногораца.
Ушли смо у овај поредак средњег века као културолошке , језичке и идеолошке заједнице које су касније постале нације. Нешто спонтано нешто уз инжињеринг али овде се не ради о Бошњацима као крвној нацији и мислим да они то тако не гледају већ језички , идеолошки , верски.

Зукорлић је поменуо када га је Шешељ исправио где је била столица Арија у Сирмиуму и тд. Онда се вратио на Порфирогенита и Часлава.
Зукорлић је рекао знам то је у доба Твртка цинично , Шешељ на крају не Зукорлићу то је било пре.
На крају Зукорлић прихватајући Шешељеву поставку каже све је то у реду али мени је најдоминантније како се човек осећа као шта!
Ја на то не могу да приговорим никоме!

Back