UDB-a pucala na Pavelica u Argentini

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
33.762
Publicista i književnik Đurica Labović u knjizi pod naslovom „PET HITACA U PAVELIĆA (obaveštajni roman)“, a koju zastupnici Jovovićeve verzije atentata uopšte nisu uzeli u obzir , koja govorii ko je zapravo pucao na Pavelica, a takodje i Marko Lopusina.
Pet-hitaca.jpg

Marko Lopušina u knjizi „UBIJ BLIŽNJEG SVOG“. I ona ukratko glasi:
Posle Drugog svjetskog rata, jugoslovenska komunistička vlast, njen državni vrh i tajna služba, pravili su planove ili likvidaciji ili obezbjeđivanju ekstradicija izbeglih u inostranstvo kvislinga, saradnika fašističkih i nacističkih okupatora u ratu, koje je smatrala ratnim zločincima, da bi se obračunali sa njima ili ih priveli pravdi i sudili im u zemlji.

télécharger.jpg

Postojala je u vrhu poratne Jugoslavije namera da se pronađe i uhvati u inostranstvu i poglavnik NDH Ante Pavelić, da se, ako već vlasti Argentine neće da ga legalnim putem izruče, isti kidnapuje, otme i prinudno prebaci i dovede u Jugoslaviju da mu se sudi. Kad je jugoslovenska vlast saznala da se Pavelić s porodicom krije u Argentini, jugoslovenska UDBA poslala je Slobodana Uču Krstića da ispita mogućnosti hvatanja Pavelića i solucije njegovog prebacivanja, odnosno prinudnog dovođenja u Jugoslaviju.

Prema ispitivanjima Krstića postojala je realna šansa da se to može fizički uraditi i kidnapovati Pavelić. Stoga je navedeni Krstić krenuo u akciju i navodno pronašao dva jugoslovenska emigranta koja su za novčanu naknadu pristala da otmu Pavelića. Međutim, u međuvremenu jugoslovenska UDBA je odustala od te namjere, jer je smatrala teško izvodljivom, rizičnom i skupom.

Labovića, koje prenosi i M. Lopušina, neko iz službe donio odluku da se puca na Pavelića, a taj neko bio je „Žarko“ (ne pominje mu se prezime), koji je delovao po uputstvima iz jugoslovenskog diplomatsko-konzularnog predstavništva Jugoslavije u Argentini, te se pominje u tom smislu diplomata Boško Vidaković da je vodio rečenog agenta. Ta akcija atentata na Pavelića šifrofana je pod imenom ovog tajnog agenta „Strela“.

U SDB-u Jugoslavije tu akciju su vodili Edi Brajnik i Milan Vasić. Egzekucija je bila planirana za 10. april 1957, kada Pavelić odlazi na ručak u centar Buenos Ajresa. Đurice Labovića u navedenoj knjizi, atentator UDBA pod imenom „Žarko“ je toga dana nasred ulice ispalio pet hitaca (metaka) na Anta Pavelića i odmah sio u auto i njime pobjegao i zatim napustio Argentinu.
Posle Drugog svjetskog rata, jugoslovenska komunistička vlast, njen državni vrh i tajna služba, pravili su planove ili likvidaciji ili obezbjeđivanju ekstradicija izbeglih u inostranstvo kvislinga, saradnika fašističkih i nacističkih okupatora u ratu, koje
Iskaz Blagoja Jovovića je jedan i jedini navodni „izvor“ o imenu atentatora na Pavelića. Dakle, u pitanju je Jovovićeva lična priča, koju ne prati nijedno istorijsko svjedočanstvo. To je montirana priča bez izvora.
Znači, u modernoj srpskoj istoriografiji dok Blagoje Jovović krajem 1998. nije posjetio Crnu Goru i ispričao vlastitu (i četničku) bajku, odnosno izmišljotinu, da je on pucao na Pavelića, srpska istoriografija, uopšte, nikad i nigde nije pomenula da je četnička emigracija i posebice Blagoje Jovović (rodom iz Kosića, sela u Bjelopavlićima), izvršitelj atentata na Pavelića.
Nema ni aluzije u istorijskim izvorima da to može biti tačno. Nikad ni četnička poratna emigracija u Argentini i SAD i u Evropi nije to tvrdila, niti igde ikad pomenula Jovovića kao atentatora.
Ni jugoslovenski komunisti, odnosno jugoslovenska vlast u FNRJ i SFRJ i njena diplomacija, koji su pokušali da dobiju ekstradiciju Pavelića od vlasti Argentine da mu sude za ratne zločine u zemlji (kao kasnije Andriji Artukoviću što su sudili nakon sto je izručen SFRJ 1986) ni u jednom, istoriografiji poznatom dokumentu, izvoru, zapisu nijesu pomenuli da su četnicki emigranti pucali na Pavelića u Argentini i ranili ga, a još manje da su naveli da je to personalno učinio Blagoje Jovović.
nače, valja navesti da je 1999. preminuli g. Blagoje Jovović bio sporedna i skoro nepoznata osoba u okviru četničkog pokreta i njegovih oružanih formacija u zemlji tokom rata i potom u emigraciji i u njenoj štampi i periodici anonimna ličnost, te da istorijski izvori kazuju da on nije pucao na Pavelića, niti ga ranio, niti postoje dokazi da je on to uradio.
O Paveliću i ustašama je istoričar prof. dr Bogdan Krizman, najveći znalac te problematike napisao hiljade i hiljade stranica i nikad i nigdje ne samo da nije pomenuo Blagoja Jovovića, nego ni to da je četnicka emigracija organizirala i izvela atentat na Pavelića.
Takođe, nijedan izvor ustaške provenijencije (ustaške emigracije) ne spominje Blagoja Jovovića kao atentatora, niti četničke emigrante da su oni pucali i ranili Pavelića.
222566116.jpg

To ne pominje nigdje u javnim iskazima, ni Pavelićeva ćerka Višnja koja je u emigraciji s njim živjela u Argentini, prije i za vrijeme atentata i potom Španiji.
Ta verzija da je četnička grupa samoinicijativno, na čelu sa Blagojem Jovovićem planirala, organizovala i izvela atentat na ustaškog poglavnika u emigraciji, lansirana je i objavljena krajem 1998. i tokom 1999. godine. Kad je tada ostarjeli Blagoje Jovović došao iz Argentine u Crnu Goru i „ispovijedio“ se, nakon tobože 42 godine „zavjeta ćutanja“ srpskom mitropolitu Amfilohiju Radoviću i ispričao mu priču da je on pucao na Pavelića i ranio ga sa sva metka….

To Jovovićevo kazivanje pretočio je potom u knjigu pod naslovom „DVA METKA ZA PAVELIĆA“ – „novinar“ Tihomir Tiho Burzanović. Tako da je u konačnici ispalo da se Blagoje Jovović nije ispovijedio u crkvi svom mitropolitu Amfilohiju Radoviću, a sveta tajna ispovijedi bi trebala biti strogo čuvana, nego „novinaru“ Tihu Burzanoviću, koji je potom objavljujući knjigu tu „ispovijest“ na sva zvona objavio da je svi čuju i znaju za nju.
Sa ciljem da „stvore“ novog „nacionalnog heroja“, da izgrade novi „mit“ s političkom i ideološkom upotrebom, o Blagoju Jovoviću kao „osvetniku za sva srpska stradanja i patnje“, Vučićeva vlast u Srbiji tu „maštovitu“ naraciju odnosno lažibajku je objeručke prihvatila i na osnovu nje, a budući da veliča četnike, promijenila ime Zagorske ulice u Zemunu i dala joj ime ulica Blagoja Jovovića. Izgleda mi da se u zadnje vrijeme organizuju promocije knjiga o Blagoju Jovoviću u Crnoj Gori sa sličnim pretenzijama.
To govori i o tome da četnička emigracija nije organizovala i izvela atentat na Pavelića, što je i logično budući na mnoge primjere koalicije četnika i ustaša u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv NOB-a i partizana i ratne sporazume između Draže Mihailovića i Anta Pavelića, odnosno njihovih poklisara. Iako nije u istom kontekstu, ali je važno reći da ne treba zaboraviti sporazum o podeli Jugoslavije zaključen između dr Anta Pavelića i dr Milana Stojadinovića 1954. godine u Buenos Ajresu (Argentina). Iako Stojadinović nije bio četnik, rado se i brzo dogovorio sa Pavelićem u Argentini o saradnji na razbijanju Jugoslavije.
https://docs.google.com/viewer?a=v&...Jrb2JvZ2ljZXZpYzg3fGd4OjRmMGNlOTYwNmNjMDA0ZmU
https://fr.scribd.com/document/406643245/Krizman3-pdf

Ko je ubio Pavelića​

 
Poslednja izmena od moderatora:
Дакле ипак нису они убили Павелића иако су га тражили, чак су хтели да га заробе живог и сазнају још понешто од њега о скривеном злату и акцијама против комунистичког режима у Југославији.
А контакт су покушали да успоставе преко Стојадиновића што је већ показано.
 
„Мистерија убиства Анте Павелића“ (Ко је Благоје Јововић, човек који је пуцао у Павелића)?
Sta je dokaz ? Bkagoje Jovovic ''kaze''

Ovde na forumu kada je bio pdf Drugi svetski rat kada su bile rasprave da bi dokazao to sto tvrdis trebalo je postavis brdo dokumentata italijanske, nemacke, saveznicke, partizanske, cetnicke, ustasek...onda se trazio i broj cipela i dnk, i zlatno pravilo je bilo ''ne veruje se na lepu rac''
 
:hahaha:
каже комунац који цитира удбаша спасића који се не скида са дотичних медија

ти комуно-таблоиди су основани и намењени само за вас, комуночељад
Vazno je da ti tvrdis da bi Tito pavelica doveo u Bg i dao bi mu funkciju
:super:
 
Sta je dokaz ? Bkagoje Jovovic ''kaze''

Ovde na forumu kada je bio pdf Drugi svetski rat kada su bile rasprave da bi dokazao to sto tvrdis trebalo je postavis brdo dokumentata italijanske, nemacke, saveznicke, partizanske, cetnicke, ustasek...onda se trazio i broj cipela i dnk, i zlatno pravilo je bilo ''ne veruje se na lepu rac''
Доказ су папири УДБЕ, видиш чак и они су знали за Јововића.
Са друге стране нема доказа да су они извели атентат на Павелића, па чему онда спиновање још у наслову теме?
 
Poslednja izmena:
Доказ су папири УДБЕ, видиш чак и они су знали за Јововића.
Са друге стране нама доказа да су они извели атентат на Павелића, па чему онда спиновање још у наслову теме?
Gde su ti ''papiri'' Ozne ? Ko ih je objacio ?
Dokazi za Jovovica su sta ? Njegova prica ?
 
Као прво где су докази да је УДБА пуцала на Павелића?
Као друго слушај шта прича човек.
Nempj da skreces teme, rekao si da je UDBA objavila papire da je Jovovic pucao, postavi ta dokumenta !!!
Daj dokumente, a ne price.
Ja kada sam dokazio neke istorijske cinjeice, i ti i Bane i kompanija ste trazili brdo dokumenata da bih dokazao, a sada se veruje na res ???!!!
 
Nempj da skreces teme, rekao si da je UDBA objavila papire da je Jovovic pucao, postavi ta dokumenta !!!
Daj dokumente, a ne price.
Ja kada sam dokazio neke istorijske cinjeice, i ti i Bane i kompanija ste trazili brdo dokumenata da bih dokazao, a sada se veruje na res ???!!!
Видиш ли ти који си наслов теме ставио!
Огњен Карановић помиње документа УДБЕ где стоји да су знали за Јововића, престани да се блесавиш и слушај шта прича човек.
Ништа ти ниси доказао.
 
Видиш ли ти који си наслов теме ставио!
Огњен Карановић помиње документа УДБЕ где стоји да су знали за Јововића, престани да се блесавиш и слушај шта прича човек.
Ништа ти ниси доказао.
Gde je taj dokument Ozne ? Imaju ga , a nisu ga objavili i ja treba da verujem u to ?
Nije istorija ''slusanje'' sta neko prica !
Inace Ognjen Karanovic predstavlja da je istorija ''verovanje nan rec''
- 59.19 Iznosi podatak da je u Banovini Hrvatskoj ubijeno preko 800 Srba, a sta je izvor za to ? Savo Skoko pisao o tome, ali sam istoricar Ognjen Karanovic kaze da on taj izvor na koji se poziva Savo Skoko nije video, ali mu veruje na rec....
Price i verovanje na rec, apsolutno ne mogu da budu istorijske cinjenice !
 
да се удба питала, довела би га на место функционера у београд

Uvek postoji opcija da neko u UDBA nije shvatio baš ko su oni i šta im je svrha pa je nešto tako ili slično organizovao

Zato su par godina kasnije odlučili da preduprede sve takve soliste, neko se zakucao u drvo, neko je "prisluškivao" najvećeg sina naroda i narodnosti (sin je inače bio u poodmakloj starosti, ali ko te pita)
 

Back
Top