Udati se, a ne promeniti prezime

Ово је 21. век. Разводи су све чешћи, тако да ова виртуелна и није толико виртуелна као што некима звучи. Не кажем да то подржавам, далеко од тога. Али ситуација коју сам горе навела није хипотетичка (добро, мало сам претерала када сам поменула пет развода, али је битна поента). Знам једну жену која се удала по други пут. Из првог брака има једно дете које живи са њом и њеним новим мужем и носи презиме и оца и очуха. Њено презиме се нигде не помиње. Да ли те то нормално? Да ли је у реду да дете носи презиме неког ко му није ништа, а не оне која га је родила и која га издржава?

Nije važno koji je vek., ta žena o kojoj govoriš je slučaj a ne pravilo. To što se ona udala, ne znači da se i njeno dete udalo (vidi naslov). Njen motiv je verovatno bio materijalne prirode, da osigura nasledstvo za svoje dete (a često na štetu rođene dece dotičnog iz prethodnog braka). Skrećemo s teme, a svako punoletno lice može da uzme pseudonim koji neće imati veze s ovim nebulozama ekscentričnih roditelja. A možda poželi da uzme i majčino devojačko?!

dijete bi trebalo da ima ocevo prezime bez obzira na maine buduce veze, brakove, razvode.
naravno ako ga otac prizna ili vec bude u braku sa djetetovom majkom.
nervira me strasno taj stav "cvrstih, emancipovani" zena sto citam na ovoj temi!
a vecina razvedena, vjerovatno i tolika agresija prema promjeni prezimena!
BEZ UVREDE ako se neko pronadje, ovo je samo moj stav!

Са моје стране наравно да нема увреде. Ово је само дискусија и мислим да нико не би требао да се осети увређеним оним што је чуо на форуму. Поштујем свачији став, ма колико био различит од мог, и мислим да би овај свет био прилично досадно место када бисмо сви мислили исто, као неки зомбији.

Мислим да сам већ рекла да се не слажем са бројним разводима. То није нормално, и са особом која се толико пута венчава и разводи, без обзира да ли је мушко или женско, нешто озбиљно није у реду, а деца су та која испаштају. Сматрам да брак треба да буде за цео живот, али га је у данашње време тешко одржати.

Оно што мени лично највише смета јесте наметање своје воље другима, на пример, када муж захтева од жене да узме његово презиме, јер у супротном неће бити венчања. То је претеривање. Мислим, ако ако волиш жену са којом ћеш да се ожениш, зар је стварно важно како се она презива. Ако мој будући муж није у стању да испоштује моју жељу да задржим своје презиме, зашто онда да се удајем за њега. Ако не може да са са тим сложи, како ће да реагује на моје будуће, важније одлуке или жеље. Такав брак може да се заврши или моји потпуним потчињавањем, или разводом.

Nije važno koji je vek., ta žena o kojoj govoriš je slučaj a ne pravilo. To što se ona udala, ne znači da se i njeno dete udalo (vidi naslov). Njen motiv je verovatno bio materijalne prirode, da osigura nasledstvo za svoje dete (a često na štetu rođene dece dotičnog iz prethodnog braka). Skrećemo s teme, a svako punoletno lice može da uzme pseudonim koji neće imati veze s ovim nebulozama ekscentričnih roditelja. A možda poželi da uzme i majčino devojačko?!

Извињавам се што сам мало скренула да теме, али осетила сам потребу да поменем тај пример, посебно зато што знам да није из материјалних разлога, већ због традиције. . :) Ах, кад би људи били мало флексибилнији по том питању...:(

Мислим да је важно који је век, ствари су данас много другачије него пре нпр. 100 година. Многе жене раде и заједно са мужем издржавају децу, многе саме издржавају децу, неке издржавају и децу и мужа........Поново сам скренула са теме, али мислим да је питање промене или задржавања девојачког презимена уско везано са статусом жене у друштву.

Задржавање свог презимена видим као начин да покажем да сам самостална особа, да могу да бринем о себи и о својој деци, да могу сама да одлучујем о свом животу. Многима ово нема смисла, али шта ја ту могу. То, наравно, не значи да мислим да је особа која узме мужево презиме све супротно од горе наведеног, таман посла, нити имам негативан став о браку. Једноставно, то је мој начин да изразим своју независност.

Породицу треба да чине родитељи и деца. Деци је најбоље да одрастају уз оба родитеља, а родитељима је лакше да одгајају деци заједно.

Po vasim opisima, zene koje su imale vise brakova su za zoo vrt i proucavanje... kao da su svi imali jednog momka u zivotu. :neutral:

Једно је имати више момака/девојака у животу, друго је удати/оженити се пет, шест или више пута. Брак подразумева децу, а приликом развода деца су та која највише испаштају.

Мислим да такве особе нису за брак, и стога, ако су се удали/оженили три, четири пута, у чему је смисао да се венчавају и пети пут? Због пара? Брак је велики корак и људи не треба у њега олако да ступају.

Једно је имати више момака/девојака у животу, друго је удати/оженити се пет, шест или више пута. Брак подразумева децу, а приликом развода деца су та која највише испаштају.
i odsustvo kontracepcije? :mrgreen:
ljudi van braka takodje imaju djecu, papir ne uslovljava radjanje ili stvaranje zajednice
....djeca znaju i odahnut nakon razvoda/rastave jer "steta" nije uslovljena razvodom vec ljudima koji su bili u braku
roditelji se prilikom razvoda razvode jedan od drugog, ne od njihove djece
Мислим да такве особе нису за брак, и стога, ако су се удали/оженили три, четири пута, у чему је смисао да се венчавају и пети пут? Због пара? Брак је велики корак и људи не треба у њега олако да ступају.
brak je bio velik korak u vrijeme kada zena nije smjela da se nadje sa muzem sama prije udaje a prvi put u njegovoj kuci je bio u bracnoj postelji u sobi do njegovih

ljudi van braka takodje imaju djecu, papir ne uslovljava radjanje ili stvaranje zajednice
....djeca znaju i odahnut nakon razvoda/rastave jer "steta" nije uslovljena razvodom vec ljudima koji su bili u braku
roditelji se prilikom razvoda razvode jedan od drugog, ne od njihove djece

brak je bio velik korak u vrijeme kada zena nije smjela da se nadje sa muzem sama prije udaje a prvi put u njegovoj kuci je bio u bracnoj postelji u sobi do njegovih

ti bas okreces zenin post ;)
nit rece ovo prvo a za drugo, ima stav, kao i ja, da je brak jos uvijek bitan!

dakle,
koja je to famozna razlika izmedju braka i ozbiljne veze osim formalnosti?
... i toga sto ce te selo ogovarati ako imas vise brakova, za razliku od ozbiljnih veza
Једно је имати више момака/девојака у животу, друго је удати/оженити се пет, шест или више пута. Мислим да такве особе нису за брак, и стога, ако су се удали/оженили три, четири пута, у чему је смисао да се венчавају и пети пут? Због пара? Брак је велики корак и људи не треба у њега олако да ступају.
Мислим да сам већ рекла да се не слажем са бројним разводима. То није нормално, и са особом која се толико пута венчава и разводи, без обзира да ли је мушко или женско, нешто озбиљно није у реду, а деца су та која испаштају. Сматрам да брак треба да буде за цео живот, али га је у данашње време тешко одржати.

Наравно. Нисам ни рекла супротно. Само деца која живе са једним родитељем углавном пате за оним другим.

[/QUOTE]....djeca znaju i odahnut nakon razvoda/rastave jer "steta" nije uslovljena razvodom vec ljudima koji su bili u braku. roditelji se prilikom razvoda razvode jedan od drugog, ne od njihove djece [/QUOTE]

Да, али један родитељ увек добије старатељство и настави да живи са дететом/децом, а други дете/децу виђа повремено и не живи са децом, растављени су.

[/QUOTE]brak je bio velik korak u vrijeme kada zena nije smjela da se nadje sa muzem sama prije udaje a prvi put u njegovoj kuci je bio u bracnoj postelji u sobi do njegovih[/QUOTE]

Моје мишљење је да ако неко не поштује брак, не треба у њега ни да ступа. А ако се неко венчана много пута, баш и не поштује брак, па чему онда та фарса? Наравно да је пре брак био велики корак, али и тада је било развода (само мање него данас) и било је деца ван брака.

Једно је имати више момака/девојака у животу, друго је удати/оженити се пет, шест или више пута

@unsaie
ne mozes reci da je bilo kakva ljubavna veza muskarca i zene (a ja sam tako shvatila gejin post, citajuci i ostale) i brak isto.
veza koja vodi do braka mi je slicna kao brak-samo u tom slucaju. da je ista nije.

Meni bi bilo najprirodnije da zadržim svoje prezime i dodam njegovo - nekako ja sam i dalje ćerka svojih roditelja i žena svog muža. Mada ako njemu to baš toliko znači, mogu i da uzmem njegovo prezime, nije mi to toliko bitno pitanje. Ali neko veće insistiranje i pritisak sa njegove strane da moram da uzmem njegovo prezime bi mi bio alarm za uzbunu.

Meni bi bilo najprirodnije da zadržim svoje prezime i dodam njegovo - nekako ja sam i dalje ćerka svojih roditelja i žena svog muža. Mada ako njemu to baš toliko znači, mogu i da uzmem njegovo prezime, nije mi to toliko bitno pitanje. Ali neko veće insistiranje i pritisak sa njegove strane da moram da uzmem njegovo prezime bi mi bio alarm za uzbunu.

Što alarm?
Pa muškarac se oseća veliko kada žena uzme njegovo prezime... to im imponuje...
E sad... svaka žena zna šta je za nju najbolje...
Neke vole da budu glavne, pa da zadrže svoje prezime...

@unsaie
ne mozes reci da je bilo kakva ljubavna veza muskarca i zene (a ja sam tako shvatila gejin post, citajuci i ostale) i brak isto.
veza koja vodi do braka mi je slicna kao brak-samo u tom slucaju. da je ista nije.
u pravu si,
kada nosis prsten to daje izvjesnu tezinu uobicajnim kucnim poslovima/ placanju racuna/ odnosu sa njim i njegovima/ etc. te cini znacajnu razliku u odnosu na isti taj zivot ali zivot bez prstena
nekako odjednom postanes dama, jelte, presla si na visi nivo

a djeca rodjena u porodici bez prstena imaju drugaciju dnk i dlakave shake
lapsus,
bez prstena nema porodice
Nije da se hvalim...:manikir::manikir::manikir::mrgreen:
:lol: ok, ti se ne racunas, poseban sucaj :p

u pravu si,
kada nosis prsten to daje izvjesnu tezinu uobicajnim kucnim poslovima/ placanju racuna/ odnosu sa njim i njegovima/ etc. te cini znacajnu razliku u odnosu na isti taj zivot ali zivot bez prstena
nekako odjednom postanes dama, jelte, presla si na visi nivo

a djeca rodjena u porodici bez prstena imaju drugaciju dnk i dlakave shake
lapsus,
bez prstena nema porodice

Vidim ja nešto mi dete čudno...mnogo dlakavo...znači to je to.:lol:

Muskarac koji je ovo napisao.... :worth:

"Bejah ponovo na svadbi u nedelju i, kako sam se naravno smorio k'o žutać onako sam, bez Tanje, ostavljen na milost i nemilost 'finih' narodnjaka,imao sam planty of time for razmišljati o toj famoznoj promeni prezimena u žena. Ponosna mama jedva zadržava suze radosnice, snaja sa osmehom uzima prezime njenog sina /mame su tu, čini mi se gore nego očevi, 'ako sam ja mogla da uzmem prezime ove moje pijandure, ima bogami i ti od mog sina'/, svi aplaudiraju, a onda ide ono zbijanje šala na račun mladoženje, kada matičarka, protokola radi, priupita i njega, za koje se on prezime odlučio.Hehe, da crkneš od smeha. I tako na svim svadbama, na kojima sam bio u poslednje 2 godine, a bilo ih je podosta. Naravno, zadesi se poneka, kao moja kuma Jaca, koja junački zadrži svoje-Crnjanski, pa kako da ga ne zadržiš-ali, naravno, i u takvim slučajevima,dete će da nosi prezime oca, kako drugačije !? I to mu nekako dođe kao glavni argument. Kako da se ne prezivam kao i moja deca? ******, uz svo razumevanje za kulturološku torturu i ispiranje mozga, koje devojčice trpe još od nesvesnog perioda,stvarno ste vi žene kreteni! Pa,ja da nosim dete u stomaku devet meseci, da trpim neke porođajne bolove, bože sačuvaj, i da se onda ono ne preziva kao ja-hehe, pa nema sile, taman se pokojni deda Pera i svi Drekalovići sve do Kastriota /koji je, btw, bio Šiptar/ vrteli u grobu kao propeleri.
I ta promena uopšte nije tako mala, beznačajna stvar. Jer,prvo tu žena radi nešto, što muškarac ne bi ni u ludilu-dakle iz čista mira upad neke nejednakosti,a drugo sam taj čin, kao zaostavština iz vremena kad je žena prodavana za pare, ostaje kao simbol te potčinjenosti, kao onaj pas u Dogvilu na kraju. Okej sve to,kao mi oboje zarađujemo, al ipak da se zna ko je gazda. I to je grozno.
I, naravno, kao i sva druga primitivna sranja, i ovo nikako ne ide u prilog muškarcu. Muškarac ne želi da potčini ženu, ne želi da mu se žena preyiva kao i on, ja sad volim Tanju Igić, Tanja Popović mi ne znači ništa, who the **** is, ne treba mi.
Isto je za moje drugarice. Koliko je to grozno kad ti drugarica promeni ime. Kao npr. Čupava više nije Ivana
Vitlić /jedinstveno prezime u zemlji, a i u Hrvatskoj ga je veoma malo/, nego Ivana Jovanović ! Pa, to je greh ! Znate kako mi je bilo drago kad tri sata nisu hteli da je puste u Indiju jer su je pomešali sa drugom Ivanom Jovanović, bivšom direktorkom JUL press centra. Hehe, e tako joj i treba. Nadam se da iskreno da se vi nikada nećete podleći promeni prezimena, a ako da, dabogda nikad ne ušle u Indiju !
A, da tek ne govorim o problemu razvoda. Šta kao onda se vraćaš na svoje staro, pa, ako se ponovo udaš, ponovo na novo.Hehehe grozno.

E,sad da ne ispadnem da *****m, a ne razmišljam o 'porodica da ima isto prezime i šta će biti sa detetom' problemima- mislim da je pravo rešenje da i muškarac i žena svom prezimenu dodaju prezime ong drugog,a da dete lepo ima 2 prezimena. To je super stavar. Svi se prezivate isto, imate taj family bond fazon, a da pritom niko nije izgubio ništa od svog identitea. Ništa ne bih imao proti Ivane Vitlić Jovanović ili Ive Mitrović Manojlović hehe ili Senke Rapajić Marčetić, a bogmi ni Marka Popovića Igića. Kikiki Vrh. Niti bi detetu išta falilo da ima 2 prezimena, pa Brazilci ih imaju 10! E,sad dete kada odluči da se venča, može, ako hoće da se odrekne jednog od ta 2, i da doda ženino, i jedno, koje mu je milije, da prebaci na svoje dete. Kako god hoće, izbor je na njemu/njoj.
A, i u slučaju razvoda nema problema, jer si nekako sve vreme imao/la svoje bazično prezime.

Eto, tako sam ja odlučio, i nema šanse da se polakomim, osim ako ne naiđem na bolje rešenje, al mislim da ga nema. Toliko.

Pišite šta mislite, baš me zanima. "

dakle,
koja je to famozna razlika izmedju braka i ozbiljne veze osim formalnosti?
... i toga sto ce te selo ogovarati ako imas vise brakova, za razliku od ozbiljnih veza

Па формалност, велике разлике баш и нема, само што мени брак делује мало озбиљније. А када се брак заврши, долази до развода који може да се одужи, па свађа за имовину, децу....... Али овде није реч о озбиљним везама, већ о браку. Ако двоје живе невенчано, жена ни не мења презиме, тако да то ни не дотиче тему. Мени није нормално венчавати се ко зна колико пута, пролазити кроз развод, свађе око имовине и сл. Не видим поенту у скупљању пропалих бракова. Ако не умеш да одржиш брак, мани се формалности, живи са ким хоћеш, кад те смори разиђеш се и готово. Много је лакше разићи се него развести. Па моји нису венчани, а живе заједно већ 30 година, папир ништа не значи и немам ништа против тога јер сам одрасла у таквој породици и то ми је нормално. Али понављам, овде говоримо о браку и у њега не треба олако улазити управо због формалности која следи ако брак не успе и пакла који може да уследи.

А најмање је важно шта ће село да каже! :)

Back