Dođe vreme da skidamo breme :-), no bez interesenata - kakvih smo momenata!?
Ali, tek se šalimo (zar sad da budalimo, kad rešenje jeste pospešenje - dobre volje koja žalost kolje)!
Dakle (a bez špakle, jer ako bi se one, kao primadone, tu primakle, Vraga bi dotakle i glave mu smakle! Jer ta ptica, sa sto lica, lik je začkoljica - mnogih, al' ne strogih - kao ova, koja beše nova - čak i meni, al' ne mojoj ženi!
Jer ja, neoženjen, nisam s' njom zamenjen, te autor jesam, a u tor ne idem - jer on je za stoku! Ja nju ni ne glumim - da sve urazumim, nego glumac nisam! Kao gluva maca li sam? Nisam, dakle, E, a i to bez špakle, koje ti - iz pakle, nisu ni izašle te se nisu snašle da bi i dotakle - Vragu, uvo, ti - gluva protuvo! Al' kako je, jadan, gluv, kad ga špakle nisu ni dotakle!? Pa, on, gladan, buvu, gricnuo pri uvu, a ona mu vratila da bi raja shvatila: da se pesnik, čak ni kao takav, ni sada ne šali samo da bi šali, rep podig'o, i još kad je vesnik (kažu još: "Nekakav"), zar bi i zadig'o - rep toj šali da joj vidi leđa, kao crep u sali kad Vrag masnih veđa, pogleda gde crep ima sastav lep, da kad ga sastavi s' podom pesnik bude s' modom, da mu raja valja se od smeha, k'o kad Đavo kalja se od greha, ali naših (time vas poplaših, a i treba - da stigneš do Neba)!
Ali, ovde, humor nek' nam skida umor, te sad začkoljica nije zaskočic!
A nije ni bila od tvog Mihaila, no se opet šalim humorom mi palim, jer se Đavo valja (i to baš kad valja), jerbo njemu crep nije bio slep! Nego k'o da vidi, te mu uho bridi - starom Vragu (crep mu uze snagu :-)).
A rešenje lakše je u prozi, te, pesniče, sad si sam pomozi:
Rekosmo (te ne porekosmo) da "gramatika tu je k'o statika (čvrsto stoji da sveznanje broji...)", a to znači da udarci ne mogu da se "jave" ("...a nakon drugog pojavi se treći!"), već samo komarci (udarac može da "padne", ili da se zada, ali, dakle, ne i da se javi).
Kada ovo znamo, sužavamo - znatno, broj kombinacija, kojih je, u tako malom broju reči, relativno dosta te je teško nešto odgovoriti a da promašaj, pritom, bude potpun (pun pogodak jeste samo zbir svih kombinacija), a u obzir moramo uzeti i sledeće:
Udarac, prirodno (jer to jeste moguća, te i najčešća, realnost - kada je reč o komarcima :-)), može da padne i u prazno (to nije nedokučivo, naročito stoga što naglasih da od udarca može da padne "NAJVIŠE komarac" - dakle: jedan);
Kada je rečeno da "nakon udarca behu dva komarca", to ne mora da znači da istih nije bilo i pre tog udarca (a da li je bilo više udaraca, i to ćemo videti :-));
Činjenica da: "...nakon drugog pojavi se treći", ne isključuje mogućnost da se "drugog" može odnositi i na udarac;
To, dalje, znači da se "drugog" može odnositi i na komarca (ali treći - pošto se "javlja", mora biti komarac)
Kada je ovo poznato, moguće su sledeće opcije:
- Udaraca je bilo najviše dva (a najmanje jedan, jer rekoh: "Nakon udarca")
- Komaraca je ukupno 3 (pošto se nakon drugog POJAVIO treći, i ukupan broj komaraca je taj, pošto se udarci, dakle, ne mogu "pojaviti";
- To što "nakon udarca behu dva komarca" izvesno znači da ih je nakon njega (udarca) bilo toliko, ali je pitanje koliko ih je bilo pre, pošto se, teoretski (ali i realno), udarac može zadati i bez prisustva komaraca (to nije fantastika; jednostavno: iz hira udariš u prazno, a radi bolje začkoljice ;-), odnosno: mozgalice), a to, dalje, znači:
- Pre prvog udarca nije bilo nijednog komarca (jer sam prvi udarac, dakle, mogao, začkoljice radi, da zadam u prazno :-));
- Pre prvog udarca bila su dva komarca;
- Pre prvog udarca bio je tek (jedan) komarac (jer drugi, realno, može da se pojavi tek nakon udarca);
- Ako se drugi ("...a nakon DRUGOG pojavi se...") odnosi na komarca, tada je pao samo (jedan) udarac, a to podrazumeva sledeće kombinacije (za kombi veselije nacije :-), kao začkoljica za kolica ala, da bez proze srećnici se voze!):
- Nakon jedinog udarca bila su dva komarca, nakon kojih se pojavio treći;
- Pre jedinog udarca mogli su, dakle, da budu prisutna 1, 2 ili nijedan komarac (jer se treći javlja tek nakon udarca); što, ukupno, daje 3 kombinacije;
Ako se izraz "drugog" odnosi na udarce (a to je moguće jer i pravopisna forma to dopušta), to implicira sledeće opcije:
- Pre prvog udarca mogla su, takođe, da budu prisutna 1, 2 ili nijedan komarac (jer se treći javlja tek nakon drugog udarca) a to su nove 3 kombinacije;
Sve u svemu, nismo u problemu: 6 kombinacija jesu celina.
A za kraj opet caka "fraj":
Ista kombinacija (kao kombi nacija - da se voze, ali bez narkoze, jer ko je drogiran nije izverziran da i bez nervoze preveze sve koze: po mudrosti starca, a ne, dakle ..... :-)), samo druga šema - gde komaraca bude k'o da nema - ta baš njih, IH!
A teorija nije i ludorija jer i praksa uz nju ne malaksa; jer komarci, kad sevnu udarci - ta budu i mrtvi, a od udarca u prazno i ti bežiš, kazno! E, a i ne moraš, kada si otporaš, ti, komarče, pa ti, onda, parče sira, uz malo krompira - ne da mira jer te glad tangira da i bez tanjira sam sve to pobrišeš, da kad manevrišeš rimu mi otpišeš! Jer kad letiš, mene se ne setiš!
Naduven od sira; čuven zbog krompira; obuven iz hira, Bato, ti se, pokraj reke Tise, zato lepo vozaš! Jer dok si otporaš i u prevoz moraš - sam da uđeš, jer, BRE, voz ti ode - kud ćeš! Zato si obuven, jer si i naduven (ne možeš da letiš - obuća ti treba; te nek' me se setiš - kuća ti do Neba, jer te pesnik slavi da raju zabavi, a, do Neba, komarce ne treba - niko da potepa, nego da im tepa)!
Šalimo se malo - nemamo tepalo, al' i ko te zvizne - sebe ne oklizne! Jer kad mnogo zujiš, što da nam tu strujiš, ali ko te štedi sebi više vredi; no kada preteraš, sam se u red teraš, te tad ko te tepa - neće da ti tepa! I s' tom merom jesmo s' premijerom, jer nijedan stvor nek' nije namćor - dokle ne pretera da ga pesnik vozi, a tada - pomozi, O, sam sebi, zujalice stara, jer smrt hara kad te greh obara, te sad začkoljica jeste PRIKOLJIca, jer znanje sledeće jeste i poveće:
Začkoljica ista (kaže Adventista :-)), al' sada komarci mogu biti mrtvi - i pre i posle udaraca, a po mudrosti staraca!
Jer, realno, ja, iz hira, tepam i u prazno, a i mrtve hoću da "overim" (u žargonu nisi u bontonu al' radi pouke meni nema muke, no za ljude pesnici ne nude - takav izbor reči - nek' se Đavo beči!) - ta da se uverim da neće da lete kada se ne sete - da mi začkoljica jest' i PRIKOLJIca, te sad stavka ista a pitanje drugo (kaže "karatista" koji bije, tugo :-( ):
Nakon udarca behu dva komarca, a nakon drugog pojavi se treći!
A pitanje glasi:
Koliko je živih i/ili mrtvih komaraca bilo pre i posle svih udaraca, te koliko je, ukupno, bilo udaraca?
A da, opet, SVE bude jasno, govorimo glasno: Od svakog udarca može da padne (najviše) komarac!
Vreme megdana i sada je isto: 7 dana jesu blago čisto:
20:8 Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
20:9 Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
20:10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijednog posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
20:11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.
31:15 Šest dana neka se radi; a sedmi je dan subota, odmor, svet Gospodu...
2. Mojsijeva 20,8-11; 31,15.
A uz pozdrav svima preživeće rima!