Učitelj iz OŠ "Kralj Petar Prvi" pored tuberkuloze, zaražen i HIV-om

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.295
"Svi smo šokirani, jer smo putem medija saznali da učitelj M. M. (63) koji je učio drugi razred boluje od HIV-a. Ceo kolektiv je iznenađen jer je on to obelodanio preko novina, pa smo i mi tako saznali za to", kaže direktorka OŠ “Kralj Petar Prvi” Milka Boškov.


U medijima se danas pojavila informacija da je učitelj M. M koji je tuberkulozom inficirao četrnaestoro dece u OŠ “Kralj Petar Prvi” priznao da već dve godine zna da ima virus HIV-a.

Milka Boškov kaže da su svi u školi u šoku, jer učitelj M. M. nikada nije išao na bolovanje i da ih je iznenadilo to što su informaciju da ima sidu saznali iz novina.

- Svi mi, koji radimo sa decom, moramo imati moralnu savest i pažnju kako ne bismo ugrozili zdravlje dece - kaže Boškov.

Ona kaže da su je danas svi zvali u vezi članka u "Pressu" gde je učitelj priznao da pored tuberkuloze, zaražen virosom HIV.

Zaposleni donose lekarsko uverenje o sposobnosti za rad sa decom

Povodom ovog slučaja, škola "Kralj Petar Prvi" izdala je saopštenje u kojem se kaže:

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zaposleni u obrazovanju su dužni da prilikom zasnivanja radnog odnosa u obrazovno - vaspitnoj ustanovi dostave lekarsko uverenje kojim dokazuju da imaju fizičku, psihičku i zdravstvenu sposobnost za rad sa decom i učenicima.
Direktor ustanove nije nadležan da procenjuje zdravstveno stanje prosvetnog radnika, jer za to nije stručan, ali ima zakonsko ovlašćenje da ukoliko posumnja u zdravstveno stanje svog zaposlenog da ga pošalje na lekarski pregled u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Ukoliko zaposleni odbije da se podvrgne lekarskom pregledu prestaje mu radni odnos.

Propisima kojima se uređuje bezbednost i zdravlje na radu, kao i javno zdravlje radna mesta u obrazovanju ne spadaju u zanimanja sa povećanim rizikom, pa samim tim ne postoji obaveza redovnih sistematskih pregleda.

Lista zanimanja koja podlažu obaveznom i redovnom zdravstvenom pregledu u nadležnosti je Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i socijalne politike.

Kako ona kaže, u aprilu učitelj je vodio decu na rekreativnu nastavu u svojoj režiji sa koleginicama, a da škola nije imala ništa s tim.

- Za njihov odlazak na rekreativnu nastavu, saznali smo tek po njihovom dolasku. Neistina je da sam ga ja primoravala da vodi decu - kaže Boškov.

Učitelj M. M. je potvrdio da je zaražen, ali kako je rekao "nikada nikoga nije ugrozio".

- Nema nikakvog razloga za paniku, svi znamo kako se HIV prenosi, a ja nisam bio u kontaktu sa decom ni na koji način koji bi mogao da ih ugrozim.
Nisam čovek koji ljubi decu, ja podstičem rečima i tako smo zajedno postizali uspehe - kaže M. M.

Kako kaže, otkad je saznao za to, pre dve godine, uspešno je izveo prvi razred na put, a sada je sa njima završio i drugi. Kada je reč o tuberkulozi, M. M. kaže da se dobro oseća, čeka još jedan nalaz i doktorka mu je rekla da će ove nedelje moći da ide kući.

- Neću se vraćati na posao, idem u invalidsku penziju. Čim se stabilizujem, idem van grada na rehabilitaciju - objašnjava učitelj.

http://www.24sata.rs/vesti/beograd/...ored-tuberkuloze-zarazen-i-hiv-om/45171.phtml
 
da iznesem još jedan apsurd,pošto radim u prosveti...

pre odlaska na ekskurziju svako dete je dužno da donese od lekara izveštaj o eventualnim hroničnim bolestima,alergijama na određene supstance i potvrdu da je zdravo....
od profesora se to ne traži....

ja jesam za to da se bar jednom godišnje svi prosvetni radnici podvrgnu lekarskoj kontroli,ali da država snosi troškove dotičnog pregleda....
kad imaju para za partije i njihove kampanje za izbore,kad imaju pare za kojekakve Kovačeviće,neka obezbede i za ovo...

fakat jeste da u prosveti može da bude,ai ima svašta...a radi se sa decom....
samo što naš ministar sad verovatno nema vremena jer otkriva ko je izneo testove na ulicu...koja grana njegove družine....:think:
 

Back
Top