Učitelj i njegovo obećanje

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
73.198

Učitelj je dao obećanje svojim đacima 1978. godine - čak 46 godina kasnije spektakularno ga je ispunio​

Vašington Post
Učitelj je dao obećanje svojim đacima 1978. godine - čak 46 godina kasnije spektakularno ga je ispunio

Ustupljene fotografije / Kejtlin Morijarti Hinik
Kada je 1978. Patrik Morijarti podelio đacima ilustracije narednih pomračenja Sunca rekao im je da će samo jedno biti vidljivo iz njihovog rodnog grada i odigraće se osmog aprila. Postojala je caka. Taj dan je tada bio daleka budućnost. U pitanju je bio osmi april 2024. godine.

"Zaokružite taj datum", rekao je učenicima. "Gledaćemo to pomračenje zajedno." I njemu i deci bilo je nezamislivo da planiraju događaj pet decenija unapred. Morijarti se nije dao obeshrabriti. Svakoj narednoj generaciji obećavao bi istu stvar - osmog aprila 2024. godine zajedno će gledati spektakl na nebu.
Konačno, stigla je i ta 2024. godina a nastavnik je odlučio da napravi događaj na Fejsbuku i organizuje zajednički doček pomračenja. Prošlo je pedeset godina od dana kada je prvoj grupi đaka "zakazao" taj dan i Morijarti nije imao posebna očekivanja o tome koliko će se ljudi odazvati pozivu.
Lagano, vest se širila na mrežama i dolazila do njegovih bivših učenika. Na zaprepašćenje učitelja preko 100 đaka pojavilo se osmog aprila ispred njegove kuće u Ročesteru da iz njegovog dvorišta posmatra pomračenje.
"Kada neko počne da se bavi obrazovanjem nada se da će ono što radi jednog dana ostaviti trag. Cela ova situacija mi je pokazala da sam nešto izgleda uradio kako treba", rekao je Morijarti (68) za Vašington post.
Ustupljene fotografije / Kejtlin Morijarti Hinik

Ustupljene fotografije / Kejtlin Morijarti Hinik
Počeo je da predaje "nauke o Zemlji" u srednjoj školi u Vebsteru u državi Njujork i brzo je stekao reputaciju strogog ali posvećenog nastavnika. Ostajao bi posle časova da dodatno pomogne studentima i šalio se na testovima da smanji tremu deci. Njegovi đaci kažu i da je suvoparne teme poput brzine vetra i odlikama oblaka činio interesantnim.

Čitavih 16 godina Morijarti je govorio đacima da će u lokalnim novinama dati oglas i pozvati ih da zajedno gledaju pomračenje, ali u međuvremenu su se razvile i društvene mreže.
"Tada smo bili toliko mladi da su nas pitali gde vidimo sebe za pet ili deset godina. Pitanje gde ćemo biti za četiri decenije nam je bilo nezamislivo", rekao je Kevin Tomson koji je bio u jednoj od starijih generacija kojima je Morijarti predavao.
Nastavnik je postao direktor škole u Ferportu 1998. godine ali ni to avanzovanje ga nije odvratilo od planiranja pomračenja. Kada bi naleteo na đake govorio bi im da ne zaborave obećani datum.
Kada se dan pomračenja približio preko Fejsbuka je pozvao preko 1200 svojih bivših đaka u svoje dvorište i angažovao je lokalnu piceriju da im isporuči hranu. Preko 100 đaka potvrdilo je dolazak, a njihov bivši predavač je za svaki slučaj kupio 130 pari zatamljenih naočara za posmatranje nebeskog fenomena.

Pomračenje palo u drugi plan​

Morijarti je na kraju proveo dobar deo pomračenja u razgovoru sa bivšim studentima, a neke nije video više od 40 godina.

"Bilo mi je čudno koliko je gospodin Morijarti niži. U stvari sam samo ja porastao", rekao je jedan njegov bivši đak koji dans ima 56 godina.
"Mislim da je ovo najduži domaći zadatak u istoriji", našalio se bivši učenik. Morijarti kaže da neke od bivših đaka nije prepoznao ali da se setio većine njihovih imena. Skoro svi su završili fakultete, imali karijere i svoje porodice.
Neki od njih su putovali sa drugog kraja države i poneli godišnjake iz srednje škole sa slikama. Kao da je ponovo u učionici Morijarti je održao predavanje đacima od kojih su neki i sami već bili nadomak penzije.
Pričao im je kako će u trenutku pomračenja temperatura pasti, a automatska svetla na domovima okolo će se sama upaliti.
Kada je mrak nastupio u sred dana mnogi su zaćutali, ali je oblačnost prilično smanjila ugođaj. To nije ni bilo toliko bitno.

"Moram da priznam da je pomračenje otišlo u drugi plan. Ono je bilo samo povod", rekao je Morijarti.
Pred odlazak neobičnih gostiju Morijarti je predložio da se ponovo okupe za oko 20 godina kada će u njihovom gradu biti vidljivo novo pomračenje. Svi su se nasmejali u neverici baš kao i prvi put.

https://www.nin.rs/magazin/vesti/48...46-godina-kasnije-spektakularno-ga-je-ispunio

 

Back
Top