Učenik napao nastavnicu na sred časa

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.381
ja mislim da trebaju biti potpuno dozvoljeni , treba koristiti tehnoloske prednosti sadasnje civilizacije

treba razvijati kreativnost a ne bubanje, bubanje se pokazalo losim

Преносни рачунари не развијају креативност, нити је креативност потребна на сви предметима. Уствари, кад размислим, има довољно области, где ученици могу да покажу своју креативност, но они то не желе. Мислим да се музичко или ликовно котирају међу ученицима као неки беспотребни терет који служи ту за попуњавање времена и "блејање". Када би из српског или географије добили неке задатке где им је омогућено да буду креативни, гарантујем да би се 90% ученика жалило да није добило јасне одреднице шта да уради. Они би хтели да на брзака ураде неки копи-пејст, са нула креативности и да за то добију петице. Сигурно у школама имају драмску секцију, хор, плес, шаховску секцију, и слично, тако да се не бринем ја за понуду. Ученичка верзија кретивности се отприлике своди на то да се они на физици играју са куглицама и покажу шта је електрицитет или магнето поље, а да не раде задатке. То је бесмислено трошење ресурса. Те исте ствари имају у школском програму или на ЈуТјубу. Но, када им наставник постави шта да погледају код куће на интернету они то не раде јер они желе да буду креативни само на часовима и да тиме потроше време од озбиљне наставе и смање себи ментално напрезање. На часовима треба да се раде ствари које су тешке и компликоване, да ученици могу да поставе питања и да им се објасни, а не да се приказују забавне анимације и слајдови.

Бубање напамет је продукт исте ове школе која данас уништава образовни систем. Сети се када смо ми били ученици, за напамет научене лекције се добијала двојка. Није смело да се учи без разумевања. Данас, када дете тако научи три лекције и нема појма шта прича, одмах долази родитељ, који без проблема доводи компетенције професора у питање, јер "он, родитељ, зна боље од наставника, он је преслишао своје дете, оно зна и оно треба да добије 5". Због таквих притисака смо и стигли до ситуације где ти под школом подразумеваш бубање, јер данас родитељи и ученици захтевају да се за набубано градиво добију највише оцене и они су свели школство на то, против чега се као буне.
 
Poslednja izmena:

Frederick_

Domaćin
Poruka
3.559
Mi smo u sunovratu i pre 2012, mi koji smo počeli da radimo krajem 90. sećamo se da je i tada bilo i kupljenih diploma i stranački podobnih, i čuvenog Gaše, ministra koji se pokrenuo reformu , koja nam je donela više štete nego koristi.

Nisam se lepo izrazio, u pravu si, sunovrat jeste poceo ranije, ali je stopostotna dijagnoza pokazala metastazu 2012. kada je 2.5 miliona gradjana reklo okej laznoj diplomi. Na to sam mislio.
Sve posle 2012. je cisto umiranje sistema.
 

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.766
Преносни рачунари не развијају креативност, нити је креативност потребна на сви предметима. Уствари, кад размислим, има довољно области, где ученици могу да покажу своју креативност, но они то не желе. Мислим да се музичко или ликовно котирају међу ученицима као неки беспотребни терет који служи ту за попуњавање времена и "блејање". Када би из српског или географије добили неке задатке где им је омогућено да буду креативни, гарантујем да би се 90% ученика жалило да није добило јасне одреднице шта да уради. Они би хтели да на брзака ураде неки копи-пејст, са нула креативности и да за то добију петице. Сигурно у школама имају драмску секцију, хор, плес, шаховску секцију, и слично, тако да се не бринем ја за понуду. Ученичка верзија кретивности се отприлике своди на то да се они на физици играју са куглицама и покажу шта је електрицитет или магнето поље, а да не раде задатке. То је бесмислено трошење ресурса. Те исте ствари имају у школском програму или на ЈуТјубу. На часовима треба да се раде ствари које су тешке и компликоване, да ученици могу да поставе питања и да им се објасни, а не да се приказују забавне анимације и слајдови.

Бубање напамет је продукт исте ове школе која данас уништава образовни систем. Кад смо ми били мали, за напамает научене лекције се добијала двојка. Значи није смело да се учи без разумевања. Данас, када дете тако научи три лекције и нема појма шта прича, одмах долази родитељ, који, верујем без проблема доводи компетенције професора у питање, јер он, родитељ зна боље од њега, он је преслишао своје дете, оно зна и оно треба да добије 5. Због таквих притисака смо и стигли до ситуације где ти под школом подразумеваш бубање, јер данас родитељи и ученици захтевају да се за набубао греадиво добију највише оцене и они су свели школство на то, против чега се као буне.
greska je ocekivati da svi trebaju znati sve

tako ocene gube svoj smisao

treba ici ka shvatanju a ne bubanju

razvijati kreativnost talentovanih a netalentovani nek gledaju tik-tok

nisam ponudio resenje kako, nek to ponude oni iz prosvete

ali insistiranje na prosveti 20 veka stvarno ne ide
 

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
9.350
greska je ocekivati da svi trebaju znati sve

tako ocene gube svoj smisao

treba ici ka shvatanju a ne bubanju

razvijati kreativnost talentovanih a netalentovani nek gledaju tik-tok

nisam ponudio resenje kako, nek to ponude oni iz prosvete

ali insistiranje na prosveti 20 veka stvarno ne ide
Nama je primarni uslov za obavljanje normalne nastave ugrožen, a to bezbednost, sigurnost i kolektivni život , kako možemo dalje pričati o unapređenju nastave bez tih elemanta. I sad još jedna tužna činjenica je da nam zbog ovakvih učenika, propadaju i kvalitetna deca jer se bavimo problematičnima i na času.
 

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.381
greska je ocekivati da svi trebaju znati sve

tako ocene gube svoj smisao

treba ici ka shvatanju a ne bubanju

razvijati kreativnost talentovanih a netalentovani nek gledaju tik-tok

nisam ponudio resenje kako, nek to ponude oni iz prosvete

ali insistiranje na prosveti 20 veka stvarno ne ide

Не постоји просвета 20. века. То су илузије и апсурди које нуде они који уништавају друштво и просвету, да би своје уништитељско дело оправдали неким левим факторима. Учење захтева ментални напор, а то је оно што је деци најтеже и никаква реформација просвете не може да промени ту суштину.

И не очекује се од свих да знају све. Из предмета који ти иду или их више волиш имаш добре оцене, из оних које не волиш да учиш или ти не иду најбоље имаш двојке и тројке. Проблем је кад се хоће да из свих предмета имаш петице и не желиш да прихватиш оцену коју заслужујеш.

Не могу неталентовани да гледају Тик-Ток. Школски програми су осмишљени тако да покривају ствари које су људима потребне и које је могуће савладати без икаквог талента. Нису то уметничке школе. А чак и да је уметничка школа, као музичка коју помену модераторка, тек онда не сме да буде гледања Тик-Тока, јер дете које нема талента или не жели да ради, не треба ни да седи тамо и заузима драгоцено место неком другом детету које то хоће. Не можеш ни у занатској школи да гледаш Тик-Ток. Или учи како се ради на стругу, како се полира аутомобил, како се прави бурек, како се варе водоводне цеви или немој да трошиш паре пореских обвезника и одузимаш наставницима време које треба да посвете другим ученицима, јер морају да се баве неким барабарама и да пазе да се не повреде док се блесаве.
 

Zla Beba

Veoma poznat
Moderator
Poruka
10.332
Kako je to ovde lepo reseno: za svaku budalastinu koju ucenik napravi, roditelj plati paprenu kaznu.
Pa da vidis kako lepo vaspitaju decu.
Za ovo se potpuno slažem 👍 Samo udariti po džepu i da vidite kako sve funkcioniše ko podmazano.

Poznanik jedan koji živi u Holandiji, on nam je lično pričao svoj slučaj. Odvezao dijete na neki rođendan u igraonici a on svratio nešto da pojede i popije jedno pivo. Ja lično osuđujem ko pije i vozi ali realnost na Balkanu je drugačija 🤷‍♀️ Uglavnom pokupio dijete i u povratku ga zaustavi policija, dobio paprenu kaznu i 6 mjeseci obaveznog psihološkog savjetovanja (2 puta sedmično) jer ljudima nije jasno kako možeš napraviti svjesnu odluku da popiješ piće i sjedneš za volan da voziš nešto najdragocjenije a to je svoje dijete.
Znam da je off topic ali se može povući neka paralela.
 

Lancier

Veoma poznat
Poruka
12.666
Nisam se lepo izrazio, u pravu si, sunovrat jeste poceo ranije, ali je stopostotna dijagnoza pokazala metastazu 2012. kada je 2.5 miliona gradjana reklo okej laznoj diplomi. Na to sam mislio.
Sve posle 2012. je cisto umiranje sistema.
osim što se slažem da je sns loš, ne mogu da ne kostatujem da su promene ove vrste u školama nastale i ranije, a da je sns samo logičan sled događaja , da su svi prepisivali instrukcije koje su , dok su koji su bili ili jesu na vlasti dobijali, a onda dodatno modifikovali po svojim aršinima - sve zajedno metastaza.
 
R

rozLe pufnasti zeka

Gost
Tako je! I opet, krivi su roditelji. Mene kad bi kažnjavali u školi, a kažnjavali su (naravno ne fizički) nisam ni smjela kući to reći jer bih i kod kuće bila kažnjena, ne bi ni pitali zašto sam kažnjena jer je nastavnik bio uvijek u pravu u očima mojih roditelja.

to je jedna od stavri koja je dovela do obrata. bas to da tadasnje generacije nisu smele nista roditeljima da kazu i kada su odrasli i dobili svoju decu otisli su u drugu krajnost.

moju mamu je na casu udario ucitelj drvenim lenjirom (nizi razred osnovne), moja baba kad je to cula odjurila je u skolu, uletela u sred casa uzela lenjir pocela da udara tog ucitelja. to je tad bilo cudo nevidjeno, takva reakcija roditelja. moja mama nikad nije verovala nastavnicima, tokom mog skolovanja.

za babom trci komsinica da je zaustavi. u ucionicu ulece direktor, koji je ujedno bio i komsija moje babe, da je zajedno sa komsinicom odvoji da ne izlema nacisto ucitelja. posle je bilo - jao pa zasto, pa kako?
 

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
9.350
to je jedna od stavri koja je dovela do obrata. bas to da tadasnje generacije nisu smele nista roditeljima da kazu i kada su odrasli i dobili svoju decu otisli su u drugu krajnost.

moju mamu je na casu udario ucitelj drvenim lenjirom (nizi razred osnovne), moja baba kad je to cula odjurila je u skolu, uletela u sred casa uzela lenjir pocela da udara tog ucitelja. to je tad bilo cudo nevidjeno, takva reakcija roditelja. moja mama nikad nije verovala nastavnicima, tokom mog skolovanja.

za babom trci komsinica da je zaustavi. u ucionicu ulece direktor, koji je ujedno bio i komsija moje babe, da je zajedno sa komsinicom odvoji da ne izlema nacisto ucitelja. posle je bilo - jao pa zasto, pa kako?
Da, ima i toga , ali ima i onoga :ako sam se ja mučio, nek ono radi šta hoće, neće njega niko pipnuti i udri odmah ko te dira .
 

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.766
Не постоји просвета 20. века. То су илузије и апсурди које нуде они који уништавају друштво и просвету, да би своје уништитељско дело оправдали неким левим факторима. Учење захтева ментални напор, а то је оно што је деци најтеже и никаква реформација просвете не може да промени ту суштину.

И не очекује се од свих да знају све. Из предмета који ти иду или их више волиш имаш добре оцене, из оних које не волиш да учиш или ти не иду најбоље имаш двојке и тројке. Проблем је кад се хоће да из свих предмета имаш петице и не желиш да прихватиш оцену коју заслужујеш.

Не могу неталентовани да гледају Тик-Ток. Школски програми су осмишљени тако да покривају ствари које су људима потребне и које је могуће савладати без икаквог талента. Нису то уметничке школе. А чак и да је уметничка школа, као музичка коју помену модераторка, тек онда не сме да буде гледања Тик-Тока, јер дете које нема талента или не жели да ради, не треба ни да седи тамо и заузима драгоцено место неком другом детету које то хоће. Не можеш ни у занатској школи да гледаш Тик-Ток. Или учи како се ради на стругу, како се полира аутомобил, како се прави бурек, како се варе водоводне цеви или немој да трошиш паре пореских обвезника и одузимаш наставницима време које треба да посвете другим ученицима, јер морају да се баве неким барабарама и да пазе да се не повреде док се блесаве.
postoji

to je prosveta koja insistira da sto vise zapamtis , da sve drzis u glavi

posto to u 21 veku nije potrebno treba naci druge nacine skolovanja

ja mislim da je to individualizam i upotreba modernih tehnologija
 

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.766
Nama je primarni uslov za obavljanje normalne nastave ugrožen, a to bezbednost, sigurnost i kolektivni život , kako možemo dalje pričati o unapređenju nastave bez tih elemanta. I sad još jedna tužna činjenica je da nam zbog ovakvih učenika, propadaju i kvalitetna deca jer se bavimo problematičnima i na času.
evo u ovom slucaju

ucenik koji ide u skolu 12 god

i za tih 12 god nije nadjen nacin da se socijalizuje i da shvati gde i sta

shvatam ja hormone ali prosvetari moraju priznati da ima greske i do njih

bas sinoc gledam i divim se , covek kupuje kucu u meksiku , amerikanac, i konsultuje se sa decom od oko 8-9 god

sa njima razgovara kao sa odraslima a deca iznose ispravne argumente i svoja misljenja

da li se nasa deca tako kotiraju u vaspitnim ustanovama?
 

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
9.350
evo u ovom slucaju

ucenik koji ide u skolu 12 god

i za tih 12 god nije nadjen nacin da se socijalizuje i da shvati gde i sta

shvatam ja hormone ali prosvetari moraju priznati da ima greske i do njih

bas sinoc gledam i divim se , covek kupuje kucu u meksiku , amerikanac, i konsultuje se sa decom od oko 8-9 god

sa njima razgovara kao sa odraslima a deca iznose ispravne argumente i svoja misljenja

da li se nasa deca tako kotiraju u vaspitnim ustanovama?
A je l ti shvataš da u ovom slučaju, roditelji ovog deteta podržavaju nasilništvo svog deteta? I ti očekuješ da prosvetni radnik sa tim učenikom razmenjuje mišljenje o njegovom ponašanju ? Ne kažem da ne bi trebalo, ali iskreno , kakav bi bio efekat ? Ne ulazim u to kada je dečak počeo tako da se ponaša i pozadinu cele priče,.
 

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.381
postoji

to je prosveta koja insistira da sto vise zapamtis , da sve drzis u glavi
Ја такву просвету нисам имао у 20. веку. Увек се инсистирало на учењу са разумевањем. А ником није ни фалила длака са главе што је морао да вежба и памћење. Моје сећање је да је за средњу школу било по десетак страна учења за један тест или одговарање. Ако је то некоме пуно, не знам како замишља да студира факултет где за један озбиљан испит има 500 страна литературе и хиљаду задатака.


posto to u 21 veku nije potrebno treba naci druge nacine skolovanja

ja mislim da je to individualizam i upotreba modernih tehnologija

Нема другог начина да научиш нешто сем да се помучиш. Немој да наседаш на илузију да је другачије могуће. Било ту школства или не, макар седео сам у равницама Монголије, ако хоћеш нешто да знаш или умеш мораш да се исцимаш. Не можеш да развијаш мозак, без да га напрежеш. Може то да се упакује у какве год обланде, али то је само шминка. Све се своди на рад. Прочитај Пинокија 🙃 Макар као и ова данашња деца скраћено: 😅

https://biblioteka.elektronskaknjiga.com/pinokio.php
 
Poslednja izmena:

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.381
bas sinoc gledam i divim se , covek kupuje kucu u meksiku , amerikanac, i konsultuje se sa decom od oko 8-9 god

sa njima razgovara kao sa odraslima a deca iznose ispravne argumente i svoja misljenja

То је исто један од проблема данашњице који мора што пре да се решава. Деца нису равноправна одраслима и не треба их тако посматрати. Тако смо и убали у мрачне ходнике вербалистичког васпитања које нас је и довело до овде. Дете треба да слуша родитеље, а не да се аргументовано расправља са њима.
 

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.381
Na kraju krajeva, svako ima pravo na samoodbranu od napada, pa taman i da napad dolazi od strane maloletnika.Nužna odbrana i krajnja nužda, kako to zakon označava.Da ne idemo dublje u tu temu, lako se može pronaći na netu.

Не смемо уопште да залазимо на територију где се расправља о праву на самоодбрану у школама.
Ако запослени или ученици долазе у школу макар само са идејом да ће тај дан морати да се бране од некога, онда је то већ изгубило смисао.

Посебна је прича што би ти за тако нешто добио отказ, а ученик скоро ништа.
 

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.766
A je l ti shvataš da u ovom slučaju, roditelji ovog deteta podržavaju nasilništvo svog deteta? I ti očekuješ da prosvetni radnik sa tim učenikom razmenjuje mišljenje o njegovom ponašanju ? Ne kažem da ne bi trebalo, ali iskreno , kakav bi bio efekat ? Ne ulazim u to kada je dečak počeo tako da se ponaša i pozadinu cele priče,.
zar ne bi bilo bolje da postoji mehnizam slican onom koji je opisala zla beba u holandiji, post 57

pa da se dete pri prvom malo vecem problemu posalje psihologu , da on ispita dete

dal postoji greska u vaspitanju il nasilje u porodici ili zanemarivanje deteta

pa da roditelji moraju da idu kod socijalne sluzbe ili psihologa

deca su mi skoro zavrsila skolu , roditelji najgore dece nisu ni dolazili na roditeljske

zasto nemamo mehanizam sta dalje , nego sto nastavnici napisu da nisu dosli

2 nedolaska roditelja- odmah reakcija, ma i za jedan

pa na skolu roditeljstva
 

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
9.350
zar ne bi bilo bolje da postoji mehnizam slican onom koji je opisala zla beba u holandiji, post 57

pa da se dete pri prvom malo vecem problemu posalje psihologu , da on ispita dete

dal postoji greska u vaspitanju il nasilje u porodici ili zanemarivanje deteta

pa da roditelji moraju da idu kod socijalne sluzbe ili psihologa

deca su mi skoro zavrsila skolu , roditelji najgore dece nisu ni dolazili na roditeljske

zasto nemamo mehanizam sta dalje , nego sto nastavnici napisu da nisu dosli

2 nedolaska roditelja- odmah reakcija, ma i za jedan

pa na skolu roditeljstva
Idealno bi bilo ali u ralnosti to je ovako: predložiš roditelju da odvede dete psihologu a on te umalo prebije, jer njegovo dete nije ludo, već su svi prosvetni radnici ludi jer ne dozvoljavaju njegovom detetu da radi šta hoće i kriva su druga deca koja ga diraju ili su ga popreko pogledala.Bez roditeljske saglasnosti ne možemo poslati dete nigde. I u pravu si, roditelji takve dece se obično ne odazivaju na pozive, niti dolaze na roditeljske sastanke,ne postoji zakon da ih primoramo.
 

Frederick_

Domaćin
Poruka
3.559
Ima li neceg takvog u Nemackoj?

Naravno. Svaka skola donosi pravilnik, znam sa je u jednoj skoli, u gradu Leer-u (severozapad Nemacke) jedan poznanik platio 2000 evra kaznu jer mu se sin potukao sa drugim decakom.
A znam da je za neopravdani izostanak sa nastave, kazna oko 300 evra. Opet, zavisi od skole do skole.
Za napad na nastavnike, ko zna kolika bi bila kazna.
 

Redmond

Veoma poznat
Moderator
Poruka
14.000
Naravno. Svaka skola donosi pravilnik, znam sa je u jednoj skoli, u gradu Leer-u (severozapad Nemacke) jedan poznanik platio 2000 evra kaznu jer mu se sin potukao sa drugim decakom.
A znam da je za neopravdani izostanak sa nastave, kazna oko 300 evra. Opet, zavisi od skole do skole.
Za napad na nastavnike, ko zna kolika bi bila kazna.
kod nas postoji to koliko znam samo u teoriji, nikad nisam cuo da je roditelj kaznjen zbog deteta
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.532
i šta ce se desiti ? posebno kada su ono troje iz Trstenika vraceni u skolu nakon izbacivanja
mama i tata ce za ovog da srede kod direktorke..nastavnica vise nece smeti ni mrko da ga pogleda
a kamoli da oduzima trelefon a on ce i dalje da se igra na telefonu za vreme casa i bude glavni baja u školi..

to je danasnja stvarnost u kojoj je sve više nevaspitanih
 

Top