Ученици десничари, који салутирају као нацисти, истерали професоре из града

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
12.988
Ученици десничари, који салутирају као нацисти, истерали професоре из града
СВЕТ Аутор: Вијести 30. јул 202310:41 0 коментара
1690706208-Tan2023-07-2507023337_7-750x496.jpg

Двоје професора на истоку Њемачке покушало је да се супротстави екстремно десничарским активностима ученика у њиховој малој градској средњој школи. Разговарали су са насилницима који су претили да ће претући ученике имигранте. Држали су предавања о нацистичкој прошлости земље. Позвали су репера црнца да разговарају о међусобном поштовању.

Ништа од тога није помогло. У очају, Лора Никел и Макс Теске упутили су јавно писмо у којем су описали атмосферу застрашивања у школи „Мина Виткојц“ у Бургу. Пријавили су да се ученици међусобно поздрављају нацистичким салутирањем, да цртају свастике на клупама и да у ходницима пуштају музику са расистичким стиховима, преносе „Вијести“.

„Наставници и ученици који се отворено боре против десничарских ученика и наставника страхују за своју безбедност“ написало је двоје наставника у писму упућеном локалном дневном листу.

„Тај проблем треба препознати и отворено му се супротставити. Школе треба да буду места ослобођена од страха, пуна отворености, безбедне за свакога и не смиеју бити уточиште за непријатеље демократије“.

Ипак, Никел, која је предавала енглески језик и историју у тој средњој школи, и Теске, професор математике и географије, нису били спремни за последице њиховог позива на акцију. Анонимна група родитеља тражила је да буду отпуштени. Налепнице са њиховим фотографијама уз натпис „одје**те у Берлин“ лепљене су близу школског комплекса. На друштвеним мрежама, неко је изразио жељу да их „смакне“.


Додатно обесхрабрени због недостатка подршке од стране колега, директора и локалних администрација, Никел и Теске су на крају школске године пре две недеље најавили да напуштају школу и град смештен 116 километара југоисточно од Берлина.

„Екстремистичке изјаве, поступци, слогани екстремне деснице, хомофобија и сексизам су и даље део свакодневице у овој школи“, казала је за агенцију Асошиејтид прес Никел, 34-годишња професорка која је у школи „Мина Виткојц“ радила четири године, у заједничком интервјуу са Тескеом, 31-годишњим професором који је ту радио три године. Ни школа ни локална школска власт нису одговорили на захтеве АП-а за коментар о оставкама наставника.

У очају професори су упутили јавно писмо у којем су описали атмосферу застрашивања у школи. Пријавили су да се ученици међусобно поздрављају нацистичким салутирањем, да цртају свастике на клупама и да у ходницима пуштају музику са расистичким стиховима.

Међутим, искуство двоје наставника је подстакло страхове у немачкој престоници да екстремна десница добија веће упориште у појединим деловима Источне Немачке него што многи мисле. Експерти тврде да нарочито у јужној Бранденбург покрајини, где се налази Бург, цела мрежа радњи за тетовирање, ноћних клубова, омладинских група и навијачких клубова шири поруке екстремно десне партије Алтернатива за Њемачку, познатије као АфД.

Раније овог месеца, домаћа обавештајна служба у Бранденбургу прогласила је Младу алтернативу за Немачку, огранак АфД-а за присталице од 14 и више година, као нарочито радикалну и ставила је под званични надзор као „доказано десничарско екстремну“ групу.

Министарство образовања те покрајине, које се нашло на мети критика јер није довољно подржало двоје професора, најавило је прошле недеље да су власти идентификовале тинејџера осумњиченог да је првобитно поставио објаву о смакнућу професора на Интаграму.

Извршни директор Амадеу Антонио Фондације, Тимо Реинфранк, чија организација промовише људска права и бори се против екстремизма екстремне деснице, расизма и антисемитизма у Немачкој, изјавио је за АП да је јужна држава Бранденбург постала „зона страха коју су нацисти прогласили својом домаћом зоном.“

Реинфранк је рекао да заправо није изненађујуће за оне који су упознати с тим подручјем, где је екстремна десница била активна чак и пре оснивања странке АфД пре десет година. Фондација којом руководи добила је име по анголском раднику који је 1990. године претучен на смрт када је група од око 50 младића с бејзбол палицама тражила црнце које би напали у граду Еберсвалде у Бранденбургу.

АфД је основан 2013. и ушао је у немачки парламент четири године касније након што је водио кампању против миграната. Према недавним истраживањима, странка има рекордну подршку на националном нивоу, од око 20%.

Разлози њене нарочите привлачности у источној Немачкој су разноврсни. Источна Немачка је била комунистичка диктатура све до пада Берлинског зида 1989. године, а многи људи су тамо остали без посла након поновног уједињења Немачке 1990. године. Становници и даље говоре о томе како се осећају као грађани другог реда у поређењу са Њемцима на западу земље.

АфД је искористио пандемију коронавируса и прилив 1,2 милиона украјинских избеглица откад је Русија напала Украјину као прилику за промовисање наратива „ми против њих“ и како би понудила оно што делује као лако решење за сложене проблеме, тврде експерти.

Многи сматрају да би АфД могао постати најснажнија партија након избора у Бранденбургу и суседним источним државама Саксонији и Тирингији наредне године. У Тирингији, кандидат АфД-а је прошлог месеца освојио место окружног администратора у Сонебургу, први пут од нацистичке ере да је једна екстремно десничарска партија избила на прво месту на нивоу округа.

У међувремену, владајућа коалиција левог центра канцелара Олафа Шолца са Зеленом партијом и Слободним демократама суочена је са унутрашњим сукобима и снажним критикама због миграције, плана за заштиту животне средине који подразумева замену милиона система за грејање домаћинстава и због упорно високе инфлације.

За људе као што су Никел и Теске, супротстављање десничарским популистима носи високу личну цену. Након што су професори најавили повлачење из Бурга, шеф АфД огранка у Котбусу, другом по величини граду у Бранденбургу, славио је на Твитеру што су Теске, којег је назвао „левичарским радикалним доушником“ и његова „саучесница“ отишли.

Полиција истражује претње против професора, а полицајци редовно патролирају поред њихових кућа. Када Теске изађе напоље, често се осврће преко рамена како би проверио да ли га неко прати. Недавно, један мушкарац му је пришао у супермаркету и шапнуо на ухо „губи се одавде“.

Ипак, он одбија да на одлуку о напуштању тог града гледао као на предају и пораз. Јавном објавом о условима у школи, он и Никелова су покренули преко потребну националну дебату о успону екстремне деснице у Немачкој, казао је Теске.

„Наставићемо да будемо гласни, наставићемо да утичемо политички и нећемо дозволити да екстремна десница победи“, казао је он.

Немачка, у којој је Нацистичка партија изабрана на власт пре 90 година и увела земљу у Други светски рат и холокауст, има нарочиту одговорност у борби против екстремно десничарског популизма, додала је Никелова.

„Историја се понавља, и ја сматрам да дефинитивно морамо учинити нешто сада како бисмо зауставили антидемократске партије у Немачкој“, казала је она.

https://n1info.rs/svet/ucenici-desnicari-koji-salutiraju-kao-nacisti-isterali-profesore-iz-grada/

Meдији крију информацију да ово двоје професора су левичари који пропагирају све оно против чега су и Срби, као и Руси и многи народи широм света.
Опет то је источна Немачка која има другачији менталитет од западних Немаца. Ако ЕУропејци могу да поштују исламске фашистичке законе, рецимо да у Медину не сме да крочи ни један немуслиман, онда не разумем зашто им смета мали немачки национализам у неком малом граду у источној забити Немачке.
Како то да увек левичари односно комунисти виде негде фашизам, било да је Србија, Русија или Немачка. Увек они виде свастике, увек они виде Хитлерове бркове и СС.
 
Ученици десничари, који салутирају као нацисти, истерали професоре из града
1690706208-Tan2023-07-2507023337_7-750x496.jpg
Ovo dvoje, po slici očito rodno fluidnih, bi i ja istjerao iz grada, a pogotovo udaljio od djece.

Ali pazi naslova, ekstremistički AfD ih istjerao iz grada.

To je kao da pred kamere izađe mrcina od dva metra i 130 kg mišića pa s ustima punim govana pred kamerama kmeči da ga je iz zgrade izbacila baba u kućnim papučama koja ima 93 godine i bila je naoružana metlom.
 

Back
Top