Quantcast

Ubuntu ili Mint?

ДраганЖ

Aktivan član
Poruka
1.311
UserBenchmarks: Game 16%, Desk 31%, Work 16%
CPU: AMD Athlon X4 840 Quad Core - 32.9%
GPU: AMD R7 250 - 12.2%
HDD: Toshiba DT01ACA100 1TB - 70%
RAM: Unknown SP004GBLTU160N02 1x4GB - 22.3%
MBD: Biostar A58ML
По овоме рекао бих да имаш доста јачи комп од мене што ће рећи да можеш све да потераш, додуше лично користим Дебиан са Mate радним окружењем.

Једино што ти може правити проблем јесу Адобеови програми које користиш уколико си везана баш за њих. Просто Адобе не жели да прави верзије својих програма за Линукс из ко зна којих његових разлога. То не значи да не постоје одговарајући професионални алати и за Линукс али ти професионални алати за те неке намене и коштају као професионални алати и не можеш наћи пиратске верзије као што можеш за Адобеове програме на Виндовсу.

Што се тиче одабира одговарајуће линукс дистрибуције али и радног окружења, препоручујем да прво инсталираш Виртуалбокс па лепо у њему испробаш различите линукс дистрибуције без икаквог мењања тренутно постојећег стања на хард диску. Тек кад се мало боље упознаш са Линуксом кроз виртуалну машину (партиционисање хардидиска, инсталацију система, основне радње при одржавању система) моћићеш без проблема да и сама подесиш свој рачунар и инсталираш жењени оперативни систем без потребе да ти неко други чачка и подешава.

Ликус дистрибуције су наоко хаотичан свет али уз мало пажње и воље да се научи нешто ново омогућавају да се рачунар користи без неких данас уобичајних стресова.

Посбна заблуда код нових корисника Линуса јесте потрага за дистрибуцијом која ће све сама да одради и која је по том питању "најбоља", додуше ту заблуду често промовишу уораво људи који сами не желе да се упусте у мало учења и навикавања на неке принципе рада у другом оперативном систему те Линукс користе или само кроз виртуалну машину или преко преносн меморије (усб-а) или у бољем случају као додатни оперативни систем на рачунару у који улазе само свремена на време.

Ако већ тражиш неки оперативни систем онда препоручујем Сербиан који је практично Дебиан али са усмерењем на домаће кориснике, при том има довољно добру кокументацију да се уз мало читања и основног познавања рачунара може и самостално извршити инасталација система (али би било пожељно прво испробати различите варијанте у оквиру виртуалне машине па тек онда на рачунару). Иначе Дебијан (тестинг) је основа и за Убунту (а Убунту је основа за Минт) што ће рећи да уколико ти треба стабилан систем који не желиш да чачкаш сваки час, уз добро извршено партиционисње хард диска (тј адекватном проценом величина партиција за сам систем "/" али и корисничке податке "/home") Дебиан (стабина верзија) можеш користити без икаквих чачкања више година (осим наравно инсталирање и брисање жењених програма).

Обзиром да како кажеш често користиш Адобеове програме не би било лоше да се добро упознаш са инсталацијом ликус базираног оперативног система као такозвани "дуал бут" тј да на истом рачунару имаш два (ам оже и више) различита оперативна система при чему би виндовс користила за те неке послове који захтевају адобеове програме (уколико није могуће исте покренути преко Wine на Линуксу.
 

ДраганЖ

Aktivan član
Poruka
1.311
Znači obrni okreni opet mi Windows ne gine.
Mislila sam da Linux guta manje memorije.
Обзиром на конфигурацију коју си навела можеш да користиш скоро сваку Линукс дистрибуцију кад је у питању неки просечан рад, али уколико користиш рачунар и за посао онда у зависности од захтевности програма које користиш можеш инсталирати неко лакше радно окружење да би ти неки захтевнији програми имали више слободне RAM меморије.
 
Top