Quantcast

Убиство у скупштини 1928. године

Да ли је оправдано убиство које је извршио Рачић?

  • Да

  • Не

  • Донекле


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

jegor 23

Zainteresovan član
Poruka
315
Bitno je zbog čega je došlo do pucnjave. Ne zbog fotelja, ne zbog šema i kalkulacija nego bog uvrede časti - što znači da se do časti držalo.
Sjajan narod i sjajna Skupština !

Ustaško govedo je taman vredelo 1 metka, samo je zbog poštovanja prema Skupštini Račić trebao da ga izvede napolje. Ali afekat je to..

- - - - - - - - - -

Uostalom, sa Hrvatima smo i ja i vi u "korespondeciji" svakodnevnoj ovde na forumu. Da li je iko od vas stekao utisak da ti ljudi razumeju išta osim biča?
Naviklo tako u Kundak monarhiji i hbg... svaki srpski seljak je za njih slobodoumni filosof / intelektualac
To je malo nategnuto, s obzirom ko je bio Puniša Račić i prko koga je ušao u skupštinu kao poslanik i zašto...
 
Poruka
64.890
а какве везе сад има кад је живио? Његова дјела су Свето писмо што се тиче тих догађаја око увођења диктатуре.
Важно је да ли је у ЦАНУ. Само игром случаја Рачић се не сврстава у нацију Црногораца, као што је то случај са другим важним личностима које су рођене или дјеловале на простору ЦГ. Зашто Црногорци славе нпр. Крста Поповића, као и многе устанике из 19.в, чак славе и Дрљевића, а не славе Карађорђа или Ђуришића? Просто, јер су за ову прву двојицу успјели да измисле црногорску нацију и да им то пришију, иако су и они себе Србима сматрали, док је код друге двојице тако нешто немогуће наћи, па не би било добро да славе и Рачића :/

- - - - - - - - - -

Иначе, немој се заваравати да је ЦАНУ везана за државу а не нацију.

Nisam hteo ništa dodati jer si me svojim totalno odbacujućim odgovorom, a svrha je bila da ti pomognem da nabaviš literaturu o informacijama, poprilično tada iznervirao.

Međutim, da dopunim - za tvoju informaciju, CANU je krcata akademicima srpske nacionalnosti ili barem prosrpske provenijencije ili onih koji se ne slažu sa ovakvom crnogorskom nacionalnom politikom koja se sprovodi na nivou državnih institucija.

Konkretno Zoran Lakić je, štaviše, dosta negativne pažnje na svoja pleća privukao jer je o svojim mišljenjima vrlo glasan. Npr. evo ti njegov intervju u Večernjim novostima; posebno se zna kakvo je njegovo mišljenje o NATO integracijama Crne Gore: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:491111-Lakic-NATO-nije-nasa-buducnost Evo i jednog citata:

Zoran Lakić:
KAD ĆE KRAJ ĆERANjIMA

Na pitanje kada će doći kraj ćeranjima po Crnoj Gori (srpskog jezika, ćiriličnog pisma, crkve, sveštenika, intelektualaca...), akademik dr Zoran Lakić odgovara da se progonom naše tradicije pokušava izmestiti Crna Gora iz svoje istorijske postojbine.

- Srpski jezik je jezik naših predaka. Ako smo njihovi potomci, onda je to i naš jezik, ma kako ga nazivali danas. Kao što je naše pismo ćirilica, ali i latinica. I to je deo naše tradicije. Sveštenici su uvek bili lučonoše napretka Crne Gore, ne samo u kulturno-prosvetnom smislu. Tu funkciju i taj zadatak imaju i danas, za dobro Crne Gore. „Vjera nas je održala. Njojzi hvala!“

A inače, ovde si sumirao i po mom mišljenju ono što je manifestacija najvećeg problema kod nas ovde na forumu Krstarice, a rekao bih i uopšteno, kod nas.

Први секунд, одмах говор члана Црногорске АНУ, и одмах изгубим вољу за слушањем

Verujem da je tu i ključ korena većine društvenih problema...
 

haeul

Poznat
Poruka
9.528
Ја не подржавам ни АНУРС а ту су сви Срби, тј. просрпски оријентисани.
И ја бих волео да, у одсуству зајендичке државе, бар имамо заједничке институције културе, али то је тренутно немогуће из низа разлога. Док не буде било могуће, треба да подржавамо све оне просрпски оријентисане, ма где били, а не да неразумним ставовима стварамо додатни раздор. Чему мислиш да доприносиш оваквим ставовима? Не схваташ ли да је сејање семена раздора у редовима српског народа врхунац антипатриотизма?
 
Poslednja izmena:
Poruka
64.890
И ја бих волео да, у одсуству зајендичке државе, бар имамо заједничке институције културе, али то је тренутно немогуће из низа разлога. Док не буде било могуће, треба да подржавамо све оне просрпски оријентисане, ма где били, а не да неразумним ставовима стварамо додатни раздор. Чему мислиш да доприносиш оваквим ставовима? Не схваташ ли да је сејање семена раздора у редовима српског народа врхунац антипатриотизма?

Da ne skrenemo previše sa teme; ЧичаДража je tražio literaturu i ja sam mu preporučio nešto što je verovatno najbolja do sada napisana biografija o Račiću; tamo toliko detalja ima da je prosto za ne poverovati, a to je zbog toga što su autori knjige pisali sa strasnom ljubavlju prema toj ličnosti, poneti velikim emocijama i u nameri da rekonstruišu apsolutno svaki detalj. To je jedan od primera gde neobjektivnost i potpuna predaja emocijama daje velike rezultate.

Zbog toga pojedine delov etreba uzeti sa rezervom, jer je ona napisana kao panegirik i u takvom smislu kao odbrana lika i dela Puniše Račića, sa ciljem njegove rehabilitacije; rekao sam mu da u knjizi autori izražavaju žaljenje što Račić nema ulice i spomenike sa svojim imenom u Srbiji i da je, nažalost, samo jedno kratko vreme ulica u Vukovaru nosila ime po njemu...ako se ne varam nadaju se da će toj ulici nekada biti vraćeno ime.

A on na meni to odgovara Zoran Lakić je član CANU (i to ne interesujući se ni u kakvom smislu za kontekst ili uopšte za to ko je Lakić, koji inače nije uopšte ni jedan od autora knjige)? Baaaaah...

:dontunderstand:
 

Molonlabe

Poznat
Poruka
7.225
a "ustasu" Radica osvetili su komunisti

Komunistkinje 1944. polazu venac na grob Stjepana Radica. Iste godine komunisti su ubili Punisu Racica.

1470107_581440475352824_1353659434890180665_n_jp.jpg


iz istog perioda

12347908_543987572431448_8084265877288985732_n_j.jpg


https://sh.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Radić
Radić je, s druge strane, postao mučenik i jedna od najvećih ikona hrvatskog nacionalizma. Njegovo naslijeđe, odnosno politički nauk koji se naziva radićevštinom, su nastojali iskoristiti i prisvojiti ne samo članovi njegove HSS, nego i razni pokreti s lijeva i desna, uključujući ustaše, kao i partizane, koji su godine 1943. jednu svoju brigadu nazvali Braća Radić.

ово су врхунске слике. Браво!
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.