Ubila ga struja dok se kupao

Nisam ih nikada rastavljao, kad budem imao prilike raskupusacu jedan.
Generalno, ukoliko je elektricna instalacija (osigurac, FID, pozeljno uzemljenje cevovoda) ispravno izvedena i u ispravnom stanju, sistem nece dozvoliti da se neispravan elektricni uredjaj pusti u pogon.

Ako je nesta (instacija u nasem slucaju) napravljeno pre 20 godina, bilo testirano i ispravno, ne znaci da je u takvom stanju danas.
Kvaliteno testiranje je nazalost skupo, skup je instrument, nemaju ga pocesto ni firme, kamoli lokalni elektricari.
Na srecu kvarovi na automatskim osiguracima i FID sklopkama izuzetno su retki. Retki su i slucajevi lose, ostecene instalacije, loseg uzemljenja, lose izolacije.
Zato sam i napisao poslednju recenicu.
100% sigurnost ne postoji, ali je 99.9999 deset puta bolje od 99.999%.
U UK (60mil stanovnika) na godisnjem nivou u kucnim uslovima od elektricnog udara strada 30 ljudi. Ne znam podatke za Srbiju.
Pozara usled losih elektricnih uredjaja ima mnogo. Zapali se sam uredjaj.
Grenfell Tower - pocelo na frizideru
https://en.wikipedia.org/wiki/Grenfell_Tower_fire
Shepherd's Bush Tower - masina za susenje vesa
https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-37203933
U firmi gde radim 2 pozara izazvana losim produznim kablovima. U jednom steta £2M, u drugom pozar ugasen sprinkler sistemom, bio sam na mestu gde je pocelo i video produzni kabal pritisnut stolom.
Inace u UK uticnicu dete ne moze da ugura ekser. Utikac ima tri pina: uzemljenje je nekoliko milimetara duze od faze i nule i otkljucava uticnicu da bi bilo moguce ostvariti kontakt za fazu i nulu.
Takodje kod izvlacenja uticnice poslednji kontakt ostvaruje provodnik za uzemljenje.
I takva uticnica kosta £3. Jednostavno, jeftino, a genijalno.
U vezi testiranja - cak i kada se izvrsi testiranje instalacija i dobije sertifikat o ispravnosti, on potrvrdjuje da je u momentu testiranja to i to bilo ispravno, ne i da ce takvo biti sutra ili nakon 5 godina.

Retki su i slucajevi lose, ostecene instalacije, loseg uzemljenja, lose izolacije.
Malo bih korigovao ovu recenicu.
Mislio sam retko se desavaju sami od sebe, u uslovima normalne eksploatacije, gde su i sami objekti u barem dobrom i odrzavanom stanju.
Izuzetno stare kuce i objekte, kao i objekte na kojima su vrseni odredjeni radovi koji su mogli ostetiti instalaciju, objekti gde je instalacija bila izlozena vodi (poplava recimo), objekti gde instalacija nikad nije ni bila testirana, izuzeo bih iz ove izjave.

Back