Ubila ga struja dok se kupao

:lol: гас ми греје воду у бојлеру
Gas ti greje bakane cevi s vodom u njima a ne vodu , i prvo ti nestane struje a bojler i dalje grije zatim ode gas plamen se ugasi i ako se prvo vrati gas on nastavi da curi napolje i puni kuću i tada ako uđe neko unutra i upali cigaretu bude BOOOOOOOOOOOOM a ako je nepušač i ne primeti onda se uguši , zato pametni ljudi kače plinske bojlere spolja po mogućnosti ili na tavan koji dobro provetrava.

Ja imam i uzemljenje i fid sklopku, ali ipak gasim bojler svaki put kada idem u kadu. Čak i kada mi se desi da zaboravim, i već mokar vidim da lampica svetli, iziđem iz kade, i ugasim bojler. Što je sigurno, sigurno je.

Potpuno ispravan postupak !!!
Koliko sam samo puta izlazio iz kade da bih proverio
gori li sijalica na sklopki.....
Kod struje se greši samo jednom i neophodan
je dodatni oprez......!!!
Šteta velika,momak je tek počeo da živi !

ovako kako izgleda bojler?
u suštini to je jedan čelični kazan u njega ulaze dve cevi jedna za toplu i jedna za hladnu vodu , cev za toplu vodu ide u unutrašnjost bojlera nešto ispod nivoa punog bojlera dok cev sa hladnom ulazi samo par centimetara , bojleri imaju još grejač najčešće bakelitni spolja a iznutra je CK grejna žica obložena keramikom , bakelit ne provodi struju , postoje još termostat koji se šteluje temperatura u bojleru i merač ugrejanosti vode.
strujno kolo se povezuje na sledeći način :
Faza ide preko prekidača spolja na termostat sa termostata na grejač i na drugi kraj grejača se kači nul , masa se kači na čelični kazan , sigurnosni ventil se kači uvek ispred ulaza na hladnu vodu koja ulazi u bojler. i služi da ako se bojler pregrije slučajno da ne vrati toplu vodu natrag u hladnu cev već da višak pritiska izađe preko njega iz bojlera .
pošto je grejač od bakelita spolja a on ne provodi struju šanse da vas udari struja su vam 1 naspram milion.
struja vas može udariti ako vam slučajno usled lošega veza otpadne faza i padne vam na masu ali bi tada trebalo da izbaci fi sklopka ili osigurači.
zaključak - Ja nikada ne gasim bojler kada se kupam.

ovako kako izgleda bojler?
u suštini to je jedan čelični kazan u njega ulaze dve cevi jedna za toplu i jedna za hladnu vodu , cev za toplu vodu ide u unutrašnjost bojlera nešto ispod nivoa punog bojlera dok cev sa hladnom ulazi samo par centimetara , bojleri imaju još grejač najčešće bakelitni spolja a iznutra je CK grejna žica obložena keramikom , bakelit ne provodi struju , postoje još termostat koji se šteluje temperatura u bojleru i merač ugrejanosti vode.
strujno kolo se povezuje na sledeći način :
Faza ide preko prekidača spolja na termostat sa termostata na grejač i na drugi kraj grejača se kači nul , masa se kači na čelični kazan , sigurnosni ventil se kači uvek ispred ulaza na hladnu vodu koja ulazi u bojler. i služi da ako se bojler pregrije slučajno da ne vrati toplu vodu natrag u hladnu cev već da višak pritiska izađe preko njega iz bojlera .
pošto je grejač od bakelita spolja a on ne provodi struju šanse da vas udari struja su vam 1 naspram milion.
struja vas može udariti ako vam slučajno usled lošega veza otpadne faza i padne vam na masu ali bi tada trebalo da izbaci fi sklopka ili osigurači.

pod uslovom da imaš ispravno uzemljenje i dobre osigurače.

Pošto grejač vremenom korordira, u jednom momentu pokne i napuni se vodom. A onda uz malo sreće sklopka ili osigurači odrade posao. A bez malo sreće se isprazni preko onog ko se eventualno kupa.

Zaključak: ni ja ne gasim bojler, ali pazim na instalacije...

Pošto grejač vremenom korordira, u jednom momentu pokne i napuni se vodom. A onda uz malo sreće sklopka ili osigurači odrade posao. A bez malo sreće se isprazni preko onog ko se eventualno kupa.

Sada da ti kažem nešto, ja sam prvi put menjao grejač u bojleru posle 35 godina , 2000 godine zbog gluposti mislio sam da mi je izgoreo a ustvari izgoreo termostat, koja crna korozija ili pucanje ni traga ni glasa od toga :D
doduše prošle godine sam renovirao kupatilo i sve radio ispočetka znači zidove instalaciju sve bukvalno i kupio novi bojler kada ono sve od plastike spolja samo kazan čelični :D

Poslednja izmena:
Sada da ti kažem nešto, ja sam prvi put menjao grejač u bojleru posle 35 godina , 2000 godine zbog gluposti mislio sam da mi je izgoreo a ustvari izgoreo termostat, koja crna korozija ili pucanje ni traga ni glasa od toga :D
doduše ove godine sam renovirao kupatilo i sve radio ispočetka znači zidove instalaciju sve bukvalno i kupio novi bojler kada ono sve od plastike spolja samo kazan čelični :D

E sad ćeš svki čas da menjaš grejač, pošto im je kvalitet nula....

Veoma grešiš što ne gasiš!
To je najsigurniji vid zaštite od strujnog udara.
Samo tome verujem,kakva,bre,uzemljenja.....!?

Ne samo da je preporučljivo isključiti bojler pre tuširanja, nego je i preporučljivo isključiti mobilni telefon kad počne grmljavina, a nalazite se na otvorenom polju.
Profesor Pravne medicine je objašnjavao da uključen mobilni telefon znatno povećava šanse za udar groma prilikom oluje, na otvorenom prostoru.

trostruko uzemljenje i bole te ona stvarka...može da gole žice plivaju u vodi..:a ti da pevaš i kupaš se...! :rtfm:
Шта називаш "троструко " уземљење?

Ako živiš u kući onda je sva prilika da imaš: otvori poklopac ipregledaj žice, ako ima jedna žuto zelena spojena na kazan, imaš uzemljenje.

sad sam pogledao ....imam zuto zelenu spojenu na kazan za neki lim . Hvala . Valjda je to to
Није то баш тако једноставно. То што постоји жуто зелена не значи пуно ако су мајстори лоше одрадили посао. Умеју они и да изгубе уземљење негде у инсталацијама па сама жица не значи ништа ако нема другог краја.
Без инструмента нема провере. Глинерица није чаробни штапић.

ok , videcu da mu prenesem ovo prvom prilikom kad ga vidim.
Vidim razumes se u ovo , pa ako moze pojasnjenje :
Sta je nulovanje i da li ono zamenjuje uzemljenje?
Vredi li postavljati FID-ovu sklopku ukoliko je nulovano a ne uzemljeno ?
Нуловани систем је систем код којег је нулти проводник краткоспојен са уземљењем у трафостаници. И нигде више! Нуловање не замењује уземљење.
ФИД вреди постављати ако је инсталација добро одрађена и ако није подручје са честом грмљавином. ФИД мери однос између фаза и упоређује улазне и излазне параметре. Искључује на многоструко мањим вредностима него осигурач и у том смислу је заштита. Захтева све уређаје у кући исправне. То је варијанта када се ради заштита целе куће једном ФИД. Могуће је обезбедити само поједине уређаје ФИД-ом на њиховом доводу.

Није то баш тако једноставно. То што постоји жуто зелена не значи пуно ако су мајстори лоше одрадили посао. Умеју они и да изгубе уземљење негде у инсталацијама па сама жица не значи ништа ако нема другог краја.
Без инструмента нема провере. Глинерица није чаробни штапић.

:ok: Tako je. Zato treba pozvati nekog ko se dobro razume da lepo proveri situaciju.

Ali, nećeš zameriti, odsustvo te žutozelene s kade i bojlera je dobar znak da nešto opasno ne štima. Takođe i ako bojler pod naponom kad je isključen na prekidaču.

Gas ti greje bakane cevi s vodom u njima a ne vodu , i prvo ti nestane struje a bojler i dalje grije zatim ode gas plamen se ugasi i ako se prvo vrati gas on nastavi da curi napolje i puni kuću i tada ako uđe neko unutra i upali cigaretu bude BOOOOOOOOOOOOM a ako je nepušač i ne primeti onda se uguši , zato pametni ljudi kače plinske bojlere spolja po mogućnosti ili na tavan koji dobro provetrava.
Мајсторе! Када струје нестане у кући главни котао НЕ РАДИ, а када не ради тим и не снабдева топлом водом ништа у кући, чак ни бојлер о коме говориш. Нема никакав бум, све је уграђено по прописима и атесту. рилекс..

:ok: Tako je. Zato treba pozvati nekog ko se dobro razume da lepo proveri situaciju.

Ali, nećeš zameriti, odsustvo te žutozelene s kade i bojlera je dobar znak da nešto opasno ne štima. Takođe i ako bojler pod naponom kad je isključen na prekidaču.

Одсуство жуто зелене (или црвена у старијој инсталацији!!) је знак не да не штима, него да треба искључити главне осигураче док не дође мајстор.
Генерално, избегавајте да се играте са струјом на основу "рекла-казала".
Нема глупих електричара, а ви видите зашто....природна селекција.

Мајсторе! Када струје нестане у кући главни котао НЕ РАДИ, а када не ради тим и не снабдева топлом водом ништа у кући, чак ни бојлер о коме говориш. Нема никакав бум, све је уграђено по прописима и атесту. рилекс..
To ti rileks objasni mome komšiji kome je gasni bojler srušio tri zida u kući kada je eksplodirao gas koji mu se sakupio u kupatilu.

Одсуство жуто зелене (или црвена у старијој инсталацији!!) је знак не да не штима, него да треба искључити главне осигураче док не дође мајстор.
Генерално, избегавајте да се играте са струјом на основу "рекла-казала".
Нема глупих електричара, а ви видите зашто....природна селекција.

:D Imaš pravo. kad vidim ko sve radi instalcije po kućama i novogradnji, muka me uvati.

Питај ти свог комшију да му није комшија Пера уграђивао "професионално" инсталације са "реномираним" котловима и опремом. Буум се не може догодити ако је све у(г)рађено професионално и по струци, зато ја могу мирно да спавам.

Питај ти свог комшију да му није комшија Пера уграђивао "професионално" инсталације са "реномираним" котловима и опремом. Буум се не може догодити ако је све у(г)рађено професионално и по струци, зато ја могу мирно да спавам.

Svejedno nikada nikog nećeš ubediti da je gas manje opasan od el. energije. Sigurno je bolje kad imaš dobru opremu ugrađenu - opasnost od nekog haosa je manja. Ali i najbolja oprema zakaže. I avionske nesreće su jaaaako retke - pa kad se dese izgine 300 ljudi.

Svejedno nikada nikog nećeš ubediti da je gas manje opasan od el. energije. Sigurno je bolje kad imaš dobru opremu ugrađenu - opasnost od nekog haosa je manja. Ali i najbolja oprema zakaže. I avionske nesreće su jaaaako retke - pa kad se dese izgine 300 ljudi.

А ко се роди, мора и да умре...али боље је предузети све мере опреза да би се ризик свео на најмању могућу меру.
Ево, пример комшије: да ли би му се десило то што му се десило да је имао детектор за гас који кошта мизерно у односу на штету која га је снашла?
Али, шта ће њему још и детектор, на све оне паре које је дао за котао и инсталацију?!

Наравно да гас може да убије, струја изазове електрични удар.. идемо улицом и падне нам леденица на главу. Ризик увек постоји. Али ипак сматрам да је могућност мања ако предузмемо све мере опреза, да платимо правог мајстора са искуством у струци, и да уградимо квалитетну, атестирану опрему.

Stara tema ali mislim da vredi nastavka price.
Nadovezao bih se na deo koji se odnosi na spoljni "neunistivi" bakelitni deo grejaca, jer sam podosta puta u rukama drzao grejace koji su izgledali daleko losije nego ovaj na slici.
Kuciste grejaca itekako moze da se osteti, voda moze da prodre unutra i dodje u kontakt za strujom.
How-Does-Heating-Element-Work-System-Photo.jpg

Struja koja ce u tom momentu poteci izmedju faze i nule bice velika jer je voda dobar provodnik, osigurac ce reagovati.
Ali, sta ako, ako, ako?
Sta ako se desilo da je tokom ekspoatacije doslo do ostecenja/oksidacije na luster klemi na nultom provodniku i kontakta nestane u momentu kada potece veca struja ili dodje do varnicenja na tom kontaktu?
Imacemo fazu koja radi, necemo imati nulu i imacemo vodu koja je postala "ziva" i tece u kadu. Osigurac nece reagovati jer nema nule, a preko njega ne tece struja reda nekoliko desetina ampera.
Rezultat je fatalan za onoga ko se u toj vodi nadje i zbog toga se poduzima sve da do ovakve situacije ne dodje.
Zbog toga obavezno se radi uzemljenje kucista bojlera i
obavezno se ugradjuje FID sklopka jer ce ista reagovati u vremenu 25 do 40 milisekundi ukoliko razlika struja koja ide preko faze i struje koja se vraca preko nule dosegne 30mA.
Da li smo se 100% obezbedili od elektricnog udara ukoliko je navedeno odradjeno? Ne, ali smo neuporedivo bezbedniji.

Stara tema ali mislim da vredi nastavka price.
Nadovezao bih se na deo koji se odnosi na spoljni "neunistivi" bakelitni deo grejaca, jer sam podosta puta u rukama drzao grejace koji su izgledali daleko losije nego ovaj na slici.
Kuciste grejaca itekako moze da se osteti, voda moze da prodre unutra i dodje u kontakt za strujom.
How-Does-Heating-Element-Work-System-Photo.jpg

Struja koja ce u tom momentu poteci izmedju faze i nule bice velika jer je voda dobar provodnik, osigurac ce reagovati.
Ali, sta ako, ako, ako?
Sta ako se desilo da je tokom ekspoatacije doslo do ostecenja/oksidacije na luster klemi na nultom provodniku i kontakta nestane u momentu kada potece veca struja ili dodje do varnicenja na tom kontaktu?
Imacemo fazu koja radi, necemo imati nulu i imacemo vodu koja je postala "ziva" i tece u kadu.
Rezultat je fatalan za onoga ko se u toj vodi nadje i zbog toga se poduzima sve da do ovakve situacije ne dodje.
Zbog toga obavezno se radi uzemljenje kucista bojlera i
obavezno se ugradjuje FID sklopka jer ce ista reagovati u vremenu 25 do 40 milisekundi ukoliko razlika struja koja ide preko faze i struje koja se vraca preko nule dosegne 30mA.
Da li smo se 100% obezbedili od elektricnog udara ukoliko je navedeno odradjeno? Ne, ali smo neuporedivo bezbedniji.
A protocni?

Back