Quantcast

U Zmajevom gnezdu

ranjeni Zoro

Elita
Poruka
21.381
U svetlu skorašmjih događaja primećujem da se smrti najviše plaše totalno bezvredni likovi. Okej, svima je svoj život mio i vredan, ali kada kažem bezvredni mislim na one likove koje ne bih poveo na Mars kao najkvalitetnije reprezente ljudske vrste, okej? Što je čovek nepismeniji, nekultirniji, netolerantniji, to mu je ego veći. A što mu je ego veći, to se više plaši da nešto od tog ega ne izgubi.

Alio tome neki drugi put. Sada bih malo o ovome „okej“.

Primećujem kako okej danas izgleda više nije dovoljno.

Ok se više ne nosi. Sada je cilj – Savršeno.

Nekada, kada te neko pita kako si a ti kažeš Ok sam, kako si ti? razgovor bi se nastavio u nekom opuštenom pravcu. Danas, kada te neko pita kako si, a ti kažeš okej, razgovor kao da na tom mestu zamre, a taj što te pitao kako si, krene da te gleda sa nevericom, malo kao zabrinuto i sa notom sažaljenja. Ili im istog trenutka postaneš smrtno dosadan, pa se tu razgovor i prekida. Okej je postalo dosadno, bezbojno.

A ako kažeš Suuper! tu razgovor dobija novu dimenziju i onda krenete da se lažete onako kako se iočekuje.

To sve naravno, verbalno. Na instagramu se podrazumeva da slikovno pismo pršti od superšika selfija (što naravno ima za posledicu „mamu-mu-ala-uživa-u-životu-oću-i-ja-ovako“ pomisao) Pretpostavljam da Ok-stanje ne može ni da se fotografiše.

Super savršenstvo od života je postao novi minimum. A must have. Conditio sine qua non socijalizacije i komunikacije. Zato više i nmam prijatelje. A ni oni mene. Mi smo bili genracija kojoj je Ok bio maksimum pa sada posramljeno ćutimo u svojim o-kej životima ne znajući da li treba da budemo srećni ili ne.

Moram da priznam da je moja generacija bila razmažena. Govorim o generaciji 1960 i neke. Sve što se od nas očekivalo tih godina je da budemo pošteni, skromni, vredni, pametni, uredni, zdravi i - ako je moguće, kreativni. Sreća nije bila tolika misterija jer smo manje više svi i bili srećni. I sve te, za današnje standarde sitnice kao što su zajedničko slušanje novog albuma, vest da se dopadamo nekome, novi film Brus Lija ili tako nešto..sada zvuči totalno bezveze.

Budućnost? Budućnost se nekako podrazumevala i mirisala je na nove stanove prepune novih ploča, video kaseta, udobnog nameštaja, uzbudljivog seksa, letovanja i zimovanja, druženja i zezanja sa prijateljima ili tako nešto. Ukratko, cela moja generacija kao da je sedela u džambo-džet avionu i spremala se za uzbudljivo, luksuzno putovanje.

I avion je poleteo, uzvinuo se dosta visoko - a onda se iznenada strmoglavio u džunglu posle čega smo svi kao preživeli, ali uglavnom ostavljeni da se u toj džungli sada snalazimo kako znamo i umemo.

Mnogi su se pogubili zapleteni u granje, mnoge su pojeli termiti i kojekakvi gmizavci, neki su se snašli i poludeli i jednostavno postali majmuni. Bilo kako bilo, kada pitaš nekoga iz te i takve moje generacije kako je – reći će ti da je uglavnom okej. I to je ok.

Isto je i sa Cool.

Ni Cool se izgleda više ne nosi.

Moja cela generacija je to Cool negovala kao jednu frazu koja je značila da smo zapravo svi želeli da budemo Amerikanci. Zašto? Zato jer je u Americi sve bilo bolje. Ali doslovno sve. Život kao takav. Sve što je dolazilo odande primalo se na stablo moje generacije kao ruža kalemjena i cvetalo. Ako za nešto kažeš da je kul, to je značilo da je po u.s.a. standardu. Opušten, stabilan, spokojan način življenja koji je imao i poneku misteriju. Sve što nije bilo kul znači da je bilo nevaspitano, bahato, sebično, alavo, beskrupulozno, neotesano, dosadno, seljački. I za to nije bilo nikakvih lekcija i tutorijala. Cool se gradio na osećaju, a osećaj je nastajao intenzivnim taloženjem utisaka i zaključaka koje je u.s.a. kultura nudila kroz umetnost, pop-kulturu i sve ostalo.

Naravno, više ništa nije Cool.

Ni ta Amerika više nije cool, a sveopšti utisak je da više nije ni Ok i..

i ništa. To je to.

 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.