U Zadru misa povodom godišnjice NDH

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
u ova doba te mrzi kucati na ovako nikad ispričanu priču ? :-o

iz bosne sam, mi imamo jednak (valjda) udio srpskog i hrvatskog učešća u medijskom prostoru još kada se bošanjaci pridruže...veselju nema kraja :)

a što se tiče hrt-a, rat je vodjen na teritoriji hrvatske i bosne, a ne srbije.. više se ginulo, više smo bili izmješani nego što je to slučaj sa srbijom.
vi zvanično niste ni učestvovali u ratu. sve su to razlozi zbog kojih se rat kod nas pominje češće, zatim i uzroci i posljedice rata..

pa uz to .. i ove prethodne države, zajedničke, bile su više srpske nego hrvatske...
birokracija, vojska, policija..

kada se to uzme u obzir... imamo i razloge za kompleks :)

ali niste imuni na nas....ne, ne... :)

Za rat se slažem (da ne detaljišem...).
Što se tiče drugog dela (da li su zajedničke države bile više srpske nego hrvatske) se donekle slažem, ali je to i bilo normalno s obzirom da je od 20-ak miliona stanovnika skoro pola bilo po nacionalnosti Srbi. Mada je nacionalni ključ po kome se radilo sprečavao da i proporcionalno Srba bude u vojsci i policiji onoliko koliko su proporcionalni bili veći u odnosu na ostale, ali da ne dužimo...

A da nismo ni mi imuni na vas, pa nismo... šta da ti kažem. Ja i dalje mislim da smo kulturološki (posebno što se tiče običaja, kulture, jezika) bliži međusobno od recimo Bugara i Srba (pravoslavci i jedni i drugi) ili Hrvati i Nemci (i jedni i drugi Katolici)...

niti bih voljela da mi ubiju nekoga niti da sam kcerka, zena ili majka nekog krvnika.

...lepo receno ali ne radi se otome da li ti to zelis ili ne nego jesi li ili nisi...i to se ne moze porediti sa kaubojima i indijancima... mnogo je lakse ubijati one koji se razlikuju od tebe ali vi ste ubijali svoje komsije sa kojima ste delili jezik, kulturu, obicaje...zato daleko vam lepa kuca

Ja i dalje mislim da smo kulturološki (posebno što se tiče običaja, kulture, jezika) bliži međusobno od recimo Bugara i Srba (pravoslavci i jedni i drugi) ili Hrvati i Nemci (i jedni i drugi Katolici)...

Pa da smo živeli sa Bugarima u zajedničkoj državi u XX veku bili bi međusobno sličniji nego sa Hrvatima...

A Nemci nisu ni južnoslovenski ni balkanski narod, a posle Lutera ni veliki rimokatolici, jer ima isto toliko i protestanata...Tako da ti poređenja i nisu baš dobra.....

Uzmi istorijski i kulturološki poredi Hrvate Zagorce i Slovenece, Srbe i Hrvate (Hercegovce, Ličane, Bačvane, Sremce), Piroćance, Nišlije i Makedonce i Bugare, pa ćeš da vidiš da geografija dosta utiče, a ne čitave narode da teraš u isti koš

rat je vodjen na teritoriji hrvatske i bosne, a ne srbije..

Рат је вођен на територији Хрватске и Босне, само зато што су комунистички кројачи граница тим републикама доделили српске етничке области.

Исто тако се може рећи да се рат водио на територији РСК и Српске... где су живели Срби.

a gdje su to imali objektivne okolnosti praviti konc logor???
ndh-a je bila do drine, a od drine su bili njemci, četnici nisu imali sustav, nisu ni mogli djelovati kao ustaše u ndh-a, i ne vjerujem da bi bili drugačiji da su imali svoju državu u kojoj bi radili što bi htjeli.. na kraju krajeva nisu im ruke ostale čiste, ako te to brine..

Тачно тако, четници су 1.000 пута "гори" од усташа, само нису "могли" да спроведу оно што су желели. :rotf:

Пријатељу, четници су имали и "сустав" и државу. То је била Краљевина СХС и потоња Југославија.

Pa da smo živeli sa Bugarima u zajedničkoj državi u XX veku bili bi međusobno sličniji nego sa Hrvatima...

A Nemci nisu ni južnoslovenski ni balkanski narod, a posle Lutera ni veliki rimokatolici, jer ima isto toliko i protestanata...Tako da ti poređenja i nisu baš dobra.....

Uzmi istorijski i kulturološki poredi Hrvate Zagorce i Slovenece, Srbe i Hrvate (Hercegovce, Ličane, Bačvane, Sremce), Piroćance, Nišlije i Makedonce i Bugare, pa ćeš da vidiš da geografija dosta utiče, a ne čitave narode da teraš u isti koš

Eh, ti ga baš pretera sada. Nije da ti kažem da nisi u pravu, ali zar odvajkada ne postoji neka ljubav i razumevanje između Nemac i Hrvata iako su jedni Germani (i dalje većinski Katolici), a drugi Sloveni (opet Katolici skoro 99%). Zar Hrvati nisu Nemce dočekivali cvećem 1941., a pedeset godina kasnije pevali "Danke Deucheland".
Što se tiče Bugara i Srba, sa njima smo ratovali 1912., a i pre i posle toga dok smo sa Hrvatima samo 1941-1945 i devedesetih godina prošlog veka...
Mogao bih još, ali me mrzi :)

Mogao bih i ja još,ali me mrzi, s obzirom da si izneo dosta grešaka i upleo i politiku, a to nema veze sa sličnošću.....
I dva Srbina iz istog sela su ratovala, ako je jedan obrenovićevac, drugi karađorđevićevac, radikal, naprednjak, četnik, partizan-a to ne znači da su među njima ima kulturoloških razlika

Mogao bih ja još,ali me mrzi, s obzirom da si izneo dosta grešaka i upleo i politiku, a to nema veze sa sličnošću.....
I dva Srbina iz istog sela su ratovala, ako je jedan obrenovićevac, drugi karađorđevićevac, radikal, naprednjak, četnik, partizan-a to ne znači da su među njima ima kulturoloških razlika

mnogo gresis .........krvi nikada nije bilo kada su u pitanju Karadjordjevici i Obrenovici...jeste malo nekih buna .......nismo se bas toliko podelili na Srbe ,,Vojvodjane,Srbijance,Sumadince,Krajisnike,Bosanske Srbe i ostalo..bili smo jedan narod

najvise ratova i krvoprolica je bilo za vreme komunizma i tite...podela na chetnike i partizane ....nemilosrdan gradjanski rat za vreme WW2 pa posle odmazde boljsevika..podela porodica.......za vreme tite razbijena je srpska porodica..prekinuta veza sa obicajima i tradicijom ...stvara se novo pleme jugosloveni (sta je ko je to:roll:)
jeste da su se i drugi izsnjavali kao jugosi ali medju Srbima je to bilo najvise..ta podela traje i danas ........na zalost:cry:

Mogao bih i ja još,ali me mrzi, s obzirom da si izneo dosta grešaka i upleo i politiku, a to nema veze sa sličnošću.....

Pa ako si pratio postove od početka, onda znaš o čemu sam govorio.
Da li ti na ovom forumu polemišeš sa nekim Bugarom ili sa nekolicinom Hrvata.
Da li kod nas gostuju Rock grupe iz Bugarske ili Hrvatske?
Sa kime si u stanju da se bolje sporazumeš?

...ratovali su i sever i jug u Americi... kakve to veze ima sa Hrvatima i Srbima osim ako ne mislis da su onu decu, bakice i dekice ubijali iz ideoloskih razloga

O čemu ti govoriš.......Izvučeš jednu rečenicu iz konteksta diskusije i pitaš me glupo pitanje...
Jeste ubijali su ih iz ideoloških razloga, ako baš hoćeš.....
Isprali im mozak crkva, ustaški režim, dehumanizovali njihove komšije Srbe, Jevreje, Rome....
Mešavina najekstremnijeg vida klerofašizma, uz prisustvo nemačkog nacizma koji u sebi nosi antisemitizam (naravno prisutan je i u klerofašizmu) i rasizam....

Da li ti na ovom forumu polemišeš sa nekim Bugarom ili sa nekolicinom Hrvata.

Za standard srpskog i hrvatskog jezika uzet je isti govor, koji se preko školstva, medija raširio na cele narode....(Vuk Karadžić, Đuro Daničić, Ljudevit Gaj...-a nije moralo tako)

Da li kod nas gostuju Rock grupe iz Bugarske ili Hrvatske?

Posledica zajedničkog života u Jugoslaviji

Sa kime si u stanju da se bolje sporazumeš?

Sa dobrim ljudima podjednako....Letovao sam u Bugarskoj dva puta i dobro sam se sporazumevao sa Bugarima, naročito sa Bugarkama:)
Ako je loš, džabe mu i da je Srbin..

Ako je loš, džabe mu i da je Srbin..

A o čemu sam ja govorio nego o sličnom jeziku, sličnoj kulturi itd.
Naravno, da bi da smo 100-ak godina živeli sa Kinezima bili sličniji njima (ne fizički) nego Hrvatima...
I na kraju, nešto se ne sećam da sam ikada napisao da su ljudi loši po definiciji i nacionalnom opredeljenju i da nisam ovde na forumu ko zna koliko puta isprozivao i same Srbe.
Prijatelju, ti si sve nešto izokrenuo u ovoj našoj prepisci... :)

...hoces da kazes Hitler ih naucio...fasizam propovedao da se ubijaju Srbi?.
Antisrbizam i klerikalizam je u Hrvatskoj je prisutan pre Hitlera....Takvu ideologiju su zastupali i Josip Frank, Ante Starčević, koš za vreme A-U monarhije
ubijali su ih da bi ih opljackali ... ubistvo sa predumisljajem zbog pljacke je ideologija?
Politički cilj je bio konačno rešenje srpskog pitanja u Hrvatskoj i BiH po modelu 1/3 pobiti 1/3pokrstiti 1/3 proterati što je formulisao Mile Budak....Pristupili su tom cilju od 1941.
Genocid je mnogo teže krivično delo od ubistva sa predumišljajem, a pljačka ide uz svaki genocid (konfiskacija imovine).

A o čemu sam ja govorio nego o sličnom jeziku, sličnoj kulturi itd.

Pa poredio si narode po religijskoj pripadnosti (Srbi, Hrvati, Bugari, Nemci) i izvodio neke zaključke, ali logički neispravno
A sve je u stavri posledica geografije, istorije i političkih okolnosti. ....Zato ne znam što si uopšte pominjao...I Meksikanci i Litvanci se razlikuju, i to veoma mnogo a i jedni i drugi su katolici...
Neki krajevi u Srbiji su veoma sličniji sa Bugarskom i po običajima i po kulturi, nego sa Hrvatskom , ja sam samo to rekao
I ta bliskost naroda je prilično velika glupost, kad su najbitniji politički i ekonomski interesi

Prijatelju, ti si sve nešto izokrenuo u ovoj našoj prepisci... :)
Ja sam odgovorio na tvoja pitanja...:lol:

Ali meni ipak nakon svega nije jasno u čemu se onda mi razilazimo i oko čega polemišemo???
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=6374383&postcount=14

Pa nešto ste govorili o specijalnoj bliskosti sa Hrvatima, a ja se s tim ne slažem.....To se manje više odnosi na sve narode koji dele zajednički geografski prostor.....

A te gluposti mogu neki put da budu kobne...
Tako je forsirano to mišljenje u Srbiji od kraja XIX preko celog XX veka iz političkih razloga, i narodu ispiran mozak,a to je jedna velika zabluda koja nas je koštala možda i previše....

Što pre se okanemo zabluda biće nam bolje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back