- Poruka
- 62.151
Svuda...Madjarsku, Nemacku, Austriju uglavnom. Masovno. Svaka porodica ima makar jednog clana koji je napolju. Imas bas puno napustenih kuca.Pa gde odlaze, u Mađarsku?
Svuda...Madjarsku, Nemacku, Austriju uglavnom. Masovno. Svaka porodica ima makar jednog clana koji je napolju. Imas bas puno napustenih kuca.Pa gde odlaze, u Mađarsku?
Niko nije obratio paznju na boldovani deo teksta, dakle malo vise od pola hektara ili 90% jednog jutra (za nas koji koristimo stare mere za povrsinu oranica) je prodato za 208 hiljada eura. Pa ako znas da je neto zarada za gajenje psenice po hektaru 900-1000 eura (za ovu parcelu bi proporcinalno bila 470-520 eura) ili recimo od uzgoja lesnika na ovoj parceli moze da se zaradi od 4-5 hiljada eura za godinu dana, vidis da ova kupovina nema nikakve logicke popoveznice sa poljoprivredom jer ti u slucaju ratarstva treba 416 godina da vratis ulozeno a ako volis lesnik 42 godine minimalno. Na stranu da su troskovi obrade na tako maloj parceli skuplji ali zasto bi neko kupovao zemlju za poljoprivredu po ceni 400 hiljada za hektar (da, toliko kosta hektar zemlje po toj ceni) kada na par stotina metara prema Budisavi recimo ima hektar za 20 hiljada eura. Pa tako umesto da egzistenciju gradi na 52 ara za istu lovu moze da kupi parcelu u jednom komadu od 1040 ari ili 10,4 ha a sve u staru istog sela. Znaci kupi "samko" 20 puta vise zemlje.Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je u Kaću po ceni od 40 evra/ m2 za parcelu površine 52 ara. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u 2022. godini prometovano je u opštini Čoka po ceni od 2.36 miliona evra za 163 hektara.
Naravno, moze biti samo zemljiste za industriju ili stambenu gradnju. Kupuje se kao poljoprivredno zemljiste (mislim da su onda i manje dazbine na uknjizbu) a zatim za par stotona eura mita se u opstini i geodetskom zavodu/katastru prevede u industrijsko/gradjevinsko, uz neku manju sumu za prevodjenej namene zemljista. Lopovska drzava.Ima tu već nekih novih fabrika, recimo novi Kontinental i ne znam šta još, nisam sve video sa puta. Valjda se to s druge strane autoputa sve vodi na Kać.
U Inđiji su bar javno to priznali:Naravno, moze biti samo zemljiste za industriju ili stambenu gradnju. Kupuje se kao poljoprivredno zemljiste (mislim da su onda i manje dazbine na uknjizbu) a zatim za par stotona eura mita se u opstini i geodetskom zavodu/katastru prevede u industrijsko/gradjevinsko, uz neku manju sumu za prevodjenej namene zemljista. Lopovska drzava.
Vidim tamo budaletine komentarisu...U Inđiji su bar javno to priznali:
https://forum.krstarica.com/threads/plodne-njive-zamenili-za-auto-industriju.963792/
Nisam, zivim 10 hiljada km dalje.A sad nisi više tu?
Nailazim sporadicno. Dolazim i ove godine na berbu grozdja na Fruskoj.Ali naiđeš valjda ponekad i u naše krajeve.
A šta sad radiš s njom, daješ u arendu ili kako?Ne zivim vise u Vojvodini, ali kupujem redovno zemlju, kad god mogu. S obzirom da ce hrana postati najvazniji resurs, dugorocno najpametnije je ulagati u obradivu zemlju - sto puta isplativije nego u zlato ili bilo sta drugo.
Jeste, cena obradive zemlje u Vojvodini ce rasti tako da ces da zaradis kao na trgovini akcijama ili zlatom ali kad bi se zaye.bavali. Cena "normalne" obradive zemlje u Vojvodini stagnira zadnjih 10-15 godina, tajkuni su se istutnjali i pokupovali privatnu zemlju u okolini svojih za tepsiju bureka otkupljenih bivsih socijalistickih proljoprivrednih kombinata i zadruga (radi ukrupnjavanja imanja) i prodaja sitnijih parcela relativno staginra. Uz tajkune su i sitni "investitori" podigli nogu da se potkivaju odnosno utcali da kupe zemlju. No, sem sto ti ljudi cesto cine stetu drustvu jer njihova zemlja cesto ako nije u arendi stoji zaparlozena cine stetu i sebi jer zarobe novac u takvoj "investiciji" a neretko imaju i gubitak ( ako zemlja nije u arendi, sve dazbine i poreze koje placaju moraju da daju iz sopstvenog dzepa).Ne zivim vise u Vojvodini, ali kupujem redovno zemlju, kad god mogu. S obzirom da ce hrana postati najvazniji resurs, dugorocno najpametnije je ulagati u obradivu zemlju - sto puta isplativije nego u zlato ili bilo sta drugo.
A šta sad radiš s njom, daješ u arendu ili kako?
U prnjavoru na obroncima Fruske, plac pored naseg stoje betonski temelji jos od pocetka 80-tih. To prace zemlje (oko jutra) su imali neki seljani ali u medjuvremenu su im se potomci preselili, prvo u Rumu gde su dobili poslove a vec sledeca generacija je zbog skolovanja otisla za Beograd da bi tamo i ostali dok se '90-tih nisu otisnuli cak u Australiju. Temelje na placu je izlila ona generacija koja je otisla u Rumu na socijalisticki rad u gumari, 70-tih je bilo popularno napraviti vikendicu negde na selu ako imas stan u gradu, pa su tako i ovi Topalovici resili na dedovini da dignu vikendicu ( suma malo dalje, jezero u blizini, potok na ivici placa, idila) ali je stara SFRJ sa Titovom smrcu upala u krizu (a kad nism bili u krizi), Topalovici se nekako skupili za temelje (bio i moj cale na mobi), za dalje se nema a pocele su i nestasice benzina ( secate li se 40 lit/mesecno na bonove?) pa se polako odustalo i od vikendice i od placa. Plac je 10-tak godina bio zaparlozen, pa se iznenada pojavio neki zemljoradnik iz susednog sela da obradjuje otprilike 60% te zemlje, pomrli stari vlasnici a mladi negde sa kengurima dole ispod skakucu. Raspitivali se moji da otkupe to parce zemlje, Ozz Topalovici nisu bili zainteresovani, krajem '90-tih i pocetkom 2000-tih je zemlja tamo bila bagatela, porucuju oni sa druge strane kugle da je to njihovo i da ce tako da stoji jer im nista ne znaci da prodaju. Onda krene malo ozbiljnija naplata poreza i taksi za zemljiste a porasla i cena na Fruskoj i pobrdju i kod Ozzija se desi nesto da odustanu od svete zemlje Toplalovica, jednog leta , mislim 2006-07, dodju oni kod nas (bio ej tamo samo otac) na plac, posede, popiju i pojedu i na kraju daju predlog "culi smo da je ovde porasla cena a eto mi smo daleko i nama ne treba ta zemlja, a znamo da ste pitali jos naseg pokojnog oca za kupovinu, pa eto za 60 hiljada je vase". Zahvali se moj otac sto su tako "ljubazni" i razidju se. Topalovici su drzali cenu tako 2 godine, bilo i online na sajtovima agencija, posle 2 godine spuste cenu na 50, posle godinu na 40... ja sam vec otisao iz Srbije ali cuh da su oko 2015-16 to parce na kraju prodali za 10 hiljadarki, eura. Zayeb.ali se, pred i za vreme korone sredili drumove, sredili okolinu jezera i "skocile" cene opet, drasticno, mada samo na papiru, niko ne prodaje i niko ne kupuje. Kupci se verovatno istrosili na nekretnine po Beogradu na Vodi.A šta sad radiš s njom, daješ u arendu ili kako?
Jeste, cena obradive zemlje u Vojvodini ce rasti tako da ces da zaradis kao na trgovini akcijama ili zlatom ali kad bi se zaye.bavali. Cena "normalne" obradive zemlje u Vojvodini stagnira zadnjih 10-15 godina, tajkuni su se istutnjali i pokupovali privatnu zemlju u okolini svojih za tepsiju bureka otkupljenih bivsih socijalistickih proljoprivrednih kombinata i zadruga (radi ukrupnjavanja imanja) i prodaja sitnijih parcela relativno staginra. Uz tajkune su i sitni "investitori" podigli nogu da se potkivaju odnosno utcali da kupe zemlju. No, sem sto ti ljudi cesto cine stetu drustvu jer njihova zemlja cesto ako nije u arendi stoji zaparlozena cine stetu i sebi jer zarobe novac u takvoj "investiciji" a neretko imaju i gubitak ( ako zemlja nije u arendi, sve dazbine i poreze koje placaju moraju da daju iz sopstvenog dzepa).
2006-2009 je mnogo poljoprivredne zemlje u Sremu i Banatu odnosno okolini Beograda ( zemunska i palilulska opstina, Simanovci, Krnjesvci, Indjija, St.Pazova, Pancevo) otkupljeno za izgradnju autoputeva i obilaznica, odnosno industrijskih hala. I to za poprilicnu sumu u odnosu na predjasnju cenu i dalje opstine ( ko kaze da to nije korupcija i manipulacija? kao vlastodrzac uzmes kredite iz stranih banaka ili trosis kesh koji si dobio na privatizacijama da otkupis zemlju za 1,5-2 hiljade eura/ar a koju si kupio pre samo 3 meseca kad niko nije znao za otkup - kupio si je za 300 eura/ar - znam 2-35 ljudi koji su se tako obogatili, zesce obogatili). To bogacenje i nezadrziv rast cena zemlje su primertili i ":sitni" investitori, sa par hiljada eura u dzepu pa i oni podigli nogu da se potkuju odnosno kupe pola ili celo jutro negde nadomak grada ( kupujes obradivu zemlju u okolini grada, koji bolid moras biti, em ej zagadjeno, em je sve sto "valja" vec u rukama tajkuna ili pravih zemljiradnika).
Pa tako, su mnogi vec 2014-15 uvideli da su im rashodi za tu zaemlju veci od prihoda, pogotovo ako tih pola jutra ( ili 2-3) jutra) nisu dali u arendu a cena zemlje usred atara donjesremskog ili istocnobanatskog sela vise nimalo ne raste, naprotiv cak i pada u odnosu na 2009. Te onda imas oglase u kojim "naslednici" prodaju "dedovinu" jer im treba da zavrse kucu na VJeterniku ili na Altini, pa kad sa takvim "naslednikom" odes da pogledas tu zemlju lutate po atarima i potesima jer nema pojma gde mu je "dedovina".
Znamo tvoju "pricu", vec nebrojeno puta si je ponovio na Krastarici. Ti si jedinstven lik ovde, visis na krstarici ali "zaradjujes" da ne mozes da potrosis, kad stizes jarane ako visis ovde? Dakle, nije bilo teme da se ti nisi javio da nas obavestis kako ti je mega-giga dobro, kako strava zivis kad ne kucas po krstarici (zasto opnda gubis vreme ovde i ne odes tamo gde ti je tako dobro?).Odakle ti ideja da mi je cilj zarada?
Ionako zaradjujem daleko vise nego sto mogu da potrosim.
Predugo si u Americi. Ne razmislja ceo svet surovo kapitalisticki.
Znamo tvoju "pricu", vec nebrojeno puta si je ponovio na Krastarici. Ti si jedinstven lik ovde, visis na krstarici ali "zaradjujes" da ne mozes da potrosis, kad stizes jarane ako visis ovde? Dakle, nije bilo teme da se ti nisi javio da nas obavestis kako ti je mega-giga dobro, kako strava zivis kad ne kucas po krstarici (zasto opnda gubis vreme ovde i ne odes tamo gde ti je tako dobro?).
Ti mu dodjes kao gospodar Kale koji jezdi na Krstarici (umesto na tramvaju 7).
Pa ne znam baš. Za zemlju plaćaš neki porez, a za pare na računu dobijaš neku kamatu.Apsolutno nista
Necu da je ispostim obradjivanjem, cuvam je da bude dobra za...pa ko zna za sta moze da zatreba jednog dana.
Ne moze da skodi imati zemlju.
Bolje nego drzati novac na racunu.
Pa ne znam baš. Za zemlju plaćaš neki porez, a za pare na računu dobijaš neku kamatu.
Dobro, kako ti kažeš. Ja samo mogu da potvrdim ono što je lionagate napisao za prevođenje iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Naime ovde u okolini Novog Sada to se desilo na više lokacija i zaista je podiglo cenu placeva do neba, još pre dolaska Rusa, a sad još malo i zbog toga.
Zavisi od lokacije.