U Veterniku postoji bosanska brvnara koja je spomenik kulture

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
217.374

Znate li da u Veterniku postoji bosanska brvnara koja je spomenik kulture?​


Bosanska_brnara_Veternik_ulica_Cara_lazara_42_20022024_(3).jpg


Ovaj nesvakidašnji spomenik kulture je delo sada pokojnog Ostoje Simića, koji je želeo na ovaj način da sačuva zbirku muzičkih instrumenata i drugih predmeta koje je skupljao decenijama.
Zaštitari, kao i vlasti, prepoznale su značaj ove zbirke još pre više od četiri decenije, tako da je Bosanska brvnara u Ulici cara Lazara 42 (tada Maršala Tita) 1983. godine upisana u Registar spomenika kulture.
Sama brvnara je napravljena po uzoru na slične objekte koji su se gradili u selima Bosne i Hercegovine. Koliko je poznato, prilikom gradnje je upotrebljen građevinski materijal donesen iz BiH.

Zaštititari u opisu objekta navode da je brvnara sagrađena od borovih dasaka, kao i krov. Ceo objekat se nalazi na kamenom podzidu napunjenom zemljom, a ulazi se kroz vrata preko kamenih stepenica.

Unutrašnjost brvnare je dvodelna i čine je kuhinja i jedna mala soba. U kuhinji se nalazi otvoreno ognjište sa verigama iznad njega, a podovi u prostorijama su zemljani.

"U brvnari se nalaze predmeti iz etnološke zbirke koju je vlasnik prikupio. U kuhinji su predmeti za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, počev od pribora za jelo i posuđa, preko predmeta koji se upotrebljavaju za osvetljenje (svečnjaci i lampe), pribora za loženje (vatralji, mačke, mašice) pa sve do eksponata koji se upotrebljavaju na ekonomiji od onih za održavanje stoke pa do primitivnih poljoprivrednih sprava (češagije, zaprežni pribor, rala i slično). U sobi se nalaze stvari koje se svakodnevno upotrebljavaju (škrinje, razboj, slikani orman, sto, stolice, krevet i slično), svečnjaci i ostali delovi nameštaja rađeni rukom majstora iz naroda. Zatim, tu su predmeti koje su izradili školovani majstori (svečnjaci, fino profilisano posuđe, ogledalo i sl.) i eksponati koje su deo školovanih slikara (ikone, slike). U sobi se čuva i vredna zbirka ćilimova, tkanih zidnih ukrasa, nošnji i drugo", navodi se u opisu zaštitara.
https://www.021.rs/story/Novosadske...osanska-brvnara-koja-je-spomenik-kulture.html

Hm, zanimljivo. Nisam znao za ovo. Ne izgleda baš ugledno, ali brvnare su takve, nisu dvorci. Ima li još negde ovakvih spomenika kulture?
 

Back
Top